Otroci s prekomerno težo v večji nevarnosti za razvoj demence

Foto: Profimedia

“Demenca predstavlja vedno večji zdravstveni, socialni in ekonomski problem, s staranjem prebivalstva pa se v prihodnje pričakuje porast obolelih za demenco,” svarijo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

“Demenca na milijone ljudi oropa spomina, neodvisnosti in dostojanstva. Vzame nam ljudi, ki jih poznamo in ljubimo,” je lani povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Številke obolelih naraščajo, zato se v ospredje postavljata vprašanji, kaj so dejavniki tveganja in kako to ‘epidemijo’ ustaviti.

V medicinski publikaciji Journal of Science and Medicine in Sport” so sedaj objavili dolgoletno študijo, ki predlaga, da s preventivo začnemo že v otroštvu.

Sodelovalo 1244 otrok

Študija temelji na preizkusih, s katerimi so izmerili telesno pripravljenost. Začela se je leta 1985 v Avstraliji, v njej pa je sodelovalo 1244 otrok, starih med 7 in 15 let. Raziskovalce je zanimalo, kako hitro bodo pretekli eno miljo in 50 metrov, kako daleč lahko skočijo in koliko sklec lahko naredijo v 30 sekundah. Izmerili so tudi obseg okoli bokov in pasu.

Trideset let pozneje, leta 2017, pa so izmerili še njihove kognitivne sposobnosti – odzivni čas, spomin, razpon pozornosti. Pri tem testu so se bolje odrezali tisti, ki so bili v otroštvu bolj suhi in bolje telesno pripravljeni. “Možna razlaga: Telesna aktivnost v otroštvu zagotavlja zgodnjo krepitev krvnih žil, ki oskrbujejo možgane,“ piše Stern.

Rezultati so za vse, ki se ukvarjajo z demenco, zelo zanimivi, saj že dolgo obstajajo dokazi, da upad kognitivnih sposobnosti v srednjih letih poveča tveganje za demenco v starosti. Študija, ki jo je pred skoraj 10 leti opravil francoski raziskovalni inštitut Inserm, je prišla do zaključka, da so zelo debeli, a sicer zdravi ljudje, še posebej dovzetni za kognitivne motnje in s tem tudi demenco. V raziskavi je sodelovalo 6401 udeležencev.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,230
16.07.2024 ob 16:24
143
02.06.2021 ob 22:04
31,010
15.07.2024 ob 08:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close