Se zavedate, kako si s slabimi navadami uničujete kožo?

Koža je največji telesni organ. Ima specifično zgradbo, da lahko kar najuspešneje opravlja svoje funkcije. Toda z nekaterimi slabimi navadami jih lahko ogrozite.

Prvotna vloga kože je zaščita pred škodljivimi zunanjimi vplivi: tekočinami, škodljivimi snovmi in mikroorganizmi. Poleg tega koža sodeluje pri uravnavanju telesne temperature in pomaga sintetizirati vitamin D. Ima tudi estetsko funkcijo, saj njen videz in zdravstveno stanje vplivata na našo samopodobo.

Zunanji dejavniki najprej vplivajo na kožo. Nekateri so lahko pozitivni in ohranjajo njeno zdravje, drugi pa so ji lahko zelo škodljivi. Nekaterim negativnim dejavnikom, denimo škodljivemu ultravijoličnemu sevanju in stresu, se žal ne moremo povsem izogniti – za druge pa smo odgovorni sami. Ali kdaj pomislite, da morda kaj počnete narobe? Večinoma se sploh ne zavedamo, kako lahko nekatere vsakdanje navade vplivajo na našo kožo.

Stiskate mozolje?

To je ena najslabših in najpogostejših navad žensk. Zakaj? Mozolj je sestavljen iz sebuma, mrtvih celic kože in bakterij, ki so okužbo povzročile. Z nepravilnim stiskanjem pride do izlitja vsebine na okolno zdravo kožo in do širjenja okužbe. Poleg tega pri tem bakterije pogosto potisnemo še globlje v pore, kar lahko povzroča pogosta vnetja. In ne nazadnje se novonastala ranica lahko nepravilno zaceli in pusti za sabo brazgotino.

Pogosto opravljate piling kože?

Verjamemo, da je za vas čistoča kože obraza silno pomembna za zdrav videz, vendar tega ne boste dosegli s pretiravanjem s kozmetičnimi preparati. Zadostuje, da kožo s pilingom očistite enkrat tedensko, saj boste v nasprotnem primeru z nje odstranili naravne maščobe, ki ji dajejo lesk. Postala bo suha, raskava in napeta. Poleg tega bodite previdni pri izbiri izdelkov, ki jih nanašate na kožo. Preveč agresivna sredstva uničujejo naravne kožne maščobe, zato se začne koža močneje luščiti in pokati.

Ali nanašate na obraz izdelke za nego las?

Ni nujno, da bodo izdelki za nego las blagodejni tudi za kožo obraza. Pomislite na to vsakič, kadar nanašate na lase maske, pršila ali žele, ter pazite, da ne pristanejo na koži obraza. V njih je ogromno kemikalij, ki so za tanko kožo obraza preveč agresivne.

Se radi prhate z vročo vodo?

V hladnih jesenskih in zimskih dneh si vsi radi privoščimo vročo prho, zlasti po napornem dnevu. Toda predolgo sproščanje pod vročo vodo lahko prinese več škode kakor koristi. Strokovnjaki opozarjajo, da previsoka temperatura vode odstranjuje površinski sloj kože, zaradi česar celice v spodnjih plasteh hitreje izgubljajo vlago. Tako postane koža suha in prhljajasta.

liječenje psorijaze

Si kožo otirate z brisačo?

To navado morate vsekakor opustiti. Mnoge ženske menijo, da je grobo otiranje kože z brisačo po tuširanju koristno, saj s tem zmasirajo telo in spodbudijo krvni obtok. Toda strokovnjaki se s tem ne strinjajo, saj grobo otiranje odstrani površinsko plast kože. Za zdrav videz kože zadostuje, da jo nežno tapljate z brisačo.

Neredno menjavate brisače in posteljnino?

Se spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali posteljnino ali kako dolgo že uporabljate isto brisačo? Ob vseh dnevnih obveznostih na take stvari zlahka pozabimo. Vendar pa je redna menjava tega perila zelo pomembna. Brisače in posteljnina so idealna mesta za zbiranje umazanije, odmrlih kožnih celic, maščob, potu in tudi številnih bakterij. Če jih menjavate preredko, lahko povzročijo nastanek aken in mozoljev.

K drugim slabim navadam, ki škodujejo koži, spadajo nezdrava prehrana, kajenje in uživanje alkohola, ki kožo starajo, telesna nedejavnost, zanemarjanje kože okoli oči, na vratu in dekolteju, uporaba umazanih čopičev za ličenje in odhod v posteljo, ne da bi si prej odstranili mejkap. Zbudite se! Poučite se in spremenite svoje navade, še preden koža spremeni svoje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,717
11.08.2024 ob 11:59
399
28.07.2024 ob 17:16
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close