Menopavza: prelomnica, ki kliče po skrbi zase

Vročinski oblivi, nespečnosti, razdražljivost … Če so vse vaše asociacije na menopavzo negativne, je čas da vas prepričamo v nasprotno – ob ustrezni podpori je to obdobje v življenju ženske le še ena, le še eno naravno razvojno obdobje. Morda se boste v njej počutili drugače, vendar prav tako lepo, ljubljeno in negovano. Brez pavze!

„V Sloveniji so ženske seznanjene z menopavzo kot obdobjem, ki jih bo pričakalo po 40. letu vendar niso pa seznanjene z vsemi težavami in simptomi, ki se bodo pojavili, kar jih pogosto preseneti. Veliko se želijo pogovarjati o menopavzi, si pomagati in največkrat je izčrpen pogovor dovolj. Želijo pregled hormonov in iščejo krivca za svoje počutje v laboratorijskem izvidu. Težko sprejmejo, da gre za obdobje druge pubertete, ki ga je treba enostavno preživeti in morda tudi spremeniti način življenja, prehrane, začeti razmišljati o sebi, to je včasih zelo težko.“

Tako je dr. med. Renata Završnik Mihič, spec. ginekologije in porodništva, opisala pacientke v tem življenjskem obdobju, ki pogosto prihajajo k njej po nasvet. Glede na možne simptome ni presenetljivo, da se ženske na splošno ne veselijo bližanja petdesetim. Ker pa je življenjska doba vse daljša, pogosto preživijo kar tretjino svojega življenja v postmenopavzi.

Menopavza je medicinsko opredeljena kot fizična sprememba, ki prizadene vse ženske. Ženske vanjo vstopijo, ko preteče vsaj eno leto brez menstruacije, proces pa se običajno zgodi okoli 50. leta, čeprav lahko nastopi nekje med 45. in 55. letom.

Na to spremembo ne morete vplivati, zagotovo pa lahko izberete, kako se boste z njo soočili. Zato iz Vichyja prihaja sporočilo: petdeseta leta so lahko čudovito obdobje v življenju vsake ženske, menopavza pa je normalno nadaljevanje življenja, v katerem ste še vedno zdrave, negovane, srečne in nasmejane!

Poleg tega, da so Laboratoriji Vichy po 14 letih raziskav in 13 patentih razvili prilagojeno anti-age rutino za nego kože, ki obravnava posebne potrebe kože v menopavzi – linijo izdelkov Neovadiol –, so poskrbeli še za nadaljnje korake za odpravo vseh mitov o tem poglavju v življenju vsake ženske. V okviru projekta #BrezPavze v menopavzi je Vichy ustvaril istoimensko platformo, ki bo služila kot vodič skozi vsa vprašanja, s katerimi se ženske srečujejo, ko se bližajo petdesetim. Z enim ciljem – pokazati, da se vam niti v menopavzi ni treba ustaviti – razen seveda, kadar si to želite.

Na platformi, ki je dostopna na povezavi, boste našli številne članke o menopavzi, ki so nastali s pomočjo mednarodnih in domačih strokovnjakov.

Tu boste našli nasvete o tem, kako lahko s prehrano, pravilno nego in skrbjo zase omilite nekatere neželene simptome, kot sta izpadanje las ali utrujen videz obraza. Platformo, istoimensko Facebook skupino in možnost postavljanja vprašanj strokovnjakom smo ustvarili zato, da bi doumeli, da se vam s spremembami ni treba spopadati sami, ampak skupaj s tisoči drugih zadovoljnih žensk, ki svojim letom ne dovolijo, da vplivajo na njihove načrte, sanje in dobro počutje!

Platforma #BrezPavze v menopavzi vam bo pomagala bolje razumeti svoje telo in procese, ki jih prestaja v tem obdobju – po mnenju strokovnjakov je to izjemno pomembno za ohranjanje kakovosti življenja.

„Z ustrezno prehrano v menopavzi ter v kasnejšem življenju lahko vplivamo predvsem na kronične nenalezljive bolezni kot so kardiovaskularne bolezni in sladkorna bolezen tipa 2, nekatere vrste raka ter osteoporozo. Zaradi zmanjšanja puste telesne mase ter zvišanja visceralne maščobe se pogosto pojavi povišanje telesne mase. Z ustreznim življenjskim slogom, ki vključuje zdravo prehrano in telesno aktivnost, lahko nekoliko omilimo tegobe, ki so prisotne v menopavzi,“ dodaja magistrica dietetike in kineziologije mag. Kaja Teraž.

Poleg strokovnjakov, drugih žensk in njihovih dragocenih nasvetov ter izkušenj so vam na voljo tudi izdelki iz linije Neovadiol, ki vključuje obnovitveno nego za zrelo kožo in kožo v menopavzi, serume za obraz, pa tudi nego, ki preoblikuje kožo vratu in dekolteja ter ponovno začrta konture obraza. Oktobra boste imeli posebno priložnost, da se prepričate o njihovi učinkovitost, saj bo v lekarnah in v spletni lekarni ves mesec na voljo ekskluzivna promocija – ob nakupu katerega koli izdelka Neovadiol boste prejeli darilno kozmetično torbico Vichy z vzorci izdelkov za nego kože v menopavzi.

Menopavza je naravno zaporedje dogodkov, ki nas, tako kot kateri koli drug mejnik, opominja, da se moramo posvetiti skrbi zase in sebe postaviti na prvo mesto. Pridružite se nam na družabnih omrežjih in platformi, seznanite se z vsemi pomembnimi informacijami za svoje zdravje in pridobite nasvete strokovnjakov, ki vam bodo pomagali olajšati vsakdanje življenje. #BrezPavze v menopavzi!

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več