5 načinov kako se pripraviti na športno sezono

Poleg fizične in psihične priprave, so že samo postavljeni in planirani cilji, lahko dovolj velik motivator!

Za vse tiste otroke in mladostnike, ki malo resneje trenirajo.

Vsak tekmovalni šport ima pred tekmovalnim obdobjem svoje pripravljalno obdobje, obdobje priprav na novo tekmovalno sezono, kar pomeni veliko trdega dela in treningov. Predvsem je pomembno, da se v športu uživa in obiski vsakega treninga niso breme in napor. Prav tako je normalno, da športnika pred sezono tudi malo skrbi, še posebej, če je to njegova prva sezona.

Ponujamo vam nekaj načinov za pripravo športnika na novo sezono:

1. Vzdrževanje in obnavljanje forme

Začnite z uresničevanjem terminskega pripravljalnega načrta. V urnik umestite dneve in ure določene vadbe, da se boste načrta lažje držali. Če ste ga pripravljali sami, potem se obrnite še na svojega trenerja, učitelja športne vzgoje za nasvet pri načrtovanju, drugače pa ga boste najverjetneje prejeli od trenerja. Vodite dnevnik vadb, zapisujte trajanje in način treninga (npr. kardio, vaje za moč itd. ). S preglednim vodenjem dnevnika boste lahko spremljali raznolikost dejavnosti, da se ne bi ponavljale (npr. en dan tek, drug dan vaje za moč).

2. Preverite svojo opremo

Trenerja vprašajte, kaj vse potrebujete za vadbo. Nova oprema je lahko precej draga, zato razmišljajte o rabljeni opremi, če je na voljo. Bratje, sestre, prijatelji, so lahko dober vir rabljene opreme. Predvsem se prepričajte, da je oprema varna za uporabo. Lahko prosite tudi trenerja, da rabljeno opremo pregleda pred prvo uporabo.

3. Razmislite o športnem taboru

Športni tabori so lahko v pomoč novim in tudi že izkušenejšim športnikom pred začetkom sezone. Tabori vključujejo predvsem motivacijske treninge in simultano igro. Vaje in treningi pomagajo izboljšati znanja in sposobnosti, simultana igra še z drugimi udeleženci tabora pa omogoča, da se uporabijo sposobnosti v realnih situacijah igre. Simultana igra lahko prav tako pomaga pri pridobitvi občutka ekipnega sodelovanja in igranja.

Pomembno je, da poskrbite tudi za počitek (2 dni/teden), prav tako načrtujte premor, skupno vsaj 2 meseca, sicer se poveča tveganje za pretreniranost in poškodbe.

4. Obiščite zdravnika

Pred resnejšim treningom bosta vaš klub ali šola verjetno želela potrdilo osebnega zdravnika o športno fizični pripravljenosti, preden vam omogočijo treniranje. Za to poskrbite že pred sezono, da boste še pravočasno pripravljeni.

5. Postavite si (realne) cilje

Pred začetkom športne sezone, razmislite o ciljih, kot so izboljšanje specifičnega znanja, na primer preigravanje ali podajanje žoge. Prav tako dobri cilji so lahko npr. samo dobro ekipno sodelovanje in vključevanje ter vzdrževanje odlične forme. Cilje zapišite in se o njih pogovorite s starši ali trenerjem, ki vam bodo povedali še svoje mnenje. Če zastavljen cilj dosežete, ne oklevajte in si zastavite novega, lahko tudi že za naslednjo sezono. Zastavljeni cilji so lahko odličen motivacijski faktor!

Več novic

New Report

Close