fbpx

Priprava otroka na trening

Gibanje, Zanimivo, Zdravje otrok

Otroci, ki se aktivno in resno ukvarjajo s športom, morajo biti tudi ustrezno prehranjeni. V nadaljevanju opisujemo …

Za otrokov razvoj je šport izjemnega pomena. Če se otrok resno ukvarja s športom, je pomembno tudi sama priprava na treninge.

Kateri del dneva je najprimernejši za trening?

Ko govorimo o ekipnih športih, starši težko vplivajo na razpored treningov in tekem.

Strokovnjaki odsvetujejo velike fizične napore v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah.

V zgodnjih jutranjih urah se organizem šele prebuja, zato ekstremni napori za otroke niso priporočljivi. V poznih večernih urah pa je čas za postopno umirjanje telesa in uma in ne fizične napore. »Adrenalinska reakcija« po športni dejavnosti v možganih traja še nekaj ur, zato ni lahko zaspati po večernem treningu, čeprav je otrok fizično utrujen in izčrpan

Večina otrok ima pouk v dopoldanskem času, kasneje v srednji šoli, tud izmensko, zato bi bilo priporočljivo treninge izvajati med 10. in 20. uro. Pa vendar je v praksi to težje izvedljivo. Večina interesnih dejavnosti se izvaja v popoldanskem času.

Kot naj otrok je pred treningom?

Otroci, ki se aktivno in resno ukvarjajo s športom, morajo biti tudi ustrezno prehranjeni. V nadaljevanju opisujemo nekaj osnovnih načel, ki jih je dobro upoštevati.

Čas obroka pred treningom

To načelo velja za vse, tudi odrasle. Vsaj dve uri pred treningom, naj otrok ne bi zaužil težje prebavljivega obroka.

Med obrokom in začetkom treninga se odsvetuje uživanje »hitrih sladkorjev«, kot so med, čokolada in podobno. Še posebej nevarno je to tik pred treningom.

Hiter prehod sladkorja v kri povzroči hitro izločanje inzulina, raven sladkorja v krvi se znatno zviša, to sproži receptorje na celicah v trebušni slinavki in te začnejo izločati inzulin. Ta potuje po telesu do vsake celice, kar jim omogoči hitro spreminjanje sladkorja v energijo. Tako otroku pade raven sladkorja v krvi tik pred treningom ali tekmo, kar je lahko zelo neprijetno. Občuti se lahko tudi mrazenje, utrujenost, lakota, nervoza.

Obrok pred treningom

Sestavljen naj bo iz »počasnih sladkorjev« – najboljše testenin. To so ogljikovi hidrati, ki se počasi sproščajo iz črevesja in tako dajejo otroku potrebno energijo, za trening ali tekmovanje.

Predlog obroka: polnozrnate testenine prelite z oljčnim oljem, sirom ali mesno omako. Pri sestavi obroka lahko ustvarjate, zaželeno pa je, da so v obroku testenine, polnozrnati kruh.

Ali lahko otrok pije vodo pred treningom?

Voda je potrebna!

Brez vode ni življenja. Otrok med treningom, s potenjem izgublja tekočino, zato je zelo pomembno pravočasno nadomeščanje izgubljene tekočine. Pomembno je, da pije že pred treningom, kljub temu, da morda otrok ne bo žejen. Priporoča se, da 30 minut pred naporom otrok spije nekaj kozarcev vode.

najstnik-voda-dehidracija

Kaj naj otrok zajtrkuje, če ima treninge zelo zgodaj zjutraj? Bi dali otroku jesti, če je vaja zgodaj zjutraj?

Prvi jutranji trening ne sme biti prenaporen. V ekipnih športih so navadno jutranji treningi bolj aerobni, v obliki lahkotnega teka.

S polnim trebuhom bo otrok težko treniral, zato zadostuje že ena banana, ki bo telesu dala veliko energije in kozarec sveže stisnjenega sadnega soka. Po treningu pa je čas za dober, zdrav zajtrk!

zdrava-prehrana-otrok-sadje

 


Sledite nam