Alergijski rinitis: Kako prepoznati in zdraviti

anonimni uporabnik, 17. februar 2022
Ostalo

Alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice zaradi alergij, dejavnikov, ki lahko nanj vplivajo pa je veliko.

Ali se število ljudi, ki trpijo za alergijami, povečuje? Strokovnjaki ocenjujejo, da približno 40 % ljudi na svetu trpi zaradi ene ali več alergičnih bolezni in da je večina prizadetih, mladih. Pogostost alergijskih bolezni po vsem svetu se v zadnjih 20 do 30 letih povečuje. Zato se alergije obravnavajo kot svetovna težava javnega zdravja. Čeprav alergijske bolezni niso nujno strogo omejene na določeno sezono, je najpogostejša oblika alergije, sezonska alergija, v obliki alergijskega rinitisa oziroma senenega nahoda. Trave, plevel ali različna drevesa so alergeni in glavni vzrok alergijskih reakcij. Med najpogostejšimi alergeni se omenja ambrozijo, ki lahko povzroči tudi resnejše zdravstvene težave, kot sta prvotno alergijski rinitis in bronhialna astma. Pojavlja se jeseni, medtem, ko se alergije na trave in cvetni prah dreves, pojavlja spomladi in poleti.

Kako prepoznamo sezonski alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je pravzaprav vnetje nosne sluznice zaradi alergij. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na njegov razvoj, vendar vsi povzročajo iste simptome. Zgodnje jemanje antibiotikov, čezmerna izpostavljenost cigaretnemu dimu, prezgodnji porod otroka, prisotnost alergij v družini in številni drugih dejavniki vodijo do specifičnih simptomov, ki prizadenejo sluznica nosu in oči: kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, sinusni glavobol, solzne oči in srbenje očesa ter zmanjšan občutek vonja ali okusa.

Kaj je alergija in alergijska reakcija?

Sezonski alergijski rinitis se pogosto imenuje seneni nahod, čeprav to ni nahod. Simptomi se zlahka zamenjajo s prehladnimi ali drugimi otorinolaringološkimi boleznimi (npr. stalni rinitis). Stalni rinitis je prav tako posledica alergije, vendar ga zaznamujejo hujši simptomi – težja neprehodnost nosnih kanalov in izcedek iz nosu, medtem, ko je prehlad posledica virusne okužbe.

Zdravljenje: Bolje preprečiti kot zdraviti

Sezonski alergijski rinitis je posledica ponavljajoče se izpostavljenosti cvetnemu prahu določenih rastlin, ki jih vdihavamo in tako zlahka dosežejo površino pljučnih alveol. Povzročitelji sezonskega senenega nahoda so v spomladanskem času večinoma pelodi trav in dreves, pelodi breze, leske, jelše. V poletnem času so alergeni pelodi plevelov in zeli (navadni pelin, trpotec, ambrozija), jeseni pa predvsem pelodi plevelov in plesni. Smiselno je pomisliti tudi na možnost navzkrižne alergije.

Krvne preiskave za alergije

Sezonski alergijski rinitis redko zahteva hospitalizacijo, in kadar je ta potrebna, je večinoma pri mlajših osebah, od 10 do 19 let. Alergijski rinitis močno vpliva na kakovost bolnikovega življenja, moti spanec, vpliva na odsotnost v šoli ali službi, delovno storilnost. Zato je pomembno, da se osredotočimo na preprečevanje – izogibanje alergenom cvetnega prahu na podlagi zanesljivih podatkov, ki jih lahko spremljamo na koledarju cvetenja na spletni strani Agencije za okolje (ARSO, www.arso.gov.si/vreme/napovedi in podatki/bio.html). Priporočljivo je tudi redno izpiranje nosne votline s fiziološko raztopino in antihistaminiki.

V primeru pojava hujših simptomov se posvetujte s svojim zdravnikom.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close