Najdi forum

Trgovine in nedeljsko delo

Strašno me zanima, kaj si mislite o referendumu, ki bo v nedeljo 21. 09. tega leta.
Osebno sem mnenja, da morajo trgovine ostati ob nedeljah odprte. Saj trgovke niso edine osebe v Sloveniji, katere imajo otroke in delajo ob nedeljah. Kaj pa medicinske sestre, receptorke v hotelih, delavke na benzinskih črpalkah, natakarice in še in še del je, katera se opravlja ob nedeljah. Tudi sam moram večkrat ob nedeljah primiti delo v roke.
Trgovke in trgovci, oziroma njihov sindikat, si je za izgovor o referendumu izbral otroke. Da mora družina biti ob nedeljah skupaj. Potem pa naj nehajo vsi ob nedeljah delati, ne pa samo določena struja občanov.
V Sloveniji je približno 50000 trgovcev in trgovk. Le 25% jih dela tudi ob nedeljah. Zaradi tega imajo med tednom prost dan po izbiri in nedeljsko delo je bolje plačano.
To je moje mnenje.

Lep pozdrav in Pirana – Franc

Se strinjam Franc.
Jaz imam podatek, da dela ob nedeljah okoli 7000 trgovcev, pa še to v glavnem tisti, ki to hočejo.

lp

Najbolj sem se smejal, ko je bilo pri Preverjeno, da naj tudi Cerkev (ki najbolj zagovarja zaprtje trgovin) zapre ob nedeljah tiste majhne trgovinice in štante na Brezjah, da bodo trgovci v prosti.

lp

O tole je pa preveč!!
Gremo lepo po vrsti: Kot prvo, stvari stojijo takole:ostali kadri, ki tudi delajo ob nedeljah (razen trgovcev), tako delajo že od nekdaj, nedeljsko delo trgovcev pa se je začelo na željo prepogoltnih delodajalcev in ne nas trgovcev.Na začetku, v dobrih starih časih, je bila v enem kraju odprta ena (dežurna trgovina, ker pa vreča ni nikol dost polna, je trenutno tako kot je.

Naslednje: sama imam dva otroka, šoloobvezna, vidim jih pač kolikor jih, raje bi jih veliko več, vendar ok, nedelje so tud delovne.Pa gremo na to koliko sem prosta.Zaposlena sem v firmi, kjer je zaposlenih 50 trgovk.Vem zase in za ostale, koliko smo prosti.Dva dni v mesecu, izjemoma, če imamo veliko srečo, smo prosti tri dni v mesecu.Dopustov ne nadomešča nihče, torej ko grremo na dopust (lepo ena po ena) preostale tri delajo tako, da zapolnijo manjkajočo.Julija, avgusta, sem delala neprekinjeno 10 ali 11 ur na dan, v teh dveh mesecih sem bila prosta TRI dni.Plačilo: za 72 nadur BON za 32.000!!! Verjemita, draga pametnjakoviča, da ta denar nikakor ne nadomesti tega, da so počitnice, moji otroci dva meseca doma, jaz pa nisem z njimi dva cela dneva v mesecu.

Pa še in še bi lahko naštevala,vendar ne bom spremenila stvari.Zato sem proti referendumu, ker je to zapravljanje davkoplačevalskega denarja, kar me pri vsem skupaj še najbolj moti.Kljub temu, da sem trgovka, sem prooti totalnemu zaprtju trgovin, sem pa za to, da se uvede dežurstvo enkrat ali dvakrat mesečno.

Lep pozdrav

Tina

Saj to pravim. Organizacija delovnih ur trgovine naj bo notranja zadeva podjetja, ne pa nas potrošnikov. Jaz sem delal v Mercatorju kar precej let. Ker mi njihov način izkoriščanja ni pasal, sem pač šel drugam. Jaz danes (sem obrtnik) delam tudi od jutra do večera. Ampak vsaj vem za koga!
Vsaka firma, bi morala zadeve z urnikom urediti samostojno. Kljub vsemu, pa, če bo referendum uspel, izgubilo službo, kar precej trgovk oz. trgovcev. Ali te to nič ne skrbi? Ali si ti že bila kdaj brez službe? Ali veš, kako je, ko ne moreš plačevati položnic? Verjetno ne veš.
Jaz nisem bil na dopustu že tri leta. Pa kaj?
Včlanjena si v napačen sindikat, da se pustiš tako izkoriščati. Jaz sem v Mercatorju v enem letu pridelal sedem tednov nadur. Sem se pobunu in jih izkoristil. Vse naenkrat! Po zakonu ti lahko delodajalec izplača samo dvajset nadur. Te morajo biti opravičene. Vse ostalo se plača zelo visok davek, tako ti (cca 50%) kakor delodajalec. Poglej v pogodbo, katero si podpisala in delaj po njej. (če te ni strah) Mislim, da je delovni teden od štirideset do dvainnštirideset delovnih ur. To je osem ur dnevno, oziroma če delaš tudi ob sobotah, sedem ur dnevno.
Lepo se pozanimaj in ne boj se delodajalcev.
Lep pozdrav iz Pirana – Franc

Ja,seveda, ker sem že bla brez službe in ker vem kako to u praksi zgleda, se, dragi Franc nimam komu pritožit oziroma se ne smem, ker bom v nasprotnem primeru brez službe.
In………nisem jamrala, sem samo razložila eno od situacij, ker niso vse tako lepo enake, kot si napisal.

LP

Zelo zabavno, kajne juve! Ampak tisti za štanti na Brezjah in še kje drugje so tam po lastni iniciativi in ne po želji Cerkve. Cerkev nima štantov, to so razni tako imenovani sp-ji. In od njih Cerkev nima nobenega dobička. Ne misli si, da vsaka štacuna, kjer prodajajo kakšen nabožen predmet, predstavlja Cerkvenega uslužbenca. Tudi v Preverjeno je marsikaj prirejeno.

Moje mnenje je, če smo lahko včasih preživeli brez trgovine v nedeljo bi lahko tudi danes. Gre za razvado, ki je niti slučajno ne podpiram in osebno tudi nikoli ne hodim v trgovino v nedeljo. Ni je stvari, ki je ne bi mogel dobiti že v soboto… Če lahko v Avstriji in še kje živijo brez nedeljskih trgovin, bi lahko tudi mi.

To je pa prekleti zaostali kapitalistični sistem:
“Če ti kaj ne paše, tam so vrata, pa hvala lepa!”
Pisno, vseh petdeset se pritožite na inšpekcijo dela.
Sicer poznam en primir, ko so ta kratko potegnili tgovci. V tistem primiru 13 ljudi. Čez noč jih je delodajalec zamenjal, ker so se pobunili.
Ma saj bo že boljše.

Lep pozdrav iz Pirana – Franc

Franc, popolnoma se strinjam s tabo.

Hej Juve, tista in edina trgovina na Brezjah je v last privatnika in sam odloča o tem, kdaj bo imel trgovino odprto in kdaj zaprto. Sploh je pa to edina trgovina v celi vasi, zato brez pripomb.

Mi nikoli ne kupujemo v nedeljo, ker smo še vedno navajeni, da so takrat trgovine zaprte. Bolj mi je bilo všeč včasih, ko je bila odprta ena trgovina v mestu, ne pa kar vsi velecentri.

Ah, to je ena sama razvada, da imamo tudi ob nedeljah odprte štacune. Pri nas doma se nobenemu niti študirati ne da, kaj nam manjka za sproti za čez vikend, ker vemo, da lahko tudi v nedeljo (ali pa ponoči) skočimo v trgovino. Mislim, da bi bilo tudi za naše možgane bolj zdravo, da so v nedeljo trgovine zaprte.

********************************** Vsak junak postane na koncu dolgočasen! (R. W. Emerson)

Torej…

Res obstaja nekaj poklicev (ampak zelo zelo malo) ki delajo tudi ob nedeljah. In kar naprej poslušam o tem, da če oni lahko, naj pa še trgovci. Seveda pri tem vsi modro zamolčijo, da imajo tisti poklici v večini samo OBČASNA DEŽURSTVA. Tako niti pod razno v nedeljo ne pridejo v službo vsi medicinci, vsi policaji, vsi gasilci, vsi črpalkarji, ampak samo par dežurnih ! Večina črpalk, ordinacij itd pa je ob nedeljah zaprta ! Zato tako bedestega argumenta res ne prebavim. Poleg tega je v tistih poklicih vsak že ob zaposlitvi natančno vedel, v kaj se spušča in bi jo mirne duše zavrnil, če mu to ne odgovarja. Večino trgovcev pa so dobesedno čez noč prisilili v nedeljsko delo. Ja ja, saj vem… sami so podpisali privolitev…. In potem svizec zavije čokolado… mimo okna pa letijo rožnati slončki…..

Ampak res je dobro, če si lahko tudi v nedeljo kupiš hladilnik, kuhinjski pult, likalnik, dolge hlače na zadrgo, strešno opeko… saj so to za naše življenje nepogrešljive zadeve in ko začutimo, da jim moramo kupiti, jih moramo takoj, da jih prej ne zmanjka. Hahahahaha. Za crkent…

Neskončno mnogo stvari obstaja, ki jih ne moremo dobiti ali početi v nedeljo, čeprav imamo takrat potrebo in največ prostega časa. Ne moremo odpeljati pokvarjenega avtomobila k našemu serviserju, ne moremo na občini urediti papirjev, ne moremo na banki urediti novega računa, ne moremo naročiti kurilnega olja, ki nam je ravno zmanjkal, ne moremo v šolo na govorilne ure…. ne, nič pametnega ne moremo ob nedeljah. Ker je bil že davno nekoč sprejet konsenz, naj bo vsaj en dan v tednu prost več ali manj za vse, saj se le tako lahko izognemo pretiranemu izkoriščanju zaposlenih in razčlovečenju osebe. In sedaj, ko je pohlep lastnikov trgovin kulminiral v možnost, da se ta dogovor počasi poruši, se takoj najdejo nevoščljivci, ki se jim zdi da sami delajo preveč (ali pa morda to tudi zares počnejo). Ker se ne morejo rešiti iz tega primeža, jim ostane samo še to, da zagrenijo življenje čim več drugim ljudem. In če imajo ti celo nižjo izobrazbo, kot jih premoremo mi… uau.. super… lop po glavi. Kar naj delajo ob nedeljah, kaj pa mislijo da so? Gospoda kot mi ? Ah dajte no dajte, naj se ve, kdo je gospodar in kdo suženj. Družina, otroci… naj jih pa nimajo, če jih to moti. Ja dragi moji, nihče me ne bo prepričal, da morajo biti trgovine odprte ob nedeljah. Ena dežurna trgovina s špecerijo na določeno število populacije ali okraj, zadovoljuje vse nujne potrebe kogarkoli. Vse ostalo je zgolj zloba in privoščljivost, kot izraz lastne bede in nemoči…

Tisti pa, ki lahko primerja družinsko življenje trgovke ob nedeljah, ko so VSI prosti z “družinskim življenjem” v recimo sredo, ko pride en otrok iz šole ob enih, drugi ob treh, mož ob šestih, vmes otroci delajo nalogo… ne , nimam besed za človeka, ki lahko kaj takega sploh primerja. Po moje je izgubil že vsak stik z človečnostjo in kakšen močan štrik morda sploh ni tako slaba izbira…

Ljudje, bodite LJUDJE in dopustite tudi drugim, da to ostanejo….

P.S. Nisem trgovec…

to da bodo prodajalci izgubili službe, če bodo trgovine zaprte ob nedeljah je čisti bla bla, ustrahovanje

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Nekoč, pred več kot desetimi leti sem delala tudi v trgovini. Kar naprej…vsak praznik, nedelje in ne le po 8 ur! Po 10, po 12, včasih tudi 16ur dnevno…v mesecu sem bila prosta kake tri dni. Sodelavec je pridelal tistega decembra 320 ur. Za znoret! Sem rekla, da nikoli več! Grem raje v proizvodnjo ali pa ceste pometat. Kdor tega ne izkusi ne razume!

In dragi Roman!
NISO vsa dela ob vikendih občasna dežurstva. Zdaj delam nekaj čisto drugega in delam VSAKO nedeljo že skoraj 3 leta. Še enkrat poudarjam VSAKO nedeljo od 13.h do 18.h. Ja? To zame ni občasno dežurstvo…

Res je, da imam kakšen drug dan prost, toda vse je prilagojeno drugim terminom. Ali kdo ve za kakšen vrtec, ki je odprt ob nedeljah, ponoči in podobno??? Nimam pojma zakaj kdo ob vsem tem prerekanju ne izpostavi tega vprašanja? Zakaj ves svet pri nas funkcionira tako, da je vse prilagojeno le tistim, ki delajo od sedmih do treh in to samo do petka? Če je kakšna mama sama (pa recimo da je vdova, da ne boste obsojali ločenk) in nima več na vso smolo mame, lahko lepo ostane doma in zavrne delo v trgovini, ker ne more opravljati take službe, pa čeprav bi jo morda želela. Če zavrne službo, izgubi pravice na zavodu. Avtomatično je socialni problem in prejema socialno pomoč. Ona in otroci so na plečih države, podpora pa je takšna, da se ti ti otroci smilijo. Vsak problem potegne za seboj še tisoč drugih.

Tamara, verjemem ti, da delaš vsako nedeljo. Ampak verjemi, da si v skupini , ki procentualno gledano predstavlja zanemarljivo majhen del zaposlene populacije. In po posameznikih pač ne gre ocenjevati celotnega sistema. Lahko ti samo želim, da se čimprej izkoplješ iz tega… Ne verjamam pa, da bo tvoje trpljenje kaj manjše, če bo poleg tebe v nedeljo delalo še nekaj tisoč drugih žensk.

Jaz zadevo gledam celovito. Poglej… najprej so bile ob nedeljah odprte samo posamezne trgovine… potem jih je bilo čedalje več…. potem celotni trgovski centri. Torej se zadeva širi kot kuga. Najprej trgovina, za njimi vsi tisti, ki tudi delujejo v centrih… paleta “nedeljskih poklicev” se nezadržno širi. Če zadeve nekako ne zajezimo, bomo v nekaj letih postopno delali že skoraj vsi. Ker smo vsi nekako poslovno povezani med sabo. Pa je to res naš cilj in želja? Smo res pripravljeni delati kar naprej, vsak dan ? Je tisti dodatni tolarček res toliko vreden? Veliko sem hodil po zahodu. Zakaj razviti in bogati zahodnjaki ne potrebujejo tega, kar mi želimo doseči za vsako ceno? Pojdi v Nemčiji v trogovino v soboto popoldne. Pojdi v nedeljo…. če moreš. Pa jim zato kaj manjka? So zato manj kapitalisti od nas? So zato revnejši od nas? Je zato tam več brezposelnih , kot pri nas? NI. Vse to pehanje za dodatnim zaslužkom je najbolj črna, že zdavnaj preživeta verzija izkoriščevalskega kapitalizma.

Obžalujem, da si padla v sistem, ki te zasužnjuje na tako krut način…. in si obenem prizadevam, da bi bilo čim manj podobnih primerov, kot je tvoj. Lepo se imej…

V Italiji trgovinne delajo ob nedeljah in imajo zaprto ob ponedeljkih.

Lep pozdrav iz Pirana – Franc

Nam je pa kar všeč, da lahko nakupimo kakšno stvar tudi v nedeljo. Mislim predvsem na prehrambene artikle, ki jih nato tudi pojemo – na dotično nedeljo, seveda. In zelo nam je všeč, da lahko tudi v nedeljo v primeru težav z avtom, dvignemo telefon in pokličemo našega mehanika, ki pride in avto odpelje na popravilo. Nam je bilo všeč, pravzaprav, dokler smo imeli še prejšnjo znamko avtomobila. Sedaj, ko te ugodnosti ni več, kar pogrešamo tega serviserja. Hja, kdo bi vedel, morda pa ima ravno zaradi takšne strategije poslovanja vedno dovolj strank. Morda je ravno zato tako uspešen. Uppps, pa sem jo izrekel, prepovedano besedo v naši ljubi domovini: uspešnost. Takšne je potrebno pri nas potolči, da ne mečejo sence na ostale, mar ne? Tako iz stališča potrošnika, ki je mnenja, da se ima vsak sam pravico odločiti, kako in kaj. Dandanes je pa menda že povsod tako, da lahko vsak svobodno odide, če mu delo ne ustreza, mar ne?

Zanimivo se mi zdi zavajanje javnosti s strani pobudnikov referenduma, da ne bo nič manj zaposlenih trgovcev, če bodo trgovine odprte en dan v tednu manj. Po tej logiki bi bilo število zaposlenih torej enako, če bi bile trgovine zaprte tudi v soboto. Pa potem še v petek, pa četrtek… Hja, bodo nato zaposleni še pomislili, da za pridobitev njihove plače sploh ni treba, da so trgovine odprte. Ali pa, naj bo, en dan v tednu – za tiste, ki zagovarjajo, da je količina denarja v obtoku omejena in ljudstvo tako ali tako nakupi, kar misli…

Seveda pa ne dvomim, da bo referendum uspel. Večja kot je neumnost, bolj uspe v Sloveniji…

lp
mačkon

Moja hčerka je delala 7 tednov brez enega prostega dneva pri privatnici, ki pa ji je plačala pošteno vse nadure. Ko je prišel vikend , je kakšna sodelavka zbolela, kakšna vzela dopust in tako se je zavleklo na 7 tednov. Sedmi teden je mož dejal, da ji enostavno ne dovoli , da gre delat, ker to da je pa že višek. Šefinja je prišla k njej domov in dejala, da takšnih pa že ne rabi.

Uspešnost? In kdo ima od nje profit? Mogoče tile trgovci? Ja, saj imajo plačane nedeljske ure, pa mogoče redno in v celoti izplačan regres, ker je firma uspešna, ampak dejansko – kaj bolj konkretnega pa ima tale večina od uspešnosti podjetja oz. kdo spet pridobi največ pri uspešnosti? In niso zaradi nedeljskega dela uspešne vse trgovine – nekatere so prisiljene delati ob nedeljah, ker sledijo konkurenci, čeprav jim to ne koristi kaj dosti. Trgovski centri so res da polni ob nedeljah, velike trgovine v središču mesta so pa polne brezdelnih prodajalcev, ki morajo biti tam ‘po sili razmer’.

Moje mnenje je pa tudi, da zaradi nedeljskega dela ne prodajo kaj dosti več ekstra stvari, kot bi jih sicer, le nakupi se porazdelijo na 7 dni in ne več na 6 in namesto da je polno v sobosoto dopoldne, je polno v nedeljo dopoldne (ali kadar koli že, tam kjer sploh je polno).

********************************** Vsak junak postane na koncu dolgočasen! (R. W. Emerson)

Jaz delam vsak dan vsaj do 17:00 velikokrat dlje. Med tednom se mi nikakor ne da takoj po službi leteti še po trgovinah, pol je pa že vse zaprto. Ostane mi sobota in nedelja in ja, tudi hladilnik bi kupoval v nedeljo, ko imam čas in mir.

Kako dobro je to s strani porabnika v Ameriki, ko greš v trgovino lahko skoraj kadar koli…

In kako nejevolno zapuščamo štacune v Nemčiji, ko nas iz trgovin dobesedno podijo med delovnikih od 17:00 naprej, ob 19:00 pa je vse zaprto. Tam med tednom komaj zapravim za kako žemljo, sobote popoldne in nedelje pa so tudi zaprti… Se da preživeti, a jaz bi zapravljal…

New Report

Close