Pomoč potrošnikom z oderuškimi krediti

anonimni uporabnik, 07. marec 2013
Ostalo
denar

AKCIJA Zveze potrošnikov Slovenije: Pomoč potrošnikom z oderuškimi krediti.

Ljubljana, 7. marec 2013 – ZPS ugotavlja, da je vse več potrošnikov oškodovanih zaradi najema kreditov po obrestni meri, ki presega zakonsko dovoljeno višino. Določena podjetja z razvejano mrežo poslovalnic in »posrednikov« ponujajo »ugodne« kredite. Pri tem izkoriščajo finančno stisko ljudi, ki zaradi nizkih dohodkov ali izgube službe kredita ne morejo najeti na banki. Podjetja ob sklenitvi kreditne pogodbe zahtevajo podpis posebne izjave (upravno izplačilna prepoved), s katero potrošnik svojemu izplačevalcu plače ali pokojnine (ZPIZ) odobri odtegovanje obrokov za plačilo kredita nepreklicno do izjave upnika, da je kredit poplačan. To pa v praksi pomeni, da v primeru oderuškega kredita oz. kreditne pogodbe, ki je sklenjena v nasprotju z zakonom, potrošnik ne more enostavno preklicati izjave in doseči prenehanje odtegovanja obrokov.

denarUpokojenci so pogosto oškodovani
Na ZPS poudarjajo, da so žrtve nebančnih ponudnikov kreditov pogosto upokojenci. ZPIZ izjavo oz. upravno izplačilno prepoved na podlagi sedaj veljavne zakonodaje dosledno obravnava kot sodni sklep o izvršbi in odteguje zneske od pokojnine vse do obvestila dajalca kredita, da je kredit poplačan. ZPIZ ne razpolaga s kreditnimi pogodbami in ni dolžan  presojati, ali je potrošnik sklenil veljavno kreditno pogodbo, ali je pogodba oderuška, niti ne preverja, kdaj je kredit plačan.

Upokojenci lahko dosežejo prenehanje odtegovanja obrokov kredita od pokojnine le v sodnem postopku zoper dajalca kredita. To pa za potrošnika pomeni stroške in zaradi trajanja postopka tudi veliko nevarnost, da ob izidu sodbe podjetje ne bo več obstajalo oz. ne bo imelo nobenega premoženja, iz katerega bi bilo poplačano preplačilo kredita. Začasno prekinitev odtegovanja  je pod izredno omejenimi pogoji možno doseči z  začasno odredbo, ki pa za potrošnika pomeni dodaten postopek in strošek.

ZPS predlaga spremembo Zakona o izvršbi in zavarovanju, ministrstvo predloga še ni upoštevalo
Že junija 2012 je ZPS Ministrstvu za pravosodje in javno upravo v postopku spreminjanja  Zakona o izvršbi in zavarovanju predlagala črtanje 135. člena, ki ureja izplačilno prepoved z dolžnikovo privolitvijo in ji pripisuje pravne učinke sklepa o izvršbi. ZPS je v utemeljitvi  poudarila, da je v praksi pogosto prišlo do zlorabe tega člena s strani nebančnih ponudnikov potrošniških kreditov. Ti namreč izjavo o izplačilni prepovedi oblikujejo kot obrazec, kamor med drugim vnesejo določbo, ki izplačevalcu plače ali pokojnine nalaga, da odteguje obroke v poljubni višini in do preklica s strani upnika. To v praksi pomeni, da brez sodnega postopka potrošnik ne more doseči prenehanje odtegovanja obrokov, niti v primeru, ko je dajalec kredita nezakonito sklepal pogodbe, ker za to ni imel uradnega dovoljenja ali pa mu je bilo sklepanje pogodb prepovedano z odločbo tržnega inšpektorata. Zelo zaskrbljujoče je, da Ministrstvo predloga ZPS pri pripravi zakonskih sprememb (še) ni upoštevalo.

Na ZPS poudarjajo, da je potrebno pomagati potrošnikom tako pri osveščanju kot tudi pri razreševanju primerov, kjer so oderuške kreditne pogodbe že sklenjene.

Ker sodni postopki za potrošnike pomenijo dodatno finančno breme, saj morajo nositi poleg sodne takse tudi stroške postopka, se je ZPS odločila, da vsem potrošnikom, ki so sklenili kreditne pogodbe z nebančnim sektorjem (kot npr. podjetje Kartagina, Nova Katragina, Fragorex ), brezplačno pregleda pogodbe glede skladnosti z zakonodajo. Svojim članom bo ZPS zagotovila tudi kritje stroškov zastopanja v morebitnih sodnih postopkih.

Potrošniki lahko pogodbe pošljejo v pregled po e-pošti na naslov: [email protected]  ali na naslov Zveza potrošnikov Slovenije, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana.

Nasvet ZPS potrošnikom:

1.        Če vam je banka zavrnila prošnjo za kredit in se po ponudbo odpravite k nebančnim ponudnikom, vam svetujemo veliko previdnost.

2.        Če najemate kredit od podjetja, preverite, ali ima (na vidnem mestu v poslovalnici) nalepko – dovoljenje za opravljanje dejavnosti potrošniškega kreditiranja. Če je nima, ne sklepajte pogodbe, in obvestite Tržni inšpektorat RS.

3.        Pred podpisom pogodbe skrbno preberite vsa določila. Posebej pozorni bodite na določila o stroških kredita.

4.        Če pogodbe ne razumete, je ne podpišite, dokler ne dobite ustreznega (pisnega) pojasnila oz.  poiščite   strokovno pomoč.  

5.        Ob sklenitvi pogodbe zahtevajte izvod celotne dokumentacije (pogodbo, ponudbo, izračune…) za svoj arhiv.

Vir: www.zps.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,861
07.05.2024 ob 11:26
112,985
08.05.2024 ob 12:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close