Zaradi priljubljene razvade mlada bolnica sprejeta s hudo dihalno stisko

dekle s cigaretnim dimom
Foto: Giorgio Trovato, Unsplash

Zaradi relativno kratkega obdobja uporabe elektronskih cigaret za zdaj še ni na voljo dolgoročnih raziskav, ki bi pokazale njihov vpliv na zdravje, so pa v klinični praksi že zaznali številne akutne posledice, ki nakazujejo, kakšne daljnosežne učinke lahko pričakujemo.

Draženje ust in grla, kašelj, slabost, glavobol, zasvojenost z nikotinom, epileptični napadi in poškodbe pljuč, so najpogostejše kratkoročne posledice kajenja elektronskih cigaret, navaja Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ). Iz tujine so poročali tudi o presaditvah pljuč in smrti. Kakšno je stanje pri nas?

Pulmologinja prim. Katarina Osolnik, dr. med., s Klinike Golnik pravi, da se v klinični praksi ni srečala s tako hudimi kliničnimi slikami, da bi nekdo zaradi posledic kajenja elektronskih cigaret potreboval presaditev pljuč, so pa letos poleti obravnavali mlado bolnico z anamnezo astme v otroških letih, ki je včasih kadila cigarete, nato je začela kaditi še elektronske cigarete, in je razvila težko klinično sliko intersticijske pljučne prizadetosti – akutno eozinofilno pljučnico. “Sprejeta je bila s hudo dihalno stisko, na pljučih je že imela razvite obsežne intersticijske spremembe,” pove pulmologinja.

Akutni zapleti so lahko zelo hudi

Primarij Osolnikova opozarja na podatke iz Amerike, ki kažejo, da je škodljivost kajenja elektronskih cigaret pri mlajših osebah, še večja. Dodaja, da to sicer ni presenetljivo, saj isto velja za kajenje – pri nižji starosti, ko osebe začnejo kaditi, hujše so praviloma posledice.

Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov moti razvoj možganskih omrežij, in lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti ter zvišanja tveganja za uporabo drugih drog.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja

Po besedah slovenske pulmologinje so na Kliniki Golnik pri dveh osebah zaplete na pljučih direktno povezali s kajenjem elektronskih cigaret, je pa iskanje natančnih vzrokov lahko precej težavno. Pravi, da so posledice kajenja:

  • Kronična obstruktivno pljučna bolezen (KOPB). Glavni simptomi so zasoplost, kašelj in izkašljevanje. Najpogostejši vzrok za nastanek bolezni je kajenje, vplivajo pa tudi drugi dejavniki, denimo onesnažen zrak.
  • Histiocitoza Langerhansovih celic. Je redka bolezen, pri kateri se Langerhansove celice nenormalno razmnožujejo. Langerhansove celice so del imunskega sistema, običajno jih najdemo v koži in bezgavkah. Ko se celice proizvajajo v presežku, povzročajo poškodbe kože, kosti in drugih delov telesa. Je bolezen, ki se pojavlja izključno pri kadilcih.
  • Različne kadilske patologije pri osebah z genetskimi motnjami, zaradi katerega so dovzetni za bolj zgoden razvoj emfizema (bolniki z genetsko motnjo pomanjkanja alfa-1-antitripsina).
  • Akutna eozinofilna pljučnica. Eozinofilija pomeni zvišano koncentracijo eozoinofilcev, ki se običajno pojavlja pri alergijskih reakcijah in boleznih pa tudi pri okužbah s paraziti. Z akutno eozinofilno pljučnico zbolijo v 2/3 kadilci, največkrat začetniki. Lahko je tudi posledica akutne masivne izpostavljenosti pasivnemu kajenju. Akutna eozinofilna pljučnica ima težko klinično sliko: težko dihanje, visoka telesna temperatura, kašelj, bolečine v prsnem košu, bolečine v mišicah, trebuhu. Ob pregledu zdravnik nad pljuči sliši obojestransko inspiratorno pokanje, pojavi se dihalna odpoved, ki se lahko poslabša do te mere, da je potrebna mehanska ventilacija.
  • Druge Intersticijske pljučne bolezni. Gre za skupino redkih, a hudih pljučnih bolezni, ki prizadenejo pljučno tkivo in prostor med zračnimi mešički pljuč in okoli njih, kar povzroča postopno brazgotinjenje. S tem povezane brazgotine lahko povzročijo progresivno togost pljuč, ki sčasoma vpliva na dihalni proces in na nezadosten vnos kisika v krvni obtok. Primer take bolezni je idiopatska pljučna fibroza. 2/3 bolnikov s to boleznijo so kadilci.
  • Pri kadilcih, ki že imajo simptome s strani dihal ugotavljamo tudi respiratorni bronhiolitis – intersticijsko pljučno bolezen.
  • Pri tistih, ki simptomov še nimajo, pa imajo iz kateregakoli drugega vzroka narejeno globinsko slikanje z visokoločljivostnim CT, pa pogosto ugotovimo respiratorni bronhiolitis – vnetje malih dihalnih poti. Take vrste vnetje še ne povzroča težav, se še ne odraža pri meritvah pljučne funkcije, je pa prisotno in je dokaz škodljivega vpliva kajenja na pljuča.

Po podatkih Ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je zaradi akutnih poškodb pljuč, povezanih z uporabo elektronskih cigaret, v Ameriki leta 2019 zbolelo približno 2.800 ljudi, predvsem mlajših. Zabeležili so tudi težke posledice in 68 smrti.

Dolgoročne posledice se bodo pokazale šele čez več desetletij

NIJZ omenja, da so se prvi podatki o škodljivih posledicah kajenja cigaret začeli pojavljati približno 20 let po začetku njihove masovne uporabe, nato pa je še 20 let tobačna industrija preprečevala, da bi podatki postali javno dostopni. Zato menijo, da lahko podobno pričakujemo tudi pri elektronskih cigaretah.

Elektronske cigarete za enkratno uporabo: še hitrejša zasvojenost?

NIJZ izpostavlja, da elektronske cigarete za enkratno uporabo, za razliko od predhodnih elektronskih cigaret, vsebujejo nikotin v obliki soli. To pomeni, da se pri kajenju hitro sproščajo višje ravni nikotina, zaradi česar se zasvojenost lahko razvije še hitreje in močneje. Sicer pa nastaja manj aerosola, ki  tudi manj draži grlo. Vsebujejo številne zelo privlačne arome, ki še posebej privlačijo otroke, mladostnike in mlade odrasle, ki jih uporabljajo v višjem odstotku kot odrasli.

“Problem je, da se kajenje elektronskih cigaret smatra kot manj škodljivo kot kajenje cigaret in se celo uporablja kot odvajanje od cigaret. Treba je zmanjševati priljubljenost teh pripravkov, še posebej med mladimi, ki se ne zavedajo kako resne so lahko posledice.”

Prim. Katarina Osolnik, Klinika Golnik

Od 23. julija 2023 se v Evropi ne bodo več smeli prodajati tobačni izdelki za segrevanje z aromami, poleg tega bodo morale imeti vse embalaže tobačnih izdelokov za segrevanje natisnjena zdravstvena opozorila s fotografijami. Več o tem lahko preberete na tej povezavi.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close