Da ne boste rekli, da niste vedeli: Globe od 125 do 33.000 evrov

Bankovci, denar
Foto: Markus Spiske, Unsplash

Poostren nadzor bo v jesensko – zimskem času izvajal Zdravstveni inšpektorat RS. Obetajo pa se tudi novosti glede tobačnih izdelkov.

“Prepoved uporabe tobaka v zaprtih javnih in delovnih prostorih velja za vse vrste tobačnih in povezanih izdelkov, ne le za klasične cigarete, ampak tudi za elektronske cigarete z nikotinom in brez nikotina, zeliščne izdelke za kajenje in nove tobačne izdelke, kot je npr. tobak za segrevanje. Izjema sta le tobak za žvečenje in tobak za njuhanje,je na tiskovni konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozorila Vesna Marinko iz Ministrstva za zdravje. Dodaja, da enako velja prepoved uporabe vseh tobačnih in povezanih izdelkov v vozilih, če je prisotna mladoletna oseba (mlajša od 18 let).

Spomnila je, da se tobačne in povezane izdelke lahko uporablja v kadilnicah, vendar te niso dovoljene v prostorih, kjer se izvaja zdravstvena in vzgojno-izobraževalna dejavnost. Prepoved uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja tudi na odprtem, če gre za prostore, ki so v bližini šol in vrtcev (funkcionalna zemljišča vrtcev, šol in fakultet).

Nadzor nad izvajanjem prepovedi kajenja in uporabe povezanih izdelkov v zaprtih javnih prostorih opravlja Zdravstveni inšpektorat RS, v zaprtih delovnih prostorih Inšpektorat RS za delo, v prevoznih sredstvih v prisotnosti mladoletne osebe pa policija in občinsko redarstvo.

Globe za zgoraj omenjene kršitve

  • 4.000 – 33.000 evrov za pravne osebe.
  • 1.600  –  8.000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika ali za posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • 800 – 2.000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe, odgovorno osebo posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, in odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika.
  • 125 evrov za posameznika, ki kadi tobačne ali uporablja povezane izdelke v javnih in delovnih prostorih, kjer je prepovedno.
  • 250 evrov, če posameznik uporablja tobačne ali povezane izdelke  v vseh vozilih, v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

‘Privlačne’ arome kmalu prepovedane

Vesna Marinko je povedala, da bo v sredo, 23. novembra, stopila v veljavo nova direktiva Evropske komisije glede umika nekaterih izjem v zvezi s tobačnimi izdelki, ki se segrevajo. Države članice morajo do 23. julija 2023 prenesti direktivo v nacionalno zakonodajo.

Po novem tobačni izdelki za segrevanje ne bodo smeli vsebovati značilnih arom (npr. sadje, začimbe, zelišča, alkohol, bomboni, mentol, vanilja) niti aromatičnih snovi v katerikoli od njihovih komponent (npr. filtri, papir, ovoji, kapsule), poleg tega ne bodo smeli imeti tehničnih značilnosti, ki omogočajo spreminjanje vonja, okusa ali jakosti dima, kar za cigarete in tobak za zvijanje velja že zdaj,” je pojasnila. Dodatno bodo morale imeti vse embalaže tobačnih izdelkov za segrevanje natisnjena zdravstvena opozorila s fotografijami.

Cilj je zmanjšati privlačnost tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, saj je to pomemben dejavnik, zaradi katerih mladi posegajo po teh izdelkih.

Nevarnosti uporabe tobačnih izdelkov

Kot je še povedala Vesna Marinko, si prizadevajo, da bi Slovenija do leta 2040 postala družba brez tobaka. To v praksi pomeni, da bi cigarete, povezane izdelke in druge nikotinske izdelke, ki niso registrirani kot nikotinska nadomestna terapija, uporabljajo manj kot pet odstotkov prebivalcev, starih 15 let in več.

“Seznam bolezni, povezanih s kajenjem, se stalno povečuje, še zmeraj pa pljučni rak, srčno – žilne bolezni in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) povzročijo največ smrti, povezanih s kajenjem,” je poudarila.

Več o posledicah kajenja cigaret, elektronskih cigaret in drugih tobačnih izdelkov, lahko najdete med zanimivimi informativnimi in nasvetnimi vsebinami, ki jih pripravljamo v okviru meseca ozaveščanja o pljučnem raku. Zbrani so na tej povezavi.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close