Zakaj sem se jaz zaljubila, on pa ne? To je odgovor na to večno vprašanje …

Foto: Profimedia

Pravijo, da mora biti med dvema osebama kemija, da bi se lahko razvila romantična čustva. Je res tako? Drži, da nimamo vpliva na to, v koga se bomo zaljubili in kdo se bo zaljubil v nas? Kaj vpliva na razvoj romantičnih čustev, je razložila partnerska terapevtka Ruth Marquardt.

Menda je že minuto po prvem snidenju jasno, ali nam je nekdo všeč ali ne. Na nas bodo pozitiven vtis naredili lep nasmeh, lepe manire, privlačna zunanjost in podoben smisel za humor. Je to dovolj za nastanek romantičnih čustev ali igra vlogo tudi tako zelo opevana ‘kemija’?

Da prvi vtis pri zaljubljenosti igra veliko vlogo, je za RTL potrdila tudi partnerska terapevtka Ruth Marquardt in razložila, da se zaljubimo v določene lastnosti, ki jih poznamo iz otroštva. “Me ta oseba na neki način spominja na nekoga iz otroštva? Zaljubljamo pa se tudi v podobnosti: starost, izobrazbo, skupne interese. V drugem vidimo sebe. Ko opazimo podobnosti, se počutimo varne.” Povezujejo nas lahko tudi podoben smisel za humor, predanost družini in tudi podobni konjički. Verjetnost, da vam bo nekdo ukradel srce, pa je še zlasti visoka, če si delita isti pogled na svet in podoben smisel za humor, pravi strokovnjakinja. “Študije so sicer tudi pokazale, da se zaljubljamo v ljudi, ki so podobni našim staršem,” je še dodala.

Vam diši?

Pri tej temi ne smemo zanemariti pomena čutil, še zlasti vonja. Če vam nekdo ne bo dišal, mu ne boste dali priložnosti. Tukaj ne govorimo o slabi higieni, razlog je povsem biološki. Če nam vonj druge osebe ni všeč, se naši geni ne ujamejo dovolj dobro, da bi ustvarili zdrave potomce. “Temu se izogibamo. Gre za samozaščito,” pravi Marquardt.

Pomemben je tudi vsakdan. “Zaljubimo se v tisto, kar vidimo vsak dan,” pravijo in Marquardt se s tem strinja. Anketa portala Parship je pokazala, da se je vsak drugi anketiranec že vsaj enkrat zaljubil v sodelavko ali sodelavca. “Delimo si čas, podobne interese. Počasi se začnemo spoznavati in ceniti,” je razložila sogovornica in razkrila še eno pozitivno plat občutka zaljubljenosti – željo po samospoznavanju. Ta se v nas vzbudi, ker želimo razumeti, zakaj točno smo se v nekoga “zatreskali”.

Ste v dilemi ali stiski zaradi partnerstva?
Posvetujte se na forumu Ljubezenski nasveti, partnerska intima in nezvestoba (pogovori o ljubezni, težavah, bližini, ločitvah, spolnosti, partnerstvu in drugih preizkušnjah v intimi.) ali forumu Partnerska in družinska posvetovalnica (strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzpostavljanju odnosov z otroki.)

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
807
18.04.2024 ob 13:00
1,059
04.03.2024 ob 11:32
359
11.12.2023 ob 08:54
782
14.04.2024 ob 13:23
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close