Se lahko ženske odločijo, da bodo vzburjene?

Spolnost

Mnogo spoznanj nakazuje, da spolni odziv pri ženskah izhaja iz potreb po intimnosti in ne iz potreb po fizičnem spolnemu vzburjenju? Je nastopil čas, da končno spoznamo ne samo kako, pač pa tudi zakaj smo si moški in ženske različni?

Pisali smo že o tem, da je lahko orgazem v obliki več zaporednih orgazmov ali podaljšan zelo sprejemljiv in odvisen od tipa stimulacije. Zato je v dolgotrajnih vezah nepotrebno osredotočanje samo na genitalne odzive ter na tradicionalne dejavnike, kot so spolna želja, fantazije in potreba po samozadovoljevanju.

Upoštevati je potrebno še zaupanje, intenzivnost, ranljivost, spoštovanje, komunikacijo, naklonjenost, spolne dotike itd., saj imajo po mnenju nekaterih raziskovalcev tega področja (npr. Basson, 2000) imajo ženske v dolgih partnerskih vezah za sprostitev spolne napetosti nižjo biološko željo po spolnosti.

Mnogo spoznanj nakazuje, da spolni odziv pri ženskah izhaja iz potreb po intimnosti in ne iz potreb po fizičnem spolnemu vzburjenju.

doc. dr. Andrej Starc

Se lahko ženske odločijo, da bodo vzburjene?

Različne študije dokazujejo, da se pri ženskah spolna vzburjenost pojavlja kot subjektivna duševna vzburjenost. Slednje pa ni nujno v povezavi z nabreklostjo tkiv v področju spolovila in drugimi fizičnimi znaki na telesu, saj se genitalna vzburjenost lahko pojavi tudi brez erotičnih stimulusov.

Tradicionalni linearni model spolne vzburjenosti (Kaplan, 1979; Master in Johnson, 1966) prikazuje linearno povezavo: spolna želja – vzburjenost – orgazem – resolucija in naj bi veljal za ženske, ki so v novi partnerski vezi ali na začetku veze. Ne glede na to se kasneje, zaradi drugih dejavnikov (npr. otroci, starševstvo, služba itd.), zadeve nekoliko spremenijo.

Z grafom spolne vzburjenosti, ki pojasnjuje trend vzburjenosti: spolna želja – vzburjenost – orgazem – resolucija, ne velja vedno pri ženskah, ki so v dolgotrajnejših vezah.

doc. dr. Andrej Starc

Spolno funkcionalne in zadovoljene ženske preprosto nimajo enakih »označevalcev« spontane spolne želje, kajti pri nekaterih se spolna želja prej pojavi kot odziv in ne toliko kot spontano/hoteno. Slednje ponuja izhodišče, da na določeni točki spolno vzburjenje in odziv na vrsto spolne želje poteka vzporedno, ko se ženska odloči doživeti spolno stimulacijo.

Ta izbira prvenstveno temelji na potrebah in ne na želji po fizični spolni vzburjenosti in nato sprostitvi. Lahko pa sledijo naslednja spolna vzburjenja, ki ustvarijo osredotočenost na gradnjo naslednjega orgazma, čemur lahko sledi dobro počutje tudi brez orgazma. Nenazadnje t. i. nagrade čustvene bližine (povečana zavzetost, vezanost in toleranca, nepopolnost v odnosu itd.) skupaj z upoštevanjem poznejšega dobrega počutja partnerja lahko služijo kot motivacijski dejavniki za aktiviranje naslednjega cikla.

Spolna želja je motivacijska sila, ki pri ženskah povzroči »iskanje« zunanjih dražljajev. Kot smo že omenili, ženske govorijo o duševnem vznemirjenju in ne toliko o spolnem vzburjenju. In, četudi pride do fizičnih manifestacij spolnega vzburjenja (npr. pospešen srčni utrip in dihanje, povečana napetost mišic, potenje, občutljivost prsnih bradavic itn.), ni nujno, da se za zadovoljitev fokusirajo na enega ali več omenjenih znakov.

Ženske v stalnem boju?

Nekateri to imenujejo »borba«, ki se pojavi v dolgotrajnem partnerskem odnosu (ne glede na orgazme in število spolnih odnosov). Slednje evolucijski biologi imenujejo navajanje na situacijo.

Raziskave na tem področju dokazujejo, da se ženske soočajo s tem problemom prej kot moški. In ta razlika sčasoma ne pojenja. V nadaljevanju navajajo, da moški uspejo, da si želijo tisto, kar že imajo, medtem ko se ženske s tem borijo.

Vendar, kar je med dvema partnerjema sprejeto z dogovorom, kar ustreza obema, potem je tudi to normalno. Ne moremo mimo dejstva, da različni dejavniki, ki (ne)posredno vplivajo na spolnost, bolj ali manj vplivajo na posameznika in njegovo dojemljivost in sprejemljivost. Prav tako fiziološko s starostjo spolna želja postopoma upada. Zato morajo biti pari v vsakdanjiku bolj realistični.

O avtorju

doc. dr. Andrej Starc, docent javnega zdravstva
dipl. zdravstvenik, univ. dipl. pedagog (andragog), ter. med. hipnoze
Zdravstvene storitve in svetovanje / Healthcare & Counselling – www.dr-starc.com

Imate vprašanje za strokovnjaka? Pišite mu na [email protected] ali obiščite forum Seksologija – želiva si spolnosti, kjer lahko preberete tudi izkušnje drugih.

Avtor
Piše

doc. dr. Andrej Starc

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,975
02.10.2023 ob 12:11
58,653
23.09.2023 ob 11:15
16,149
30.09.2023 ob 08:11
3,412
23.10.2018 ob 17:35
Preberi več

Več novic

New Report

Close