Zakaj je košarka idealen šport za otroke in najstnike?

Powered by:
Freepik

Ali ste vedeli, da košarka dobro vpliva tako na fizični kakor tudi na psihosocialni razvoj otroka? Preberite si, zakaj je ta šport idealen tudi za vašega otroka.

Košarka je eden izmed najpriljubljenejših športov. Čeprav jo obožuje tudi marsikateri odrasli, je to predvsem odlična dejavnost za otroke. Danes se otroci večinoma premalo gibajo, kar se lahko odraža v najrazličnejših težavah v fizičnem in psihosocialnem razvoju. S košarko boste poskrbeli, da se otrok giba, nadiha svežega zraka in se druži s svojimi vrstniki. Raziskave pa kažejo tudi, da so posamezniki, ki so bili aktivni kot otroci, aktivnejši tudi kot odrasli. 

Freepik

S spodbujanjem otroka h gibanju mu boste torej naredili življenjsko uslugo. Tokrat vam bomo razkrili koristi košarke za otroke, kako se tega športa lotiti in kakšno opremo potrebujete. 

Katere so koristi košarke za otroke? 

Spodbujanje otrok h gibanju je izredno pomembno za razvoj motorike in za pravilen razvoj mišic, sklepov in kosti ter jim lahko koristi vse življenje. Otroci, stari med 6 in 17 let, potrebujejo vsaj uro intenzivnega gibanja dnevno. Košarka je odličen in zabaven način, kako vključiti aktivnost v otrokov vsakdan. 

Med igranjem košarke delajo praktično vse mišice; od nog do trupa in rok. Šport vključuje tek, obrambo, metanje na koš, preigravanje in različne druge elemente, ki vadbo naredijo zanimivo pa tudi koristno na več področjih. Pri otrocih, ki igrajo košarko, je opaziti izboljšano gibljivost, vzdržljivost, motorične spretnosti ter koordinacijo.  

Pri košarki veljajo določena pravila, zato se otrok ob tej aktivnosti nauči tudi upoštevanja navodil in predvidevanja posledic svojih dejanj. Nauči se sodelovanja v skupini ter upoštevanja drugih soigralcev, zdrave tekmovalnosti, zmagovanja in sprejemanja poraza.  

Za otroka je igranje košarke tudi odlična duševna zaposlitev. Med igro je primoran razmišljati o taktiki ter uporabljati logično sklepanje. Ob porazu se uči, kako se odzvati takrat, ko stvari ne gredo po načrtu. Pri metanju na koš se otrok nauči tudi nekaj osnov fizike. 

Vsak otrok pa lahko z igranjem košarke razvije tudi svoj slog igre, kar spodbuja njegovo ustvarjalnost in individualni razvoj.  

Kdaj in kako začeti igrati košarko? 

Freepik

Večina otrok prične igrati košarko okrog petega ali šestega leta starosti. Takrat je pozornost predvsem na razvoju osnovnih veščin, potrebnih za igro. Med sedmim in devetim letom starosti se navadno pričnejo treningi, kjer so otrokom predstavljena tudi pravila igre. Takrat se pričnejo tudi prve prijateljske tekme. 

Z učenjem košarke lahko pričnete tako, da se otrok najprej spozna s košarkaško žogo. Počasi in potrpežljivo otroka začnite učiti odbijanja, vodenja in podajanja žoge. Ko otrok osvoji te osnove, lahko poskusite metanje na koš. Pri mlajših otrocih je priporočljivo, da se uporablja nižji, samostoječi koš za košarko.  

Seveda poskrbite tudi za varnost. Otrok naj bo pred začetkom igranja dobro ogret. Med igro pa poskrbite tudi za varnost; z ustrezno opremo in tehniko se lahko izognete marsikateri poškodbi. Ne gre pa zanemariti niti pomena počitka in regeneracije – otroci sami nimajo občutka, kdaj je dovolj, zato moramo starši nadzirati tudi čas, ko so visoko telesno aktivni.  

Katero opremo potrebujete za košarko? 

Freepik

Z ustrezno opremo poskrbite za varnost otroka in preprečite poškodbe. Če vas zanima več o tem, katero opremo potrebujete za košarko, si to lahko preberete na Hervisovem blogu.  

Osnovna oprema za košarko sta košarkaška žoga in košarkarski koš. Pri mlajših otrocih lahko izberete žogo, ki je nekoliko manjša in lažja. Za treninge lahko poiščete kakšno igrišče, še bolj praktično pa je, če koš za košarko postavite kar na domačem dvorišču. 

Samostoječi koš za košarko je denimo odlična izbira, če ne morete postaviti prave table za košarko. Praktičen je, ker ga lahko vedno premikate in umikate oziroma ga po uporabi pospravite. Prednost samostoječega koša je tudi nastavljiva višina. Vsi vemo, kako hitro rastejo otroci, zato vam bo spreminjanje višine prišlo še kako prav. 

Druga možnost je, da namestite “običajen” koš oziroma tablo za košarko. Prednost takega koša je, da zavzame izjemno malo prostora, a ga ne moremo premikati ter sproti nastavljati višine. V Hervisu najdete table za košarko z obroči, ki so nekoliko manjši in zato primerni tudi za mlajše otroke. 

Otrok potrebuje tudi kakovostne košarkarske copate, ki bodo preprečili drsenje ter stabilizirali gleženj. S tem mu omogočimo pravilno gibanje in preprečimo poškodbe. Obstajajo nizki in visoki košarkarski copati; visoki nekoliko bolj zaščitijo in stabilizirajo gleženj, medtem ko nizki nudijo več svobode pri gibanju. Za mlajše otroke in športne začetnike je sprva nekoliko bolj smiselno uporabljati višje superge, tisti, ki pa so pri gibanju bolj suvereni, pa lahko nosijo tudi nižje. 

Poleg primerne obutve je priporočljiva tudi uporaba košarkaških oblačil. Dresi so najpriljubljenejši, saj so nekoliko bolj oprijeti, zato otroka med igro ne ovirajo ter ne zdrsnejo s telesa. Kakovostni materiali koži omogočajo, da diha. Za hladnejše dni priporočamo drese z dolgimi rokavi, ki bodo otroka ustrezno zaščitili pred mrazom. 

Če se z otrokom lotite treninga košarke, smo prepričani, da vam ne bo žal. Za dodatno motivacijo pa lahko otroka presenetite z opremo najpriljubljenejših slovenskih košarkarjev Luke Dončića in Gorana Dragića, ki jo ponujajo tudi v Hervisu.  

Vabimo vas, da si v spletni trgovini Hervis ogledate celotno ponudbo opreme za košarko, seveda pa lahko trgovine vedno obiščete tudi osebno in izkušeni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri. 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close