Vsesplošno pomanjkanje magnezija: Kaj prehranski strokovnjaki želijo, da veste 

Oglasno sporočilo , 21. maj 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Jamieson

Se sprašujete, zakaj ponoči slabo spite? In zakaj ste ves čas utrujeni? Ali ste vedeli, da so motnje spanca in utrujenost lahko posledice pomanjkanja magnezija?

Ne le to, s pomanjkanjem magnezija je povezanih tudi veliko kroničnih nenalezljivih bolezni 1, kognitivnih motenj 2 in več vrst raka 3. Prehransko strokovnjakinjo Lano Kranjc smo vprašali, kako pomembno vlogo ima magnezij v našem organizmu in zakaj bi morali na vsak način preprečiti, da bi do pomanjkanja magnezija sploh prišlo. 

Magnezij ima vlogo v številnih procesih v našem organizmu.
Sodeluje pri  proizvodnji energije, sintezi beljakovin, krčenju mišic, pri prenosu drugih ionov skozi celične membrane,  prav tako pa nadzoruje in usmerja delovanje našega živčevja 4.

Foto: Jamieson

Koliko magnezija potrebujem?

D-A-C-H smernice za vnos hranil priporočajo vnos okoli 350 mg magnezija dnevno 5, vendar so potrebe  po magneziju odvisne tudi od naše starosti, fizične aktivnosti, izpostavljenosti stresu, količine zaužite  tekočine, pa tudi od uživanja nekaterih zdravil in zdravstvenega stanja. Večje potrebe se lahko pojavijo  kot posledica prebavnih motenj, bruhanja, uživanja odvajal, diuretikov in zaviralcev protonske črpalke ter zaradi prekomernega uživanja alkohola. Sladkorna bolezen tipa II, različne črevesne bolezni in  bolezni ščitnice lahko še dodatno povečajo potrebe po magneziju 6. Zaradi različnih potreb so danes aktualna tudi prehranska dopolnila, ki kombinirajo magnezij z različnimi vitamini in minerali, kot je to mogoče najti v naboru izdelkov, ki jih ponuja Jamieson, eden izmed vodilnih ponudnikov prehranskih dopolnil na trgu.

Foto: Jamieson

Rešite kviz in preverite, kateri magnezij potrebujete glede na vaše potrebe in življenjski stil.

Kaj so vzroki za množično pomanjkanje magnezija?

Delovanje naše presnove se s starostjo spreminja, kar lahko vodi v pomanjkanje magnezija. Do tega  lahko pride zaradi zmanjšanega vnosa magnezija s hrano, poslabšane črevesne absorpcije, jemanja določenih zdravil in prisotnosti nekaterih bolezni. Magnezij se lahko iz telesa prekomerno izloča tudi zaradi okvar ledvic 7

Naša prehrana je danes na splošno zelo revna z magnezijem. Živila so predelana, še preden pridejo na  police trgovin, s predelavo pa se magnezij iz hrane močno izgublja. To pomeni, da  predelana živila in žitni izdelki iz bele moke, kot je morda vaš najljubši hlebec kruha, vsebujejo zelo malo magnezija 8,9. Če pa hrano radi prekuhavate, pa s tem povzročite še večjo izgubo magnezija 10.

Posledice pomanjkanja magnezija so lahko zelo razsežne in nevarne. Blago pomanjkanje magnezija je precej težko prepoznati, saj so klinični znaki običajno precej nespecifični. Blago pomanjkanje magnezija lahko to občutimo v obliki motenj spanja, splošni  utrujenosti in pomanjkanju energije. Zaradi blagega pomanjkanja magnezija se lahko počutimo šibko in nemočno, opazimo pa lahko tudi pojav različnih kognitivnih motenj, kot so motnje v pomnjenju 6.

Foto: Jamieson

Kronično pomanjkanje magnezija  je lahko veliko bolj nevarno, saj poveča nastajanje prostih  radikalov, ki so vpleteni v razvoj več kroničnih nenalezljivih bolezni, povezanih s staranjem. Znanstveniki  so ugotovili, da so številne bolezni povezane s pomanjkanjem magnezija, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom in možgansko kapjo, presnovnim sindromom in sladkorno boleznijo  tipa 2. S pomanjkanjem magnezija povezujejo tudi pojav in razvoj astme, depresije, psihiatričnih motenj, Alzheimerjeve bolezni in različnih bolezni mišic, krhkosti kosti ter več vrst raka. 1,4,11

Torej, zakaj potrebujemo magnezij? 

Magistrica inženirka prehrane in prehranska strokovnjakinja Lana Krajnc, ki deluje pod imenom  LanaVital, svetuje: »Vzdrževanje optimalnega ravnovesja magnezija lahko pomaga pri preprečevanju oksidativnega stresa in preventivno deluje proti razvoju različnih kroničnih nenalezljivih bolezni, povezanih s staranjem. Zadostna količina magnezija v našem telesu poveča energijo in izboljša naše razpoloženje, prav tako pa prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju in delovanju naših mišic.« 1,2,4

Foto: Jamieson

Kako lahko preprečimo, da bi do pomanjkanja magnezija sploh prišlo? 

Prehranska strokovnjakinja LanaVital odgovarja: »Dnevne potrebe po magneziju bi lahko hipotetično zadostili s hrano, bogato z magnezijem. Ker pa magnezija zaradi velikih izgub s predelavo in kuhanjem v hrani večinoma ni dovolj, se priporoča uživanje prehranskih dopolnil z magnezijem 9. Za zelo kvalitetne oblike dopolnil z magnezijem veljajo dobro biorazpoložljive organske oblike. To so magnezijev glukonat,  magnezijev bisglicinat, magnezijev malat, magnezijev laktat, magnezijev citrat in magnezijev aspartat 7 . Pri izbiri prehranskih dopolnil se zato vedno pozanimajte, kakšne oblike magnezija vsebujejo.« 

Podjetje Jamieson na hitro rastočem tržišču prehranskih dopolnil izstopa zaradi njihove edinstvene  zaveze – potrošnikom ponuditi varne in učinkovite naravne rešitve za zdravje.  Poleg širokega nabora različnih izdelkov za podporo zdravja celotne družine, ponuja tudi veliko prehranskih dopolnil z magnezijem. Ne veste, katero prehransko dopolnilo z magnezijem je primerno  za vas? Kot pomoč pri izbiri smo za vas pripravili kratek kviz


(tekst je pripravila Lana Krajnc, mag. inž. preh.)

Viri:

 1. Nielsen F. H. 2010. Magnesium, inflammation, and obesity in chronic disease. Nutrition reviews. 68. 6.333–340.
 2. Lu Z., He R., Zhang Y., Li B., Li F., Fu Y., Rong S. 2023. Relationship between Whole-Blood Magnesium and Cognitive Performance among Chinese Adults. Nutrients. 15, 12: 2706.
 3. Lötscher J., Martí I Líndez A. A., Kirchhammer N., Cribioli E., Giordano Attianese G. M. P., Trefny M. P., Lenz M., Rothschild S. I., Strati P., Künzli M., Lotter C., Schenk S. H., Dehio P., Löliger J., Litzler L., Schreiner D., Koch V., Page N., Lee D., Grählert J., Hess C. 2022. Magnesium sensing via LFA-1 regulates CD8+ T cell effector function. Cell: 185. 4: 585–602.
 4. Volpe S. L. 2013. Magnesium in Disease Prevention and Overall Health. Advances in Nutrition. 4. 3: 378-383.
 5. Deutsche Gesellshaft für Ernährung e.V. Magnesium. URL: https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/magnesium/
 6. Prehrana.si. Nacionalni portal o hrani in prehrani. Magnezij. URL: https://prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/magnezij
 7. National Institutes of Health (NIH). 2016. Magnesium – Fact Sheet for Health Professionals; URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/
 8. Worthington V. 2001. Nutritional Quality of Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables, and Grains. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 7, 2:161-173.
 9. Davis D, Epp M, Riordan H. 2004. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. Journal of the American College of Nutrition. 23, 6:669-682. URL:: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15637215.
 10. Kimura M., Itokawa Y. 1990. Cooking losses of minerals in foods and its nutritional significance. Journal of nutritional science and vitaminology. 36, 1: 25–33.
 11. Ismail A. A. A., Ismail Y., Ismail A. A. 2018. Chronic magnesium deficiency and human disease; time for reappraisal?. QJM : monthly journal of the Association of Physicians. 111, 11: 759–763.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
19.06.2024 ob 09:20
297,368
19.06.2024 ob 07:39
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close