Vaje za bolnike z rakom prebavil, ki naredijo pozitivno razliko

Vplivi zdravljenja raka lahko vključujejo poslabšanje delovanja srčno-žilnega, dihalnega in imunskega sistema, mišično oslabelost in atrofijo, spremembe telesne mase, težave s spanjem in utrujenost, slabost, bruhanje in bolečino. Kako lahko to premagate?

Dokazano je, da sta telesna vadba in telesna dejavnost močno povezani z zmanjšano pojavnostjo različnih kroničnih bolezni, tudi številnih malignih bolezni pri ljudeh. Vadba je za večino onkoloških bolnikov varna in koristna.

Biti aktiven med zdravljenjem raka in po njem je pomemben način za zmanjšanje utrujenosti, povečanje moči in energije, ter izboljšanje kakovosti življenja. Redna telesna dejavnost, vključno z aerobno dejavnostjo in vadbo za moč, lahko tudi zmanjša neželene učinke zdravljenja. Poleg tega lahko raztezanje pomaga obnoviti prožnost v sklepih, ki so zaradi operacije ali obsevanja izgubili obseg gibanja.

Raziskave potrjujejo naslednje koristi telesne dejavnosti za osebe, ki so preživele raka:

  • Pomaga zmanjšati utrujenost, ki je najpogostejši stranski učinek zdravljenja raka.
  • Izboljša simptome depresije in tesnobe ter pripomore k boljšemu spancu.
  • Pomaga ohraniti ali izboljšati telesno delovanje (sposobnost opravljanja življenjskih opravil).
  • Izboljša imunski sistem, apetit, mišično moč, obseg gibanja in preprosto pomaga telesu in možganom, da bolje delujejo.
  • Zmanjšuje tveganje, da se rak vrne.

Se želite bolje počutiti, bolje spati in se bolje gibati? Telesna dejavnost ima na zdravje bolnika in sam potek zdravljenja bolezni številne pozitivne učinke.

Kako začeti?

Izogibajte se nedejavnosti! Če se začnete gibati takoj po postavitvi diagnoze, se boste počutili bolje. Sprehodite se okrog hiše, bloka. Sprehodite psa. Zaplešite v kuhinji. Naredite krog okoli mize v jedilnici. Poiščite priložnosti za gibanje ves dan.

Sestavite načrt! Vodite dnevnik vadbe in beležite utrujenost (lestvica 0-10), raven energije, učinke. To vam bo pomagalo ugotoviti, kaj najbolje deluje. Za ohranjanje motivacije si poiščite spremljevalca za vadbo doma, v službi ali v podporni skupini za boj proti raku.

NE POZABITE: Pred začetkom programa vadbe se posvetujte in pogovorite s svojim zdravnikom. 

Vabilo na brezplačno spletno predavanje na temo Pomen telesne dejavnosti za osebe z rakom prebavil

Združenje EuropaColon Slovenija za vse onkološke bolnike, njihove svojce, zdravstvene delavce in druge zainteresirane organizira brezplačno spletno predavanje na temo Pomen telesne dejavnosti za osebe z rakom prebavil, na katerem bo prof. dr. Vedran Hadžić, zdravnik in profesor na Fakulteti za šport, predstavil dobrobiti telesne dejavnosti, praktične nasvete in priporočila. 

Predavanje bo v ponedeljek, 15. 4. 2024 ob 18. uri prek Zoom aplikacije. Prijavite se lahko TUKAJ.
Več o www.europacolon.si.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].

Več novic

New Report

Close