“Jaz sem njen kreator”

Irena Kolar , 29. november 2022
Sreča
Foto: Facebook

Znani Slovenci o sreči in osrečevanju drugih.


Srečo vsak doživlja drugače, večina od nas pa se zaveda, da je v naših rokah. Mnogokrat si jo skalimo sami – ponavadi s preveč kritičnim pogledom na svet in nase. Prijemov, s katerimi lahko v svoje življenje vnesemo več veselja in sreče, je veliko – študija kaže, da lahko pomaga že pogovor z neznancem, mnogi pa srečo občutijo, kadar osrečijo drugega. Kako pa za svoje zadovoljstvo in srečo skrbijo znani Slovenci?

Igralka in voditeljica Zvezdana Mlakar

Foto: Facebook

“Sreča ni moj edini cilj v življenju, ker jo razumem kot občutek. Srečo občutim, ko mi srce zatrepeta ob pogledu na rožo, ko se zavem, v kakšni sinhroniciteti živim, ko se nekateri trenutki in dogodki kar zložijo, ko mi nekdo nekaj lepega napiše, objame … To so zame trenutki sreče. O tem, kaj sreča je, obstajajo različne interpretacije. Moj fokus je to, da živim v trenutku, se ne ukvarjam s preteklostjo niti ne s prihodnostjo, da sem čuječa … to prinaša meni srečo. Ti trenutki, ko se mi srce stopi od sreče ob bližini z naravo, živalmi, ljudmi. Kot srečo imenujem tudi čas v teatru, ko se na neki način ljudje povežemo. Če bi od zunaj gledala, bi lahko rekla, da sem ves čas srečna – s kakšnimi pavzami nesreče, ko ne gre čisto tako, kot hočem jaz. Fokus torej pri meni ni na iskanju sreče. Sreča pride, je tukaj, ne razumem je kot svojo absolutno resnico. Naredim pa vse za to, da so v meni trenutki miru, trenutki povezanosti, čuječnosti. Da v tem aktivno živim in delam. Da se zavem, kdaj mi je res lepo, in da se zahvalim za to sebi ali drugim. Mislim, da morajo biti tudi trenutki, ko ni najlepše, da dobimo primerjavo. Zato moramo tudi te trenutke nesreče sprejeti z enako hvaležnostjo in intenzivnostjo kot trenutke sreče,” pravi naša priljubljena igralka. Se strinja s trditvijo, da je sreča tudi osrečevanje drugih? “Velik del življenja sem mislila, da je samo to sreča. Nato sem spoznala, da sreča prihaja iz mene in ne od zunaj. Jaz sem njen kreator. Nato sem na to začela drugače gledati. Veliko lahko dam in dobim. Tega ne moreš ločiti. Če pa meniš, da je sreča le dajanje, te bo to slej kot prej onesrečilo.”

Pevec Dejan Krajnc

Foto: Rok Deželak

Priljubljeni pevec Dejan Krajnc pravi, da je srečen in zadovoljen, in to brez posebnih tehnik. “Sproščam se z obiskom kina in savne, doma rad gledam filme. Več od tega ne potrebujem. Moj moto se sicer glasi: Če nimaš rad sebe, ne moreš ljubiti drugih,” je povedal in dodal, da se strinja, da osrečevanje drugih osrečuje. “Vsakega, ki ga srečam, poskušam nasmejati in z njim deliti svoje veselje.”

Komičarka Martina Ipša

Foto: Instagram

“Če sem se pa kaj naučila v času covida, pa je to, kako pomembni so dobri odnosi. Zato poskrbim za svojo srečo tako, da preživljam svoj čas z izjemnimi ljudmi, kar moji prijatelji so. Seveda pa so tukaj tudi moji konjički. Osrečuje me, ko igram igrice na Playstationu in ko nekaj novega natisnem na 3D tiskalniku,” pravi Martina Ipša in dodaja: “Imam srečo, da je moja služba to, da nasmejem ljudi. Veliko mi jih je po nastopih povedalo, da so imeli slab dan, a sem jim ga polepšala. Ne vem sicer, ali jih s tem ravno osrečim, je pa to zagotovo korak v pravi smeri.”

Voditeljica oddaje Dobro jutro Veronika K. Žajdela

Foto: Osebni arhiv

“Sreča je zelo izmuzljiva, nepredvidljiva in pretežno precej muhasta. Zato sem pri sebi že pred leti srečo izenačila z zadovoljstvom. Ker na slednjem dejansko lahko delaš, načrtuješ, imaš nek vpliv in manevrski prostor. Zato se obdam z ljudmi, ki jih imam rada in ki imajo radi mene, kupujem stvari in obiskujem lokacije, ob katerih mi zaigra srce. In ko ob tem kdaj dejanska sreča sama od sebe potrka na vrata, je to le bonus. Ker osnova je trden temelj zadovoljstva, kolikor je le v moji moči, nad življenjem, ki ga živim,” pa nam je na vprašanje, kako poskrbi za svojo srečo, odgovorila Veronika K. Žajdela, priljubljeni obraz RTVS, ki zelo rada osrečuje ljudi, ki so ji blizu. “Ljudi, ki jih dobro poznamo, je lažje osrečiti kot neznance. Vem, koga bo razveselila nova knjiga, koga osrečila nova torbica in kdo bo srečen ob ogledu filmske klasike. Poskušam osrečiti bližnje, ne samo z majhnimi darili, pač pa tudi s pozornostjo, s časom, ki jim ga namenim, in ušesi, rameni ali izkušnjami, kar pač v danem trenutku potrebujejo. Za občutek sreče je včasih dovolj to, da vemo, da nas nekdo razume, posluša ali pa vsaj pusti, da izbruhamo iz sebe jezo ali žalost in nas ne prekinja z nasveti, ko jih res ne potrebujemo. Za ljudi, ki jih ne poznam, a jih srečam v službi ali kje drugje, pa se poskusim držati prijaznega nasmeha in lepih besed, pa je vsaj dan lepši, če že zaradi tega niso ravno bolj srečni (smeh).”

Pevka Maja Založnik

Pevka Maja Založnik pravi, da je oseba, ki drugim rada ugodi in jih osrečuje. “Za družino in prijatelje rada pripravim kakšno presenečenje, malenkosti, ki ogromno štejejo. Že to, da vsak dan svojemu Marku pripravim uravnotežen zajtrk, poln hranil, mi je v veselje, saj sem zaradi pravilnega zajtrka izgubila 15 kilogramov. Vsem, ki so mi blizu, pogosto povem, da jih imam rada. Svoje prijatelje pokličem večkrat na teden ali jim pošljem kakšno sporočilo, da mislim nanje!” Njena največja sreča pa je hči Arwen. “Osreči me to, da lahko svoj prosti čas posvečam njej in skupnim trenutkom z družino. Srečna sem, da sledim svojemu srcu in da lahko prepevam in s tem osrečim sebe in poslušalce! V zadnjem letu sem veliko delala na sebi, tako fizično kot tudi mentalno. Dan začnem z motivacijskimi videi, naredim načrt, kaj vse bom počela, in dan je pozitivno naravnan in tako lahko delam na tem, da srečo in veselje delim naokrog.”

Pevec Vili Resnik

Foto: Menart

“Na tisto, kar imam, in na tisto, kar sem ustvaril in kar naredim, sem zelo ponosen. Stvari, ki jih delam, v mojem telesu ustvarjajo poseben občutek, kot bi bilo polno mehurčkov,” o sreči pravi pevec, ki pa ne verjame več v to, da osrečevanje drugih prinaša srečo. “Življenje se je tako spremenilo, da ni več spoštovanja, kar pomeni, da je treba na stvari gledati drugače. Seveda je najlepše, ko nekomu iskreno polepšaš življenje. To je dober občutek. Po družbenih omrežjih ljudje kažejo, da so drugim veliko dali. Jaz pravim: Nič ni treba kazati, samo naredi. Bodi človek. Zato ne razmišljam o tem, kaj sem naredil dobrega. Me ne zanima. Tisti trenutek sem vesel, nato na to pozabim.”

Mojster borilnih veščin Denis Porčič – Chorchyp

Foto: Mediaspeed

Denisa Porčiča najbolj osrečuje dobrodelnost. “Srečen sem, da delam to, kar delam. Vsak dan. Ne govorim le o dejavnostih, s katerimi služim denar, ampak o tem, da obiskujem šole, socialno ogrožene, ljudi s posebnimi potrebami …”

Pevka Eva Boto

Foto: Tibor Golob

Evi Boto pa največjo srečo predstavljajo ljudje, ki so ji pri srcu. “Napolnijo me že samo s svojo prisotnostjo, hkrati pa me osrečuje dejstvo, da lahko počnem v življenju to, kar imam najraje – živim glasbo,” je povedala in dodala: “Mislim, da mora vsak v prvi vrsti najprej poskrbeti za svojo srečo, da jo z drugimi sploh lahko deli. Sicer pa sem oseba, ki rada osrečuje druge z malenkostmi – čas, ki ga podariš drugi osebi, je zame zlata vreden, kdaj je lahko že majhna pozornost, gesta dovolj, da nekomu narišeš nasmeh na obraz – pa naj bo to kratko sporočilce za lepši dan, napisano na listek papirja, ali pa klic, s katerim osebi poveš, da jo pogrešaš, jo imaš rad ali pa mimoidočemu podariš nasmeh. Te stvari nam ne smejo biti samoumevne.”

Avtor

I. K.

New Report

Close