Zato se začnite čim prej pogovarjati z neznanci

Foto: Profimedia

Nekateri se v vrsti pri blagajni takoj zaklepetajo z neznancem, drugi imajo z navezovanjem stikov velike težave. Nova raziskava pa kaže, da bi bilo dobro skočiti iz svoje kože in začeti pogovor, saj ima to pozitiven učinek na naše počutje.

Znano je, da so srečni ljudje bolj družabni, in stiki jih naredijo še srečnejše. Pri tem pa se postavlja vprašanje, katere vrste interakcij – s katerimi partnerji (družino, sodelavci, neznanci, prijatelji itd.) – imajo največji vpliv na naše počutje in kako pogoste naj bodo interakcije z določeno skupino ljudi. Sedaj smo dobili odgovor.

Ameriška raziskava je pokazala, da je ključ do dobrega počutja raznolik “družbeni portfelj”. “Družbeni portfelj pomeni število različnih kategorij ljudi, s katerimi se pogovarjamo: neznanci, znanci, prijatelji, družina, sodelavci itd.,” razlagala Hanne K. Collins s poslovne šole Harvard, ki raziskuje načine komuniciranja.

S svojo ekipo raziskovalcev je ocenila družbene interakcije in stopnjo sreče pri več kot 50 tisoč osebah in ugotovila, da raznolik nabor odnosov napoveduje boljše počutje.

“V kontekstu te raziskave se je pokazalo, kako pomembno je imeti različne odnose. Za nekatere to pomeni pogovor z neznancem ali osebo, ki je ne poznamo dobro.”

Hanne K. Collins


Že pretekle raziskave so pokazale negativen vpliv osamljenosti na počutje, a raziskovalci te študije so bili prvi, ki jih je zanimalo, ali nam lahko pomagajo že majhne interakcije. Ugotovitve so jasne – da, pomembno je le, da se pogovarjamo z različnimi osebami. “Ljudje z bolj raznolikimi družbenimi portfelji so bolj zadovoljni z življenjem, bolj srečni, imajo boljšo kakovost življenja, več pozitivnih čustev. Upoštevali smo različne parametre,” razlaga Collins.

Osamljenost ne vpliva le na duševno zdravje

Foto: Profimedia

Nick Epley, profesor vedenjskih znanosti na Univerzi v Čikagu, je med pandemijo predstavil pomen socialnih stikov. Ugotovil je, da ima osamljenost na telo večji vpliv kot debelost.

“Ima večji vpliv od onesnaženosti zraka, fizične aktivnosti ali telovadbe. Pomanjkanje socialnih stikov je velik dejavnik tveganja za smrt, ki se lahko kosa s kajenjem manj kot 15 cigaret na dan,” je povedal Epley in dodal, da pomanjkanje družbenih stikov povzroča stres. “Povečuje raven kortizona v krvi. Če to postane kronično, lahko ogrozi imunski sistem in naše kardiovaskularno zdravje.”

Kot rečeno, nam pomagajo že krajše interakcije z ljudmi, s katerimi si nismo blizu, piše Abc.net.au, ki je povzel rezultate študije. Večina se nas boji narediti prvi korak, saj se bojimo zavrnitve, a strah je odveč. “Večkrat smo že našli dokaze, da podcenjujemo pozitiven vpliv, ki ga bomo imeli na drugo osebo in nase, ko navezujemo stik z drugimi,” je dejal strokovnjak in poudaril, da imajo stiki pozitiven vpliv tako na ekstrovertne osebe kot tudi na introvertne.

Foto: Profimedia

Kako se pogovarjati z neznanci?

Psihologinja dr. Gillian Sandstrom pravi, da je pri navezovanju stikov najbolj pomembno to, da se opogumimo. Komuniciranje je veščina, ki jo je treba tako kot vsako drugo vaditi. “Ljudi motiviram, da se en teden vsak dan pogovarjajo z neznancem. En prijeten pogovor ni dovolj. Iz tega se ljudje nič ne naučijo. Potrebujemo vajo, da uvidimo, da je vzorec večinoma pozitiven.” Sandstrom pravi, da so bile njene stranke po sedmih dneh komuniciranja z neznanci vedno bolj samozavestne, zmanjšal pa se je tudi njihov strah pred zavrnitvijo.

Za tiste, ki težko začenjajo pogovor, ima Sandstrom dva nasveta. “Pokomentirajte nekaj, kar vama je skupnega. Večina se zaradi tega pogovarja o vremenu.” Neznanca pa lahko preprosto vprašate tudi to, kaj počne. Pri tem je treba biti pozoren na formulacijo vprašanja, saj obstaja nevarnost, da bo zvenelo kot obtožba. “Bodite igrivi in poskrbite, da bodo dobili občutek, da ste le radovedni.”

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,902
22.11.2022. ob 07:36
46,128
30.11.2022. ob 16:18
16,059
18.10.2022. ob 16:17
Preberi več

New Report

Close