To je velika novost v Sparu

Powered by:
Foto: Spar

Verjetno ste vsi, ki redno kupujete v trgovinah Spar, na oddelku sadja in zelenjave opazili novost: plačljive biorazgradljive vrečke.

Vsi dobro vemo, da sta sveža sadje in zelenjava ključni vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ki pomembno pripomorejo k našemu dobremu počutju in zdravju. A koliko sadja in zelenjave bi morali dnevno zaužiti? In zakaj je tako pomembno posegati po lokalno pridelanih izdelkih?

Zdrav odrasel posameznik naj bi dnevno zaužil od 400 do 650 gramov sadja in zelenjave (odvisno od njegovih energijskih potreb), pri čemer naj bi bilo od tega več zelenjave in manj sadja. Če govorimo o minimalni priporočeni količini 400 gramov, to pomeni, da bi morali pojesti 250 gramov zelenjave in 150 gramov sadja, pišeNacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si.

A raziskave kažejo, da Slovenci še vedno zaužijemo premalo sadja in zelenjave. Omenjeni portal v enem od člankov navaja, da “dnevnemu priporočenemu vnosu sadja in zelenjave na primer zadosti le od 6 do 24 % evropskih otrok, medtem ko odrasli v povprečju na dan zaužijemo 230 g sadja in zelenjave, kar je le polovica dnevnega priporočenega vnosa.”

Foto: Spar

Sveže jabolko na dan zares lahko odžene zdravnika stran

Zadostna količina svežega sadja in zelenjave je pomembna, saj vlaknine in predvsem vitamini ter minerali nudijo pomembno podporo nemotenemu delovanju imunskega sistema ter ostalim procesom, ki se odvijajo v našem organizmu.

Portal Prehrana.si opozarja:

Prenizek vnos sadja in zelenjave v razvitem svetu velja za pomemben dejavnik s prehrano povezanih zdravstvenih tveganj. Številne epidemiološke študije so pokazale, da prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj, pri čemer se pozitiven učinek pozna že pri dveh porcijah zelenjave in sadja na dan, varovalni učinek pa se povečuje celo do desetih porcij na dan.

Pomembno je posegati po lokalnih pridelkih

Vsebnost za naše zdravje koristnih snovi v sadju in zelenjavi je večja, če gre za domače pridelke, z lastnega vrta ali z lokalnih kmetij. Prednost lokalnih pridelkov je namreč v tem, da jih je mogoče (p)obirati, ko so optimalno zreli, zaradi česar imajo višjo hranilno in biološko vrednost, pojasnjujejo na portalu Naša super hrana. Ravno obratno pa so, tako nadalje navaja omenjen portal, pridelki iz tujine obrani pred zrelostjo in šele kasneje umetno dozorijo, in sicer med prevozom in skladiščenjem.

Foto: Spar

Tega se zavedajo tudi v Sparu, zato zadnja leta redno povečujejo bazo lokalnih pridelovalcev sadja in zelenjave, s čimer mnogim zagnanim domačim kmetovalcem omogočajo rast in razvoj ter hkrati poskrbijo, da njihove najboljše pridelke kupci najdete na Sparovih prodajnih policah.

V raziskavi ‘Analiza strukture prehranskih izdelkov v trgovskih verigah’ iz leta 2018 je bilo ugotovljeno, da je SPAR s 70 %* živilskih izdelkov slovenskih proizvajalcev na prodajnih policah eden vodilnih trgovcev v ponudbi lokalno pridelane hrane. 

(Opomba: *Zaokroženi odstotek je povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. V raziskavo so bili vključeni izdelki iz skupin mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, pekovski izdelki, mlevski izdelki – izdelki iz žit, sadje in zelenjava. VIR: https://www.varuhverigehrane.si.)

Sparova zaveza za lepši jutri

Poleg oskrbovanja kupcev s kakovostnimi lokalnimi izdelki in pridelki je prednostna naloga Spara tudi skrb za okolje, ki jo Spar uresničuje z uporabo najsodobnejših tehnologij in okolju prijaznih materialov. V trgovinah tako skušajo zmanjšati količino plastične embalaže, uporabljajo biorazgradljive materiale in spodbujajo večkratno uporabo embalaže.

Poleg tega tudi svoje kupce spodbujajo k okolju prijaznim odločitvam, kot je uporaba papirnatih ali biorazgradljivih vrečk ter vreč za večkratno uporabo. Sem sodijo tekstilne vrečke za živila, vrečke iz 100 % reciklirane plastike, mrežaste vrečke za sadje in zelenjavo.

Biorazgradljive vrečke

Do zdaj ste lahko kupci biorazgradljive vrečke uporabljali na blagajnah, po novem jih najdete tudi na oddelku sadja in zelenjave, saj so s 1. januarjem povsem nadomestile plastične vrečke. Biorazgradljiva vrečka stane 0,03 evra in je razgradljiva tudi na domačem kompostu, lahko pa jo za tem, ko iz nje pospravite sadje, uporabite tudi kot vrečko za biološke odpadke.

Foto: Spar

Mrežaste vrečke

Če pa biorazgradljive vrečke ne želite vsakič znova plačevati, je okolju prijazna alternativa tudi mrežasta vrečka za večkratno uporabo. Na njej je priročen všitek, na katerega namestite nalepke s tehtnice, v eno vrečko pa lahko vstavite do tri različne vrste sadja in zelenjave. Mrežaste vrečke so trpežne in se perejo, izdelane pa so iz poliestra, ki je nastal z reciklažo plastenk. 

Foto: Spar

Bombažne nakupovalne torbe z žepkom

V skrbi za trajnostno delovanje ter obenem v prizadevanju za podporo mladim umetnikom in ustvarjalcem smo se povezali z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) ter organizirali natečaj za izbor dizajnov, ki smo jih potem natisnili na bombažne trajnostne vrečke. Skupno so bili izbrani štirje dizajni, pri čemer sta tri izbrala Spar Slovenija in UL ALUO, četrti dizajn pa so z glasovanjem izbrali Sparovi kupci,” povedo v Sparu.

Bombažne vrečke imajo v notranjosti tudi priročen žepek, v katerega lahko spravite manjšo denarnico ali mrežasto vrečko za sadje in zelenjavo.

Foto: Spar
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,313
26.02.2024 ob 10:49
296,429
26.02.2024 ob 09:07
113,518
26.02.2024 ob 10:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close