Kako preprečiti panične napade s pomočjo EFT tehnike?

anonimni uporabnik, 11. junij 2020
Ostalo

»Panični napadi nastanejo, kadar je v naši podzavesti veliko občutkov močnega strahu, izkušnja bližine smrti, izčrpanost,… Telo smo na nek način porinili čez rob.« (Vlasta Kuster)

Kaj je panični napad?

Panični napad je izkušnja intenzivnega strahu, ki se pojavi iznenada in brez zunanjega razloga ali realne ogroženosti. Spremljajo ga vsaj štirje od naslednjih fizičnih in kognitivnih simptomov: težko dihanje, bolečina v prsih, srčne palpitacije, bolečine v želodcu, slabost, potenje, tresenje, omotičnost, mrzlica in nenadna vročina, mravljinci, občutek neresničnosti, strah pred izgubo nadzora nad seboj, strah pred srčnim infarktom in močan strah pred smrtjo.

Zakaj ste doživeli panični napad? Analizirajte pretekle dogodke, podzavestna prepričanja in lastno samopodobo

Vsakdo, ki je kdaj koli doživel grozljivo izkušnjo paničnega napada, se je, ko se je umiril in zaznal, da je z njim spet vse tako, kot je bilo prej – da se mu ni zmešalo, da ni doživel srčnega napada in da je še vedno živ, spraševal, zakaj je pravzaprav doživel napad panike?

Velik pomen imajo boleči in težki dogodki, ki ste jih doživeli na svoji prehojeni poti. Težko otroštvo zaznamovano z boleznijo, izgubo ali smrtjo ljubljene osebe, konflikten odnos vaših staršev ali njuna ločitev, težka gmotna ali finančna situacija, zasmehovanje ali izključenost s strani sovrstnikov,… To so stresni dogodki, ki so v vas pustili posledice in ob katerih ste doživeli široko paleto negativnih čustev, kot so žalost, strah, zaskrbljenost, sovraštvo, jeza,…

Morda ste živeli v ne vzpodbudnem okolju, okolju, kjer je bilo dihati preveč zaskrbljenosti, okolju, v katerem ste se čutili, da ste manjvredni, kjer ste občutili pomanjkanje pozornosti ali zaupanja. Morda se spominjate dogodka, ko so vas starši tako okarali ali skritizirali, da ste ponotranjili prepričanje, da niste dovolj dobri ali pa, da vam ne bo nikoli nič uspelo?

Ključno vlogo pri oblikovanju naše samopodobe ima tudi podzavest, ki se formira nekako do 7. leta starosti. Podzavest je v rosnih letih našega življenja – shematsko gledano – kot odprta posoda, v katero se useda vse, kar doživimo, izkusimo, se naučimo, vidimo in slišimo. Pomembno je vedeti, da v podzavest vstopajo izkustva in informacije brez vmesnih »filtrov« oziroma brez kritične presoje. Otrok se poistoveti z vsemi prepričanji, vzorci in navadami, tako da postanejo njegova »resnica«, saj razume, da svet tako deluje in da mora tudi on sam delovati v skladu z njimi. Lastnost podzavesti je, da nima izbire, da mora sprejeti. Ko se v otroku začnejo oblikovati kognitivne funkcije, se podzavest »zapre«, aktivira pa se njegova zavest oziroma razmišljujoči, logični in intelektualni del uma. Kljub temu, da otrok začne razmišljati s »svojo glavo«, ima podzavest tako veliko moč, da v marsikateri situaciji preglasi zavest oziroma idejo, ki jo posameznik na logičnem nivoju razume, kot pravo, vendar je ne more uresničiti, ker mu to podzavest prepreči.

V našem življenju se težave pojavijo zaradi negativnih podzavestnih prepričanj in vzorcev. Ko razmišljate ali govorite o sebi, bodite pozorni na to, kakšne misli prihajajo na plano. Se strinjate, da marsikdaj mislite ali rečete, da vam ne bo uspelo, da niste sposobni, da čutite, da je vsa odgovornost na vaših rameni, da morate biti popolni, da vas nihče nima rad, da vedno vse naredite narobe, da ne znate reči ne, da se ne znate postaviti zase, da ne verjamete vase, da so drugi boljši od vas in še bi lahko naštevali. In zakaj tako mislite o sebi? Zakaj je vaša samopodoba tako nizka? Kdaj ste se vsega tega naučili? Odgovor je: v otroštvu.

Če je v podzavesti na primer prepričanje »moram biti popoln/-a«, česar ste se naučili kot otrok, ko ste bili denimo priča konfliktom med staršema, ste si rekli ali doumeli da: morate biti popolni, kajti le tako, se starši ne bodo več prepirali. In v skladu s tem prepričanjem ste se vedno vedli v šoli, na fakulteti in še danes tako delujete na vašem delovnem mestu. Popolnost želite dosegati tudi pri vzgoji svojih otrok, urejenosti vašega stanovanja, preživljanju prostega časa s prijatelji,… Popolnost, ki vas je ali vas bo pripeljala do izgorelosti.

In ko je vsega preveč, ko je telo preobremenjeno s stresom, takrat odreagira s paničnim napadom. To je naravni klic telesa po tem, da ne »zmore« več in da morate v svojem življenju nujno nekaj spremeniti.

Kako preprečiti nastanek in ponavljanje paničnih napadov s pomočjo EFT metode?

EFT (Emotional Freedom Technique) metoda temelji na konceptu, da so negativna čustva zapisana v obliki motnje v energijskem sistemu našega telesa. S pomočjo tapkanja na končne točke meridianov (akupunkturne točke našega telesa), motnjo lahko odpravite, saj jakost čustev in občutkov zmanjšate in jih tudi očistite iz telesa.

S tem, ko predelate vsako posamezno negativno čustvo in stresni dogodek, izbrišete čustveno bolečino in šok, ki ste ga ob specifičnim dogodkom doživeli. Spomine na dogodke s pomočjo EFT tehnike nevtralizirate.

EFT tehnika ima tudi moč, da poseže v vašo podzavest in tako spreminja podzavestna prepričanja ter vzorce, ki vas v življenju čustveno spremljajo in zavirajo. Ko spremenite svoja negativna podzavestna prepričanja v prepričanja s pozitivnim pridihom (»nisem sposoben/-a« v »sposoben/-a sem«), ali pa jih vsaj omilite (»moram biti popoln/-a« v »ni potrebno, da sem popoln/-a«), bo vaša samopodoba dobivala nov obraz.  

Panični napadi so tako kot anksioznost in depresija kompleksnejše težave, ki potrebujejo resen terapevtski pristop. Da jih odpravite trajno, je potrebno, da vas vodi in spremlja izkušeni EFT specialist.

Na spletni strani EFT specialistke, mag. Vlaste Kuster, boste našli veliko informacij o EFT metodi, o EFT terapiji in izkušnjah posameznikov, ki zaradi uporabe EFT tehnike, paničnih napadov ne doživljajo več.
EFT terapija je zasnovana tako, da se vsak posameznik najprej udeleži osebnega uvodnega razgovora, kjer se z EFT specialistko pogovori o svojih težavah in kjer oblikujete strategijo, kako s pomočjo EFT tehnike sistematično in trajno odpraviti panične napade.

Ko se ljudje čustveno osvobodijo in razbremenijo, ko panični napadi niso več del njihovega življenja in ko se znebijo strahu pred tem, da jih bodo prihodnosti ponovno izkusili, zaživijo mirno, sproščeno in neobremenjeno.   

O Mag.Vlasti Kuster:
Mag. Vlasta Kuster je specialistka EFT, priznana strokovnjakinja za odpravo psihičnih in čustvenih težav z več kot 10-letnimi izkušnjami.
Mag. Vlasta Kuster je magistrica temeljnih medicinskih znanosti, poleg tega pa ima vrhunsko znanje iz EFT- Emotional Freedom technique, t.i. tehniko tapkanja. Znanje je pridobila pri samem ustanovitelju EFT, Gary Craigu. S pomočjo EFT tehnike pomaga ljudem za vedno odpraviti panične napade, depresijo in anksioznost. Pri tem dosega uspešnost rezultatov v vsaj 95% primerih.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,438
18.04.2024 ob 13:00
296,844
18.04.2024 ob 13:42
112,979
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close