Prehranska zabloda: 15 let je mislila, da se prehranjuje zdravo

Beljakovine, arašidovo maslo, zdrava hrana.
Foto: Profimedia

Bralka foruma se je zgrozila, ko je ugotovila, da že 15 let ne vnaša zadostne količine beljakovin. To jo je spodbudilo k vprašanju, s katerim se morda sooča mnogo drugih: Zakaj so beljakovine pravzaprav tako pomembne?

Naša bralka radovedna80 se je z vprašanjem obrnila na moderatorko Patricijo Bezenšek. Ugotovila je, da je 15 let narobe jedla, misleč, da dela prav. “Vnos beljakovin je premajhen. Jih moram nujno nadomeščati s praški? Ali so ti škodljivi? In katera živila naj še izbiram?

“Beljakovine so ključni gradniki celic in sodelujejo pri številnih pomembnih telesnih funkcijah,” ji je odgovorila Bezanškova. Naše telo jih potrebuje za rast in obnovo tkiv, za krepitev imunskega sistema, za proizvodnjo hormonov in encimov ter za presnovo.

Pomanjkanje beljakovin lahko vodi do številnih zdravstvenih težav, kot so šibke mišice, izguba telesne teže, oslabljen imunski sistem in počasno celjenje ran. Priporočen dnevni vnos beljakovin se razlikuje glede na starost, telesno težo in raven aktivnosti. Na splošno pa velja, da odrasli potrebujejo približno 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže na dan. Športniki, nosečnice in doječe matere potrebujejo še več beljakovin.

Beljakovine lahko najdemo v različnih živilih živalskega in rastlinskega izvora. Med bogate vire beljakovin živalskega izvora spadajo meso, ribe, jajca in mlečni izdelki. Rastlinski viri beljakovin pa vključujejo stročnice (fižol, leča, grah), oreške in semena, polnozrnate žitarice ter sojo in sojine izdelke.

Za zajtrk lahko uživamo jajca

Da bi zagotovili zadosten vnos beljakovin, je pomembno, da v prehrano vključimo raznolike vire tega hranila. Na primer, za zajtrk lahko uživamo jajca ali grški jogurt z oreščki in sadjem, za kosilo pa ribo s pečeno zelenjavo ali čičerikino solato, za večerjo pa meso z polnozrnatimi testeninami in brokolijem.

Beljakovinski praški so lahko koristno dopolnilo prehrane, še posebej za športnike ali ljudi, ki imajo težave z zadostnim vnosom beljakovin iz hrane. Vendar pa je vedno bolje beljakovine pridobivati iz naravnih virov hrane, saj te poleg beljakovin vsebujejo tudi druge pomembne hranilne snovi, kot so vitamini, minerali in vlaknine.

Beljakovine, moški, roke
Foto: Profimedia

Imate tudi vi kakšno vprašanje s področja zdravega življenkskega sloga? Zastavite ga na Forumu Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,662
23.05.2024 ob 09:38
3,904
22.05.2024 ob 09:22
33,797
01.05.2024 ob 21:21
1,235
06.05.2024 ob 09:44
568
14.05.2024 ob 20:52
Preberi več

Več novic

New Report

Close