Pomlajevanje iz nočne more: Od slepote do ohromljene veke

botoks,
Foto: Profimedia

Oslepela zaradi dermalnega polnila iz spleta. Povešena veka po domačem botoksu. To niso le naslovi iz grozljivke, pač pa resnične zgodbe, ki razkrivajo temno stran želje po hitrih lepotnih popravkih. Slepo sledenje trendom včasih ne prinese želenih izzidov. Takšne zgodbe opozarjajo na pomen izbire izkušenega in uveljavljenega estetskega kirurga.

V preteklem tednu je odjeknila novica o mlajši ženski, ki se je na ljubljanskem kliničnem centru (UKC) zdravila zaradi oslepitve na eno oko. Ženska si je sama vbrizgala dermalno polnilo, ki ga je kupila preko spleta, kar je povzročilo resne zaplete, vključno z izgubo vida. Ta tragični primer opozarja na nevarnosti neprofesionalnih lepotnih posegov in ponazarja, da je sledenje trendom na družbenih omrežjih lahko izjemno tvegano, kadar gre za zdravje. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da so dermalna polnila lahko nevarna, če jih ne uporablja ustrezno usposobljeno osebje. Napačna aplikacija lahko povzroči resne zaplete, kot so okužbe, nekroza, trajne brazgotine in celo slepota.

Tudi na forumu Med.Over.Net smo odkrili zgodbe bralk, ki so imele po botoksu težave. Zasledili smo zgodbo o uporabnici foruma, ki ji je po aplikaciji botoksa upadla veka. Bralka se je za botoks odločila v ordinaciji, kjer niso specializirani za estetsko kirurgijo. Po posegu se je soočila s hudimi asimetrijami in povešeno veko, kar jo je močno potrlo in razočaralo.

Čeprav so posledice slepote po neprofesionalni aplikaciji dermalnega polnila očitne, ostaja vprašanje ohromljene veke še vedno neodgovorjeno. Zato smo se z vprašanjem obrnili na kirurga, da nam razloži, kaj je šlo narobe in kako lahko preprečiti podobne zaplete v prihodnosti.

Vprašanja o ohromljeni veki smo naslovili na uveljavljeno kliniko Medved estetika, kjer nam je na vprašanja odgovoril Jani Muha, dr.med. spec. kirurg.

Kakšni so vzroki za upad veke po aplikaciji botoksa in kako pogosto se to zgodi?

Padec zgornje veke, ali ptoza, je redek neželeni učinek pomlajevanja zgornje tretjine obraza z uporabo botulinskega toksina (botoksa), ki pa k sreči ni trajen in nepovraten. Med drugim ga uporabljamo za zmanjšanje gubic na zunanji strani očesa, ki jih povzroča krožna očesna mišica. V primeru nepravilne uporabe ali prevelikega odmerka botoksa ta ne vpliva le na krožno očesno mišico, ampak prodre tudi globlje v tkiva in vpliva na mišico, odgovorno za dvigovanje zgornje veke (mišico dvigovalko). Posledica omrtvičenja te male mišice je padec veke različnih stopenj.

Gre sicer za redek zaplet, ki pa se večinoma pojavi pri neizkušenih ali slabo usposobljenih izvajalcih teh storitev.

Kateri preventivni ukrepi in tehnike injiciranja priporočate, da se zmanjša tveganje za takšne stranske učinke?

Nadvse pomembno je natančno poznavanje anatomije obraza, ki zajema obrazne mišice in mehka tkiva na vseh ravneh, od površine kože do obraznih kosti. Oseba, ki izvaja pomlajevanje z botoksom, mora biti ustrezno strokovno usposobljena glede delovanja botulinskega toksina, ustreznih odmerkov za posamezne obrazne regije oziroma mišice ter tehnike in globine aplikacije. Takšno znanje je možno pridobiti le med določenih zdravniških specializacij, kot je na primer plastična kirurgija, ter na certificiranih tečajih, ki so dostopni le zdravnikom. V rokah usposobljenega izvajalca je padec veke zelo redek zaplet.

Ali obstajajo specifične metode ali postopki za popravilo, če do tega vseeno pride?

Učinka botoksa se ne da nevtralizirati, zato je potrebno počakati, da učinek oz. omrtvičenje mišice dvigovalke izzveni. Padec veke lahko le nekoliko omilimo s posebnimi očesnimi kapljicami, ki stimulirajo pomožno mišico dvigovalko veke. Izdajo omenjenih kapljic lahko predpiše le usposobljen zdravnik na recept.

V kolikšnem času se stanje popravi?

Padec veke, ki je posledica uporabe botoksa, se običajno samodejno popravi, ko učinek botoksa izzveni. To se zgodi v obdobju nekaj tednov do nekaj mesecev. Hitrost, s katero bo veka ponovno postala normalno aktivna, je odvisna od količine apliciranega odmerka botoksa, hitrosti presnove botoksa pri posamezniku ter od uporabe dodatnih že omenjenih postopkov, ki lahko olajšajo stanje.

V kolikor pride do padca veke se je vedno priporočljivo posvetovati s plastičnim oz. estetskim kirurgom ali oftalmologom, ki bo natančno ocenil stanje in stopnjo okvare ter svetoval ustrezno zdravljenje in spremljal napredek v okrevanju.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,662
23.05.2024 ob 09:38
3,904
22.05.2024 ob 09:22
33,797
01.05.2024 ob 21:21
1,235
06.05.2024 ob 09:44
568
14.05.2024 ob 20:52
Preberi več

Več novic

New Report

Close