Bolečine v kolenih: Ali lahko obutev naredi razliko?

Fotografija prikazuje osebo, ki sedi na stolu in se preobuva iz modrih visokih pet v modre športne copate. Oseba zavezuje vezalke na športnih copatih, medtem ko ena visoka peta leži ob strani. Slika simbolizira udobje, prehod iz formalne v bolj sproščeno obutev in prilagodljivost. Primerna je za vsebino, povezano z modnimi nasveti, nasveti za udobno obutev, življenjskim slogom, udobjem med delom in prehajanjem iz službenega v prosti čas.
Foto: Profimedia

Vas bolijo kolena? Odkrijte, kako vam lahko prava obutev pomaga povrniti gibljivost in zmanjša bolečine. Preverite tudi, katerim čevljem bi se morali izogibati, da preprečite nadaljne zaplete.

Nedavna raziskava, objavljena v ugledni medicinski reviji Annals of Internal Medicine, je razkrila, da ima izbira obutve pomemben vpliv na bolečine v kolenih. To odkritje nakazuje, da bi lahko že nakup pravih čevljev pripomogel k zmanjšanju bolečin, izboljšanju počutja in povečanju gibljivosti.

Stabilni čevlji z debelimi podplati

Raziskava je pokazala, da lahko čevlji z določeno stopnjo blaženja in stabilnosti zmanjšajo obremenitev kolenskega sklepa. To je še posebej pomembno za ljudi, ki se spopadajo z obolenji, ki prizadenejo kolena. V študiji je sodelovalo 164 ljudi, starih 50 let ali več, z zmerno do hudo artrozo kolena.

Udeleženci so bili naključno razdeljeni v dve skupini:

  • Skupina 1: Nosila so stabilne čevlje z debelimi podplati, ki so se malo upogibali.
  • Skupina 2: Nosili so ravne čevlje s tankimi, prožnimi podplati, ki naj bi spodbujali bolj naravno gibanje stopala.

Udeleženci so nosili dodeljeno obutev šest ur na dan. Po šestih mesecih je 58 odstotkov udeležencev iz prve skupine poročalo o zmanjšanju bolečin v kolenih med hojo, v primerjavi s 40 odstotkov iz druge skupine. V obeh skupinah je redna hoja verjetno prispevala k zmanjšanju bolečin. Pomembno je omeniti, da so imeli udeleženci v skupini 2 dvakrat večjo verjetnost za razvoj bolečin v gležnjih ali stopalih v primerjavi s skupino 1.

V primeru težav se posvetujte s strokovnjakom

Če imate težave s koleni, se za optimalno zaščito in udobje priporoča posvetovanje z ortopedom ali drugim strokovnjakom za zdravje stopal. Ta vam bo pomagal izbrati obutev, ki najbolje ustreza vašim individualnim potrebam in specifičnemu stanju kolen. Glede na izsledke raziskav je za osebe z bolečinami v kolenih najboljša izbira stabilni čevlji z debelimi, nedrsečimi podplati, ki zagotavljajo dobro blaženje udarcev in podporo stopalu. Ti čevlji zmanjšujejo obremenitev na kolenskih sklepih, saj absorbirajo večino udarcev med hojo in zagotavljajo stabilnost stopala.

Kaj pa najslabša izbira?

Ravni čevlji s tankimi, prožnimi podplati, kot so balerinke ali klasični teniški copati brez dodatne podpore in blaženja, so najslabša izbira za kolena. Ta vrsta obutve povečuje obremenitev kolenskega sklepa, saj ne nudi zadostne zaščite pred trdimi površinami in pogosto spodbuja nepravilno porazdelitev teže skozi stopalo, kar lahko vodi do dodatnih bolečin ali poškodb.

Viri:

  • Annals of Internal Medicine. (2024). Povzetek za paciente: Vpliv ravnih fleksibilnih nasproti stabilnih podpornih čevljev na simptome osteoartritisa kolena. Annals of Internal Medicine, Zvezek(Izdaja), Strani. Dostopno na: https://doi.org/10.7326/P20-0014
Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,668
17.06.2024 ob 13:18
3,913
18.06.2024 ob 22:02
33,808
11.06.2024 ob 21:36
1,236
13.06.2024 ob 21:48
570
11.06.2024 ob 22:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close