21-letnica pred smrtjo razkrila, kaj je doživljala med komo

I. K., 15. maj 2024
Pulmologija
Foto: Profimedia

Pravi, da se je vsega zavedala, le, da je vse doživljala nekoliko drugače, kot se je v resnici dogajalo.

Zdravniki so morali Claire Wineland, ko ji je bilo 13 let, dati v umetno komo, ker so ji po operaciji odpovedala pljuča. Mladenka je imela cistično fibrozo, za katero je umrla leta 2018, stara le 21 let.

Claire Wineland je o svoji bolezni osveščala javnost. Tako je pred osmimi leti spregovorila tudi o tem, kaj je zaznavala, ko je bila 16 dni v komi. “Zavedaš se vsega, kar se dogaja v realnem svetu,” je povedala, a dodala, da gredo vsi dogodki zaradi zdravil najprej čez nekakšen filter, zato jih dojemaš drugače, kot se v resnici dogajajo. Navedla je primer. “Ko je bila ob meni družina, sem slišala, kaj so govorili. V moji glavi pa smo bili v kampu za dekleta in obirali neko punco. V resnici pa so se pogovarjali o neki medicinski sestri.

Claire se je spominjala tudi, da je pri nekem pogovoru aktivno sodelovala. Še leta pozneje je točno vedela, kaj je rekla. “V bistvu pa je šlo le za bizaren pogovor v moji glavi,” je povedala in razložila, da je veliko vlogo pri njenem doživljanju okolja igralo tudi to, kdo je z njo govoril. Glas njej znanih ljudi jo je odnesel na lepe lokacije, glas neznancev pa je v njen povzročil občutek izgubljenosti.

Claire Wineland Foto: Profimedia

Mladenka se je dobro spominjala tudi “miselnega izleta” na Aljasko. Zunaj je sedela več ur in opazovala neverjetno naravo okoli sebe. Pri tem je nenavadno to, da Claire nikoli ni bila na Aljaski in se za to zvezno državo tudi ni zanimala. “Bilo je neverjetno mrzlo, a to me ni motilo,” je dejala. Razlog za “obisk” Aljaske je izvedela pozneje. V tistem času so njeno telo hladili z mrzlimi obkladki, ker je imela visoko vročino. Možgani so se le trudili, da bi razložili dogajanje, je dejala.

Ko se je Claire zbudila iz kome, je sklenila, da postane aktivistka. Pri 13 letih je ustanovila svojo fundacijo za bolnike s cistično fibrozo, s katero tudi po njeni smrti pomagajo predvsem otrokom in njihovim družinam.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close