Noro! Čeprav ima ta sadež 250 kcal, lahko vsak dan pojeste enega in se ne boste zredili

avokado, skleda, solata, zdrava hrana
Foto: Profimedia

Avokado spada med superživila, čeprav vsebuje veliko maščob.

Sto gramov avokada vsebuje 130 kcal. Večji sadež ima tako z lahkoto 250 kcal ali več. Razumljivo, da se mnogi bojijo, da se bodo zredili, če ga umestijo na svoj jedilnik. A skrb je odveč.

Za študijo Univerze Penn State, ki je bila objavljena v strokovni publikaciji Journal of the American Heart Association, so ljudi s prekomerno telesno težo ali celo debelostjo prosili, naj šest mesecev vsak dan pojedo en avokado. Nato so z napravo za magnetno resonanco preverili njihovo trebušno in jetrno maščobo. Izmerili so jim tudi obseg pasu in raven holesterola ter vrednosti primerjali s tistimi udeleženci, ki niso jedli avokada.

V študiji je sodelovalo 1000 ljudi. Polovica je v svoj običajni jedilnik tako vključila še en avokado na dan, druga polovica pa je jedla normalno. Slednji so smeli na mesec pojesti le dva avokada.

Kljub dodatnim kalorijam iz avokada se udeleženci prve skupine niso zredili. Maščoba na trebuhu in jetrih je ostala na isti ravni. Starejše manjše študije so celo pokazale, da so osebe s prekomerno telesno težo, ki so jedle avokado, celo shujšale. Verjetno zato, ker so začele jesti bolj zdravo. Avokado se namreč največkrat dodaja kakšnim solatam in zelenjavnim jedem.

Foto: Prodimedia

Avokado spodbuja delovanje imunskega sistema

“Avokado je sestavljen pretežno iz vode, maščob in ogljikovih hidratov, od katerih prevladujejo vlaknine (6,7 g / 100 g). Sladkorje vsebuje le v zanemarljivih količinah, zato je tudi glikemični indeks sadeža skorajda ničen. Osnovni vir energijske vrednosti tako predstavljajo maščobe (75 odstotkov) od katerih je več kot polovica enkrat nenasičene oleinske kisline, 14 odstotkov nasičene palmitinske kisline in 14 odstotkov večkrat nenasičene linolne kisline,” pišejo na spletni strani Prehrana.si, kjer še dodajajo, da je avokado bogat vir vitaminov in mineralov. “Med vitamini in minerali so v večjih količinah zastopani pantotenska kislina (B5), vitamin B6, folat , vitamin K in vitamin E, v manjši meri pa še vitamin C, niacin (B3), riboflavin (B2) in kalij.”

Preliminarne klinične študije so pokazale, da ima že pol avokada na dan zaradi visoke vsebnosti fitosterolov pozitivne učinke na raven holesterola in lipidov v krvi, kalij in lutein pa prispevata k nižjemu krvnemu tlaku, še razlagajo na prej omenjeni strani. “Eden izmed rastlinskih sterolov, ki ga najdemo v avokadu, β-sitosterol, spodbuja delovanje našega imunskega sistema, zato njegovo uživanje pripomore k zdravljenju nekaterih imunsko pogojenih bolezni, kot so npr. različne okužbe, HIV in rakava obolenja. Rezultati študij so pokazali tudi, da avokado pomaga pri uravnavanju telesne mase, zaradi velike vsebnosti antioksidantov pa preprečuje poškodbe DNK in tako pripomore k zdravemu staranju.”

Priprava živil, rok trajanja, diete, posebni prehranski režimi, pogrevanje hrane, kako pravilno shranjevati živila in še mnogo več na forumu Prehrana in varnost živil.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close