Ne ponovite te napake, ki jo je večina storila lani

Nedavna raziskava razkriva, da je praznično obdobje za mnoge bolj stresno kot čas, ko oddajajo davčne napovedi.

Raziskava, ki je bila izvedena decembra letos, je zajela 1000 odraslih Američanov in ugotovila, da jih 63 % doživlja praznični čas še posebno stresen in da jih več kot 71 % obžaluje, da si ne vzamejo časa za sprostitev in uživanje v prazničnih dneh.

Študija je potrdila, kako pomembno je za ohranjanje zdravja obvladovanje kroničnega stresa med počitnicami in ob tem poudarila pomen preprostih, zdravih navad za razbremenitev. Ameriško združenje za srce tako priporoča, da ohranimo zdrave navade tudi med prazniki (prehranjevanje, gibanje in dober spanec). Le tako bomo lahko uspešno obvladali praznični stres.

Vsako leto se ponovi tudi vzorec obžalovanja

Glede na podatke raziskave so prazniki bolj stresni kot čas, ko Američani oddajo davčne napovedi, kar je pred tem veljajo za najbolj stresno obdobje leta. Zaradi nakopičenega stresa pozabijo na svoje zdravje ravno v najlepšem delu leta, ko bi se lahko sprostili, uživali in dali prednost sebi, svojim duševnim in telesnim potrebam. Čemur naj bi prazniki bili namenjeni. Podobno je tudi pri nas.

Številni anketiranci (71 %) so povedali, da ob vsakih praznikih najbolj obžalujejo to, da si niso vzeli časa za sprostitev in uživanje. Večina anketirancev pravi, da potrebujejo več tednov, da stres upade; matere poročajo, da potrebujejo mesec ali več, da si opomorejo.

Tudi med prazniki živite zdravo

“Prazniki so čas, da upravičimo odlaganje zdravih navad, vendar je pomembno, da obvladamo kronični stres in druge dejavnike tveganja, da ostanemo zdravi v praznični sezoni in v novem letu,” na podlagi izkušenj pripoveduje prostovoljec, ki se veliko srečujejo z bolniki.

Priporočila za čas med prazniki:

  • Jejte pametno – pojejte razumne porcije in razmislite o tem, katero pisano sadje in zelenjavo lahko dodate na krožnik.
  • Ne grešite in se še naprej izogibajte živilom, ki niso dobra za vas.
  • Zmerno se gibajte. Prilagodite telesno dejavnost in je ne opustite tudi če je čas praznikov. Telesna dejavnost je eden najboljših načinov za obvladovanje stresa, zato si vsak dan privoščite vsaj kratek sprehod. Vsako gibanje šteje.
  • Dobro spite – kakovosten spanec lahko vpliva na vaše razpoloženje, prehranjevalne navade, spomin in drugo. Preizkusite nastavitev alarma, ki vas opomni, da utišate obvestila v telefonu in preklopite v bolj sproščen dneva. Ohranjajte dnevno rutino kljub temu, da naslednji dan nimate službe.
  • Bodite v dobri družbi. Povezovanje z drugimi je eden najpomembnejših vidikov praznikov. Kadarkoli vi ali vaša ljubljena oseba začutita stres in napetost, izrazite svoja čustva in se zanesite drug na drugega za podporo, da bosta lahko skupaj uživala v praznikih.

Prazniki so lahko lepo obdobje leta, če smo pri praznovanju zmerni in prisluhnemo svojemu telesu. Naj ga letos poslušamo bolj pozorno, kot kdaj koli do zdaj.

Vir: https://neurosciencenews.com/holiday-stress-psychology-25383/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,993
22.04.2024 ob 14:01
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close