Ključ do močnejšega srca: Razumevanje in upravljanje srčnega popuščanja

Sodobna zdravila bistveno izboljšujejo prognozo in kakovost življenja oseb s srčnim popuščanjem. Ključ do uspeha je poznavanje predpisanih zdravil ter njihovo redno in pravilno uživanje. S pravilnim pristopom k zdravljenju lahko ljudje s srčnim popuščanjem uživajo polno in zadovoljno življenje.

Srčno popuščanje je bolezen za katero kljub pomembnemu napredku v zdravljenju in izboljšani prognozi ostajajo značilne pogoste hospitalizacije, visoka stopnja umrljivosti in visoki stroški zdravljenja. Te težave so pogosto posledica slabega upoštevanja zdravljenja s strani bolnikov, znanega kot slaba adherenca. To vključuje nedosledno jemanje predpisanih zdravil in nesodelovanje pri predpisanih terapevtskih postopkih. Raziskave žal kažejo, da je slaba adherenca pogosta pri velikem deležu bolnikov s to boleznijo.

Na svetu ima srčno popuščanje več kot 64 milijonov oseb

Znaki srčnega popuščanja se lahko razvijajo postopoma ali pa se pojavijo nenadoma ob akutnem poslabšanju bolezni.

Na začetku bolezni se lahko pojavijo simptomi kot zmanjšana telesna zmogljivost pri večjih naporih, na primer pri hoji v hrib ali po stopnicah, pri čemer osebe hitro postanejo utrujene in zadihane.

Gospa srednjih let zadihana na sprehodu
Foto: Profimedia

Ko bolezen napreduje, se lahko zadihanost pojavi že ob lažjih naporih, kot je hoja po ravnem, ali celo med mirovanjem. Bolniki lahko občutijo težave z dihanjem tudi v ležečem položaju, kar je pogosto posledica zastoja tekočine v pljučih. Zaradi zastajanja tekočine lahko opazimo tudi zatečene gležnje, napet trebuh ali občutek napihnjenosti, upočasnjeno prebavo in slab apetit. Pogosto uriniranje ponoči je prav tako pogost simptom, ki spremlja to stanje.

Pogostost bolezni narašča

Po podatkih Slovenskega zdravniškega društva narašča pogostost srčnega popuščanja med splošnim prebivalstvom, pri čemer je raziskava SOBOTA-HF ocenila razširjenost te bolezni na 4,7 odstotka. Srčno popuščanje znatno zmanjšuje telesno zmogljivost in kakovost življenja bolnikov, povezano z zdravjem. Prav tako je vzrok za pogoste hospitalizacije; v Sloveniji letno zabeležijo okoli 17.000 takšnih primerov. Kljub napredkom v zdravljenju, srčno popuščanje ostaja povezano z visoko stopnjo umrljivosti, pri čemer je preživetje bolnikov krajše celo v primerjavi z najpogostejšimi vrstami malignih obolenj.

Dejavniki, ki povečujejo tveganje za srčno popuščanje:

 • Kajenje
 • Debelost
 • Čezmerno pitje alkohola
 • Telesna nedejavnost
 • Psihična preobremenjenost

Srčno popuščanje se lahko razvije iz vsake bolezni srca. Najpogostejša vzroka sta koronarna bolezen srca (srčni infarkt in angina pectoris) ter arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak).

Pogosti vzroki srčnega popuščanja so še: okvare srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice (kardiomiopatije), vnetje srčne mišice (miokarditis), nekatere motnje srčnega ritma, bolezni ščitnice, sladkorna bolezen, čezmerno pitje alkohola in jemanje drog (predvsem kokaina), prirojene srčne bolezni, nekatere oblike kemoterapije.

Zakaj je pomembno dosledno uživanje zdravil?

V zgodnjih fazah srčnega popuščanja se srčni utrip poveča, krvne žile se zožijo, kar zviša krvni tlak, in telo začne zadrževati sol ter vodo, kar prav tako prispeva k višjemu krvnemu tlaku. Čeprav te spremembe sprva pomagajo srcu zadovoljevati potrebe telesa, lahko na dolgi rok povzročijo več škode kot koristi. Zdravila, namenjena zdravljenju srčnega popuščanja, se osredotočajo na zmanjšanje teh tveganih sprememb: znižujejo krvni tlak in srčni utrip ter preprečujejo ali upočasnjujejo procese, ki poslabšajo stanje srca.

Obstaja majhna možnost, da bodo nekatera od teh zdravil povzročila neželene učinke. V primeru kakršnih koli vprašanj, nejasnosti ali težav je potreben posvet z zdravnikom. Samodejno opuščanje zdravil se odsvetuje.

Pri obravnavi srčnega popuščanja sta pomembna dva stebra: zdravljenje z zdravili in prilagoditve življenjskega sloga. Dosledno jemanje predpisanih zdravil je ključnega pomena, saj pomagajo ohranjati fiziološke funkcije, izboljšujejo kakovost njihovega življenja, zmanjšujejo potrebo po hospitalizacijah, lajšajo simptome, preprečujejo poslabšanje bolezni in izboljšujejo izide zdravljenja. Z doslednim zdravljenjem lahko osebe kljub srčnemu popuščanju opravljajo vsakodnevne aktivnosti in ostanejo funkcionalno zmogljive. Na primer, v raziskavi o adherenci pri zdravljenju srčnega popuščanja so ugotovili, da med osebami, ki so zdravila jemale dosledno, ni bilo potrebno nobeno bolnišnično zdravljenje. Ta ugotovitev poudarja pomembnost skrbnega upoštevanja zdravniških navodil pri obvladovanju te bolezni.

Ženska v rokah drži zdravilo
Foto: Profimedia


Ameriške in evropske smernice za zdravljenje srčnega popuščanja močno poudarjajo pomembnost doslednega uživanja zdravil. Ta navodila izpostavljajo, da ima dosledno zdravljenje z zdravili izjemen učinek pri zmanjševanju obolevnosti in umrljivosti povezane s srčnim popuščanjem. Skladnost z zdravniškimi priporočili je ključna za učinkovito obvladovanje simptomov in izboljšanje dolgoročnih izidov pri bolnikih s to kompleksno boleznijo.

Kako delujejo zdravila?

Pomembno je, da bolnik razume, zakaj se uporablja posamezno zdravilo:

 • Blokatorji angiotensinskih receptorjev in zaviralci neprilizina (ARNI)
  To zdravilo s kompleksom učinkovin prejema večina ljudi s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem, saj zmanjša število obiskov v bolnišnici in zmanjša tveganje za smrt zaradi srčnega popuščanja. Blokiranje neprilizina z vplivanjem na kemične signale poveča količino urina in zmanjša količino natrija, ki se odstrani iz telesa, to pa posledično sprošča krvne žile in srcu ni treba tako močno delati.
 • Zaviralci natrij-glukoznega prenašalnega sistema 2 (SGLT-2)
  Pri nekaterih osebah s srčnim popuščanjem nekateri zaviralci SGLT-2 zmanjšajo hospitalizacije in verjetnost smrti zaradi srčnega popuščanja. Zaviralci SGLT-2 se pogosto uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalci še vedno ugotavljajo, kako ta zdravila delujejo pri srčnem popuščanju, vendar imajo ljudje s srčnim popuščanjem koristi ne glede na to, ali imajo sladkorno bolezen tipa 2 ali ne. Delujejo tako, da povečajo količino glukoze v urinu.
 • Zaviralci adrenergičnih receptorjev beta (beta blokatorji)
  Ta zdravilaznižujejo krvni tlak, upočasnjujejo srčni utrip in pomagajo sprostiti srce. Srcu tako ni treba delati tako močno. Zmanjšajo število obiskov v bolnišnici in zmanjšajo verjetnost smrti zaradi srčnega popuščanja.
 • Antagonisti receptorjev mineralokortikoidov (MRA)
  Hormon aldosteron uravnava raven vode in natrija v krvi, kar pomaga ohranjati telo zdravo. Pri ljudeh s srčnim popuščanjem pa je raven aldosterona v krvi do 60-krat višja kot pri zdravih ljudeh. Tako telo zadržuje preveč tekočine, zaradi česa srce dela bolj močno. Zaradi visoke ravni aldosterona lahko pride do vnetja, otrdelost ali brazgotinjenja srčne mišice, kar prispeva k  srčnemu popuščanju. Pri ljudeh s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem MRA blokirajo škodljive učinke aldosterona. Ta zdravila zmanjšajo hospitalizacije.
 • Zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE)
  Ta zdravila se lahko uporabljajo pri osebah s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem. Sprostijo in razširijo krvne žile, da srcu pri črpanju krvi ni treba delati tako močno. Zdravniki ta zdravila lahko predpišejo tudi za zdravljenje visokega krvnega tlaka (hipertnezijo) in sicer tudi če krvni tlak (še) ni tako zelo povišan.
 • Blokatorji receptorjev angiotenzina (ARB)
  Telo proizvaja kemikalijo, imenovano angiotenzin. Ta močno zožuje krvne žile. Zaviralci ARB ustavijo delovanje angiotenzina. Krvne žile se odprejo in srcu ni treba tako močno delovati.
 • Diuretiki
  Pri osebah, ki imajo srčno popuščanje z zmanjšanim iztisnim deležem in jim zastaja tekočina v tkivih, denimo v gležnjih in pljučih, diuretiki lahko izboljšajo simptome srčnega popuščanja – izboljšajo zmogljivost in zmanjšajo hospitalizacije.

Prilagoditve življenjskega sloga

Osebe s srčnim popuščanjem naj uživajo hrano bogato z zelenjavo, sadjem in beljakovinami, nujno pa morajo omejiti vnos soli. Odsvetuje se jim uživanje ocvrte in industrijsko predelane hrane, ki vsebuje veliko soli in aditivov.

Zelo pomembna je tudi redna telesna aktivnost, ki krepi mišice, srce in krvni obtok, ter blagodejno vpliva tudi na stres in depresijo.

Skupinska vadba starejših
Foto: Profimedia

Svetujejo se vsaj hoja, kolesarjenje in telovadba in sicer tako intenzivno, da se bolnik vsaj malo zadiha in utrudi.

Posledice samodejnega opuščanja zdravil

Samodejno opuščanje zdravil za srčno popuščanje lahko vodi do resnih posledic, vključno s poslabšanjem simptomov, pogostejšo potrebo po bolnišnični obravnavi in višjim tveganjem za smrtnost. Vedno se posvetujte z zdravnikom pred kakršnimi koli spremembami v jemanju zdravil.

Viri:

Več novic

New Report

Close