Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Bolečina v prsnem košu

Bolečina v prsnem košu

Pozdravljeni,
danes proti jutru me je zbudila huda bolečina v prsnem košu, na sredini. Bolečina je bila res huda, tiščalo me je…komaj sem vstala, ko sem se zavedla da boli, sem se v določenem trenutku čisto prešvicala…potem je bolečina trajal še cca 15 min in pojenjala…sedaj me čez cel dan špika in boli v predelu srca, tudi v levo roko (rama, pazduha, pa do prstov včasih). Šla sem k osebni zdravnici, ki je opravila EKG in spirometrijo, baje je bilo oboje ok. Sedaj pa me je strah, da je kaj narobe…če sem iskrena, da ne bi dobila infarkta. Stara sem 31 let, trenutno nekadilka že 1 leto, prej kadila 13 let. Zanima me, če bi se dopoldan na EKG-ju kaj videlo, če bi mi grozil infarkt ali če bi bil tisti napad od zjutraj povezan z infarktom? Prosim za pomoč in odgovor, ker ne vem kam se naj obrnem. Hvala.

Vsebina vašega dopisa dopušča sumliti, da je bila bolečina, ki vas je zbudila, posledica nenadne slabše prekrvitve srca in, da je bila kasnejša bolečina posledica živčnega vzdraženja. Očitno ni vaša zdravnica pomislila na možnost, da bi bila prva bolečina posledica srčnega infarkta. V takem primeru bi vam vzela vzorec krvi ali bi vas napotila na pregled v ambulanto za nujne primere. Zadostoval ji je normalen izvid EKG. Mislim, da bi bili bolj mirni če bi opravili še kontrolni EKG, ki bi, v primerjavi s prvim, potrdil, da ni šlo za bolečino zaradi manjšega srčnega infarkta.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
Zvečer sem še nekrat obiskala dežurnega zdravnika. Sicer me ni tako zelo bolelo, ampak bolj samo špikalo, bilo me je strah. Še enkrat so mi posneli EKG in baje da je bil OK. Me torej ne rabi skrbeti? Ali naj grem nazaj k zdravniku? Danes proti jutru me je zopet malo bolelo, ampak nič v primerjavi z včeraj. Hvala.

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za pomoč.
Tako kot sem povedala, sem bila zvečer še enkrat na urgenci, kjer so naredili EKG drugič. Rekli so, da je vse ok, tudi tlak je bil OK. Če sem vas prav razumela je to, da je bil EKG uredu dokaz, da ni šlo za kakšen manjši srčni infarkt? Kar ne morem in ne morem si tega spraviti iz glave in me je pošteno strah. Ampak poskušam dojeti, da če je EKG uredu, da ni razloga, da bi me skrbelo. Verjetno, če bi šlo za infarkt niti EKG niti pritisk ne bi bila normalna.
Zanima me še….ko sem se zbudila in me je tiščalo mi je bilo zelo smešno, ker dihala sem lahko pa čisto normalno. Je to značilno za infarkt? Ravno tako me zanima ali morda veste, če je lahko tako močna tiščoča bolečina v sredini prsnega koša lahko povezana z mišično skeletno bolečino (tako so mi rekli v ZD????), bolečino zaradi želodca ali požiralnika zaradi npr. kisline (????), ali pa celo zaradi stresa (????)? Tako so mi rekli v našem ZD, meni pa je malo smešno, da so lahko vse te bolečine od stresa (čeprav ne zanikam, da ga v zadnji polovici leta ni bilo malo, ampak celo preveč) do infarkta enake. Se opravičujem, ker toliko na dolgo sprašujem, ampak rada bi se pomirila in verjamem, da imate prave odgovore. Prosim za odgovor in se vam že v naprej najlepše zahvaljujem.

Ne vem, če ste kdaj videli sliko odprtega prsnega koša na kateri so upodobljeni, živci okrog srca, pljuč, požiralnika do želodca in dihalnih poti. Njihovo število je neskončno in vsi se prepletajo med seboj. Posebej so še živci , ki potekajo v steni prsnega koša. Zadostuje, da je dražena samo ena veja in dražljaj preskoči še na sosednje veje. Zato bolniki začutijo najbolj različne težave, ki jih težko lokalizirajo. Bolečine so v veliki večini primerov zbadajoče. Bolečina zaradi srčnega infarkta pa je v veliki večini primerov v obliki tesnobe in hudega tiščanja. Izkušen zdravnik, v tipičnih primerih, hitro ugotovi ali gre za srčni infarkt ali pa samo za draženje živcev v prsnem košu. Če je v dvomu odredi še pregled EKG in krvi dva krat v presledku 1 – 2 ur. Upam, da ste že malo pozabili na srčni infarkt in, da se vam vrača normalno življenje. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

Hvala. Skrbi me predvsem to, ker tokratna bolečina ni bila zbadajoča, ampak tiščanje, zelo hudo tiščanje za prsnico na sredini, kot bi mi slon sedel gor, da sem komaj vstala iz postelje in se premikala. Ampak 2 Ekg-ja sta bila baje ok. Prvi ob 11 dop, drugi ob 22 zvečer. Bolelo me je ob 5ih zjutraj, cca 20min. Če bi šlo za infarkt bi pokazal to Ekg?

Spoštovani,
Se strinjam, izkušen zdravnik odreagira tako kot je treba, moja zdravnica mi je najprej rekla, da je to tipičen znak za napad tesnobe. ne vem, če bi se strinjala, ker je bila bolečina res izredno huda in tiščoča v predelu prsnega koša (natančneje točno na sredini, med obema prsima. Po cca 20 min je pojenjala in ostalo je le še rahlo tiščanje in občasno špikanje. To se mi je zgodilo ob 5ih zjutraj, do zdravnice sem prišla ob 11ih in naredila je še EKG – rekla je, da ni posebnosti. Najverjetneje zaradi strahu me je šikalo tudi še čez dan in sem odšla na urgenco, kjer so mi ob 22ih naredili še en EKG, zopet brez posebnosti. Sedaj pa sledi moje vprašanje:
– če sta bila oba EKGja OK potem ni strahu, da sem imela kakšen mini infarkt?
– če bi imela (teoretično rečeno) infarkt bi bila sedaj lahko brez posledic? Je možno, da se to samo zgodi in komaj opaziš?
– je možno, da sem imela infarkt, pa sta bila EKG-ja vseeno ok?
– bi bilo smotrno narediti kakšen pregled (UZ srca??? karkoli??)
To je vse kar me zanima, prosim za odgovor.
Najlepša hvala,

Na številna vprašanja, ki so v dopisu sem odgovoril že včeraj. Odgovor se je, žal, iz tehničnih razlogov izbrisal.
Znaki srčnega infarkta so lahko zelo značilni, nezamenljivi pri velikih infarktih in so lahko komaj prisotni in celo povsem odsotni pri manjših infarktih, zlasti pri sladkornih bolnikih. Ni redek primer, da pri bolečinah v prsnen košu ali v predelu srca bolniki grejo na pregled k izbranemu zdravniku ali v ambulante prve pomoči v bojazni, da so bolečine znak srčnega infarkta. Čeprav zdravniki mnogo krat izključijo srčni infarkt že po kratkem razgovoru z bolnikom in pregledom srca, vedno oporavijo tudi EKG-posnetek, ki ga, v dvomih ali gre le za infarkt, ponovijo po nekaj urah.V diagnostičnem postopku, če smo v dvomih, opravimo tudi preiskavo krvi. Glede na dosedanji potek vaše bolezni je dopustno misliti, da jer šlo za hudo bolečino zaradi krča ene srčne žile, ki je bila začasno zožena in je srcu dovajala premalo sveže krvi bogate s kisikom.Morda bi bilo indicirano opraviti obremenitveni preizkus, ki bi potrdil ali izključil napad angine pektoris. Če bo izvid normalen bomo lahko zaključili, da je bila bolečina posledica hudega draženja živcev v prsnem košu, zaradi neznanegas vzroka.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni
Sem stara 63 let. V zadnjem času imam težave z visokim krvnim tlakom, ki mi poskoči tudi do 190, srčni pritisk 105. Ob zaužitju tablete Skopril je 3 ure v redu, nato pa tlak spet poskoči, vedno brez vzrokov. Koliko teh tablet lahko vzamem največ na dan. Skrbi me, ker imam že diagnosticirano povečano srčno aorto. Zanima me tudi, če je za ta visok krvni tak kriva kakšna bolezen ali telesne nepravilnosti? Bi mi svetovali kakšne dodatne preglede ali zdravila?
lepo pozdravljeni

Podatek, da se vam krvni tlak ponovno dvigne že nekaj ur po zaužitju Skoprila me nekoliko preseneča. Verjetno je odmerek zdravila zelo nizek. Ni zadržka, da ob porastu krvnega tlaka, vzamete dodatno še en odmerek zdravila.
Izgleda, da imate tisto obliko visokega krvnega tlaka, ki mu pravimo “esencialna hipertenzija”, to je oblika, ki nastane zaradi različnih vzrokov (družinska obremenjenost, nepravilna prehrana, debelost, sladkorna bolezen, nezadostno gibanje, itd.)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,
Vmes so me poslali na UZ srca, ki je bil baje normal. Imam še eno vprašanje: meni se bolečina po levi polovici telesa kar ne umiri (ne traja cel dan, ampak skos po malem).
Na sredin i v prsnem košu me začne boleti vsake toliko, potem pa se bolečina čez dan vleče v levo roko, kot da bi izstopala ven pod lopatico in sega vse do prstov, včasih gre tudi po vratu do spodnje čeljusti. To čutim včasih večino dneva, včasih malo popusti.
Ker me skrbi me zanima, ali bi šlo lahko za kakšno nestabilno angino pektoris?
Po aktivnosti me navadno ne začne bolj bolet, je pa res da kakor kdaj. Danes me boli že od jutra, ko sem se vstala in začeal premikati, skos čutim nekakšno bolečino pod ključnico na levi, v levi roki…(kakor sem že prej opisala).
Sem pa sedaj bila na morju in sem hodila laufat in 2x se mi je zgodilo, da sem po teku, ko sem se že umirjala, da mi je nenadoma popstalo slabo, bila sem omotična in švoh. Sem si zmerila pritisk, pa je bil OK, samo pri srcu mi je pokazalo, da ne bije prav (ne vem, an aparatu se to zazna kot aritmija?) me pa rpi teku ni nič bolj bolelo v prsih. Malo smešno, moje bolečine so kar povsod, ni samo na enem mestu…zato me skrbi.
Včasih torej gre za hudo bolečino v prsih, ki popusti, potem pa me boli po levi strani, cela roka, po vratu, prsti na rokah…gre morda to za hrbtenico? ali gre to za srčne zadeve? Malo sem prebrala na netu o teh zadevah in hudič je, ko se človek kar najde v teh boleznih. Verjetno boste vi znali bolj presoditi tole moje pisanje. Prosim za pomoč. Strah me je, ker sem prebrala, da je kakšna nestabilna angina pektoris zelo nevarna…kako sploh izgleda? Hvala.

Pozdravljeni,

Prejšnji sestavek sem napisala precej zmedeno, zato se bom lotila še enkrat. Od nazadnje, kar smo se pogovarjali, so me poslali na UZ srca in baje je bilo ok. Težava pa je, da se pri meni od takrat naprej še vedno pojavljajo bolečine, ampak ne takšna kot takrat, ko sem vam pisala prvič. Ta bolečina direktno za prsnico se sedaj pojavi le redko in v zelo mili obliki. Me pa boli v predelu srca (direktno za levo prsjo, pod prsjo, zgoraj v levi ključnici, leva roka do prstov in seva tudi zadaj pri levi lopatici ven, tudi po levi strani vratu navzgor do spodnje čeljusti). Ta bolečina ni omejena na 20 ali 30 min, čez dan me večkrat začne boleti, me boli nekaj časa (včasih pol ure, včasih 2 ure, včasih 10 min, včasih se vleče skos čez dan), ni odvisna samo od napora (začne me boleti, tudi ko sedim, ležim, hodim, pospravljam…). Bolečina je kaj pa vem…pekoča, stiskajoča…ne znam dobro opisati. Ker sem seveda nekoliko brala na internetu vse možno me je seveda ponovno začelo skrbeti, da ne bi imela angine pektoris – nestabilne oblike. Kako sploh izgleda nestabilna oblika? Po opisu sem se našla v tem, ampak verjetno bi imela lahko še 100 drugih bolezni, če bi šla raziskovat. Prosim za vaše mnenje, ker me resnično skrbi in me bo pobralo že od tega, moja 7 mesečna deklica pa me potrebuje.

Pa še eno vprašanje imam: velikokrat ko grem laufat (tako se sproščam) se mi dogaja, da se po teku počutim zelo slabo…med tekom kar OK, včasih me sicer zapre…po teku pa se naenkrat počutim zelo slabo, postane mi slabo, sem čisto švoh. Zadnjič sem si šla zmeriti pritisk (cca pol ure po teku) bil je OK, se je pa na aparatu pokazal znak za aritmijo. Je to kaj povezano s težavami, ki jih opisujem zgoraj? Oz. je to lahko od srca?

Upam, da nisem preveč zmedeno pisala, ampak res več ne vem kaj naj, kam se naj obrnem…moja zdravnica meni, da gre verjetno samo za Refluks, jaz pa poznam kar nekaj ljudi z Refluksom, pa nobeneha ne boli leva roka, nobenega ne boli pri srcu, po vratu, v čeljusti…vsem se spahuje in imajo kislino, jaz pa nič od tega ne čutim. Že UZ sem opravila samoplačniško, ker me ona noče dati, ampak nočem kar sama neke preiskave plačevati, ker sploh ne vem, ali so smiselne.

Zato vas prosim za pomoč, da lahko zaprem to poglavje ali pa se ga lotim tako kot je treba. Morda tudi kakšen nasvet, kje bi bil smiseln pregled, v kolikor bi bil potreben?

Hvala že v naprej in prijeten vikend vam želim,

Pišem, potem ko sem ponovno prebral oba vaša sestavka. Opravili ste več preiskav, pa niso do sedaj bile ugotovljene nobene organske spremembe na srcu! Niti v vašem prvem sestavku niti v drugem ni podatkov sumljivih zanje. Zelo proti organski okvari srca kaže tudi vaš podatek, da zmorete vaditi tek. Pri angini poektoris nastopi tesnoba za prsnim košem ali v predelu srca čim se preiskovanec telesno obremeni (tek). Pri vas pa tega ni. Celo se zgodi, da imate ob telesnih obremenitveh manj težav kot v mirovanju. Zelo sem pogrešal podatek s katerimi zdravili skušate zmanjšati nelagodje (tablete proti bolečinam kot so aspirin, novalgin, naklofen ali podobno oziroma tabletke, ki zmanjšujejo zbadanje pri srcu in bolečine, kot so persen, lexaurin in podobno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

tablete proti bolečini, ki sem jih uporabila so bile Nalgesin in lekadol, pa ni nič pomagalo. Persena ali česa podobnega nisem jemala, ker si nisem mislila, da bi morala. Res je, da sem sedaj precej panična, ampak predvsem zato, ker zadeve ne iuzginjajo in ker sem malo pobrskala in ugotovila, da moje težave sovpadajo stežavami na srcu. Od preiskav sem imela UZ srca. Bi UZ pokazal, če bi imela napade angine pektoris ali karkoli drugega na srcu?

Angino pektoris diagnosticiramo z razgovorom z bolnikom, s pregledom srca in z različmimi preiskavami. Zrelo pomemben je izvid EKG ob obremenitvi. Ne vem če ste opravili naveden pregled. Pri diagnosticiranju angine pektoris nam UZ pregled pomaga manj kot obremenitveno testiranje. Verjetno vas zdravnica ni napotila na ta pregled ker ni dobila vtisa, da bolehate za angino pektoris. Manjka mi tudi podatek ali vaše bolečine blažijo sredstva, ki prekinjajo bolečino od angino pektoris (derivati nitroglicerina). Zelo verjetno vam ni jih zdravnica predpisala zaradi prepričanja, da nimate angine pektoris.
Napisali ste, da vam tabletke proti bolečinam niso “nič” pomagale. To kaže, da bolečina ni posledica prizadetosti somatskih živcev (mišice, sklepi prsnega koša), pač pa prizadetosti vegetativnega živčevja, kar zdravimoi s pomirjevali.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
Enkrat sem obremenitveni test opravila, baje so zaznali nekaj aritmije, če se prav spomnim. Je to znak angine pektoris? Sicer sem pa omenila, da me ob aktivnosti sicer ne boli, po aktivnosti, ko se ustavim, pa mi aparat za merjenje pritiska špogosto pokaže znak za aritmijo (kadar si merim pritisk sicer, tega znaka ponavadi ni). Ravno tako včasih po aktivnosti čutim bolečine v prsnem košu, kot nekakšen pritisk, ampak to po aktivnosti. Npr. danes sem hodila v breg (cca 10min) in sicer sem bila zelo zadihana, večkrat sem se mogla vstaviti, toda bolelo me ni. Ko pa sem prišla domov in se ustavila, sem v roku 10min začutila nekakšen pritisk v prsih, ne pretiran in ne fajn boleč, je pa. Je pa res, da sem pred klancem pojedla sendvič, morda je to kaj vplivalo? To tiščanje in nekoliko pekoč občutek čutim na sredini prsnega koša, med prsmi, po liniji požiralnika, ampak nad želodcem. Včeraj pa sem tekom dneva več kot 10x začutila kot nekakšen krč pri srcu…kaj menite?

V vašem dopisu ni nobenega podatka, ki bi kazal na organsko bolezen srca. Hrana, ki ste jo zaužili pred obremenitvijo je bila premalo obilna, da bi sprožila motnje srčnega ritma. Mislim, da imate zdravo srce in, da so težave funkcionalne narave, ki jih boste premagali z zdravim slogom življenja in po potrebi z majhnimi odmerki pomirjeval.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,
Kaj pa potem povzoča aritmijo? In zakaj mi jo aparat zazna?
In pa…od česa je tiščoča in pekoča bolečina v prsnem košu po aktivnosti – to ni značilno za angino pektoris? Danes je trajala cca 1,5h…potem pa začela pojenjati…
Hvala.

Pozdravljeni!
Nočem nobenega strašiti vendar se tudi v tem primeru ne more 100% izključiti prizadetost srčnega ožilja (koronark). Tudi sam sem imel podobne težave. Večkratni EKG posnetki so bili normalni potem pa.. Na koronarografiji so odkrili nekaj zožitev arterij, ki pa so še v kombinaciji s samodejnim krčenjem žil (variantna oblika angine pektoris), povzročale zelo hude bolečine..
Torej sam po sebi EKG ne pomeni, da ni začasno prizadeto srčno ožilje, celo obremenitveno testiranje sem opravil b.p. šele invazivna diagnostika je pokazala dejansko stanje.

Lep pozdrav!

Spoštovani, hvala za odgovor.

Prosila bi vas le še, če mi lahko poveste svoje mnenje glede zadev, ki se mi dogajajo:

1) zakaj me po vašem mnenju po aktivnosti začne tiščati in žgati v prsih – bolečina se včasih raztegne tudi v levo roko in vrat (tako kot včeraj, ko sem hodila v hrib cca 10min), ker menite, da ne gre za angino pektoris?
2) kaj je razlog, da mi po aktivnosti velikokrat postane slabo, sem čisto “švoh” in mi aparat za merjenje pritiska zazna aritmijo?
3) na izvidu UZ srca med drugim piše tudi: …dobiva se vtis blagega vbočenja interatrijskega septuma proti levemu atriju…kaj to pomeni za nas laike?

Vem, da sem naporna in že v naprej se vam zahvaljujem za pomoč. vaši odgovori me bodo gotovo pomirili in pravilno usmerili. Hvala.

New Report

Close