20. letnica ustanovitve Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

Uredništvo, 29. marec 2011.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije letos praznuje 20-letnico ustanovitve in uspešnega delovanja na področju preventive bolezni srca in ožilja. Naše praznovanje bo še…

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije letos praznuje 20-letnico ustanovitve in uspešnega delovanja na področju preventive bolezni srca in ožilja. Naše praznovanje bo še lepše, če se bomo prav vse prebivalke in prebivalci Slovenije zavedali, da je zdravje našega srca in ožilja v veliki meri odvisno prav od nas samih. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste do sedaj pomagali našemu društvu. S preventivnim ravnanjem ob pomoči vrhunske slovenske medicinske stroke lahko dosežemo še več. Zato vabimo vse: praznujte z nami, naredimo nekaj več za naše srce. Hvaležno nam bo.

Pred 20 leti so vizionarji na čelu s prof. dr. Josipom Milošem Turkom, dr. med., ustanovili Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot organizacijo civilne družbe. Vodilo jih je spoznanje, da še tako dobri moderni medicini sami ne more uspeti v boju proti boleznim srca in ožilja. Od skromnih začetkov ima društvo danes 8.000 članic in članov, 10 podružnic, 2 samostojni društvi delujeta v Mariboru in Murski Soboti, 7 posvetovalnic za srce, že 19. leto izdaja revijo Za srce, izdalo je številne knjige in brošure s področja preventive bolezni srca in ožilja. Letno izvede skoraj 100.000 preventivnih meritev krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja, gleženjskega indeksa, snemanj EKG, organizira okrog 100 predavanj in delavnic, pripravlja številne pohode, kolesarske in druge rekreativne akcije, pripravlja prireditve ob svetovnem dnevu srca, sodeluje v nekaterih mednarodnih raziskovalnih projektih, vsako leto uvaja novosti, kot sta programa preventive atrijske fibrilacije in pomoč otrokom s prirojenimi srčnimi napakami.

Društvo je član WHF (Svetovna organizacija za srce), EHN (Evropska mreža za srce) in ECHDO (Evropska organizacija za prirojene srčne napake).

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je pobudnika ustanovitve društva, prvega predsednika in danes častnega predsednika prof.dr. Josipa Miloša Turka, dr. med., odlikoval z redom za zasluge za njegove bogate dosežke na področju preventive bolezni srca in ožilja in s tem dal priznanje tudi Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Društvo bo obletnico ustanovitve zaznamovalo z eno in pol mesečno razstavo o srcu (otvoritev bo 31. marca 2011 ob 19. uri v prostorih galerije Krka in bo trajala do 11. maja 2011), ki jo je avtorsko pripravil prim. Boris Cibic, dr. med., podpredsednik Društva že od ustanovitve, in s slavnostnim koncertom Melodije za srce v Unionski dvorani 12. aprila 2011. Nastopila bosta Pevski zbor Krka, pod vodstvom Urške Damiš Burger in Pihalni orkester Krka pod vodstvom Matevža Novaka, slavnostni govornik bo naš legendarni telovadec Miro Cerar.

Ob jubileju bomo izdali slavnostno dvojno številko revije Za srce, ki izhaja že 19. leto in je namenjena preventivi bolezni srca in ožilja.

Združenje kardiologov Slovenije je letošnji Forum za preventivo bolezni srca in žilja (v soboto 19. marca 2011) posvetilo tudi 20-letnici obstoja in delovanja našega društva.

Glavni pokrovitelj prireditev ob 20-letnici društva je Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, s katero že vse od ustanovitve uresničujemo naše skupno poslanstvo – pomagati ljudem živeti čim bolj zdravo in kakovostno in jih ozaveščati o pomenu preventive in skrbi posameznika za lastno zdravje. Krka je podprla že ustanovitev Društva in vsa leta njegovega obstoja bodisi finančno bodisi organizacijsko podpira naše delovanje.

Jubilej želimo izkoristiti predvsem za še dodatno ozaveščanje prebivalk in prebivalcev Slovenije o pomenu preventive bolezni srca in ožilja. V Sloveniji smo na tem področju dosegli že veliko, vendar z doseženim na področju preventive ne smemo biti nikoli zadovoljni. Res uspešni bomo takrat, ko se bomo vsi zavedali, da je predvsem od našega ravnanja odvisno naše zdravje. Prav zato še enkrat kličemo vsem: Upoštevajmo priporočila in nasvete za zdravo življenje : opustimo kajenje, jejmo bolj zdravo hrano in to vsaj 5 obrokov dnevno, gibajmo se vsaj 5x tedensko po pol ure, redno si kontrolirajmo krvni tlak in občasno hodimo na preventivne meritve in preglede.

Ob 20-letnici ustanovitve vabimo vse ljudi dobre volje na ogled razstave o srcu v Galeriji Krka na Dunajski cesti 65 v Ljubljani (razstava bo odprta vsak delavnik od 1. aprila do 11. maja 2011 od 8. do 16. ure) in na slavnostni koncert » Melodije za srce«, ki bo v torek, 12. aprila 2011, ob 17. uri v Unionski dvorani v Ljubljani.

Vir: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Obiščite forum Kardiologija in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,160
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več