Bodo čez dve leti tuberkulozo diagnosticirali hitreje?

Uredništvo, 17. september 2010.

Znanstveniki so razvili nov, hiter test za tuberkulozo, ki bolezen diagnosticira v samo eni uri. Pri običajnih testih pa traja do osem tednov, preden je…

Znanstveniki so razvili nov, hiter test za tuberkulozo, ki bolezen diagnosticira v samo eni uri. Pri običajnih testih pa traja do osem tednov, preden je potrjeno, ali je bolnik okužen s tuberkulozo.

Na britanski zdravstveni agenciji HPA poudarjajo, da je test pomemben zato, ker bi lahko pomembno pripomogel k omejitvi širjenja bolezni. Zdravniki bodo lahko namreč zelo hitro ugotovili, ali je bolnik okužen, in ga začeli ustrezno zdraviti. S tem bodo možnosti, da bi okužil še koga, veliko manjše.

Nov test na voljo šele čez dve leti?

Zdaj okužbo s tuberkulozo ugotavljajo tako, da bolniku odvzamejo sluznični bris in nato v laboratoriju razvijejo bakterijsko kulturo, kar lahko traja več tednov. Novi test pa odkrije molekule DNK v tuberkulinski bakteriji.

A preden bo novi test prišel na trg, bo predvidoma trajalo še dve leti, saj je treba najprej opraviti klinične teste, ki naj bi jih v Veliki Britaniji začeli izvajati kmalu.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 20:20
110,204
04.08.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close