Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen že drugič organizira projekt Naj javno stranišče

Uredništvo, 17. junij 2010.
Ostalo

Ljubljana – Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je predstavilo projekt Naj javno stranišče 2010, ki ga bo letos organiziralo že drugič. Za bolnike…

Ljubljana – Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je predstavilo projekt Naj javno stranišče 2010, ki ga bo letos organiziralo že drugič. Za bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki povzroča prebavne motnje, je namreč zelo pomemben dostop do javnih stranišč in njihova urejenost.

Lani je priznanje za najboljše urejena javna stranišča prejela Mestna občina Maribor, zato bo zaključek letošnjega projekta 19. novembra, na svetovni dan stranišča, v Mariboru.

“Projekt spada med aktivnosti društva, s katerimi se trudimo bolnikom s kronično črevesno boleznijo izboljšati kakovost življenja in odpraviti ovire v njihovem bivalnem okolju. Urejena javna stranišča pa niso namenjena le bolnikom, zato se nam je zdelo prav, da občine spodbudimo k razmišljanju o čistih in primerno urejenih straniščih,” je dejala tajnica Društva za KVČB Danica Koren. Lani je v projektu sodelovalo 10 mestnih občin, rezultati pa niso bili najboljši, je povedala. Zato so letos pod drobnogled vzeli še 15 občin, hkrati pa preverjajo, kakšno je stanje v občinah, ki so sodelovale že lani.

Ocenjevalno komisijo bodo sestavljali trije člani Društva za KVČB. Komisija bo od julija do septembra javna stranišča ocenjevala po naslednjih kriterijih: dostopnost (dostop za invalide, urnik dostopa in način), urejenost in higiena prostorov, označenost dostopa (na stavbi, v predstavitvenih zloženkah mesta, na turističnih informacijskih točkah), število sanitarij glede na velikost občine, velikost sanitarij, stanje opreme in higienski material, je povedala Petra Lasetzky, predsednica komisije. Naziv Naj javno stranišče 2010 bo prejela občina, ki bo po omenjenih kriterijih zbrala največ točk. Občini, ki kriterijem ne bo zadostila, pa bodo podelili straniščno metlico, ki bo simbolizirala naloge, ki jih bo občina morala opraviti, da bo zadostila kriterijem za urejeno in dobro dostopno javno stranišče.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,558
26.09.2021. ob 09:23
285,003
06.10.2021. ob 09:47
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close