Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

DHT in NS

Default avatar

princeska18

Lepo pozdravljeni!

Pred kratkim sem odkrila vaš forum, prejšnji torek, 22.10., pa sem bila tudi pri vas na merjenju NS (pri 11 t in 5 d), ki je bila 1,4 mm. Za vas sem se odločila, ker imam že od začetka nosečnosti vaš nosečniški koledar in se mi zelo dopade !!
Imam vprašanje glede DHT, katerega krvni vzorec sem dala 5 dni pred pregledom NS v ZC Dravlje, torej tudi pri vas. Takrat, ko sem ga oddala je bil torej zadnji dan 11.tedna moje nosečnosti.
Skupno tveganje za DS je bilo izračunano takoj po pregledu, in sicer 1:14594.
Zanima me, če je meja za nesamoplačniško AC, ki je 1:300, meja, kjer je nujno vštet DHT in NS?

Poleg tega sem nekje na forumu zasledila, da je najbolje, da se DHT opravi v 9.-10.tednu nosečnosti, ker je takrat bolj zanesljiv oz. sem v knjigi Vse o nosečnosti in porodu iz leta 2003 našla celo podatek, da so DHT testi še zelo nezanesljivi. Glede na to, da DHT pri nekaterih zviša ali zniža verjetnost za DS, me zanima, če bi bilo bolje videti posamič vrednosti NS in DHT, torej ločeno, glede na to, da je zanesljivost vrednosti DHT, sploh v 12.tednu, manj zanesljiva?
Na vašem pregledu me je namreč zanimala posamezno izračunana verjetnost za DS preko NS in DHT, a računalnik očitno že vselej vrže ven skupno izračunano verjetnost obeh izvidov. Tu me zanima, če velja absolutno pravilo (ne glede na to, kdaj opraviš DHT), da je verjetnost ob kombinaciji NS z DHT natančnejša?
Se opravičujem, če sem prenaporna in kompliciram, a zmedlo me je le vprašanje pri sami sebi, če je možno, da bi imela samo z NS veliko veliko slabši rezultat in ga lahko izvid DHT lažno izboljša v smislu, da ti za veliko zniža verjetnost za DS, in kaj to pomeni še ob dejstvu, da tako pozno merjen niti ni najbolj zanesljiv?
Sama sem bila namreč radovedna, kolikšna je bila verjetnost za DS le preko merjenja NS, pa sem takrat izvedela vselej le za skupni rezultat, in ob tem me zanima torej le, če je ta sigurno zanesljivejši kot če bi opravila le NS. Žal imam to vprašanje malo pozno, že po merjenju, a sem nisem prej dovolj pozanimala v zvezi s tem. žal. Vem, da sem velik firbec, pa vam bom vseeno zelo hvaležna ob odgovoru.
Najlepša vam hvala,
lep pozdrav!
P.S.: Do kdaj se sicer lahko opravlja novi neinvazivni krvni test, ki je 99% zanesljiv?
P.P.S.: Nosna kost je bila pri mojem pregledu vidna, informacije o "nosnem kotu" pa niste preverjali, pa me zanima, če se le-ta sicer tudi računa za pomoč pri ugotavljanju DS?
Hvala še enkrat.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

meja za nesamoplačniško AC 1:300 ali več ni vezana za konkreten test ali kombinacijo testov. Seveda ne velja samo DHT (le ta mora biti pripet še vsaj za NS), lahko pa je samo NS, NS + nosna kost, NS + DHT, trojni HT ali četverni HT (druga dva testa sta presejalna testa drugega trimesečja) in pa 2 ali več odkritih markerjev za Downov sindrom ob morfologiji ploda med 20. in 23. tednom nosečnosti. Vsi testi so zasnovani za enkratno izvajanje ter za kombiniranje z ustreznimi drugimi testi. Ne se preveč ukvarjati s konkretnimi številkami, ker je test kot presejalni usmerjen samo v ugotavljanje doseženega praga za invazivni test 1:300. Če ga doseže, se gre naprej, če ga ne doseže, se ne gre naprej in je navsezadnje popolnoma vseeno ali imate tveganje 1:301 ali 1:20.000. Znotraj razpona tveganj, ki ne kvalificirajo nosečnice v nadaljnja invazivna testiranja pa imate seveda možnost samoplačniškega pristopa, če želite.
Kolikor se vašega primera spomnim, je bilo tveganje za DS brez DHT okrog 1: 3000 ali 3500, torej je bilo tudi zelo nizko, tako da vas samo NS tudi ne bi kvalificirala naprej.
Neinvazivni test se da opravljati kadarkoli od 8. ali 9. tedna dalje in navzgor ni omejitve. Nosni kot ne obstaja. Obstaja obrazni kot, ki je tudi eden od markerjev za DS ampak zanj nisem opravil licence, ker ga za vsakodnevno preverjanje tveganja ne potrebujem, ker mi zadostujejo nosna kost in pretok skozi duktus venosus, če se mi zdi obraz potlačen, pa znam izmeriti tudi omenjeni kot, le da ga program pri meni ne upošteva.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Lepo pozdravljeni!

Najlepša vam hvala za odgovor, sploh, da ste uspeli tako hitro odgovoriti!!
Ali ste pretok skozi duktus venosus (kot sem izvedela iz vašega odgovora)opravili oz.ga opravite rutinsko zmeraj?
Vesela sem odgovora, da se da neinvazivni test opravljati kadarkoli od 8.tedna naprej, ali torej potem ne drži, da je v 11.-12.tednu manj zanesljiv (kar sem nekje zasledila zaradi že delujoče posteljice)?

Glede na to, da ste napisali, da kolikor se spomnete mojega primera, je bilo razmerje za DS brez DHT 1:3000 ali nekaj takega, sama nisem prepričana v to, ker sem vas ravno na mestu pregleda vprašala o rezultatu ločenemu od meritve DHT-ja, pa ste mi rekli, da je računalnik vselej že izračunal skupno vrednost, kar je tudi "vrgel ven" na papir (1:14594), kjer nimam izračunov za posamezni verjetnosti (NS in DHT posebej). Med drugim je to naredil preprosto zato, ker sem dala kri že 5 dni prej v najboljši veri, da je rezultat itak v vsakem primeru bolj zanesljiv (90%)kot le z merjenjem NS. Nato sem prišla v svoji obsesiji celo tako daleč, da sem razmišljala, če bi šla k vam opraviti še enkrat le merjenje NS, ker tega rezultata samo za NS nimam in ga, kot sem razumela, tudi vi niste dobili na dan pregleda. Ker pa je to verjetno res že noro, da bi šla še enkrat opravljati posebej merjenje NS, me zato ravno toliko bolj "matra" vprašanje, ki ga še enkrat zastavljam, in to je, če je možno, da merjenje DHT lažno izboljša rezultat NS in če vi vseeno vedno že preverite na pregledu, ali je verjetnost za DS le preko meritve NS manjša od 1:300 (kljub temu, da je bil v računalnik takoj vpisan rezultat meritve DHT in zatorej je bila tudi končna verjetnost vselej že skupni izračun DHT in NS)?
Vem le, da razmerja le iz meritve NS nisva dobila (tako da po mojem ni bil 1:3000, no, vsaj rekli niste nič o tem, ko sem vas vprašala).

Saj me je kar malo sram, da sem tako naporna in komplicirana, a žal je radovednost in želja po "vedeti" večja,
najlepša vam hvala še enkrat, vidiva pa se na morfologiji (nisem vedela, da tudi tam lahko vidite nekatere znake , ki kažejo na DS????),
lepo bodite!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

moram priznati, da ste res malce "obsedeni" s temi vrednostmi. NS 1,4 mm zniža tveganje za DS glede na starost nekje za faktor 5. torej podatek, ki ga imate zapisanega pod "background risk" delite s 5 in boste dobili približen rezultat, ki bi ga program izpisal brez DHT. DHT nič "lažno" ne zniža pa tudi lažno ne zviša rezultata, ampak ga preprosto zniža ali zviša, če je lažen, pa se da ugotoviti le z invazivnim testom. Če vas test razporedi v skupino z visokim tveganjem (> 1:300) in AC pokaže, da ima plod normalno kromosomsko zgradbo, je bil izvid "lažno pozitiven" in takšnih je večina (med vsemi s tveganje 1:300 vsaj 299), če vas rezultat razporedi v skupino z nizkim tveganjem < 1:300, recimo 1:14594 pa se z AC izkaže, da ima plod DS, pa se temu reče lažno negativen rezultat in to se zgodi 1x na vsakih 14594 takšnih izvidov.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Spoštovani dr. Pušenjak,

najlepša vam hvala še enkrat za vaš odgovor! Zapisali ste, da se tveganje pri 1 ,4 mm NS za DS zniža za faktor 5 glede na starost (ne vem, katero-gestacijsko ali mojo, ker vam svoje menda nisem omenjala; sicer pa sem stara 31)
Zanima me, če se morfologija opravi nesamoplačniško že sicer pri izbranem ginekologu ali je možnost, da jo opraviš naknadno (verjetno plačniško)tudi pri izbranem specialistu?
Zelo rada bi jo opravila med drugim pri vas, pa me zanima, ker ste napisali, da se tudi tam odkriva neke markerje za DS, če je torej tudi hkrati preventivni pregled za DS (se vidi npr.potlačen obraz itd...?verjetno se NS ne meri več?)

Ali ste pretok skozi duktus venosus (kot sem izvedela iz vašega odgovora)opravili oz.ga opravite rutinsko zmeraj pri pregledu NS?

Za koliko se povprečno (v okviru normale")zveča NS v enem tednu (ker sem razbrala iz drugih foromuv, da je njena velikost odvisna tudi od gestacijske starosti)?

Med drugim bi vas rada še enkrat pohvalila, tudi iz strani svojih kolegic in sorodnic, da so vse navdušene nad vašo pozornostjo in angažiranostjo v zvezi z "ženskimi" problemi; lepo, da si znate vzeti čas (tako po telefonu kot na forumu),
lepo se imejte,
p.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Vsekakor je možno opraviti morfologijo ploda tudi pri drugem specialistu, praviloma samoplačniško, če vas na višjo raven z napotnico ne usmeri vaš osebni ginekolog. Markerje za DS je vsekakor mogoče preveriti, ampak, če vas tako nenormalno skrbi, bi morda bilo za razmisliti o samoplačniški amniocentezi, kajti nobena neinvazivna preiskava vam ne bo dala 100% varnosti, ki se mi iz vaših vprašanj zdi edina zadovoljujoča za vas. Pri 31 letih je vaše tveganje za DS okrog 1:800, torej omenjena NS zmanjša to verjetnost na cca. 1:4000. Duktusa se ne preverja rutinsko temveč le, če je NS dokaj velika reciva vsaj nad 2,5 mm in se pričakuje, da bo imel plod morebiti še kakšno srčno napako. Skozi celotno obdobje od 11 do 14 tednov NS zraste v povprešju za okrog 0,5 mm, kar pa ne pomeni, da prav pri vsakem plodu. Kolikor je to v enem tednu, ne vem, ampak temu primerno manj.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Spoštovani!

Spet lepo pozdravljeni! Vsak teden sproti prebiram vaš koledar in včeraj sem vstopila v 16.teden nosečnosti pa sem zasledila na koledarčku nek podatek o opravljanju testa z analizo treh snovi v krvi nosečnice, zopet seveda za ugotavljanje DS in THT. Zanima me, če se to priporoča, da opravi vsaka nosečnica in če to opravljate tudi v Dravljah?

Že kakšen mesec občasno čutim ob premikih, ko hodim ali ko se obrnem na postelji na drugi bok ali pa kar tako ...levi jajčnik, nekakšna blaga bolečina. to je hkrati tudi jajčnik, ki sem ga močno čutila vsakič, ko sem imela ovulacijo. Ginekologija na prejšnjem pregledu pred dobrim tednom niti ni posebej komentirala tega, na vprašanje, če je narobe, da me boli oz.da ga čutim, je rekla, da ne, in da so tudi občasna špikanja in krči, ki sem jih imela, normalni. Ni me gledala z UZ, poslušala je srčni utrip otročka, bila sem na koncu 14.tedna. Zanima me, če med nosečnostjo ni običajno, da se pregleduje z UZ tudi jajčnike in maternico in koliko je ta občasna bolečina v levem jajčniku zaskrbljujoča?
Naj omenim le še to, da sem zadnja tri leta čutila čisto vsak mesec približno 15.dan popolnoma redno ovulacijo vedno le na levi strani, torej levi jajčnik. Je možno, da desni sploh ni več aktiven?

Najlepša hvala za odgovore.
lepo se imejte,
p.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

če je bil opravljen dober presejalni test v prvem trimesečju, trojni hormonski test v drugem trimesečju ni več potreben niti smiseln. Uporabljamo ga bolj še kot rezervni test, kadar iz kakšnega razloga nosečnica zamudi nuhalno svetlino.
Glede občutka jajčnika pa težko komentiram. Morda ga res občutite izven nosečnosti, v nosečnosti pa je to malo verjetno. Jajčniki v nosečnosti mirujejo in niso zanimivi za opazovanje.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Spoštovani!

Najlepša vam hvala za odgovor. Če ni jajčnik, potem ne vem, kaj bi bilo možno čutiti, morda črevo oz.prebavo? To bolečino sem namreč že nekajkrat imela na levi strani trebuha spodaj in tudi če se potipam,da malček pritisnem, čutim rahlo bolečino. A ko sem šla že pred nosečnostjo kako leto prej na UZ trebuha, niso odkrili nič.
Poleg tega imam občutek, da sem včeraj prvič začutila premike ploda, ki so se nadaljevali tudi še danes. Pod popkom. Sem sicer provorodnica, a vitka, pa me zanima, kdaj naj bi občutila prve gibe in kaj naj bi potem ti hecni občutki po popkom bili? Zdaj sem sicer vstopila v 16.teden,

Lep pozdrav,
p.
Default avatar

Stanko Pušenjak

načeloma bi naj prve gibe ploda prvesnica občutilo med 20. in 22. tednoim, tako da je 16 tednov precej zgodaj in se lahko še "skrijejo". Ostalo kot rečeno, težko komentiram.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Spoštovani dr.Pušenjak,

Najlepša hvala še enkrat za vse vaše odgovore. Zanima me le še to, kaj Vi priporočate v drugem in tretjem trimesešju nosečnosti, da naj bi se jemalo od prehranskih dodatkov? Jaz v 16.tednu nosečnosti ostajam še kar na Tifolu, da pokrije potrebe po folni kislini, trikrat na teden približno pa vzamem Omega-3-natal, saj jem ribe le enkrat tedensko. Na splošno vidim, da ginekologi (tudi moja zdravnica) samoumevno predpišejo jemanje Femibiona ali Elevita, pa se zaenkrat za to še nisem odločila. Naj omenim še to, da pazim na prehrano. Sem pa dobila pomislek, ker me občasno boli glava in sem bila v zadnjih dneh zjutraj zelo izčrpana, če je to možno zaradi pomanjkanja kakega vitamina ali železa. VSe kolegice več ali manj kar jemljejo dodatke železa. Je pa res, da imam sama kar naporen delavnik, na prvem pregledu v 2.mesecu nosečnosti je bila kri sicer ok.

najlepša vam hvala, z lepimi pozdravi,
p.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

mislim,da prehranskim dodatkom in vitaminom pripisujete odločno prevelik pomen. Že večkrat sem zapisal, da v našem podnebnem pasu in med ljudmi z ustrezno pestro, mešano prehrano, dejansko skoraj ni potrebe po jemanju dodatkov k prehrani niti pri nosečnicah, če že kaj, pa je samo in izključno za folno kislino dokazana korist in še ta 90% do zaključenega 6. tedna nosečnosti, ko je zasnova za hrbtenico dokončana in torej zaprta ali pač ne.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

lilu31

Spoštovani,

bom kar tukaj postavila svoje vprašanje, da ne odpiram nove teme.
Vem, da je bilo o tem že ogromno napisanega, pa vendar.

Stara sem 31 let in sem v 13. tednu nosečnosti. Na merjenju nuhalne svetline (ta je bila 2,6 mm, nosna kost lepo vidna) je bil izračun tveganja za DS 1:216. Po DHT se je ta verjetnost znižala na 1:1035.
Ginekolog mi je rekel, naj se sama odločim, če bi kljub temu šla še na amniocentezo (zaradi velike vrednosti nuhalne svetline). No, in sedaj sem v dilemi.
Ker zelo cenim vaše mnenje, me zanima, kaj bi mi svetovali vi. Bi vseeno opravila eno od invazivnih metod ali menite, da je DHT dovolj zanesljiv podatek, da mi tega ni treba?

Hvala in lep preostanek vikenda želim!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

včasih se sprašujem, zakaj nosečnice hodite na teste, če nimate že pred tem vsaj osnovne predstave, kaj pričakovati in kaj boste počele z njihovim rezultatom. Večina verjetno po inerciji, ker so šle vse prijateljice in znanke, potem mora biti že "kul". Testi imajo svoj namen in ta je ugotoviti tveganje za kromosomske napake. V načelu je dodajanje testov k prejšnjim nekaj takšnega kot igranje pokra v kazino igralnici. Lahko "zmagujemo" in "izgubljamo", ampak ne moremo si zmišljevati, kje bi nehali za nazaj. V načelu torej svetovanje vašega ginekologa ni pravilno. Vaše tveganje za DS po opravljenem kombiniranem, torej boljšem NS + DHT testu, je 1: 1035 in na zvišano tveganje po NS bi v bistvu morali pozabiti, ker je bil to le "vmesni rezultat" na daljši progi.
Samo NS ima moč zbrati cca. 80% vseh kromosomskih okvar znotraj majhne skupine 5% nosečnic, katerim ugotovimo tveganje za DS > 1:300 nosečnosti. Kombiniran test NS + DHT pa ima moč zbrati cca. 90% kromosomskih okvar znotraj majhne skupine 3% nosečnic, katerim ugotovimo tveganje za DS > 1:300. Torej je kombiniran test boljši kot samo NS, nobeden od obeh pa ni 100%, niti ni brez lažno negativnih rezultatov.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

lilu31

Hvala za vaš odgovor.
Rada bi le pojasnila, da na teste ne hodimo, ker bi bili "kul", ampak zato, ker si želimo, da bi bil naši otroci zdravi. Zelo dobro vem, kaj je namen teh testov, vem tudi kaj pomenijo rezultati, želela sem zgolj pomoč pri svoji odločitvi, saj sama seveda nisem strokovnjakinja na tem področju.
Hvala za pojasnilo in lep pozdrav!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

Morda sem vas narobe ocenil, vi pa ste moj odgovor tudi vzeli preveč osebno. Seveda vem, da je testiranje v duhu, da bi bilo z otrokom vse v redu, ampak pri tem pogosto od "strokovnjakov" pričakujete preveliko vlogo in poleg tega noben test ne more zagotoviti zdravja. Na poti do zdravega otroka zato ne gre brez standardnih dilem in tveganj, ki jih nobena stroka niti strokovnjak namesto vas ne more sprejeti. Verjetno bi moral odgovoriti takole: odločitev o invazivnem testu je vedno osebne narave in usmerjeno svetovanje v smislu, naredite to ali ono, ni ustrezno. Rezultat testa vam zgolj prinese ali ne prinese "pravice" do invazivnega testa in nič več kot to. Uporaba te "pravice" pa je osebna odločitev in s stroko nima veliko opraviti. Opraviti ima s povsem osebnim odnosom do tveganja, na eni strani za DS, na drugi pa za splav, ki ga invazivna diagnostika lahko povzroči.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Spoštovani!

Sem v 21.tednu nosečnosti in sem že kakih 10 dni nazaj začutila rahle gibe zarodka. Nekako sem prepričana, da je to to, ker ločim med prebavo in gibi, ki so bili v zadnjem tednu še malo bolj izraziti kot prej. Skrbi pa me, da je s tem čutenjem gibov tako, da so v kakšnem dnevu prisotni (ne nujno če mirujem in počivam) in jih čutim, lahko tudi po 15 minut, nato pa pride dan, zdaj celo dva, ko ne čutim nikakršnega giba, kar mi seveda ni najbolj všeč. Zdaj pa me zanima, glede na to, da naj bi v 21.tednu že res skoraj vsaka nosečnica začutila gibe zarodka, in glede na to, da se pri meni pojavljajo že dober teden, če je normalno, da jih potem kak dan, dva sploh ne začutim, tudi če se uležem in spočijem in zameditiram?
Ali je lahko občasno ne-čutenje znak, da bi bilo kaj narobe?
Kdaj naj bi bilo torej opazovanje oz.čutenje gibov pomembno za preverjanje, da je z otročkom vse v redu?
Je možno, da se določeni gibi že sedaj čutijo na površini, ko položiš roko pod popkom?

Najlepša vam hvala za odgovore,
lepe praznike in vse dobro!!!!
p.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

med 20. in 26. tednom so gibi ploda neredko nestalni in se kak dan tudi ne pojavijo. To torej ni nič izjemnega.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

princeska18

Spoštovani,

Sem v 22.tednu (21 tednov, 5 dni)
Danes je za mano morfologija pri osebnem ginekologu, lepo bi vas prosila, če še vi pokomentirate rezultate (če so v redu, v mejah normale in tako):

GV/TT/BPD: 49 (to sploh ne vem, kaj pomeni, videla pa sem, da je glede na gestacijsko starost malo manjše kot normalno)
HC: 192
AC: 159
FL (femur): 34
Ostalo vidno in bp.
Spol:punčka, kot ste napovedali že vi pri nuhalni svetlini :-) (sem mislila iti k vam na morfologijo, pa je bila brezplačna pri osebnem ginekologu, zato vas vsaj najlepše prosim za Vaše mnenje).

Razdalja od sramne kosti do vrha maternice (če je to to, kar mi meri z metrom) je 21 cm. Zanima me, če je to normalna razdalja in če je femur ( kar sem pogledala, da je dolžina stegnenice) za to gestacijsko starost res majhen? Skratka malo me je zaskrbelo, da zarodek ne raste
dovolj, ker so do sedaj vsa merjenja kazala na normalno velikost otročka (ali še malo večjega, ko smo malo primerjale rezultate med sabo, s puncami, ki so že rodile kar velike otroke), zdaj pa je datum poroda po merjenjih pokazal 12.5. Moj rok je 8.5.
Mi lahko poveste, na kaj kaže kratek femur in če je možno na podlagi teh rezlutatov nakazati na mali zaostanek v rasti ali je vse ok?

Najlepša vam hvala za vse vaše odgovore in čas in prijaznost

z velikim spoštovanjem,
lep pozdrav
in srečno v letu 2014!!!
p.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

iz meritev gre sklepati, da so mere normalne, razlike od ideala pa so verjetno zgolj odraz individualnosti ploda in morda napake v merjenju, ki se jim ni mogoče izogniti. Femur ni prekratek. Z drugimi nosečnicami se ne primerjajte, saj so plodovi tako različni kot ste tudi nosečnice različne.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak