Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

maternični vrat

Default avatar

tteejjaa

Lep pozdrav.

Sem v 22 tednu, na morfologiji je ginekologinja ugotovila, da imam razpoko v materničnem vratu (kot lijak), na koncu je še 1cm zaprtega.
Predpisala mi je Magnesol, Buscopan, Dabroston in mirovanje (ležanje).

Že v prvi nosečnosti sem imela podobne težave, čeprav je bilo takrat bolje 2,5 cm zaprtega v 22 tednu.

Zanima me, kaj menite vi o predpisanih zdravilih in koliko mirovanja priporočate.
Hvala
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

žal sem videl že preveč primerov, kjer je bilo na podlagi enega takšnega pregleda nosečnici predpisanih cel kup zdravil in navodil o mirovanju ter prepovedi, pa se je izkazalo, da meritev ni bila ustrezna, tveganje za prezgodnji porod pa nepravilno ocenjeno. Zato težko "na slepo" zaupam in komentiram tuje ugotovitve, ki pa včasih vseeno držijo. Pri tveganju za prezgodnji porod ni nobena sramota, če se nosečnico pošlje še na drugo mnenje v porodnišnico II. ali III nivoja. Glede zdravil lahko jasno povem, da Buscopan, Magnesol in ležanje ne doprinesejo nič, dokler je MV še zaprt in kot kaže vaš je. Tudi za progesteron je med pri nas dostopnimi pšriemren le naravni, torej trenutno Prometrium, Utrogestan in Estima. Dabroston je didrogesteron in nima dokazanih učinkov.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

tteejjaa

včeraj sem bila na pregledu v porodnišnici,bolj zaradi drugih stvari ugotovljenih pri morfologiji. Vprašala sem tudi za maternični vrat. Ginekologinja je pogledala z UZ preko trebuha in videla 4 cm zaprtega vratu in rekla, da nimam rizične nosečnosti. Ob navedbi, da je moja osebna ginekologinja z vaginalnim UZ videla v vratu razpoko, k se zapira le še 1 cm je dejala, da to ni pomembno.
Ji lahko verjamem?

Hvala
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

hm? Kako, mislite, da bi lahko bil razsodnik med nasprotnima mnenjema dveh kolegic, pri čemer nimam vpogleda izvedbo vsake od preiskav? Ne vem. Kakšno "razpoko" je videla vaša ginekologinja v MV. Za opis dolžine in ustroja MV uporabljamo standardne izraze in opise z "dolžino v mm", ter oblike s črkami I, Y, V in U. I in Y sta ustrezna oziroma zadovoljiva, V in U pa pomenita hudo skrajšanje oziroma popolnoma odsoten MV. Nobenih "razpok" in podobnih opisov pri tem ne poznamo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

tteejjaa

Oprostite, ampak pred to razsodništvo smo postavljeni tudi mi. Gre za 2 čisto različni meritvi in res ne veš komu verjeti.

Če lahko razložim, tudi moja ginekologinja je omenjala, da je skupna dolžina dovolj dolga, da pa vidi v vratu ozek kanal, ki jele še 1 cm zaprt. Črk, kot ste jih navedli ni uporabljala.

Hvala
Default avatar

Stanko Pušenjak

Razumem, da ste ogorčeni, ampak vam ne znam pomagati. Tako pač včasih v medicini je, da smo postavljeni pred nemogoče odločitve. Zato se zanašam samo na lastne ugotovitve, na tuje pa toliko, kolikor poznam dotičnega in njegov način dela. Niti ni nujno, da gre za dve povsem različni meritvi, lahko pa gre za dva različna načina razumevanja zelo podobne situacije.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

spety1

Lep pozdrav!

Na morfologiji v 21 tednu dne (GS 20+6) 1.10.13., mi je ugotovil ginekolog lijak na materničnem vratu, na kar me je napotil še na drugo mnenje v porodnišnico, v priponki vam pošiljam tudi izvid, ki so mi ga izdali v bolnišnici saj se mi zdi, da boste tako najbolje ocenili izvid. svetovali so mi le mirovanje in me poslali domov od takrat ležim, vsak dan sem šla le na 15 minutni sprehod tudi SO s možem od takrat nimama.

Včeraj 17.10.13. sem bila zopet na pregledu pri svojem ginekologu v 24 tednu nosečnosti, ki mi je ponovno pretipal MV, na otip je čutiti vse normalno. Ob pregledu z ultrazvokom pa se vidi lijak in MV sicer dolg 40,2mm vendar zaprtega dela MV samo 12mm v priponki vam pošiljam tudi sliko ultrazvoka z dne 17.10.13. s katere verjamem, da boste razbrali več kot jaz po mnenju ginekologa se stanje ni poslabšalo od 1.10.
Zanima me vaše mnenje glede rizičnosti za prezgodni porod, saj priznam, da sem čisto panična, ali je kakšna možnost, da donosim otroka in kaj lahko storim, da nosečnot obdržim čim dlje? Bi pomagala cirklaža mogoče? Zanima me tudi če je možno, da se isto stanje ponovi pri morebitni novi nosečnosti v prihodnosti?

Ginekolog me je sicer spet napotil na drugo mnenje v porodnišnico in podal predlog, da bi mi dali čimprej inekcijo za razvoj otrokovih pluč naročena sem za 22.10.13,
Priponke

[Razširitev doc je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

za 24 tednov nosečnosti je lijak res kar izrazit in ostanek MV kratek. kaj to pomeni je težko napovedati, obstaja pa cca. 50% verjetnost, da boste rodili pred 32. tednom nosečnosti. Predlagam strogo abstinenco od spolnih odnosov, uporabo nožničnih antiseptikov na osnovi mlečne kisline, ginekolog naj nikar ne preverja MV z otipom ampak če že, le z vaginalnim UZ, v primeru, da dolžina MV pade pod 5 mm, pa naj vas hospitalizirajo, če bi odtekla plodovnica ali bi se MV skrajšal na nič in bi se ovoji videli pri pogledu z račjim kljunom v nožnici, pa uporabo steroidov za pospešeno dozorevanje pljuč in pred 34. tednom premestitev v Ljubljano. Cirklažo se dela nekje do 22. tedna za kar je zdaj prepozno. Vseeno imate takorekoč 50% možnosti, da otroka donosite do 37 tednov ali čez.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

hana12014

Pozdrav,

prosila bi vas za mnejnje v mojem primeru v 26. tednu je bila dolžina MV 38 mm, ter viden lijak. Naslednji pregled sem imela sedaj v 28. tednu dolžina MV 31 mm viden že "večji" lijak. Takoj sem dobila strogo mirovanje in bolniško, ter 2 dozi Dexamethasona za hitrejši razvoj otrokovih pljuč.
G. je sicer rekel da do 32. tedna verjetno ne bo poroda, naprej pa bomo videli kako in kaj. Zanimam me še vaše mnjenje, če sploh lahko rečete kaj na te podatke? Naj še omenim da imam 14 mesečnega otroka, ki pa je bil rojen v 38 tednu- sprožen porod zaradi visokega tlaka (145/95), ki pa ga pred 38. tednom nisem imela in ga tudi sedaj v drugi nosečnosti nimam. Drugih težav v prvi nosečnosti ni bilo.
Moram pa povedati da se na bolniški precej slabše počutim (fizično in psihično) kot v službi. Z velikim veseljem bi delala naprej, zato me zanima a je res potrebno tako strogo mirovanje?

Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

res nimam besed. Kot bi ginekolog ne imel pojma o tem, kaj je normalno in kaj nevarno. Ker je v 2 tednih MV domnevno postal za 7 mm krajši, takšna panika! Popolnoma brez potrebe in po nobenem standardu! Lijak gor ali dol! Ostanek MV je bilo pri 28 tednih še vedno > 15 mm in tudi če bi bilo manj, si s tem ne bi mogli veliko pomagati. Mislim,da je tudi stalež povsem nesmiseln. Edino, kar bi morda postavil pod vprašaj so spolni odnosi, ki pa ji verjetno itak nimate.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

lejko

Spoštovani dr. Pušenjak,

moje vprašanje bo mogoče malo čudno :-) pa vseeno bi bila zelo hvaležna za odgovor. Zanima me namreč čisto tehnični vidik merjena MV, oz. ali obstaja "pravilen" postopek meritve. Npr.: ali je, zato da se dobijo pravilni oz. realni rezultati, potrebno pri meritvi MV nosečnici pod tazadnjo podstaviti tisto trikotno blazino ali ne? Ali je potrebno pogledati, kaj se zgodi z MV pri pritisku na trebušno steno in ali je potrebno pri enem pregledu opraviti meritev 3x, da se dobi realna vrednost (dolžina)? Torej, ali so naštete stvari pomemben dejavnik za točnost meritve?
Če bo potrebno bom pa tudi razložila zakaj me to zanima :-).


V naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

za merjenje MV niso predpisani standardni pogoji, kar zadeva položaj nosečnice, je pa predpisan položaj UZ sonde. Ta sme priti do MV, ne sme ga pa odriniti. Pritisk na trebuh nad sramno kostjo je že funkcijski test, ki ni predpisan pri običajnem merjenju ampak z njim testiramo popustljivost MV, ko je že deloma odprt z notranje strani, npr., ko se naredi Y ali V. Ko je enkrat že U oblika in MV sploh ni več, takšno testiranje nima več smisla. Meritev se opravi večkrat, če ni 2x enaka oziroma skoraj enaka, kot merodajno pa se vzame najkrajšo, pravilno izmerjeno. Meritev se priporoča delati tudi nekaj časa oziroma naj se MV opazuje nekaj minut, kajti včasih (1%) naletimo na takoimenovani "dinamični cerviks", ki se odpira in zapira kot kakšna "meduza"... :-)... .
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Demetra

Spoštovani,

sem v 19. tednu nosečnosti, pri morfologiji je bilo z vaginalnim UZ izmerjeno mat. ustje 31 mm, drugih posebnosti ginekolog ni izpostavil, predvidevam, da je zaprt.

Skrbi me naslednje, namreč pred leti sem imela konizacijo mat. vratu po Scottu in od 17. tedna naprej mi otrdeva trebuh oz. maternica (cela ali v desnem predelu). Iz vaših odgovorov vem, da lahko ti krči povzročajo tudi krajšanje ali odpiranje mat. vratu, zato me zanima kako pogosto bi bilo potrebno merjenje mat. vratu v mojem primeru? Saj imam naslednji pregled čez mesec dni in takrat ne bo opravljen UZ.

Ginekolog mi je predpisal Spasmex (2x na dan 1 tableto), a sem zelo skeptična glede zdravil v nosečnosti, zato še nisem začela z jemanjem. Prosim za vaše mnenje, ali bi jemanje Spasmexa morebiti preprečevalo krajšanje in odpiranje mat. vratu in ali ti krči škodijo plodu?

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

najprej najpomembnejše: 31 mm z zaprtim notranjim ustjem zadostuje in ne rabi bit nič več. Če sem omenil možnost, da krčenje maternice povzroča krajšanje MV, to ni bistvena informacija. Sicer lahko, ampak večinoma otrdevanje maternice ne povzroča ničesar. Spasmex, Buscopan in magnezij tega ne preprečijo, zato so dvomi v ta zdravila upravičeni, obstajajo pa spodbudni znanstveni izsledki glede progsterona, ki pa ima statistično dokazljiv učinek. Ampak spet je bolj kot vprašanje kaj, bistveno vprašanje kje in kdaj. Vi trenutno ne rabite nobenih zdravil. Če vas skrbi vaš MV, pa si privoščite še kakšno merjenje okrog 23. tedna nosečnosti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

nenkica

Spoštovani!

Sem v 23 tednu. Včeraj sem bila urgentno v triažni ambulanti v porodnišnici, ker sem imela večji voden izcedek in otrdevanje maternice. Izkazalo se je, da je vse bp. Ginekologinja mi je potipala tudi maternični vrat, ki je bil bp. Zanima me ali ginekolog tudi z otipom lahko ugotovi, da je da je maternični vrat povsem zaprt ali je to možno le z UZ.

Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav!
Default avatar

Stanko Pušenjak

z otipom se lahko preveri le zunanje ustje, ne pa notranjega. Če se pri otipu skozi odprto zunanje ustje pride do notranjega pa to ni ravno dober dosežek, ker s tem tja vnašamo infekcijo iz nožnice in to ni dobro. Z UZ lahko stvari bolje merimo, ne dobimo pa informacije o konzistenci MV. Če torej smiselno kombiniramo UZ in otip in dajemo prednost UZ, lahko z minimalnim tveganjem dokaj zanesljivo ocenimo situacijo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Demetra

Spoštovani,

prosim za vaše mnenje glede kritičnega skrajšanja materničnega vratu, noseča sem polnih 33. tednov.

Pred leti sem imela konizacijo mat. vratu po Scottu. Pred 1 mesecem (v 28. tednu) so mi izmerili 28 mm MV. Sedaj v 32. tednu je bilo z vaginalnim UZ izmerjeno 15 mm in na moje vprašanje ali se notranje mat. ustje odpira lijakasto, je ginekolog pritrdil. Takoj sem dobila injekcijo za razvoj otrokovih pljučk (12 ml) in čez 24 ur še eno. Ginekolog mi je predpisal Spasmex 3 x po 1 tableto na dan, jemljem tudi Magnesol, otrdevanje maternice je v mejah normale (največ jih povzroča moje ali otrokovo gibanje) in seveda čim več počivanja z dvignjeno medenico.

Moje vprašanje se nanaša na hormonsko terapijo s progesteronom. Namreč ginekolog mi je predpisal vaginalete Utrogestan (ali pa Dabroston, če teh ne dobim), 3x1 na dan prvi teden, potem 2x1 naprej. Zdravila Utrogestan pri nas ni za dobiti in sem ga kupila v Avstriji. Ampak tudi tam nisem dobila vaginalet, temveč tablete za oralno jemanje 100 mg za katere je farmacevtka rekla, da se lahko prav tako uporabljajo za vaginalno vstavljanje. Ker vem, da obstajajo vaginalete 200 mg, me zanima kako naj doziram te oralne (podvojim dozo)?

Prosim za vaše mnenje in priporočilo glede terapije s progesteronom (kako, koliko) in ali bi ta terapija res ščitila MV in pred prezgodnjim porodom. V navodilih sem prebrala, da se naj terapija ne bi izvajala po 12. tednu nosečnosti. Ali ima lahko kakšne posledice za otroka?

Celo nosečnost nisem jemala nobenih zdravil, zdaj pa toliko vsega naenkrat, da me skrbi in me zanima kaj od tega vsega je res smotrno, potrebno in učinkovito.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

torej ste noseči 33 tednov in imate MV še vedno dolg 15 mm? Tak MV ni skrajšan (bil bi na meji kratkega MV pred 24. tednom!), ampak ga lahko razumemo kot normalno dolg za tako napredovalo nosečnost. Zelo malo je namreč verjetno, da boste rodili do 34 tednov, to pa je meja, ko lahko nosečnica rodi v vsaki porodnišnici, pa se ji ni treba več bati posebnih težav pri otroku. Injekcija steroidov v konkretnem primeru je bil torej po mojem skromnem mnenju "šov brez potrebe", ukrep bodisi iz neutemeljenega strahu ali pa zato, da bi se ustvaril vtis zavzete skrbi za otroka. Tudi progesteron je enako smiseln kot so bili smiselni steroidi. Če jih že imate in želite uporabljati, pa jih lahko uporabljate v enakih od,merkih kot se dajajo vaginalete. Sicer pa se pri nas zdaj dobi progesteron Estima v 100mg tabletah, katere se tudi uporabljajo vaginalno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Nomen

Spoštovani,

lepo prosim za vaše mnenje.

Na morfologiji mi je v 24. tednu osebna ginekologinja ugotovila popuščanje materničnega vratu (20 mm) z lijakom. Z napotnico sem naslednjega dne obiskala APRN ambulanto, kjer so diagnozo potrdili (MV 19 mm, natančne širine lijaka se ne spominjam, vendar je bila več kot 10 mm). Sprejeta sem bila v bolnišnico, kjer moram strogo ležati (lahko grem na WC in pod tuš), jemljem pa Magnesol (4x na dan) in progesteron Estima 3x na dan/vaginalno. Po navodilih fizoterapevtke tudi redno delam vaje za cirkulacijo. Vsi ostali izvidi (vaginalni brisi, urin, kri) so bp, otrok se normalno razvija. To je moja prva nosečnost, ki je do sedaj potekala brez težav, bila sem zelo aktivna (telovadba, služba in vsakodnevna daljša vožnja, gospodinjska opravila, daljši sprehodi s hojo v hrib...), ker sama nisem občutila nobenih težav, nobenih krčev, še manj krvavitev. Do 24. tedna sem se zredila za 3 kg. Ginekolog, ki je zame "odgovoren" na oddelku pravi, da bom še dolgo tu, saj ga skrbi tudi dejstvo, da sva bili tako jaz kot sestra rojeni predčasno (35. teden).

Zanima me, kako lahko komentirate ukrepe. Brala sem namreč, da je dolžina MV kritična pod 15 mm in da Estima po prvem trimesečju ni priporočljiva? Zanima me tudi, kaj lahko pričakujem po npr. 10 tednih ležanja? Bom sploh sposobna naravnega poroda (sicer sem zelo aktivna, drobne postave, ampak moja forma bo gotovo čisto fuč)?

Najlepša hvala za odgovor in prosim, nadaljujte s svojim delom, saj ste mi bili že do sedaj, samo z branjem, v veliko pomoč.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

glede vsega vašega razmišljanja se zelo strinjam. Kot prvo dolžina MV pri enoplodni nosečnosti nad 15 mm ni problem in kljub prisotnemu lijaku še ne izpolnjuje merila za veliko tveganje prezgodnjega poroda, kot drugo mirovanje popolnoma nič ne doprinese k stvari, dokler nosečnostni ovoji niso izpostavljeni neposredno okuženemu okolju, npr. nožnici. Odkar se nekoliko širše uporablja UZ merjenje MV, žal tudi strokovnjaki radi izgubljajo "tla pod nogami" in ob meritvah v spodnjem normalnem področju vse prehitro začnejo uvajati ukrepe, ki so bili prej rezervirani za nosečnice z res grozečim prezgodnjim porodom. V vašem konkretnem primeru bi sam posegel le po prepovedi spolnih odnosov, uvedel bi nožnični antiseptik na osnovi mlečne kisline in čez 2 tedna bi ponovno preveril stanje MV z UZ. Vse ostalo, vključno s staležem je po mojem brez smisla. Vsaj nobenega znanstvenega dokaza o učinkovitosti uvedenih ukrepov ni. O stranskih učinkih dolgega mirovanja v nosečnosti raje ne bi izgubljal besed, ampak o tem kolegi po porodnišnicah očitno ne razmišljajo. Estima sicer ne bo škodila, če bo koristila, pa ne vem. Znanstvena dognanja sicer podpirajo njeno uporabo pri enoplodni nosečnosti s popustljivim MV po 23. tednu nosečnosti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak