Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Gospa doktorica Sabina Senčar

Default avatar
Pozdravljeni!

Pa sva dve, ki bova z nasveti pomagali bolnicam z urinsko inkontinenco. Vi po strokovni plati, jaz na podlagi lastnih izkušenj. Morebiti bova na katero vprašanje odgovorili obe, bolnice pa bodo tako dobile dva različna odgovora in verjamem, da nobeden ne bo odveč.

Vesela sem, da ste z nami, za kar se v imenu bolnic z urinsko inkontinenco zahvaljujem tudi Primožu in podjetju Hartman Slovenija.

Na svetu si, da gledaš sonce,
na svetu si, da greš za soncem,
na svetu si, da sam si sonce,
in da s sveta odganjaš sence.
(Tone Pavček)

Vsem srečno 2012!

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Pozdravljena gospa Meglič!
Hvala za vaš prijazen pozdrav! Čestitam vam, da ste do sedaj tako predano skrbeli za forum inkontinence. Hvala, ker me sprejmete v tandem! Mislim, da premalo govorimo o temi, ki pesti tako veliko število žensk. Žal se jih le malo obrne s težavo na svojega zdravnika! Poskusiva skupaj posvetiti na to neprijetno težavo.

Srečno novo leto tudi vam in vsem s katerimi se bomo srečevale v tem kotičku MedOverNeta.

Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana dr. Senčar,

pri Vas sem bila naročena 5.4.2012 za pregled, a ste me danes obvestili, da se moram prenaročiti. Lepo Vas prosim za nov termin, ker so mi v Leonišču povedali, da tam več ne delate. Prosim za kontaktno številko kjer bi se lahko ponovno naročila na pregled. Imam 45 let in mislim, da že imam pred menopavzne težave. Hvala za Vaš odgovor!

Lep pozdrav,
Biserka Šola
Default avatar
Pozdravljeni!
Lahko se naročite na tel. 01 280 3270.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana dr. Senčar!


Stara sem 45 let in nekaj let po dveh porodih (zadnji pred 12 leti) sem opazila, da imam probleme z stresno urinsko inkontinenco. Bila sem tudi pri osebnemu ginekologu, ki mi je dal napotnico za specialistični pregled, kjer pa mi je Dr. svetovala operacijo. Mislim, da sem zato še premlada in bi raje poskusila drugače. Zadnje čase je tudi huje saj mi urin uhaja takoj, ko začnem teči in tudi, če nepripravljena zakiham in ob prehladih s kašljem... V reviji Ona sem prebrala, da vi tudi lasersko zdravite, zato me zanima, kako bi lahko stopila z vami v stik in se naročila na pregled?
Zamima me tudi ali tako zdravljenje krije zavarovanje ali je samoplačniško?

Najlepša hvala za odgovor

Nesrečna S.S.
Default avatar
Pozdravljena spoštovana S.S.!
Žal stroškov zdravljenja SUI z laserjem zavarovalnica še ne krije.
Z veseljem vam odgovorim na vsa vaša vprašanja, tudi po tel. 280 32 70 (Ambulatorij, Savska 10, Ljubljana).
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena Ga. Senčar

Jaz imam tudi že rahle težave z inkontinenco. ali je pri laserskem zdravljenu učinek takojšen, ali je pa potrebno postopek večkrat ponoviti?
Zanima me tudi okvirna cena takšnega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Irena
Default avatar
Pozdravljeni!
Navadno je učinek po laserskem zdravljenju takojšen, zelo redko pa je potrebno postopek še enkrat ponoviti.
Povdariti moram, da je zdravljenje z laserjem indicirano le za lahko do zmerno stresno urinsko inkontinenco.
Cena posega je 700 evrov. V ceno so vključeni tudi vsi pregledi pred posegom in celotno spremljanje po posegu, z eventuelno ponovitvijo postopka.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana ga doktor,

Imam diagnozo: cistokela

nimam težav z inkontinenco pač pa diagnozo cistokela, ki se je pojavila po operaciji sprednje in zadnje stene nožnice. Klasični poseg na zadnji steni nožnice je bil uspešen, na sprednji pa se je takoj po operaciji pojavila cistokela. Ali v tem primeru pride v poštev laserski poseg? Stara sem 56 let.

lep pozdrav in hvala za odgovor
Marija
Default avatar
Pozdravljeni!
Vpliv laserja na tkivo v nožnici je toplotni. Povzroči skrčenje kolagenskih vlaken. Posledica je skrčenje ohlapne stene nožnice. Cistokela je ohlapna sprednja stena nožnice.
Termični učinek laserja pa ni le trenuten. Povzroči preoblikovanje kolagenov in spodbudi nastajanje novih kolagenskih vlaken.
Terapija je povsem primerna za zdravljenje preohlapne stene nožnice.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 31 let, rodila sem 3 otroke zaporedoma (sedaj so stari 2,3 in 5 let). Po porodu sem delala Keglove vaje, ki sem jih po dveh mesecih opustila, ko sem se tudi aktivno začela rekreirati.
Zaradi pomanjkanja časa sem v zadnjem letu opustila telovadbo in se zredila za 8kg. Občasno mi pri kihanju uhaja urin (drugače ne), največ težav pa imam v spolnosti,ker enostavno skoraj ničesar ne čutim, ker imam zelo ohapne mišice medeničnega dna. Po mojem mnenju se mi medenica ni vrnila v prejšnje stanje pred porodom, ker mi občasno kar "pokne" v medenici, ko vstanem iz postelje, stola...). Zanima me laserska operacija ohlapnih mišic in kaj se zgodi, če operacija ne uspe, kakšni so stranski učinki in kdaj po operaciji so možni sp. odnosi?

Lp, Tjaša
Default avatar
Pozdravljeni!
Z laserskim posegom vplivamo na vezivna tkiva nožnice. Preraztegnjenim tkivom vrnemo elastičnost in tonus. Na mišice delujemo zgolj posredno. Vezivne strukture, v katere so vpete mišice se skrčijo in s tem omogočijo optimalnejše prekrivanje mišičnih vlaken.

Pri "pokih" v medenici vam bi najbolj pomagal usposobljen fizioterapevt.

Če poseg ne uspe povsem, ga ponovimo po določenem času.
Stranski učinki bi lahko bili povezani s preobčutljivostjo na svetlobo, in so podobni blagi alergični reakciji.
Po posegu je priporočena abstinenca spolnih odnosov 4 tedne po posegu. V ZDA in Južni Ameriki imajo tudi precej krajšo priporočeno abstinenco spolnih odnosov (in nič slabših rezultatov).
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Najlepša hvala za vaš odgovor!

Bom vsekakor premislila, ker mi je trenutno samo plačilo ovira in najprej poskusila z medeničnimi utežmi. Upam, da bo kaj uspeha. V prihodnosti se bom pa odločila ta poseg, ker sem zelo vesela, da je to sploh možno.

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Tjaša
Default avatar
Spostovana ga,doktor,

moja mami je stara 85 let in jo ze nekaj casa pesti inkontinenco, tako, da mora nositi vlozke. Najhuje je ponoci oz. zjutraj ko gre na stranisce ji skoraj pol urina uide. Bila je na pregledu pri svojem ginekologu, ki pa ji je rekel da operacija ne pride v postev. Drugace je zdrava razen bolecin v hrbtenici in obcasni revmi. Zanima me vase mnenje.

Hvala in lep pozdrav,
v.Tursic Ljubljana
Default avatar
Spoštovana dr. Sabina Senčar,

stara sem 59 let. Leta 2009 sem imela zaradi uhajanja urina operacijo stresne inkontinence. Po operaciji se je stanje dokaj izboljšalo, vendar pa imam vse od operacije dalje težave pri spolnih odnosih, ob katerih imam zelo ostre bolečine v nožnici. Moja ginekologinja je ugotovila, da imam v nožnici brazgotino in me napotila k drugemu ginekologu, ki se ukvarja z zdravljenejem inkontinence. Njegova ugotovitev pa je bila, da je to nekaj običajnega, ker se pač mrežica, ki stabilizira mehur mora nekam vpeti. Lahko mi to prereže, tem pa se verjetno vrnem nazaj v težave pred operacijo, sicer pa mi je predpisal vaginalne tablete Ortho Gynest, po katerih sem pa imela bolečine v spodnjem delu trebuha oz. jajčnikih in sem jih zato zamenjala za Vagifem, vendar mi to pri odpravi bolečin ob odnosih ne pomaga. Lepo vas prosim za nasvet in vaše mnenje, kako naj se pravilno odločim oziroma kaj naj storim.
Hvala in lep pozdrav,
V ana
Default avatar
pozdravljena,

ginekologinja mi je povedala da imam povešeno zgornjo in spodnjo stran vagine in da zadeva ni za operacijo, delam pa naj keglove vaje, vendar zadeva ne bo kot pred porodom....priporočila mi je tudi laserski poseg pri vas, vendar še vedno ne zagotavlja prejšnjega stanja vagine, zaradi zdrsa imam tudi zelo razširjen vhod....ker imam 39 let ne želim še obupati in bi želela urediti tako da bi bil učinek čimvečji....

sedaj vas prosim za nasvet ali je res tako malo možnosti za izboljšati zadevo in kolikšen je vpliv laserskega posega oz ali moram zadevo prej čimbolj izboljšati s keglovimi vajami ali bi se lahko naročila na laser že kar takoj in seveda kolikšna je čakalna doba...

naročila me je tudi na elektrostimulacijo, vendar ne razumem kakšen naj bi bil učinek

čitala pa sem tudi o pesarjih, katere mi ginekologinja ni omenila kot možnost....

hvala za pomoč in lep dan želim
Default avatar
Pozdravljeni gospa Vana 53!

Suspenzija ali opora mehurja z mrežico ima lahko za posledici težave pri spolnih odnosih. Mrežica, kot tudi trah sta locirana na meji med mehurjem in nožnico. Brazgotina po operaciji pa vpliva na elastičnost nožnične stene in celo povzroča neprijetne in boleče občutke.
Vagifem in OrthoGynest (ki sta mimogrede bioidentična hormona estradiol in estriol) izboljšujeta vlažnost in debelino nožnične sluznice. S to terapijo poskušamo zmanjšati neprijetne občutke. Tako Vagifem, kot OrthoGynest pa nimata vpliva samo na nožnično sluznico, ampak vplivata tudi na ostala rodila (maternica, jajčniki) in dojke.
Mrežica in TVT trak se navadno ne odstranjujeta, saj poseg ni enostaven. Tudi vsak naslednji poseg je lahko povezan z nastankom brazgotin in dodatnimi poškodbami tkiv.
Poleg tega vas je mrežica rešila ene pomembne težave, uhajanja urina. Tudi sama bi se odločila za konzervativno metodo pomoči, kot vam je bila predlagana.
Menim, da je spolnost dovolj pomemben del našega življenja, da iščemo manj invazivne in manj agresivne poti zdravljenja stresne urinske inkontinence.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni gospa sm2!

Tako malo možnosti za izboljšanje pa spet ni, da bi bili obupani!
S Keglovimi vajami in elektrostimulacijo izboljšate mišični tonus mišic na medeničnem dnu. Z lasersko metodo pa vrnemo tonus in elastičnost vezivnim tkivom. Nožnico in nožnični vhod znamo že lepo popraviti. Vi ste mladi in vaša tkiva imajo zelo velik potencial za popravljanje poškodb tkiva!
Pesarje vam odsvetujem.
Dokler ne opravim pregleda, vam ne morem natančno povedati kaj lahko pričakujete od laserskega posega.
Po tem, kar ste mi opisali sami, pa mislim, da bi bil laserski poseg primeren za vas.
Čakalne dobe za pregled ni.
Lep pozdrav. Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spostovana, po dveh porodih (4 leta in 1 leto) imam tezave z blago inkontinenco. Z mozem si zeliva se enega otroka. Zanima me ali je laser primeren ze zdaj ali je bolje, da pocakam se en eventualen porod in do takrat delam vaje? Hvala in lp.
Default avatar
Pozdravljeni!
Hvala za vaše vprašanje. Predlagam, da počakate še na planirano nosečnost in porod, potem pa popravimo nastalo škodo na vezivnih tkivih.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič