Med.Over.Net

Kardiologija

NIzek pritisk/utrip

Default avatar

anzeb

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje. Zadnje leto imam veliko težav s slabim počutjem. Vsak teden se mi zgodi, da se kakšen dan brez razloga zbudim bolj utrujen kot pred spanjem, s čudnim občutkom v glavi. Tak dan nisem sposoben fizičnih naporov, večinoma poležavam, pa še to je utrujajoče. Te težave potem izvenijo v dveh, treh dneh.

Zanima me, ali bi bile lahko te težave povezane z nizkim pritiskom in utripom (100/55; utrip: 40-45), saj sem tudi sicer ves čas zaspan in omotičen.

Star sem 20 let in se precej ukvarjam s športom.

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Normalna srčna frekvenca je med 60 – 80 utripi v minuti. Pri vas je pomembno nižja. Srčna frekvenca pod 50 utripov v minuti je lahko prisotna pri dobro treniranih zdravih športnikih in pri ljudeh, ki imajo prizadet prevodni sistem v srcu. Zadostuje običajen posnetek EKG, da ugotovimo vzrok. Ali ste ga že opravili? Dodatno ugotavljate, da imate nizke vrednosti krvnega tlaka. Optimalna vrednost krvnega tlaka je 120/80 mm Hg. Pri vrednostih nad 140/90 mm Hg govorimo o visokem krvnem tlaku (hipertenzija), ki ga moramo zdraviti in pri vrednostih pod 105/60 mm Hg govorimo o nizkem tlaku (hipotenzija), ki ga imajo mnogi ljudje skozi celo življenje in ne potrebujejo nobenega zdravljenja. Pri enakih vrednostih in malo nižjih imajo nekateri ljudje različne težave (zaspanost, omotičnost, brezvoljnost, hitra utrudljivost, itd.) zlasti pri spremembah vremena. Ljudem s takimi težavami težko pomagamo, zato ker še nimamo zdravila, ki bi jim nekoliko dvignila tlak. Svetujemo jim uživanje malo bolj slane hrane, rekreativno športno dejavnost, uživanje kave, itd. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

shera

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam par vprašanj glede krvnega tlaka in utripa. Stara sem 32 let, pred enim mesecem sem bila na operaciji - gastrični bypass zaradi morbidne debelosti. Moj ITM je znašal še pred 2 in pol mesecema 49,7 (158cm; 124kg), pred mesecem sem bila na operaciji, takrat s 111 kg, zdaj sem pa težka 101 kg oz. ITM 40,5.

Preden sem šla na OP sem imela krvni tlak vedno okrog 147/86, utrip 80-85. Pred 2 tednoma sem začela aktivno hoditi, s palicami, približno 4 km na dan, po hribih. Po OP sem si vsak teden 1x merila tlak in utrip. Vsak teden je bil nižji tako krvni tlak kot utrip.

Danes popoldan so moje meritve znašale 122/81, utrip pa 47. Meni se to zdi grozno malo, glede na to da je prej bil 2x večji. Nikoli nisem bila aktivna športnica, EKG sem opravila pred OP zaradi anestezije, videti je bilo vse OK. Zanima me če je moja vrednost utripa kaj nevarnega, lahko pride do kakšnih komplikacij? Drugače se počutim odlično, polna sem energije, niti malo utrujena ali omotična. Malo me je zaskrbelo.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da vas nekoliko skrbita nizek tlak in nizka srčna frekvenca, ki sta bili višji, ko ste imeli večjo telesno težo.Brez potrebe. Pri visokem tlaku je srčna frekvenca višja kot pri normalnem tlaku. Zdaj, ko ste shujšali, je precej nižja, vendar že v dopustnih mejah. Vaša sedanja dobra zmogljivost je zagotovilo, da je funkcija srca povsem v redu, kljub nizki frekvenci. Lahko prosite izbranega zdravnika, da opravi EKG-pregled s katerim zanesljivo ugotovimo ali je delovanje srca normalno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Martin

Boris Cibic je napisal/a:
Pozdravljeni,

meni se je pred dvema mesecema zgodil velik, življenski šok. Do danes sem shujšal 12 kg, prej sem načeloma bil pretežak. V teh dveh mesecih sem imel nenehen stres. Zdaj skušam stvari postaviti na prave pota.

Merim si pritisk in opažam, pred tem sem vedno imel optimalnega, kot športnik, saj sem se tudi s športom veliko ukvarjal, zdaj pa imam zelo nizkega. 131/50. Splošno počutje je katastrofalno, zaspanost, glavoboli, predvsem malih možganov, malce tudi brezvoljnost.

Ali naj obiščem zdravnika? Ali je to normalna telesna reakcija?

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Zgornji (sistolični) tlak 131 mm Hg je pri odraslem človeku povsem normalen in zagotavlja ustrezno prekrvitev možganov. Zato bi težko rekel, da je vaše slabo počutje posledica nizkega tlaka in nezadostne prekrvitve možganov. Spodnji (diastolični) tlak 50 mm Hg je nekoliko nizek, vendar bi težko rekel, da ima vpliv na vaše počutje. Verjetno ste pod vplivom stresov. Morda ne bo odveč pregled krvi, da nam pomaga pri razlagi vaših sedanjih težav.
Ali je vaš zdravnik posumil na okvaro aortne zaklopke pri kateri je običajno prisoten nizek spodnji tlak?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mina24

Pozdravljni!!!
Imam težavo za katero mislim da je posledica nizkega tlaka oz. nenadnega padca tlaka. Satar sem 50 let in se redno ukvarjam s športom(aerobika). Dogaja se mi da me kar naenkrat postane slabo in me sili na bruhanje in iztrebljanje potem pa mi tla tako pade da ne morem stati na svojih nogah. Zanima me če je to samo povezano s vrsto hipotenzije ali je kaj hujšega!?na kakšne preiskave bi morala iti?!
vnaprej hvala za vaš odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da so navedene težave posledica trenutno povečanega delovanja živca, ki se imenuje vagus. Ta živec niža krvni tlak, upočasnuje delovanje srca, poveča delovanje prebavil. Zdravil, ki bi preprečevala navedene zaplete, pa ni. "Bolnikom" priporočamo zdrav slog življenja v katerem je vključeno redno gibanje. Proti akutnim zapletom priporočamo uživanje kave, zelenega čaja, slanih juh.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Miha_el

Pozdravljeni,

svoje vprašanje bi zastavil zraven "anzeb"-a. Sem športnik(tek), zaradi česar je nizek pulz v mirovanju (45-50), že od rojstva sem navezan na nizek krvni pristik (100-110/60). Zanima me, če imam zaradi kombinacije nizkega pulza in pritiska skoraj vedno hladne roke ter noge? S čim bi si lahko pomagal?!

lp, miha
Default avatar

Boris Cibic

Krvotok v okončinah se pri zdravih ljudeh konstitucionalno razlikuje. Verjetno imate v svoji bližini ljudi, ki imajo, tako kot vi, stalno razmeroma hladne dlani.Tako stanje je v večini primerov prisotno pri ljudeh, pri katerih prevladuje delovanje živca vagusa, ki upočasnjuje delovanje srca in niža krvni tlak. Izgleda, da je tako pri vas. To "nerodnost" ljudje omilijo tako, da si, v hladnih mesecih, pred rokovanjem, pomanejo roke. Od bolnikov pa imajo hladne okončine bolniki z zmanjšanim delovanjem ščitnice, bolniki z oslabelim srcem, itd. Bodite brez skrbi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Marko Žunec

Pozdravljeni!

Star sem 26 let in se že cca. 1-teden soočan s nizkim pritiskom, kar pomeni da imam:

Zgornji: cca. 120
Spodnji: cca. 50-60
Pulz: cca. 40-60

Z športom (košarka) se ukvarjam minimalno 1x na teden, drugače pa imam kr natrpan urnik (9h na dan delam - na delu spijem cca. 3 turške kave z mlekom) potem pa še razno razne obveznosti, tako da kaj dosti glih ne ležim oz. počivam.

Sedaj me zanima, kaj to pomeni? Je mogoče vzrok, ker sem po 10-ih letih nehal kadit (ne kadim cca. 14-dni)? Kaj svetujete?

Hvala in lp,
Marko
Default avatar

Boris Cibic

Optimalni krvni tlak je 120/80 mm Hg. Pri vas je zgornji (sistolični) tlak normalen, nekoliko nizek je spodnji (diastoličen), vendar še brez potrebe po zdravljenju. Rad bi vedel ali je zdravnik pri vas poslušal srce in ugotovil prisotnost kakšnega šuma nad aortno zaklopko. Nizka srčna frekvenca je pogosto prisotna pri ljudeh, ki se redno ukvarjajo s športom. Priporočam vam, da opravite EKG, ki je najbolj natančna preiskava za izključitev srčne bolezni kot vzrok za počasno bitje srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Rw

še mene nekaj zanima. Stara bom 17 (kmalu) in imam srčni utrip približno 60 na minuto, pritisk pa okrog 120/80. Ko telovadim (5-7x tedensko) mi pri pulzu kaže tudi do 160. Starši pravijo da je to preveč obremenitve za srce, a je to res?
Drug problem pa je da imam vedno mrzle roke in noge, predvsem prste. Topli so samo ko se tuširam (s toplo vodo seveda) ali pa ko najmanj eno uro ležim pod odejo. Tudi med telovadbo se ne segrejejo, razen če res zelo intenzivno telovadim. Poleti je stanje boljše čeprav tudi takrat imam kdaj pa kdaj mrzle roke. Je možno da je to posledica nizkega utripa? Čeprav bi naj blo 60/min normalno
Default avatar

Boris Cibic

V učbenikih o srčnih boleznih je podatek, da je pri zdravih ljudeh normalna srčna frekvenca v mirovanju med 60 in 100 utripi na minuto. Po zadnjih raziskavah so podatki nekoliko drugačni. Sodobni raziskovalci ugotavljajo, da je srčna frekvenca v mirovanju normalna med 60 – 80 utripi na minuto. Srčna frekvenca mirovanju, 60 utripov v minuti, pri mladem športno aktivnem dekletu je znak zdravega srca. Pri taki ugotovitvi srčna frekvenca pri maksimalni obremenitvi lahko naraste do frekvence 140 -160 utripov na minuto. Višje frekvence so znak nezadostne treniranosti.
Hladne okončine so pogostna ugotovitev pri mladostnikih. Ali niste ugotovili, da imajo tudi nekatere vaše zdrave kolegice hladne roke, ko se rokujete?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Rw

heh, moram priznat da se ne rokujem kaj dosti z vrstniki. večinoma se s starejšimi, ki pa imajo normalne roke in zato me vsi potem sprašujejo kaj pa je narobe z mano da imam tako mrzle in jim moram skoz dopovedovat da ni nič ampak mi noben ne verjame :) zdaj vsaj imam dokaz na forumu
Default avatar

NiN

Pozdravljeni!
Stara sem 22 let in imam zadnjih 14 dni velike probleme z vrtoglavico.Po doma opravljenih meritvah sem ugotovila da imam zelo nizek pritisk(135/55) in visok srčni utrip(105-110).Pred par dnevi mi je spodnji pritisk padel na 33,na kar sem obiskala zdravnika,ki mi zagotavlja da je z mano vse ok.Glede nato da dosedaj nisem imela takšnih telesnih občutij sem malo v skrbeh,saj je moja mama 100% invalid zaradi možganske kapi,k cemer ji je pripomogel tudi slab pritisk.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Vrednosti krvnega tlaka navedeni v vašem dopisu sta v mejah normale (KT pod 140/90 mm Hg). Vrednost spodnjega tlaka (55 mmHg) je komaj pod spodnjo mejo normalnega spodnjega tlaka, ki je 60 mm Hg. Na bolezensko nizek spodnji (diastolični) tlak pomislimo pri vrednostih pod 40 mm Hg (pri povečanem delovanju ščitnice, pri okvari aortne zaklopke, v nosečnosti, itd.). Glede na pospešeno srčno frekvenco bi pomislil na možnost, da imate nizek spodnji tlak zaradi povečanega delovanja ščitnice. V zadnjem času pri pospešeni srčni frekvenci, ko ni ugotovljen vzrok zanjo, zdravniki predpisujejo različna zdravila (pomirjevala, zdravila iz skupine betablokatorjev - npr. Concor, Inderal – ali pa Procoralan).
Napisali ste, da je vaša mama 100% invalid po možganski kapi, ki naj bi bila delno posledica "slabega pritiska". Ali ni kap nastala zaradi akutnega porasta tlaka?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tadej9

mene zanima če imaš pritisk npr. 136/71 ali je lahko tako ogreženo življenje. Saj sem namreč slišal da če je zadnjo število tega drugega pritiska enako prvemu si ogrožen.
Default avatar

kata78

Pozdravljeni!

V zadnjem mesecu se počutim brez vsakršne energije, venomer sem zaspana in utrujena v zatilju glave se mi pojavljajo bolečine, v sencih venomer čutim pritisk že zjutraj ko se zbudim...skratka moja glava je kot "ekonom lonec", hkrati se počutim omotično.
Pri zdravniku so mi izmerili nizek pritisk 100/60 ter me poslali na odvzem krvi.
Stara sem 31 let, normalne teže.

Kaj je narobe?
Default avatar

Boris Cibic

Nizek tlak je pri nekaterih ljudeh prisoten skozi vse življenje, pri nekaterih pa samo občasno. Ljudje, ki imajo stalno nizek tlak se "sprijaznijo s stanjem", ljudje pa, ki ga imajo samo občasno so na motnje, zaradi nizkega tlaka, manj pripravljeni. Če imate stalno nizek tlak bi skušal najti vzrok za vaše sedanje težave v drugih vzrokih (virusna bolezen, stresno stanje, slabokrvnost, itd.)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si