Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

HIV

Default avatar
Pozdravljeni!

junija 2007 sem imela spolni kontakt. Decembra 2007 (6 mesecev kasneje) sem se testirala na Zavodu za transfuzijsko medicino. Opravili so mi test z EIA anti-HIV 1/2/0 in HIVp24Ag: NEREAKTIVEN. Mislite, da bi morala test ponoviti? Je 6 mesecev dovolj za natančen rezultat? Če bi bila okužena s hiv bi se to v šestih mesecih že videlo? Je beseda nereaktiven enako kot negativen, kar pomeni da virusa hiv nimam in sem zdrava?

Za odgovore in vaš čas se vam najlepše zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani, med rizičnim kontaktom in testiranjem je minilo dovolj časa, da menimo, da je rezultat zanesljiv. Ponovno testiranje ni potrebno. Nereaktivno pomeni negativno in v vašem primeru pomeni, da v vaši krvi niso našli niti beljakovine p24 virusa HIV1, niti protiteles proti virusom HIV1/0/2. Ste torej negativni. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni.

V mesecu decembru sem imel nezaščiten spolni odnos s poročeno sodelavko (urejena iz Slovenije). Ko sva se o tem pogovarjala mi je dejala, da je bila pred kratkim testirana za HIV in hepatitis in da je negativna.
Dva tedna po spolnem odnosu (bil je kratek mogoče sem bil v njej max 2 min) sem dobil gripo (za mano pa tudi vsa moja družina - otroka in žena). Ali je možno, da sem pozitiven?

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lp,
Miha
Default avatar
Odgovor je zgoraj. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Se opravičujem ampak ne vem ali smo se prav razumeli. Sam sem imel gripo 2 tedna po spolnem odnosu. Ali se ne razvije ravno od 2 do 8 tednov.
Ker so tudi ostali v družini imeli gripo me zanima ali ni bila samo kakšna infekcija.
Pa še eno vprašanje. Kako hitro te obvestijo po krovdajalski če je kaj narobe?

Hvala še enkrat
Default avatar
Spoštovani, saj sva se razumela. Akutni retroviralni sindrom se sicer lahko res razvije 2-6 tednov po okužbi z virusom HIV, a so simptomi običajno bistveno bolj raznoliki kot pri običajni gripi. Da je bila gripa pri vas z veliko verjetnostjo res "gripa" (ali neka druga akutna okužba dihal), govori podatek, da s podobno okužbo v kratkem zbolela vsa družina.
Če je kaj narobe s krvodajalčevo krvjo, običajno sporočijo hitro (v tednu po odvzemu). Lp!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Torej menite, da dodatno testiranje ni potrebno?

Hvala še enkrat za hitre odgovore!

Lp,
Miha
Default avatar
Če je bil vaš edini rizični kontakt z žensko, ki navaja, da je HIV negativna (in ima rezultat testiranja z datumom po vajinem kontakktu), posebne potrbe po testiranju zaradi tega odnosa ni. LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni.

Imel bi še nekaj vprašanj:
Kakšni točno pa so simptomi, ki se razlikujejo od gripe (traja dlje časa kot gripa, se vsi našteti sindromi vedno pojavijo?).
Kolikokrat bi moral sexati s partnerjem/co, da bi ga okužil? Se to zgodi hitro, ali lahko imaš spolne odnose dlje časa pa do okužbe ne pride?
Na forumu sem zasledil kako mala je možnost pri enem rizičnem vaginalnem spolnem odnosu (0,002% če se ne motim). Kako to pa da je vseeno toliko okuženih.
Kakšna je verjetnost, če imaš spolni odnos (oralni in vaginalni) in pri obeh primerih uporabljaš kondom?
Hvala še enkrat in lp,
Miha
Default avatar
Pri 50 do 90 odstotkih bolnikov, okuženih s HIV, pride do razvoja ARS. Simptomi se običajno pojavijo 2 do 6 tednov po primarni okužbi. Najpogosteje gre za infekcijski mononukleozi ali gripi podobno bolezen. Pri bolnikih ugotavljamo povišano telesno temperaturo, nočno znojenje, utrujenost, bolečine v mišicah, glavobol, hujšanje, slabost, drisko, vnetje žrela, povečane podkožne bezgavke, povečano vranico in jetra. Podrobno o bolezni:
http://vestnik.szd.si/st5-6/st5-6-365-370.htm

Kolikokrat bi prav vi morali imeti odnose s partnerjem, da bi ga okužili, je nemogoče reči. Statistike poznate, nekdo 100X - 1000x, drugi pa le 1X.
Tudi zakaj je toliko okuženih, je težko reči. Vsesakor k okužbi prispevajo še drugi dejavniski: npr. mladost parnerice (zelo mlada dekleta so bistveno bolj dovzetna), sočasna okužba, pogosto menjavanje parnerjev, menstruacija, ...
Če tako pri oralnem, kot kot vaginalnem odnosu uporabljaš kondom, se verjetnost okužbe zmanjša na minimum (pač pogojeno z rizikom, da se kondom sname ali poči).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni še enkrat.

Imam še nekaj vprašanj? Kaj, če se simptomi ARS-a ne pojavijo? Ali se lahko pojavijo recimo 6 mesecev po okužbi ali pa 1,5 do 2 let po okužbi ali pa še več?
V enem prejšnjih odgovorov ste zapisali, da se ta ARS vseeno razlikuje od navadne gripe. Kako? Vsi znaki, ki jih opisujete so točno takšni simptomi, ki jih ima gripa. Kako zgleda za izpuščaj. Jih dobiš več ali samo enega, se lahko recimo zamenjajo za vodene koze? Kako veš, da ni samo mozolj?
Pa še eno vprašanje prosim:
Kakšna je verjetnost da dobiš HIV, če imaš nezaščiten spolni odnos (vaginalni in oralni)z evropejko in kakšen je, če ga imaš zaščitenega (vaginalni in oralni) in kondom ne poči z recimo azijko ali afričanko?
Hvala še enkrat!
Miha
Default avatar
1. Simptomi ARS se pojavijo v 2 do 6 tednih po akutni okužbi, ali pa se sploh NE POJAVIJO!! Ne pojavijo ne npr. 2 leti po akutni okužbi.
2. Pri navadni gripi je simptomatika dosti manj pestra kot pri ARS, epidemioško gledano v vaši situaciji pa se simptomi ARS nikakor ne bi pojavili še pri vaših družinskih članih kar povprek, kar pa je za epidemiološki potek gripe tipično. Izpuščaj pri ARS je običajno makulopapulozen (pri noricah je mehurčkast); sicer pa, če ste brskali po starih postih, sem tudi objavila linke na slike makukopapuloznih izpuščajev.
3. O procentih tveganja, vezano na regijo bivanja, vam ne morem odgovoriti, ker sta tako Evropejka ali Afričanka lahko nuni ali pa prostitutki. Kar pa se kondoma samega tiče, pa velja (v kolikor ne poči) za odlično zaščito pred prenosom virusa HIV. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Še samo eno vprašanje.

Če se ARS ne pojavi, obstajajo kakšni drugi simptomi, ki bi lahko napeljali na možnost HIV-a?

Hvala,
Miha
Default avatar
Ne, dolgo (več let) prav nobeni. Šele ko prične pade število imunskih celic, se začnejo pojavljati pogostejše okužbe, oz. imajo le te daljši potek. Lp!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni.

Imam vprašanje, da se znebim dvomov.
Testirala sem se za hiv. Rezultat je bil EIA ANTI HIV 1/2/0 IN HIV p24ag=nereaktiven. Tudi od rizičnega kontakta je minilo okoli dve leti. Zanima pa me sledeče. Ker sem imela nekaj časa težave s prekomernim potenjem na dlaneh, sem okoli eno leto uporabljala dve kremi, ki preprečujete prekomerno potenje. Prva je vsebovala metenamin, druga pa aluminijev klorid. Sedaj se je stanje izboljšalo in jih ne uporabljam več, sem jih pa še v času testiranja. Ali bi lahko vplivali na lažno negativen rezultat?

Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani, ni mi znano, kako naj bi navedeni kremi vplivali na rezultat testiranja, saj delujeta pretežno lokalno. Rezultate jemljite kot verodostojne. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni! Na Vas se obračam s prošnjo za čimprejšnji odgovor. Pred tremi meseci sem čistila bide za osebo, ki bi lahko bila okužena z virusom Hiv. Bide je bil napolnjen z njegovo krvjo, pomešano z vodo. kakšna je možnost okužbe z virusom v takšni situaciji? Imam tudi pogrižene nohte, ranic sicer ni.

Hvala lepa že vnaprej.
Default avatar
Ne vem. Če ste kri najprej splaknili z vodo, ni verjetnosti za okužbo; še ste čistili za rokavicami, prav tako ne. O teoretični verjetnosti bi se lahko pogovarjali le, če bi si obilo krvi nanesli na poškodovano kožo, oz. si kri dobesedno utirali v kožo. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Na svojo kri je spustil vodo, tako da je bila pomešana z njo. Nekaj časa je takšno stanje bilo v bideju, recimo pet minut, potem pa sem šla čistiti za njim. Krvi si nisem utirala v kožo. Rokavic nisem imela. Menite, da bi me moralo biti strah?
Default avatar
Takole kot opisujete, najbrž ne. Če pa vas močno skrbi, se testirajte.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P