Forum: Posvojitev otroka in rejništvo

O posvojitvah v Sloveniji in tujini, izmenjava izkušenj in pogovori. Forum namenjen posvojiteljem, rejencem in posvojencem. V tem forumu lahko anonimno izrazite svoja čustva, skrbi, stiske, vprašanja, napišete svojo zgodbo in pogled na svet. Povejte, da boste (u)slišani, poiščite in dajte oporo ter pridobite upanje.

UKRAJINA

Odgovori Nova tema
Default avatar k i t t y 27 Jan 2008 23:02

SEZNAM DOKUMENTOV ZA POSVOJITEV V UKRAJINI

Na vsakem dokumentu naj bo vaše ime, priimek, točen naslov in dosegljiva številka, datum in podpis.

Seznam za tujino :

1. Prošnja za posvojitev
2. 3 izvodi dokumenta o primernosti za posvojitev
3. 2 izvoda psihocialne študije para, v kolikor je to druga posvojitev še kopija študije iz prve posvojitve
4. Pooblastilo (facsimile 1)
5. Zdravniško potrdilo
6. Certifikat o premoženju
7. Potrdilo o letnem prihodku
8. Poročni list
9. Potrdilo o nekaznovanju (ministrstvo za pravosodje in okrožno sodišče)
10. 1 kopija potnih listov (samo stran s podatki, eventuelno stran o podaljšanju in vpisani otroci . Bolj zaželjene barvne fotokopije, zelo dobre fotokopije)
11. Potrdilo o obveziNOTE :

1. Vsi dokumenti morajo biti overjeni in legalizirani (apostila). Pri legalizaciji je potrebno povedati, da so za Ukrajino.
2. Študija para moja biti apostilirana.
3. Dokumenta iz točke 6 in 7 sta lahko kopije, ki jih nato overimo in legaliziramo. Vendar morate zavodu prinesti tudi originale.
4. Vsi podpisi naj bodo čitljivi in štampiljke lepo vidne ter ravno poravnane.


** Par gre k svojemu osebnemu zdravniku na splošen pregled, kateri bo izdal potrdilo oziroma napotil par naprej na specialistične preglede, po seznamu ( spolno prenosljive bolezni, psihiater, pulmolog (s testom na TBC), splošno zdravje in narko/toksinolog), na izvidu naj bo ime in priiimek para, diagnoza in podpis s štampiljko. Poleg tega mora par narediti test na RW in HIV.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar k i t t y 27 Jan 2008 23:03

Predlagam, da damo izkušnje na kup. Če imate drugačen seznam ga objavite in bomo sproti dopolnjevali pravi seznam.
Dobrodošle tudi vse izkušnje, nasveti, naslovi za posvojitev v tej državi.

Mislim, da lahko na tak način močno olajšamo stvari vsem novim parom, ki se podajajo na pot mednarodne posvojitve.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra36 9 Sep 2009 19:13

Eto, tole poletje sem se dopisovala tudi z eno ukrajinsko organizacijo, pravijo , da niso agencija za posvojitev ampak te le spremljajo v tem procesu !Njihove storitve naj bi bile brezplačne kar ne morem verjeti !Pa tudi, da imajo vseeno v Ukrajini možnost tudi samske ženske ( spet neverjetno )
Ali lahko kdo malo pokuka na njihove strani ali pa da jih celo kontaktira pa pove kako se vam to vse zdi ?

Ukrainian Humanitarian Initiative

www.hope.ck.ua

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar k i t t y 12 Sep 2009 09:26

No možnost posvojitve samske osebe niti ni tako neverjetna :) Pa tudi edina država ni na srečo.

V Ukrajini potrebuješ le nekoga, ki tvoje dokumente vloži v center za posvojitev. Te organizacije sicer ne poznam. Če to počnejo oni pomeni, da prihraniš par tisoč € koliko sicer računajo ostali. Kar pa ni malo :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra36 13 Sep 2009 11:55

Hvala za odgovor !
Ali vam je znano kater so še države kjer bi bili postopki le tako administrativne narave , brez sodišča in dodatnih stroškov zaradi tega ?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 24 Sep 2009 17:12

Midva z možem, čez dva dni odpotujeva v Ukrajino po otroka - prošnjo imava za dva, ki sta v sorodu.
Tukaj v Slov sva uredila vse papirje, ki so bili potrebni, dala vse prevedla v Ukrajinščino, kar pride okoli 1.000€ + vsak Apostille na našem sodišču + samoplačniški zdravstveni pregledi, ki se različno vrtijo, med 80 in 150 € za en pregled.
Zdaj se bova prvič srečala s CSD v Ukrajini in tamkajšnjim prevajalcem, ker moraš imeti uradnega prevajalca in bova videla, koliko zaračunajo njihove storitve. Šele potem lahko sporočim, točno vsoto.
Tukaj v Sloveniji je potrebno paziti, da so vsi dokumenti, kateri se prinesejo na sodišče za apostolirati, ne smejo biti stari več kot 8 dni. Nato se takoj pošlje, ker med dnem ko smo dokumente uredili in njihovim sodiščem ne sme preteči več kot 6 mesecev, ker je potrebno nato ponovno na preglede, na CSD itd.
Tako, da pri datumih se mora zelo paziti, ke se drugače stroški podvojijo.

Toliko vam zaenkrat lahko povem.


Prelep pozdrav in vsem SREČNO na tej poti.


Er.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 24 Sep 2009 17:42

Kar se tiče sodišč, mislim, da brez sodišča ne gre - bila sem pred leti v Sarajevu in lahko vam povem, da če plačaš pod mizo ti vse uredijo, toda to je neke vrste kraja, jaz osebno imam raje uradno posvojitev - kaj veš, kje, te otroke vzamejo, morda celo ukradejo, kdo ve? Tega je na svetu vse preveč... .

Toliko, kot informacijo, kaj sva doživela.


Še to.. . Dokumentacija se vsak mesec malo spreminja, zato je potrebno vedno imeti sveže podatke.

Trenutno se potrebuje za posvojitev iz Ukrajine:

- Poročni list 2x
- kopija pasporta, vsak po 1x
- potrdilo o nekaznovanju, vsak po 1x
- Dovoljenje države za vstop posvojenega otroka 2x
- Prošnja 2x
- Pooblastilo 2x
- Zdravstveni pregledi, za vsakega 1x + izvidi (HIV in Sifilis)
- Lastništvo, premoženjsko stanje 2x
- Potrdilo o zaposlitvi in OD, vsak 1x
- Poročilo CSD, 2x
- Družinski albumEr.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 24 Sep 2009 18:10

in

- Podpisano izjavo, da se otroka v roku 1 meseca prijavi na konzulat Ukrajine v državi SlovenijiLp,


Er.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar k i t t y 25 Sep 2009 12:18

Era čestitke! :)))))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra36 28 Sep 2009 22:16

Ja , javita kako bo šlo ! Srečno !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 16 Okt 2009 11:59

Vsem skupaj Ukrajinski pozdrav,

Zaenkrat je podobno tukaj v Kijevu, kakor piše v tem članku - le da s papirji v SLO nisva imela toliko težav, razen z datumi, ker na našem sodišču veljajo samo 8 dni, da jih apostolliraš, tukaj pa doživljava podobno, nekoliko drugače, srečanje z neozdravljivo bolnimi otroki - hudo - izkušnja - zdaj čakava drugi obisk... .


http://www.jana.si/druzina-in-dom/otroc ... troki.htmlLp, Era

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra36 18 Okt 2009 15:51

Ali sta torej v Ukrajini ??
Lepo ! Sicer pa..koliko vaju je prišla pot?
Jaz še vedno upam da bosta povedal da je na koncu vse skupaj dosti bolj poceni kakor za Rusijo ..in sevea, da so možnosti tudi za samske ženske !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 18 Okt 2009 21:55

Zaenkrat bi težko povedala končno ceno, ker je še ne vem. Lahko pa napišem, da v Kijevu je hotel na noč zelo drag (evropske cene velemest), podatki se dobijo na internetu, izven mesta pa so sobe, od 25€ naprej, ugodno - za oba, brez zajtrka. Če ti kdo pomaga, poiskati, dobiš stanovanje za 45€ na dan za oba v strogem centru Kijeva. Odvisno s kom sodeluješ.
V trgovini so osnovne stvari poceni, imajo zelo dober kruh, sladice in marsikaj drugega, tako da za hrano se malo € porabi, če se pa prehranjuje zunaj pa se zopet cene vrtijo različno. Kavo sva pila tukaj že za 3€, sva pa za 3€ tudi že dobila dvojno kavo z mlekom + kapučino + 2x čaj + 4 njihove rogljičke, ki so nekolko večji in zelo polnjeni - toda to je izven Kijeva.
Tukaj dvigujeva denar na bankomatih 10€ = cc120 grivnja, s kartico se težko plačuje, ker imajo velike težave s povezavo, pa tudi če na vratih piše, da sprejemajo kartico so velikokrat zgodi, da je to nemogoče, tako da je dobro biti vedno pripravjen. Nekateri lokali imajo brezžični internet in je pametno imeti s seboj računalnik ali pa gsm z možnostjo brezžične povezave, ker je potem pogovor preko Skyp-a, MSN-ja, Gmaila..., zastonj - tako da se je dobro oborožiti s tem. Minuta pogovora pri Simobilu, mislim, da = 2,5€ - klicana številka, sprejeta je nekoliko manj, ne bom pa zdaj trdila, prvi računi za gsm naju že čakajo doma.
Pot do sem pa je zopet različna, ali greš z osebnim avtom (bencin, nafta, plin - odvisna poraba). Do tu je cc 1700km, avtocesta čez Madžarsko je 10€ vinjeta za 10 dni, v Ukrajini ni cestine. Cesta do Čopa (meja med Madžarsko in Ukrajino) je super in se jo dokaj hitro prevozi, potem je nekoliko slabša, a še vedno dobra, čez Krpate je zelo lepa cesta in vredno krajših postankov. Problem je edino, kjer cesto širijo, popravljajo in s tem se čas ustavi... . Tako, da je vse dvisno od porabe osebnega avtomobila.
Letalski leti so različne cene, ali se leti konec tedna ali recimo v torek ko je let najcenejši - vse informacije se dobi na letališčih (Brnik, Trst, Dunaj, Zagreb, Munchen, Benetke itd). Potem je odvisno, kje izbereta otroka, lahko ga izbereta tudi do 900km stran, tako da je nato še pot do tja in s tem povezani stroški. Ukrajina je zelo prostrana dežela. Lahko pa se otroka izbere precej bližje, potem vse te poti niso potrebne - odvisno kaj ti ponudijo - center za socialno delo, kaj so pripravili za posamezen par, ki prihaja, oziroma je najavljen.
Če je potrebno, kakšen dokument popraviti, je potrebno iti k notarju in to overiti, stroški tako rastejo, vsaka overitev te pride med 25 - 45€, tudi če se otroka odbije, je to potrebno uradno overiti.
Predvsem pa se potrebuje velika mera potrpežljivosti, to je čas ko sva tukaj "sama", stran od domačih in poznane okolice.
Je pa vreden vsak trud, kajti izkušnja, kakršna koli je že za vsak posamezen par in sreča, upanje, ki se blešči v malih okicah ko se srečate, te napolni z neizmerno ljubeznijo... .
Prelep pozdrav,

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 18 Okt 2009 22:18

Kar se tiče za samske osebe, ne vem, ker midva sva morala že v Sloveniji pripraviti apostolliran poročni list in poročilo od CSD-ja za oba in še druge dokumente.. .

Zaenkrat ne vem, bom pa povprašala... .

Morda ne bi bilo slabo, da stopiš s temi ljudmi v stik na;
www.hope.ck.ua
preko njih se da dobiti stik in tudi prostovoljno delo v sirotišnici... .

Vredno je poizkusiti in povprašati.Era

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra36 20 Okt 2009 16:12

JA, hvala ,saj vem za njih ..mislim da sem tudi tukaj pustila neki link do njih !Res pa je da jih še nisem poklicala !!LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jaka 3 Nov 2009 09:59

Pozdrav,

zanima me kako ja z vama in kako se odvija vajina nadalnja pot. Sporočita, držimo pesti za vaju.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lucijana 5 Jan 2010 12:23

Pozdravljena!
Tudi midva z možem se zanimava za posvojitev. Sva poskusila že sama, imava sama eno lustno hcerko, staro 5 let, ki si tudi zeli se bratca in sestrico....tova vec ne gre. Verjetno sva ze prestara, imava 43 let. Slišača sva ze za posvjitve v Ukrajini, in bi si tudi midva zelela več informacij.
Kako pa sta najprej navezala stik z Ukrajino??
čakam na kaksen odgovor ERe , ki je sedaj najbolj "aktualna" na tej strani.
držim pesti za vse vas, ki ste v podobni situaciji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Petra36 10 Jan 2010 15:06

ERA ! Ali se lahko javiš na mail , please ??! [email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mateja K.K. 19 Jan 2010 20:29

Era, najbrž že imaš zdaj doma otročka, pa me zanima, če sta kaj računala koliko vaju je stala posvojitev?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Era 25 Jan 2010 09:11

Hallo,


Evo me, jaz trenutno v Ukrajini, kjer čakam zadnje dokumente, vpis novega rojstnega lista, nahajam pa se ob Azovskem morju, kjer sva posvojila, zdaj že sina, starega dve leti :).

Kaj naj napišem? Glede denarja je tako, vsaka stvar je toliko, kolikor si sam pripravljen plačati. Pri hotelih in letalskih prevozih se da precej prihraniti. Leti iz Brnika pa do Kijeva in potem tja kjer je otrok, lahko si privoščiš letalski prevoz ali pa vlak, če si pa z avtom, je pa poln tank pol ceneje, kakor v Sloveniji - le ceste so katastrofalne. Potrplenje pa je božja mast, povprečna hitrost med 60 in 80 km na uro pa se izogneš luknjam in jamam.

Skratka, nama je uspelo - končna cena pa je cena, kakor bi se poročila, oziroma, ko sva se sva približno, oziroma bo približno enako.

Verjamem pa vsem tistim, ki so za Ukrajino porabili tudi 20 ali 30 tisoč €. Let iz Brnika ni poceni, mož je enkrat letel iz Benetk v Kijev, kjer je bila karta mislim da 40€. Hotel pa je lahko med 15 € - 150 € ali več.

V samem Kijevu sva najela apartma, ki se ga dobi za 45€ v strogem centru, tam pa se zadržuješ samo toliko kolikor je potrebno ali pa Hotel Bakkara je dokaj poceni, na reki - ladja predelana v hotel.

Pozdrav z Ukrajine,Era

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh