Najdi forum

Pozdravljeni,
Hči si je zvila gleženj. Zanima me kaj točno pomenijo ti izrazi:

RTG: Susp. lateralna epifizioliza
Dg.: Epiphysiolysis ATC sin. susp.

A je samo zvin ali pa je kaj zlomljeno?

Hvala za odgovor ter lep pozdrav!

Spoštovana,

postavili so sum na poškodbo zunanjega gležnja v predelu, kjer ta raste (rastnega hrustanca).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
Pred enim letom in pol se si zvil gleženj na nogometni tekmi. Bil sem na magnetni resonanci in so ugotovili da imam natrgane vezi. Dobil sem mavčeno longeto za 3 tedne in odsved igranja nogometa za 1 leto, vendar sedaj ko zopet igram se mi pogosto zvije gleženj. Zamina me kako ali s čim bi lahko preprečil te zvine gležnja in ali se da kaj “ojačati” gleženj?

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Spoštovani,

priporočam klinični pregled in hkraten pregled posnetkov opravljene MR. Za odločitev o ustreznem zdravljenju je najpomembnejša klinična ocena stabilnosti gležnja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!

Pred osmimi dnevi sem grdo padla na ledu. Nogo sem imela zasukano pod sabo, ko sem se na njo vsedla. V grozni bolečini sem jo potegnila izpod sebe. Komaj sem prišla k sebi. Z težavo sem vstala in odšepala. Mislila sem da ne bo hudo. Toda na zunanji strani gležnja se je začela pojavljati oteklina. Na nogo nisem mogla stopiti. Ko je bilo samo slabše sem odšla k zdravniku. Po slikanju ni bilo znakov poškodbe skeleta. Dobila sem elastični povoj, napotke kako ravnati:-( hlajenje, mirovanje dva dni potem postopoma na noge, razgibavanje, masaža;-) .
Ker se ni izboljševalo sem šla peti dan k zdravnici in mi je rekla, da moram še počivati z nogo gor. Ker je bila noga še vedno zatečena, modra pod gležnjem na obeh straneh, noga je od prstov pa do polovice goleni rumenozelena, bolečine imam pod in nad gležnjem in me zelo peče ko hodim. Mažem in masiram se z hepanom, ice kremo, delam lažje vaje.
Rada bi vedela kaj naj še naredim, ker bi šla rada čim preje delat. Kdor vidi nogo mi pravi, da takšne še ni videl, če je možno, da je to samo zvin?. Ali lahko dlje časa hodim?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor.

Spoštovani,

priporočam obisk fizioterapevta, ki lahko zdravljenje pomembno pospeši (naša sodelavka dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]). Sicer priporočam le neboleče dejavnosti, v času otekanja pa odsvetujem dolgotrajno sedenje, stojo in hojo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Vse se je začelo pred enim tednom, ko sem si pri nogometu na čuden način zvil gleženj. Stopil sem na konico prstov,in namesto, da bi težo prenesel nazaj na peto, se je stopalo nekako zvilo naprej. Malo je škrtnilo, poškodbo sem uhodil, bila je prisotna oteklina. Naslednji dan sem sprva težko hodil, v naslednjih dneh pa že povsem normalno, zato sem čez 4 dni ponovno odšel na trening kjer se mi je poškodba najverjetneje obnovila, saj je stopalo ponovno nenormalno oteklo. Sedaj je oteklina skoraj že splahnela, vendar prstov oz. stopala enostavno ne morem stegni do konca ali pokrčiti kot to lahko naredim pri drugi nogi. Ob pritisku na zunanji del gležnja oz. na mesto kjer na zunanji strani stopala izrazito izstopa kost začutim bolečino, drugih problemov pa poleg rahle otekline nimam. Zanima me če je obisk zdravnika nujen ali se lahko noga sama zaceli ob daljšem počitku?

Spoštovani,

pri poškodbah v območjih sklepov priporočam obisk pri zdravniku, saj lahko spregledane poškodbe naredijo bistveno večjo dodatno škodo kot pri poškodbah drugih delov telesa.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Pred enim mescem sem imela zvin gležnja, brez zlomov kosti. Sedaj mi je oteklina že skoraj popolnoma uplahnila, kost pa še vedno precej izstopa. Osebna zdravnica mi je rekla, da se zna zgoditi, da kost ne bo šla več nazaj in bo ostala tako izbočena, na slikanju pa so mi rekli, da bo šla morda čez čas nazaj in je to še posledica otekline in nategnjenih vezi.
Ali je res možno, da ostane gleženj po močnejšem zvinu tako deformiran za vedno?

Spoštovani,

priporočam, da opravite rentgensko slikanje obeh gležnjev v dveh standardnih projekcijah in da pridete nato na pregled s posnetki. Običajno zvini gležnja ne zapuščajo trajno spremenjene oblike.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Tako, Sedaj je od zvina gležnja že skoraj 2 mesca. Nimam več bolečin, lahko normalno hodim (sicer ne predaleč) a poleg kosti proti narti je še vedno precej izbočeno. Danes sem nogo testirala in je enostavno ne morem usločiti naprej kot “baletka”. Čutim da se znotraj tega tkiva nekaj premika. Je mogoče to pretrgana vez in zakaj se to ni opazilo na rentgenu, da bi mi lahko dali pravo terapijo? Ali bom morala na operacijo?
Hvala vnaprej za odgovor

Spoštovani,

priporočam počakati do preteka 3 mesecev od poškodbe. Če se bodo težave nadaljevale, priporočam slikanje gležnja z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki le-te.

Rentgensko slikanje pokaže LE kostne strukture.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Pred 6 dnevi sem si zvila gleženj. Na urgenci so mi povili glezenj, dobila sem se bergle, ker takrat na nogo se nisem mogla stopiti ter dobila naslednjo diagnozo: distorsio ATC lat.sin. Prosila bi za razlago diagnoze. Zanima me se, kdaj naj opustim bergle in kdaj naj preneham z uporabo kompresije? Danes sem poskusila s hojo, prehodila sem zelo kratko razdaljo po stanovanju; iz ene sobe v drugo. Med samo hojo me ni bolelo, sedaj ko pocivam, pa cutim zbadanje v stopalu in gleznju. Zanima me, ce je to normalen proces zdravljenja ali sem prehitro zacela s hojo?

Lep pozdrav!

Spoštovani,

diagnoza pomeni “zvin gležnja”. Povijanje gležnja in stopala priporočam le, kadar ste pokonci, vse dokler bo trajalo otekanje. Uporabo bergel pri hoji priporočam vse dokler pri obremenitvi noge brez bergel ne boste več občutila bolečin. Težave, ki jih navajajte, so pričakovan pojav po tovrstnih poškodbah.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni

pred enim tednom sem si zvil gleženj. Pojavila sta se oteklina in hematom. Hodim lahko že dokaj normalno, vendar imam še vedno rahle bolečine. Zanima me, ali bolečine navadno izginejo ali lahko ostanejo (nekateri ljudje pravijo, da jih še vedno boli, več mesecev ali celo let po poškodbi) in ali je res zdaj večja verjetnost, da se zvin ponovi? Zanima me tudi, ali je pametno, da gleženj razgibavam in zmerno obremenjujem?

Spoštovani,

bolečine po zvinu gležnja običajno minejo v 3 do 8 tednih , odvisno teže zvina. Če vztrajajo več kot 8 tedno običajno priporočam slikanje gležnja z magnetno resonanco. Sicer priporočam razgibavanje in obremenjevanje gležnja do meje bolečine. Priporočam tudi pregled v naši ambulanti po preteku 3 mesecev od poškodbe. Tedaj je proces celjenja vezi v celoti zaklučen in je na osnovi pregleda mogoča natančna ocena stabilnosti gležnja. Predvsem od slednje je odvisna verjetnost ponovitve poškodbe.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

konec novembra sem si poškodovala gleženj z diagnozo ruptura vezi v predelu skočnega sklepa in stopala, bila sem operirana in gleženj se je fiksiral z vijakoma. Približno 5 tednov sem imela nogo v gipsu, nato sem začela s hojo na berglah. Fizioterapijo (IF tokovi, MAG terapija in vaje) sem imela 9 dni, sedaj naj bi vaje delala sama. Na kontroli, preden sem začela s fizioterapijo, je zdravnik napisal, da je dorzifleksija v gležnju močno zavrta, praktično neizvedljiva, plantarno fleksijo pa izvedem 30°. Stanje sedaj (samoocena) je, da je dorzifleksija še vedno enaka, plantarna pa se je izboljšala.

Zanima me, če se še priporoča obisk fizioterapevta in kolikokrat, ali je dovolj, če sedaj vaje izvajam sama doma?
Ali bo gleženj postal normalno gibljiv in brez bolečine, dokler še imam vijake?

Lep pozdrav.

Spoštovani,

Zanima me, če se še priporoča obisk fizioterapevta in kolikokrat, ali je dovolj, če sedaj vaje izvajam sama doma? Vsekakor priporočam nadaljnje delo s fizioterapevtom in to vse dotlej. ko boste dosegli polno aktivno gibljivost gležnja.

Ali bo gleženj postal normalno gibljiv in brez bolečine, dokler še imam vijake? To je vprašanje, ki ga priporočam zastaviti vašemu kirurgu, ortopedu ali travmatologu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

Tudi jaz kot vsi ostali imam težave z gleznjem. Zvila sem si ga pred ednim tednom. Zgresila sem stopnico in telebnila na tla. Ob tem me je glezenj zelo zabolel. Ker sem bila v soku, sem poskusala stopiti na glezenj. Glezenj sem razgibavala in normalno hodila naprej. Nato sem dva dni mirovala in hladila. Oteklina ni bila nikoli velika, skoraj je ni bilo. Modrice od zvitega gleznja sem tudi ze navajena, bila je sicer kar precejsnja. Skrbi pa me sedaj, po enem tednu, ko ze normalno lahko hodim, z bolecino sicer, a ne veliko, ko se v predelu modrice nabira nova kri. Modrica je ponovno rdeckasta. Zanima me kaj je vas nasvet?

Prosim in hvala za mnenje.

Vse lepo:)

Spoštovani,

verjetneje kot nova kri je sprememba barve posledica razpada že prej izlite krvi. Priporočam, da počakate še nekaj dni. Barva se bo zelo verjetno postopoma spremenila v zeleno in nato rumeno…

New Report

Close