zvin gležnja
Pozdravljeni,
oktobra sem si pri nogometu zvil gleženj, od takrat sem bolj ali manj počival. Sedaj sem spet začel trenirat, vendar pri obremenjevanju gležnja čutim bolečine, gleženj me pa še boli naslednji dan.
Čutim da nimam take moči v stopalu kot prej, predvsem ko probam brcniti žogo z zgornjim delom stopala (ne notranjim) me spredaj in spodaj pod gležnjem močno zapeče..
Predvidevam, da je to posledica nepravilne rehabilitacije gležnja, oz ker nisem delal nekih vaj za moč. Zvin gležnja sem namreč jemal bolj ‘z levo roko’, saj sem ta isti gleženj že imel 1x zvinjen pred dvemi leti in takrat se je bolj ali manj sam pozdravil, da nisem imel nobenih bolečin in motenj gibanja. Tokrat je šlo za manjši zvin (oteklina in bolečina), kot prvič ko mi je gleženj pomodrel, stanje gležnja po 4 mescih od poškodbe pa je dosti slabše..
Kaj mi priporočate, da začnem sam z vajami za rehabilitacijo ali obisk zdravnika, skrbi me namreč, da je minilo že preveč časa od poškodbe..
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Aleš
Spoštovani,
zelo verjetno gre za več kot samo zvin gležnja. Najprej priporočam slikanje gležnja z magnetno resonanco in pregled s posnetki ter izvidom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred 7 meseci sem si zvil desni gleženj, natrgane vezi, po 3 mesecih so se začele pojavljati močne bolečine v peti, gleženj je še vedno zatečen. Zjutraj ne morem stopiti na nogo…
Danes sem opravil MRI, prosim za obrazložitev izvida:
Ni mri znakov za artritis.
Manjši izliv je talokruralno.
Večjih posebnosti v tem delu ni.
Stanje po lažji poškodbi sprednje talofibularne veszi ter posteriornega tibijotalarnega nitja deltoidne vezi.
Obsežen sinoviitis vseh kit gležnja, z večjo prizadetostjo medijalnih, minimalno peronealnih kit.
Kitno tkivo vseh je normalno.
Obsežen sinoviitis je tudi v sinus tarsi.
Malo izliva je v talonavikularnem sklepu, ki pa je morfološko normalen.
Normalni so tudi subtalarni sklepi.
Ahilova kita, planarna fascija sta bp.
Mnenje:
Stanje po lažji poškodbi sprednje talofibularne vezi in deltoidne vezi.
Sinoviitis tarsi in kit desnega gležnja.
Hvala, kakšno zdravljenje priporočate? Sem slikopleskar in delo opravljam le, če zjutraj pojem Olfen 100mg.
Spoštovani,
v izvidu MR navajajo tekočino ob kitah v področju gležnja, nakaj tekočine v samem gležnju in tekočino tudi v tarzalnem sinusu.
Razmišljam o možnosti Sudeckove popoškodbene bolezni (kompleksni regionalni bolečinski sindrom).
Priporočam še rentgensko slikanje OBEH gležnjev in pregled z rentgenskimi in MR posnetki. Za odločitev o načinu zdravljenja so pomembne predvsem informacije dobljene pri pregledu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
zopet imam vprašanje za vas, in sicer: Bila sem na pregledu pri travmatologu in zdravniku športne medicine. Oba sta bila nekako enakega mnenja, da če bo bolečina še vztrajala, svetujeta blokado v sklep. Zdravnik športne medicine je pregledal posnetke MR na katerih ni ugotovil poškodbe hrustanca. Zato je mnenja, da je v sklepu zaradi manjšega izliva in bolečine na pritisk v področju ant talofibularnega ligamenta,ki je bil poškodovan, po vsej verjetnosti zastarano vnetje, saj vztraja manjši izliv že 6 mesecev in s tem tudi prisotna bolečina ob daljši hoji ali neravnem terenu. Bolečina se pojavlja v sklepu in v področju peronealnih tetiv.
Zanima me vaše mnenje, ali je blokada edina rešitev ali obstaja še kakšna druga alternativa.
Izvid MR je v priponki z dne 10.2.2013
najlepša hvala za odgovor
S
Spoštovana,
sam menim, da je najboljša rešitev artroskopski pregled gležnja (pri tem jasno vidimo vse predele sklepa) in hkrati tudi odprava vzroka otekanja. Magnetna resonanca je namreč predvsem pri prikazu poškodb sklepnega hrustanca zelo omejena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
zanima me kaj v mojem primeru menite o bownovi terapiji ali cyriax metodi. Nekako bi se rada izognila rezanju 🙂 Tudi nad blokado nisem najbolj navdušena.
Ali je izliv v sklepu indikator vnetja ali lahko tudi česa drugega?
In ali vnetje, če se predpostavlja, da je v mojem primeru prisotno in povzroča bolečino, lahko na daljši rok poškoduje sklep oziroma kaj negativno vpliva na gleženj, če se ga ne odpravi?
lep dan vam želim in hvala za odgovor
S.
Spoštovana,
zanima me kaj v mojem primeru menite o bownovi terapiji ali cyriax metodi? Obe lahko pomagata pri blaženju težav.
Ali je izliv v sklepu indikator vnetja ali lahko tudi česa drugega? Da. Vnetje je lahko bolezensko ali mehansko pogojeno.
In ali vnetje, če se predpostavlja, da je v mojem primeru prisotno in povzroča bolečino, lahko na daljši rok poškoduje sklep oziroma kaj negativno vpliva na gleženj, če se ga ne odpravi? Da. Mislim, da je najboljša rešitev predlagan artroskopski poseg v gležnju.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Dne 21.2. sem vam opisal stanje desnega gležnja (izvid MRI), ki sem se ga zvil pri teku pred dobrimi 7 meseci. Danes vam posredujem še izvide UZ gležnja:
UZ desnega gležnja ter obeh ramen pokaže minimalne spremembe v ehoteksturi kite peroneus brevis izpod zunanjega maleola, na poziciji III. dobim anehogeno linijo, ki sega proti sredine kite in bi lahko predstavljala manjši intertendinozni razcep. Distalneje pred prirastiščem je kita peroneus longus nekoliko odebeljena, vendar brez večje strukturne spremembe v ehoteksturi fibrilarnega vzorca kite. Prednji fibulotalarni ligament je jasno odebeljen, pretežno anehogen, valovitega poteka-stanje po ligamentarni natezni poškodbi. Kite prednjega dela gležnja niso spremenjene. Izraziteje pa so spremenjene kite med. dela gležnja. odebeljena j ekita tibialis posterior, mestoma dobim v kitni ovojnici tudi signal poudarjene prekrvavitve in manjši tekočinski plašč. Zmerno odebeljena je tudi kita fleksor digitorum. Izrazito odebeljena pa je kita fleksor halucis longus z večjim tekočinskim plaščem ob kiti, ki se širi tudi distalno plantarno. V njem dobim tudi sem in tja signal poudarjene prekrvavitve.
mnenje:
Stanje po zvinu gležnja s poškodbo prednjega fibulotalarnega ligamenta, manjše poškodbe kite peroneus brevis ter tenosinovitisom kit med. strani gležnja. najizraziteje v poteku kite fleksor halucis longus.
14 dni jemljem tablete: 1 teden arcoxia 120mg, sedaj 1 teden arcoxia 90mg. Poleg tega sem na bolniški, gleženj razgibavam v mirovanju, sobno kolo 20min/dan. Ko popusti tableta, so bolečine iste, zjutraj vstajam z berglami. Poleg tega imam ankilozirajoči spondilitis. Krvni izvid z revmatologije ni pokazal nič posebnega….
Mi prosim svetujete, koliko časa še jesti antirevmatike, počivati? Pride v tem primeru v poštev blokada v gleženj??
Hvala!
Spoštovani,
priporočam jemanje Arcoxia-e skupaj 3 do 5 tednov, odvisno od bolečin ali otekanja.
Priporočam tudi slikanje gležnja z magnetno resonanco in pregled s posnetki le-te. Menim, da je artroskopski operativni poseg v gležnju boljša izbira kot blokada.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Izvide MRI sem vam že posredoval 21.2. Sedaj še enkrat:
Ni mri znakov za artritis.
Manjši izliv je talokruralno.
Večjih posebnosti v tem delu ni.
Stanje po lažji poškodbi sprednje talofibularne veszi ter posteriornega tibijotalarnega nitja deltoidne vezi.
Obsežen sinoviitis vseh kit gležnja, z večjo prizadetostjo medijalnih, minimalno peronealnih kit.
Kitno tkivo vseh je normalno.
Obsežen sinoviitis je tudi v sinus tarsi.
Malo izliva je v talonavikularnem sklepu, ki pa je morfološko normalen.
Normalni so tudi subtalarni sklepi.
Ahilova kita, planarna fascija sta bp.
Mnenje:
Stanje po lažji poškodbi sprednje talofibularne vezi in deltoidne vezi.
Sinoviitis tarsi in kit desnega gležnja.
Tudi RTG gležnja sem opravil, vendar je vse v redu. Kaj natančno bi naredili z artroskopskim operativnim posegom in zakaj je boljša izbira kot blokada?
Hvala!
Spoštovani,
z blokado se doseže le (običajno začasna) umiritev vnetja. V času učinkovanja (približno 1 mesec) imate tudi utišane alarmne sisteme, zakar si lahko v tem času naredite dodatno škodo. Vzrok za vnetje se na takšen način običajno ne odpravi.
Z artroskopskim posegom se lahko natančno pregleda sklep in večino prizadetih kitnih ovojnic ter odpravi zelo verjetno mehanske razloge za vetje. Tudi v primeru, da z artroskopskim posegom ne moremo odpraviti vzroka, lahko z nasveti po operaciji upočasnimo ali preprečimo dodatne okvare sklepa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pred dvema mesecema sem padla iz izvidov je razvidno da sem imela zvin in nateg skočnega skeleta in ravno tako kolena na neopredeljenem delu. Povili so mi nogo in počitek,masaža in povijanje.
Da o bolećini ne govorim. Postopoma mi je bilo bolje in sem se vrnila na delo. Moje delo je stoječe pa tudi moja teža je prekomerna. Na delovnom mestu sem zdržala tri dni z tabletami proti bolečini, več nisem mogla.
Moram povedati, da sem pred padcem imela težave z levo nogo in ravno tako bolečine v predelu pete in zunanji strani stopala. Včasih tudi na nogo nisem mogla.
Tudi desna počasi kaže iste težave . Moram navesti še, da me boli večkrat križ, bolečine vratu in glave. Stara sem 40 let. Zdravnica mi svetuje le mirovanje in obkladke, dobila sem tudi tablete proti bolečinam.
Težave pri teži me pestijo premalo delujoča sčitnica, sladkorna bolezen.
Prosim vas za nasvet.
Spoštovana,
brez pregleda težko kaj svetujem. Priporočam, da ponovno obiščete kirurga ali travmatologa, ki vas je zdravil po poškodbi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
da. Priporočam, da počivate z višjim položajem noge od prsnega koša te si poškodovano področje hladite z ledom preko longete.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni!
Star sem 29 let in se aktivno ukvarjam s športi obremenjočimi za sklepe, vsakodnevno približno uro in pov.
Zadnje 2 leti imam težave z levim gležnjem. V njem čutim močne poke, preskoke in hruščanje. Najbolj me boli zjutraj in če ga dlje časa ne razgibavam, zanimivo pa je to, da se mi gleženj najbolje odziva pri največjih obremenitvah, tako med aktivnostjo niti približno ne čutim da bi bilo kaj narobe z njim.
Gleženj je popolnoma gibljiv, nikoli ne zateka in ni občutljiv na kakršenkoli dotik. Gleženj je stabilen.
V preteklosti pa sem imel že veliko zvinov tega gležnja (večinoma 2 stopnje).
Zanima me kaj bi vi lahko povedali kaj je vzrok bolečin, pokov, preskokov in hruščanja v njem in kaj bi predlagali kaj naj storim da bi to odpravil če se le da. In ali lahko nadaljujem s športom v taki meri?
Ali gre za obrabo, ali gre za raztegnjene kite ali je pač to posledica poškodb?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor
S spoštovanjem
Aleš
Spoštovani,
zelo verjetno gre za okvare sklepnega hrustanca.
Priporočam, da opravite slikanje gležnja z magnetno resonanco in da pridete na pregled s posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
oh nesreča, se me kar drži…še dobro si nisem opomogla od prve poškodbe (9mesecev)…sem že padla po stopnicah in si poškodovala, isto nogo (gleženj). Boli me okoli gležnja in nart. Slikali so, zlomljeno ni, kar sem pričakovala, vem pa ne kaj je spet. Pred časom sem imela pretrgan ant talofib.lig. (tema zgoraj-jih je kar nekaj 🙂 in poškodovane peronealne tetive.
Sedaj sem na urgenci dobila funkcionalni mavec, uporaba bergel in čez 10 dni kontrola.
Kaj sploh pomeni “funkcionalni” mavec…oz v čem se razlikuje od navadnega?
Nisem pa dobila nobenih tablet proti strjevanju krvi? Bi jih morala? Skrbi me namreč zato, ker sem kadilka, imam ozke žile, mama pa je pred časom zaradi tega, ker jih ni dobila (imela je pa longeto čez celo nogo), dobila pljučno embolijo.
hvala za odgovor
lep dan S