Najdi forum

Priporočam pregled pri zdravniku. Pri poškodbah sklepov priporočam biti posebno previden.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Dober dan, imam samo eno vprašanje.

Star sem 21 let in sem se aktivno ukvarjal z nogometom. Imam sicer probleme z levim gležnjem.

Utrpel sem že zlom in 4 zvine levega gležnja. Vedno sem nekaj časa hodil na fizioterapijo in potem je bilo bolše. Nazadnje sem imel zvin aprila, kjer so ugotovili da na skeletu ni poškodb vendar sem zaradi vezi in ligamentov dobil longeto ki sem jo imel 2 tedna. Imel sem tudi hematom ki se je raztegoval od malega prsta vzporedno po nogi do gležnja.

Od takrat že ne morem teč in tudi ob dalši hoji se pojavijo bolečine. Do zdaj ni bilo tako hudo ker sem opustil sport zaradi problemi z gleznjem, ampk sedaj ze skoraj en teden čutim hude bolečine po celem gležnju vendar je bolečina najmočnejša na notranji strani narta.

Sem hodil na fizioterapijo nekaj časa vendar mi tokrat ni pomagala, saj mi že cisto majhna obremenitev po 4 mesecih povzroca hude bolečine.

Zanima me samo, zakaj me nikoli niso poiskali na kakšne druge obsežne raziskave, ter če imate mogoce kaksno idejo kaj bi to lahko povzrocalo.

Gleženj sicer nima otekline, vendar se mi zdi da je cela noga do kolena malce zatečena oziroma drugacna.

Hvala

Priporočam slikanje levega gležnja z magnetno resonanco in pregled s posnetki.

Vzrok za bolečine je pogosto hrustančno(kostna) poškodba skočnice. Glede na ponavljujoče zvine, je zelo verjetno gleženj tudi nestabiilen (treba testirati na pregledu).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!

22.9. sem si pri igranju nogometa poškodoval gleženj. Takojšnji pregled na uregnci je na sliki pokazal, da naj ne bi prišlo do zloma, šlo naj bi za preprosti zvin. Po osmih dneh sem odšel na kontrolo k osebnemu zdravniku, ker sem imel še vedno hude bolečine, oteklino ter nisem mogel stopiti. Ta me je napotil na travmatološko kliniko v LJ, kjer so me ponovno slikali in dejali, da zloma ni, najbrž pa so natrgani ligamenti. Sam se aktiven športnik (karate, ju-jitsu), pred poškodbo sem imel tudi po 2 treninga na dan. Danes teče že 15. dan od poškodbe, stanje se mi zdi, da se ni prav nič izboljšalo, na travmatološki kliniki pa so mi dejali, da nadaljujem s 14 dnevnim mirovanjem in hlajenjem noge, potiskanjem plastenke na tleh ter obremenjevanjem gležnja do bolečine.
Še vedno ne morem polno obremeniti stopala (stati), boli me na zunanji strani tik nad levim gležnjem ter celoten del nad nartom vse do notranje stranji gležnja. Ko vstanem z berglami in nekaj časa stopicam, mi spodnji del stopala postane moder, v gležnju pa močna bolečina, kot da bi nosil dodatnih 5kg obremenitve na gležnju. Svetovali mi niso niti longete niti mavca. Sicer še vedno čakam na izvide iz LJ, sam pa sem se mislil napotiti tudi v bolnišnico na Jesenicah. Morda sem preveč nestrpen saj je praktično šele 2 tedna od poškdobe, toda mislim da nas je večina športnikov takih posebej pa me je zmotil pristop zdravnikov, ki mi ob poškdobi niso kaj dosti povedali oz. svetovali. Iskreno prosim za Vaše mnenje o tej zadevi in kaj svetujete. Hvala in lep pozdrav

Poškodbe vezi v predelu gležnja se zdravijo glede na obsežnost 3 do 12 tednov. Poškodbo običajno zdravimo na način, kot je opisan.

Priporočam pregled 8 tednov po poškodbi, če bodo oteklina, bolečina ali slaba gibljivost vztrajali. V takšnih primerih pogosto priporočam slikanje gležnja z magnetno resonanco.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Zdravo,

pred dvema dnevoma sem si pri treningu borilnih veščin poškodoval gleženj, bolj natančno zvin skočnega sklepa. Zanima me kdaj približno bom spet lahko začel trenirati?

V 3 do 8 tednih. Če ne, priporočam pregled.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
pred 3 dnevi sem na izletu malo nerodno stopila na kamen in gleženj me je malo začel boleti. Ker večkrat stopim postrani sem mislila, da bo bolečina kmalu popustila. In tudi je. Zato nisem odšla na urgenco. Naslednji dan pa sem po treningu športne gimnastike, na katerem sicer nisem tekla ali počela kakšnih skokov opazila, da se bolečina vrača. Naslednji dan sploh nisem mogla obremeniti leve strani gležnja, že ko sem hodila.Bolelo me je pod tisto kostjo na zunanji strani gležnja.Sedaj je malenkost bolje, ko sem si ga namazala s kremo ki ogreje takšne predele in povila z elastičnim povojem. Kaj svetujete v mojem primeru? Ali je možno da je kaj resnejšega? Koliko časa po tem, ko bom že lahko brez povoja normalno hodila naj še pazim pri skokih ali pa pri teku?
Hvala za odgovor.
P.S. gleženj ni bil videti pretirano otečen in tudi kasneje ni otekal.

Glede na to, da gre za poškodbo v predelu sklepa, kjer lahko poškodbe zapuščajo resne posledice, priporočam pregled pri zdravniku.

Splošen nasvet: ne počnite ničesar, kar vam povzroča bolečino!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Priporočam pregled po preteku vsaj 8 tednov od zadnje poškodbe.

Potrebno je oceniti stabilnost gležnja. Če je ta nestabilen, si ga lažje dodatno poškodujete.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni
Včeraj na treningu košarke sem nerodno doskočila in čudno klecnila, gležen(desni) me je takoj začel boleti in nekaj časa sem še lahko hodila ampak s hudimi bolečinami.
Danes pa mi je ob strani močno zatekel zgleda kot velika bula, nič ni zatečeno, stopiti pa ne morem na nogo kaj šele hoditi.Prav tako me v stanju mirovanja zelo boli.
Kaj naj sedaj naredim? Ali je res dovolj da samo počivam in dajem obkladke na nogo ali pa bi morla oditi do zdravnika?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Vsekakor priporočam obisk zdravnika! Potrebno je ugotoviti obseg in vrsto poškodbe ter se glede na to odločiti o vrsti zdravljenja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Hvala za odgovor.
Odšla sem na urgenco kjer so mi slikali gležen in sem dobila diagnozo: izvin in nateg skočnega sklepa.
Ter napotke naj počivam in dajem obkladke, ter ko hodim naj imam povito nogo.
Sedaj pa me zanima ali je možno da bi npr. v ponedeljek lahko normalno hodila, tudi plesala ali bi se mogla še malo zadržati?

Priporočam, da se zadržite vsaj 3 tedne od poškodbe oziroma dokler ne boste povsem brez bolečin in/ali otekline!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

pri nogometu sem si v nedeljo zvinil gleženj, udarec sem dobil z zadnje strani pri tetivi otekel mi je zunanji del gležnja. Ta isti gleženj sem imel že večkrat poškodovanega.Po terapiji z ledom in mazanju gležnja z gabezom mi je oteklina splahnila.Bolečine, pa čutim v predelu ahilove tetive. Zanima me ali lahko pri zvinu gležnja pride tudi do poškodbe ahilove tetive.
lp

Pri načinu poškodbe, ki ga opisujete, je to mogoče.

Priporočam pregled pri zdravniku in z ultrazvokom. Oboje lahko opravite pri nas. Naročite se lahko na spodnji številki vsak delavnik med 9. in 11. uro.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni.

Pred tednom dni sem si pri skokih s trampolinom poškodoval gleženj. Takoj po poškodbi sem lahko normalno stopil, čeprav mi je močno zatekla zunanja stran gležnja in me je bolel. Ko sem prišel na urgenco, so mi dali hodilno mavčno longeto in mi predpisali pregled čez 14 dni. Diagnoza “distorsio atc. dex.” in rtg: brez zanesljivih znakov za svežo poškodbo skeleta. TH: Hodilna mavčeva longeta, doma počitek z nogo v višjem položaju, lokalno hlajenje, analgetik po potrebi.

Okej. Torej zdaj, po enem tednu hodilne mavčne longete mi je mnogo ljudi, ki so že imeli zvin gležnja svetovalo, da čimprej odstranim mavec. Nisem prepričan ali ga naj obdžim ali ga naj ostranim in začnem z normalnim premikanjem, ker imam občutek, da me gleženj boli zaradi pete, ki jo ima hodilna longeta… Kaj naj naredim?

LP

Pozdravljeni.

Na zgornje vprašanje več ne potrebujem odgovora, ker sem ravnokar bil diagnosticiran in imam v sklepu nek odkrušek, ki ga bo baje treba operativno odstranit.

Nevermind.

Hvala.

Želim vam uspešno okrevanje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

V nedeljo sem normalno hodila, dokler mi ni klecnilo v gležnju. Gleženj je zatečen, hodim normalno, le teči nemorem. bolečina pa se pojavi le ob ”napačnem” premiku noge.
je to kaj hudega, ali se bo popravilo samo?
Gleženj mažem z mazilo za sklepe, ki ga hladi in pomirja.

Hvala za vnaprej!

New Report

Close