zvin gležnja
Zdravo!
11.12. sem si pri odbojki poškodovala levi gleženj. Takoj sem šla na urgenco,saj mi je gleženj v minuti zelo močno otekel. Na rtg ni bilo znakov za poškodbo kosti. Zdravnica mi je dala elastičen povoj,navodila za razgibavanje in bergle, ter mi naročila naj se 2-3 dan začnem upirat na nogo. Naslednji dan sta bili bolečina in oteklina tako močni,da sem šla nazaj do zdravnika.Poleg tega so se pojavile modrice. Dežuren je bil drug zdravnik,ki je kar debelo pogledal da sem na tak gleženj dobila samo povoj.
No,dobila sem longeto za deset dni… in bergle. Ta zdravnik mi je naročil da se do kontrole sploh nesmem opirat na nogo.
Zanima me kakšno je nadaljno zdravljene in kakšne so lahko posledice.
Sama doma uporabljam ledene obkladke ter koliko lahko napenjam mišico.
Hvala na odgovoru.
Spoštovani!
Pri močnejšem zvinu gležnja se pretrgajo stranske vezi in je povsem normalno, da gleženj oteče in pomodri. Ker gležnja nisem pregledal vam ne morem kaj več pomagati, se pa taki zvini ponavadi zdravijo funkcionalno – s povojem, ledom, analgetiki, na nogo lahko brez skrbi stopate. Kak mesec do 2 meseca odsvetujem kontaktne športe. V primeru vztrajanja težav po 3 mesecih pa svetujem pregled, da se izključijo poškodbe drugih delov sklepa.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar
pozdravljeni!
meni pa se je zdodilo nekaj nenavadnega: v petek sem se zbudila z bolečim gležnjem. takoj sem ga začela močno razbivavati (vrteti) in ko sem vstala sem zaznala, da se prava bolečina nahaja direktno pod gležnjem -spodaj pač..panična sem tisto mesto vneto masirala z nekim hladilnim gelom, nemenjenemu tud takšnim stvarem…ni bilo kaj dosti boljše nato sem odhitela na faks, misleč da se bo zadeva tako ali tako shodila..
ko sem prišla domov, sem imela zatečen gleženj, in ves predel okoli njega…lahko bi rekla kar celo zunanjo stran stopala..bolečina je bila še hujša! in me je bolelo, tudi samo od sebe…
imela sem obkladke iz kisa, čez vikend pa list zelja…akutna bolečina, ki me je bolela tudi če noge nisem premikala, je sicer v nedeljo prenehala, vendar še vedno ne morem hoditi, noge normalno premikati…in ostala je še vedno tista velika oteklina..ki je sedaj rahlo rdečkasta ( ne vijolična!)
zadeva me resno skrbi, niti si ne znam razložiti izvora, saj sem se zbudila im me je kr bolelo. sprva sem mislila da sem nerodno spala ker sem se zbudila s spodvitim gležnjem. drugače si tega ne znam obrazložiti.res pa je da sme 1 dan prej malo tekla (nisem pretiravala!) nisem pa čutila nobenih bolečin, niti nisem “klecnila” z gležnjem…
skrbi me tudi to, da sem kot mala deklica imela mavec zaradi zvitega gležnja menda…vendar ne vem če točno na tej nogi..k zdravniku pa sedaj nisem šla…ali bi morala???
vljudno bi vas prosila za čim bolj natančne odgovore, saj me sedaj to že kr fajn skrbi,
HVALA!
pozdravljeni!
v petek sem se zjutraj zbudila z boležim gležnjem..ko sem vstala sem ugotovila da je bolečina v bistvu pod gležnjem, torej zraven spodaj. če sem z gleženj vrtela ni bilo bolečin. misleč da se bom razhodila, sem odhitela na faks…
ko sem se vrnila domov, je bila bolečina hujša in imela sem zatečen predel okoli gležnja in celo zunanjo stran stopala. sedaj me je bolelo tudi če sem popolnoma mirovala.
naredil sem si obkladke iz kisa, čez vikend pa sem oblagala z listom zelja. v nedeljo je akutna bolečina prenehala, boelo me je samo če sem hotela normalno stopiti, ali stopalo malo bolj premikati.. oteklina pa je še vedno ostala takšna kot je bila…postala je celo rahlo rdečkasta ( ne vijoličasta! -zato sklepam da nimam podkožne krvavitve)
en dan prej, torej četrtek sem sicer malo tekla, vendar nisem pretiravala..in nisem poškodovala gležnja, saj bi to dugače opazila…naslednji dan pa se se zbudila z bolečino! res pa je, da sem imela spodviti gleženj, ko sem se zbudila..zato sem najprej mislila da je vzrok v tem…
zadeva me zelo skbi, nisem šla k zdravniku, saj je akutna bolečina prenehala…samo kaj z oteklino?? je to normalno, da še ostane?? bi vendarle morala obiskati zdravnika???
vnaprej se vam zahvaljujem za vse odgovore in vas lepo pozdravljam!
Glede na to, da se ne spominjate poškodbe, Vam priporočam obisk zdravnika. Treba je razjasniti, zakaj je do otekline prišlo.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
Imam vprašanje za Vas glede poškodbe gležnja. Pred enim tednom sem si poškodoval gleženj, saj sem nerodno doskočil. Naslednji dan sem hladil z ledom, a mi je gleženj vseeno otekel, hodil pa sem lahko le tako, da sem šepal, sem pa lahko stopil na poškodovano nogo. Potem sem par dni povsem počival, nogo držal pretežno navzgor, da se zmanjša oteklina, masiral s Pernaton gelom, v petek pa sem nogo malo bolj obremenjeval (cca. 20 min. počasne hoje) in v soboto mi je gleženj spet malo otekel. Po včerajšnji masaži z ledom mi je oteklina danes skoraj povsem izginila. Hodim še ne normalno, pri počasni hoji se šepanje skoraj ne opazi, me pa pri hoji zmerno boli.
Sprašujem Vas, ali je narobe, da nogo obremenjujem? Bi moral samo počivati? Sicer sem športnik in sem zelo težko pri miru…Velja omeniti še to, da mi sam gleženj ni pomodrel, se mi je pa po parih dneh pojavila modra lisa pod kostjo zunanjega gležnja. Čez 3 tedne imam že službo in do takrat moram gleženj povsem pozdraviti. Kaj priporočate?
Hvala Vam za odgovore,
Jaša
Menim, da gre za zvin gležnja, nogo lahko obremenjujete do bolečine. Po 6 tednih bi moralo biti ok,
LP,
Uroš Dobnikar
Pozdravljeni,
pred dvema tednoma sem pri igranju košarke čudno stopil na levi gleženj, tako da mi je klecnil (stopalo se je zvilo proti notranji strani noge) ob tem sem začutil tudi nekakšen pok v gležnju. Ker sem imel desni gleženj že dvakrat zvit sem pričakoval, da mi bo močno otekel in bo rehabilitacija potekala kakšnih 5 – 6 tednov. Vendar se to ni zgodilo. Gleženj mi je le malo zatekel in drugi dan sem lahko že normalno hodil po njem.
Že dva tedna pa čutim, da imam vezi močno razrahljane saj imam očutek, ko položim nogo na tla in sprostim mišice ter malo zasukam zgorji del noge navzven, da mi bo gleženj skočil iz sklepa. To sicer ne boli je pa precej neprijeten občutek in zaradi tega se bojim gleženj dodatno obremenjevati saj imam obutek, da mi bo ob manjši nepravilnosti spet klecnil.
Ali mi lahko priporočite kakšne vaje za ojačitev vezi, ali bi bilo bolje, da grem do zdravnika da mi naredi sliko vezi?
Hvala,
Andraž
Pozdravljeni!
Ker je tema zvin gležnja že odprta, sem se odločil da pišem kar sem in ne odpiram nove teme.
Okrevam po 2. (hujšem)zvinu gležnja v tem letu. hodim že ven malo košarko igrat, tenis, kolo,… ampak pri tem zelo pazim. delam tudi vaje z utežmi in na ravnotežnostni blazini. z utežmi delam predvsem za gastrocnemius(za izteg stopala) in tibialis(za skrčenje, dvig stopala). delam tudi počep. problem je ta da me še vedno bolijo vezi ko iztegnem stopalo(ja, šlo je za delno pretrganje zunanjih mehkih tkiv gležnja). vezi zapečejo, občutek je kot da nimajo prožnosti. pri počepu do tal ko se gleženj zelo skrči, me zaboli gleženj, kot da se tkiva v njem nategnejo.
pri vaji dvig na prste me ovira bolečina, saj ko sem v navišjem položaju, me zapečejo, zabolijo vezi. zdravnik mi je na pregledu pogledal z ultrazvokom in svetoval postopno mobilizacijo, vaje za krepitev in fizikalno terapijo katero sem že nekaj časa nazaj zaključil. pojavilo se je tudi sedimentalno tkivo(odebelitev vezi, nevem točno). ali se da to odvečno sedimentalno tkivo odstraniti kako? ali sčasoma izgine? koliko časa me bodo še pri iztegu gležnja bolele vezi? kdaj bodo dobile tisto prožnost ki jo potrebujejo? od poškodbe je namreč že 10 tednov. zanima me tudi zakaj se pri zdravljenju poškodb sklepov in vezi, tetiv ne uporablja rastni hormon? vsaj pri športnikih ki so odsotni od tekmovanj? namreč dokazano je in v praksi preizkušeno da pozitivno vliva na obnavljanje tkiv, sploh vezi in hrustanca, poleg tega pa ima tudi pozitiven vpliv na ostale funkcije telesa. zakaj se to ne uporablja? ker država tega ne financira ker je pregrado ali tu kakšen drug razlog?
hvala lepa za odgovor
Živjo,
pred dobrim mesecem dni sem si pri teku zvil gleženj, v gležnju mi je močno poknilo pa tudi bolečina je bila zelo huda, tako da sem moral v bolnišnico na slikanje sklepa. Zdravnik ki me je tam pregledal, je dejal, da je gleženj stabilen vendar pa je kost malo počena. Gleženj mi je povil z elastičnim povojem ter mi svetoval naj si nekaj dni na gleženj dajem obhladke, gleženj povijam ter strogo mirujem vsaj pet dni.
Po nekaj dneh sem iz bolnišnice dobil izvid, da kost ni poškodovana zato sem po sedmih, osmih dneh začel stopati na nogo, saj bolečine ni bilo čutiti. Po dobrih dveh tednih je oteklina začela pojenjati, vendar pa ne dokončno, po petih tednih je še vedno vidna, nahaja z zunanje proti notranji strani gležnja na sprednji strani noge. Široka je približno tri centimetre, izboklina pa je debela/visoka slab centimeter.
Zanima me, ali je kaj resnega oz. bi moral obiskati zdravnika?
lp,
Miha
tekač:
Šlo je za močnejši zvin gležnja. Svetujem previdno obremenjevanje do bolečine. V primeru, da težave ne bodo izginile po 3 mesecih od poškodbe, svetujem pregled in diagnostiko.
LP,
Uroš Dobnikar
Belakaca:
Vsi simptomi, ki ste jih opisali, so normalni po zvinu gležnja. Menim, da boste okrevali brez posledic. Na rastne hormone pa kar pozabite.
Lp, Uroš Dobnikar
and&:
Verjetno je gleženj zaradi večkratnih zvinov nestabilen. Svetujem previdno obremenjevanje, razgibavanje, počakati je treba vsaj 6 mesecev od zadnjega zvina. Če bodo težave še vztrajale, priporočam pregled in ustrezno diagnostiko. V redkih primerih je potrebno gleženj operativno stabilizirati.
Lep pozdrav,
Uroš dobnikar
Pozdravljeni!
Pred dobrim mesecem sem si pri košarki do dobra zvinil gleženj. Gleženj je močno otekel in nad peto se je pojavila modrica, a ker gibanje ni bilo omejeno in bolečina ni bila pretirana, sem ga sam zdravil s povoji, ledenimi obhladki in počitkom. Po dobrem tednu sem začel z vajami, po treh tednih pa s tekom. A sedaj so se pojavili problemi. Parkrat se mi je med hojo zgodilo, da mi je gleženj popustil in sem zgubil ravnovesje. Včasih tudi za kratek čas ” zašteka” , gibanje se omeji in se pojavi bolečina za kratek čas. Po obisku pri kirurgu in pregledu RTG je rekel, da znakov poškodbe kosti ni, ampak sedaj mi povzroča gleženj probleme že pri sami hoji. Rekel je, povijaj si ga, da se bo mogoče ”pozdravil” (AHA :D) in da bomo pri naslednjem obisku videli, kako pa kaj. Ali je to kakšna resnejša poškodba gležnja in kaj mi svetujete naj naredim, saj športne aktivnosti so obvezni del mojega dneva?
LP
Izgleda, da je šlo za močnejši zvin. Če se bolečine ne manjšajo ali pa, da se celo stopnjujejo, priporočam pregled. Pri takih poškodbah se dostikrat poškoduje tudi hrustanec v sklepu. Lahko se tudi odlomi košček kosti s hrustancem, ki nato prosto plava po sklepu in lahko povzroča zatikanje gležnja. Lahko gre za lokalno vnetje sklepne ovojnice ali pa zunajsklepnih struktur.
Lp, Uroš Dobnikar
Spoštovani.
Star sem 47 let.Rekreativno se ukvarjam z ratličnimi športi(košarka,rokomet,badmington,smučanje…)
Pred 10 dnevi se mi je na rokometu zgodilo: FRACTURA MALLEOLI EXTERNI DEX. IN RUPTURA LIGAMENTI DELTOIDEI DEX.Po vstavitvi ploščice in 5 vijakov,moram z longeto in berglami preživeti 6 tednov.
Vprašanja:- ali je med temi šestimi tedni priporočljivo rahlo razgibavanje
– kdaj se načeloma odstranijo vijaki in ploščica
– v kolikor bo rehabilitacija potekala normalno,kdaj se bo možno ukvarjati z rekreacijo(košarka,badmington,smučanje…)
– kakšna rekreacija bo za začetek najprimernejša,da se povrne gibljivost in mišična masa.Ali je to hoja,planinarjenje,fitnes?
lepa hvala za odgovore
Boris
– operater določi (glede na vrsto operacije), če se sme razgibavati
– vijaki in ploščica lahko za vedno ostanejo
-po 6 mesecih boste lahko že skakali, tekali in igrali košarko
-začeti je treba s tekanjem po ravnem, kolesarjenjem, plavanjem
LP, Uroš Dobnikar
Zdravo,
jaz sem si letos 25.2.2010 pri padcu po stopnicah poškodovala gleženj (distensio atc.sin). Odšla sem v bolnišnico,kjer so mi samo nogo povili. Čez 3 dni sem imela še večjo oteklino ter sem dobila mavec in bergle za 3 tedne. Zdravnik je povedal, da so ligamenti zelo poškodovani.Opravila sem fizioterapije, ki niso pomagale. Bolečine so se pojavljale še 6 mesecev, nekaj časa je bila prisotna tudi oteklina.
10.9.2010 sem skočila v jamo, ter si gleženj ponovno poškodovala enak gleženj (distensio atc. sin.) dobila sem mavec za 4 tedne ter ponovno bergle. Gleženj mi še vedno zaoteka, zato so me poslali na fizioterapije. Zdaj že kakšen teden, po gležnju čutim samo mravljince, imam celotno nogo vijolčno in me v nogo zelo zebe. Na nogo ne morem stopit in še vedno hodim z berglami. Fizioterapevti so rekli, da bo mogoče potrebna tudi operacija.
Zanima me, koliko možnosti je da grem na operacijo, in koliko časa bo potrebno za to, da bom lahko ponovno normalno hodila, se gibala.
Priporočam Vam opraviti slikanje z magneno resonanco in pregled s posnetki in izvidom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
zdravo pred enim tednom sem pri košarki čudno stopil na nogo in klecnil. noga mi je zatekla, a ker bolečina ni bila huda in je nehala že po 2 dneh nisem šel k zdravniku. a sedaj me skrbi ker je gleženj še vedno zatečen in trg na otip kot da bi se mi gleženj podvojil. in že vedno čutim ko hodim, da to ni to, čeprav bolečine ni
prosim za nasvet
lp, Danilo