Zveza in sanje
Ojla,
sem punca, stara 20 let. Po 4 letih prejšnje zveze, ki je bila katastrofalna glede nasilja in še česa, sem spoznala čudovitega fanta. Skupaj sva 5 mesecev. Zaenkrat še vse štima, zaupanje takšno kot more bit. Na začetku zveze sem dosti krat sanjala, da mi je dal konec, da me je prevaral, da sem ga videla z drugo. Vse te nadležne sanje sem si predstavljala pač kot nek strah.
Zadnji teden pa se mi to dogaja vsak dan, zelo slabo spim, ko pa zaspim nazaj spet sanjam stvari, ki sem jih zgoraj opisala. Gre mi že kar pošteno na živce, saj so sanje tako resnične, da se zbudim v šoku.
Kaj naj naredim ?? Se da pregnat takšne sanje,…
LP
Lepo pozdravljeni,
preganjajo vas sanje, ki so postale že prava nočna mora. Sprašujete ali se te sanje da pregnati? Ali lahko preženete strahove, ki jih imate na telesu. Natanko to ste poskušali narediti, pa se telo kar ne da in vam sporoča: tako pa ne gre, moje dekle, imava še sanje in tukaj te resnično ujamem. In so vas res, čutenja, ki ste jih hoteli prezreti prihajajo na dan v svoji obliki. Tukaj imajo prostor, da živijo, torej je smiselno, da sanj ne prezrete, temveč jim globoko pogledate v oči.
Kot prvo se morate v sebi umiriti in v odnosu s fantom začutiti varnost in pripadnost. Torej bo potrebno pogledati globoko v sebe, v svoje strahove, v stiske in bitke, ki jih je preživelo vaše telo, saj le te še vedno živijo kot spomin na telesu, ter do sebe in svojega telesa, ki je doživelo vse te travme, najti sočutje podporo in nežnost. Potem boste pa vso to nežnost in sočutje zmogli ustvarjati v polju vajinega odnosa.
Morda bi bilo smiselno, da obiščete terapevta, kjer boste lahko govorili s sebi, o tem kar doživljate, kjer bo varen prostor in se boste počutili sprejeti. Težko bo, če boste vse to pričakovali od fanta, torej da vas bo razumel, objel, začutil, vam pomagal, kajti tudi on najverjetneje podobno je pričakuje od vas. Najprej zgradite sebe, se sami s seboj pomirite in potem vstopite v odnos kot ženska, ki je odrasla, sama svoja in hkrati dovolj na razpolago, da v svoj svet sprejme še drugega in se mu preda. To pa ne pomeni, da fantu vse prekrijte in vse rešite sami, pomeni le to, da ne pričakujte od njega, da bo zapolnil vašo praznino v srcu in da iščite odnos, kjer boste vi vstopili in pustili za seboj nekaj lepega in prijetnega. Pogovarjajta se in si v teh pogovorih naredita prostor, tako da se poslušata in podpirata. Pri pogovoru o ranljivih stvareh si pomagajta z dotiki rok, imajo čudežno moč povezave na najgloblji možni ravni.
Lepe praznike vama želim in veliko bližine ter topline v srcu.
Po moje pa moraš začeti razmišljati drugače.
Jaz sem že pred desetletjem in več nazaj pogruntal, da je bila moja glavna napaka v zvezi, da sem se z vsemi štirimi oklenil in navezal na partnerko. Pomenila mi je vse v življenju, nisem si predstavljal življenja brez nje, vsakršna pozornost mi je godila, počutil sem se oboževanega in sem se napajal skozi njeno zadovoljsvo z mano.
NAPAKA!
Veza naj ti pomeni ogromno, vendar ne vse. Partnerja obožuj, imej ga rad, ampak še raje pa imej sebe. Uživaj 100% v vajinih skupnih dejavnostih in trenutkih, vendar uživaj 110%-no v trenutkih zase, v svojih hobijih, v svoji družbi in delu, ki te veseli.
Ne poveličuj partnerja in veze čez sebe, ne misli, da bo konec s tabo, če se veza konča, kajti tudi če te pusti, boš ostala sama s sabo, ki se imaš pa najraje. Partner ni tvoja noga, roka ali glava, kjer postaneš invalid ali mrtvec, če ti jo odrežejo.
Kot prvo, vedi da ni NIČ NAROBE s tabo, le razmišljaš malo zgrešeno. Najdi si nek hobi, nekaj, kar počneš ti s svojo družbo. Pojdi plavat, v fitnes, kartat ali žurat, s svojo družbo. Imaš samo njegovo družbo? Najdi si svojo in če gresta skupaj v skupno družbo 10-krat, pojdi v isto ali svojo družbo sama vsaj 2-krat.
Poflirtaj malo, nedolžno s kom. Mogoče s prodajalcem, nasmehni se mu, da ti bo vrnil nasmeh in boš videla, da lahko dobiš simpatijo, prijatelja, če bo le treba. Nabildaj malo svojo samozavest in se začni zavedati dejstva, da se vsi tvoji strahovi začnejo in končajo v tvoji glavi! In vedno si ti tista, ki bo iz nekih dejstev ustvarila veselje ali žalost – odvisno samo, kako boš povezala ta dejstva v svoji glavi 🙂
Verjemi – meni je uspelo.
Zapustila me je pred 12 leti in 3 mesece sem jokal, tulil, se skušal ubiti in zame je bilo konec sveta. Dokler nisem nekoč šel na kavo, sedel za šankom, ko je prišla noter ONA z nekim novim tipom. Mislil sem, da me bo pobralo, tresel sem se kot šiba na vodi.
Takrat je pa kelnarca vzel mobilca v roke in brala SMS, pa sem ji v hecu dejal, hej, saj mi ne rabiš pisat SMS-a, lahko mi poveš, ne bom zameril. In se je na tako simpatično brezvezno pripombo simpatično nasmehnila, izmenjala sva par besed in v par minutah sem se znebil svoje bede zadnjih 3 mesecev. Ozdravel sem v nekaj minutah, s pravim impulzom sem začel pozitivno razmišljat in življenje je bilo prekrasno od takrat.
Sedaj sem velik in pameten in lahko drugim solim pamet 🙂