zobne zalivke
Pozdravljeni!
Sama hodim k zobozdravniku za odrasle, ki dela samo bele plombe. Na žalost ta ne sme jemati otrok, ker naj bi bilo to v našem zdravstvenem domu ločeno.
Z zobozdravniki za otroke imam pa stalne težave, ker mi vedno vsi po vrsti zatrdijo, da je za mlečne zobe še vedno najbolje uporabljati amalgam. Tega pa jaz ne želim, ne dovolim in nočem. Pavzaprav imam sama verjetno srečo, da imam uredu zobozdravnico, ker je z njimi res problem v naši državi. Na žalost ne živimo v Ljubljani, da bi imeli veliko izbiro.
Sedaj se je otroku naredila ena luknjica, povedala sem pri zobozdravniku, ko sem otroka naročevala, da želim belo plombo. Odgovor je bil, da to zobozdravnik sam presodi katera plomba je kdaj boljša. Da amalgam ni tako strupen, kot pravijo (za moje pojme tudi, če je dosti manj kot pravijo, je preveč), da ima tudi bela plomba stranske učinke, da je iz smol,…
Skratka, do obiska bi si rada nabrala čimveč informacij, da se bom znala postavit na svojo zahtevo po beli plombi pri otroku.
Med pogovorom z drugimi starši vidim, da jim je to vseeno.
Imate mogoče informacije, kako je z uporabo amalgama po drugih Evropskih državah? Do kdaj ga bodo še pri nas lahko uporabljali v te namene?
Po drugi strani me pa teži, če bom zaradi svojega vstrajanja, v primer, da bela plomba ne bo dovolj dobro narejena (zaradi kakršnega vzroka pač, se radi zgovarjajo, da ni dovolj izsušeno,…), otroku povzročila dodatne težave in bolečine.
Hvala za vaše mnenje in komentar in lep pozdrav!
O razširjenosti amalgama v drugih evropskih državah boste sami pobrskali po internetu, jaz pa bom odgovoril o amalgamskih zalivkah.
Težava z “belimi” zalivkami pri otrocih je ta, da poseg traja dalj časa, kot pa pri vgradnji amalgamskih zalivk. Če otrok ne sodeluje (kateri pa se srečen vsede na zobozdravniški stol?) in se zobozdravniku ne da ukvarjati z njim, je najhitrejša varianta amalgam. Tako je v zelo kratkem času narejena poceni, kakovostna zalivka. Poleg tega so otroški zobozdravniki manj rutinirani za izvedbo belih zalivk, kot na primer zasebnik za odrasle. Naredijo jih manj, imajo manj izkušenj in verjetnost, da bo vse skupaj trajalo dalj časa in narejeno manj kakovostno, je večja.
To pa nikakor ni izgovor, da otroku vgradijo amalgam. Treba sodelovanje vseh, več časa in truda.
Niste napisali, koliko je star otrok. Če je dobil karies že pri 4 letu, boste morali paziti na prehrano in ustno higieno.
Amalgam pa je strupen. Veliko Slovencev je zelo zastrupljenih z živim srebrom, ki ga je največ v mešanici amalgama.
LP
Otrok je star 11 let in je to njegova druga luknjica.
Pri zobozdravniku sodeluje, resnično sodeluje, ker smo se o tem veliko pogovarjali in to ni problem.
Mislim, da je največji problem pri otroških zobozdravnikih in belih plombah, njihovo neznanje in premalo izkušenj, ker najraje delajo amalgam.
Sicer je pa to zasebni zobozdravnik za otroke s koncesijo, pri njem smo čisto na novo (nam je že zmanjkalo otroških zobozdravnikov v našem kraju in okolici)in upam, da bom dosegla željeno.
Drugače gremo pa h kakšnemu za odrasle, samo kaj ko nas ne smejo vzeti.
ko je otrok v vrtcu oz šoli ima pač “svojega” zobozdravnika. ko je šla moja hči pred desetimi leti v vrtec sem napisala izjavo, da ne dovolim, da ji delajo amalgamske zalivke in da sem seznanjena s tem, da je bela zalivka stvar doplačila. nikoli nismo imeli nobenih komplikacij. pač to je tvoja odločitev in če je dovolj trdna jo ljudje spoštujejo. nobene jo ni potrebno obrazlagat, otrok je tvoj in zobje njegovi, torej…….
NO, moram reči, da je potem naša 5-letnica izjema, ker se srečna usede na zdravniški stol. :-))
Namreč, sedaj hodi k študentom na vaje na Stomatološko kliniko in tam imajo študentje tako super odnos do otrok, da naša hčerka resnično komaj čaka, kdaj gre spet tja. In tam naredijo brez problema belo plobmo.
Aja, vrtanja dela v večini profesor(ica) in ne študentje, tako da je plombica narejena kakovostno.
Pa tudi moja zobozdravnica, ki je privat in dela samo bele plombe, pravi, da vzame tudi otroke, seveda je pa samoplačniško.
Torej, malo se še pozanimajte o zobozdravnikih. Gotovo boste našli koga blizu vas, ki pozna problem amalgama.
Aleksandra natanko to sem storila tudi jaz. Samo srednji otrok je imel nekaj časa probleme z zobki, na vseh štiricah, najbrž zaradi uporabe stekleničke do dveh let, so mu nastale luknjice. Z otrokom sem se pogovorila in kljub starosti 4 let je zelo sodeloval, nikoli zaprl ust. Zobozdravnica (so se še zelo menjali tam kjer smo prej živeli, ker je pomankanje) mu je na mojo zahtevo delala bele plombe. Ampak očitno zanič, v roku pol leta se mu je na treh štiricah naredil absces in zobje so mu odmrli. Tako je imel 6 letni otrok 3 mrtve zobe, ki mu ji, tako pravijo, zaradi pravilnega izraščanja stalnih ne smejo izpuliti še nekaj časa. Ta otrok je zelo veliko pretrpel, ker so mu po 2 in večkrat v isti zob delali plombo, ker so padale ven. No stanje se je sedaj umirilo. Ampak, ker imamo tri otroke, bi bilo fajn, da bi imeli eega stalnega zobozdravnika, ki dela bele plombe, za občasne luknjice.
Hvala vsem za odgovor, takšna izmenjava izkušenj je zelo dragocena.
LP