zlom stegnenice
dober dan. jaz sem si polomil stegnenico pred 20 dnevi in imam obcutek da se mi dobro celi. saj ze dvigujem utezi samo noge ne morem stegnjene dvignite v zrak lahko pa jo ce jo samo malo pokrcim. koliko casa mislite da bo potrebna hoja z berglami ter kasne vaje so po vasem najbolse za krepitev stegenske misice ??
Koliko ste stari? Verjetno ste bili operirani. S kakšno metodo?
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Običajno po takšnih zlomih svetujemo vsaj 3 tedne hojo z berglami brez obremenjevanje poškodovane okončine, nato pa odvisno od tipa zloma. Najboljše, da se držite navodil operaterja, ki edini natančno pozna razmere.
Priporočam normalno prehrano.
Za vaje priporočam obisk fizioterapevta.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
dve leti po zlomu in operaciji mi bodo odstranili iz leve stegnenice žebelj in vijake. Kirurg, ki me je operiral že prvič, mi je postopek priporočil, a mi ga ni podrobneje predstavil, kakor tudi ne nadaljnjega zdravljenja (gneča pred vrati). Mi, prosim, pojasnite, kako poteka operacija in nadaljnje zdravljenje. Mirovanje? Fizioterapija? Koliko časa ne bom smela biti športno aktivna?
In še eno vprašanje, ki je morda nekoliko nenavadno, pa vseeno. Od zloma in posega dalje sem skorajda ves čas prehlajena in imam pogosto rahlo povišano temperaturo (37.1-37.3, vendar nikoli višje). Ali je to lahko povezano s posegom? Sicer ni bilo nobenih zapletov in kost se je hitro zarasla.
Hvala in lep dan, želim
Operacija odstranitve žeblja in vijakov poteka za vas podobno kot prva, vendar je popravljanje po operaciji bistveno hitrejše. Takoj po operaciji lahko operirano okončino obremenjujete do bolečine, po nekaj dnevih opustite bergle, športne aktvinosti pa običajno priporočam po preteku 3 mesecev od odsranitve. Fizioterapijo priporočam, če se v treh tednih od operacije ne doseže polna gibljivost zlomu priležnih sklepov.
Povezava s prehladi je zelo malo verjetna.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
v februarju sem utrpela zaprti zlom stegnenice. Operirana sem bila v Nemčiji. Zaradi zapletov pri operaciji sem dobila tudi pljučno embolijo in v bolnici posledično preživela 15 dni. Zaradi mišične atrofije je okrevanje trajalo kar 7 mesecev. Sedaj je stanje skoraj enako kot pred zlomom z izjemo dejstva da čutim intramedularni žebelj z vijaki. Bolečine čutim pri ležanju na boku ter pri športnih aktivnostih. V mrzli vodi in ob slabem vremenu pa poleg vijakov čutim tudi celotni vsadek.Ker v Sloveniji nisem imela operaterja sem izmenjala že več travmatologov. Noben izmed njih mi do sedaj še ni dobro argumentiral dejstvo, da želijo intramedularni žebelj z vijaki pustiti v nogi. Na zadnjem izvidu so celo navedli da kot pacientka TRDIM da čutim tujke v telesu, kot da to dejansko nebi bilo mogoče. Zanima me kaj bi bil lahko vzrok temu, da me te stvari motijo in ali se to s časoma spremeni na bolje? Prav tako me zanima vaše mnenje o odstranitvi intramedularnega žebelja in vijakov. V Nemčiji so vsi zdravniki zagovarjali odstranitev le teh, tukaj pa so precej zadržani s predlogi, večinoma pa mi svetujejo naj vse skupaj kar pustim notri češ da je operacija preveč zahtevna in da ni prednosti odstranitve. Po zadnjih trditvah naj bi se odločila do sredine meseca decembra kar je zelo težko saj ne poznam vseh dejstev za in proti. Zanima me kje bi lahko dobila različna mnejna na to temo? Ali se je možno naročiti za operacijo v naprej in jo potem naknadno odpovedati v kolikor si premisliš? Po besedah druge bolnice je potrebno intramedularni žebelj z vijaki odstraniti po cca dveh letih kasneje pa je že prepozno, ali je to res?
Ali je mogoče, da v Nemčiji uporabljajo drugačen material in ga naši zdravniki zaradi tega nočejo odstraniti?
Se opravičujem za toliko vprašanj vendar sem res razdvojena.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav,
Nastja
Spoštovana,
Zanima me kaj bi bil lahko vzrok temu, da me te stvari motijo in ali se to s časoma spremeni na bolje?
Vzrok je lahko okužba nizke intenzivnosti. Glede na to, da je šlo za odprt zlom, je to vsekakor možno.
V primeru težav zagovarjam odstranitev žeblja in vijakov, sicer ne. Če se odločite za odstranitev, priporočam le to opraviti najmanj 1 leto po vstavitvi.
Zanima me kje bi lahko dobila različna mnejna na to temo? Vpišite na Google “femorla intramedullar nail removal”.
Ali se je možno naročiti za operacijo v naprej in jo potem naknadno odpovedati v kolikor si premisliš? Da, vendar je dobro, da odločitev ne sporočite neposredno pred predvideno operacijo.
Po besedah druge bolnice je potrebno intramedularni žebelj z vijaki odstraniti po cca dveh letih kasneje pa je že prepozno, ali je to res? Ne.
Ali je mogoče, da v Nemčiji uporabljajo drugačen material in ga naši zdravniki zaradi tega nočejo odstraniti? Mogoče je, vendar malo verjetno. Pri nas so prisotni vsi vodilni proizvajalci intramedularnih žebljev.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Moj sin star 5 let si je pri padcu s kolesom zlomil stegnenico.Vstavili so mu igle.Zanima me samo.koliko časa traja okrevanje pri tej poškodbi in kako je potem ,ko se to zaceli,če se lahko pri tem zlomu pojavijo kasneje kakšne komplikacije in na kaj moram biti v nadaljne pozorna?
Hvala za odgovor.Lep pozdrav!
Spoštovani,
okrevanje po takšnih poškodbah traja običajno 2 do 4 mesece. Do zacelitve bo zanesljivo redno kontroliran s strani lečečega kirurga ali travmatologa. Predvsem je pomemba pravilna rotacija okončine (rotacijo je mogoče oceniti po položaju stopala).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
l.p. otrok star 2 leti,ima zlom diafize desne stegnenice,14 dni je imeo ekstenzijo -odlizna trakcija- za radi pomankljivosti postelje,je 7 dni pred casom narejen prekid,ker je naceloma predvidevana ekstenzija 3 tedne….dobila sva gips za se 3 tedna,do kontrole je se 7 dni,in mi vec ne uspeva malega ukrotit,xexexe,na nogico se postavlja,hodio bi,gre na vse 4…itd,a ja pa se lukno ima na kolenu,ker je s skodelicom gips razbiu,zanima me kako bo ko bova gips dol vzela,a lahko hodi,i če bo kaj narobe,ker on nima nobenega miru…hvala vam za odg
Spoštovani,
to je težava pri majhnih otrocih. Zelo verjetno pa ne počne nič takšnega, kar bi mu naredilo škodo, saj bi se ob tem pojavila bolečina. Boste videli na kontroli…
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni
Našla sem ta forum in ta tema je naravnost zame, tako bi tudi prosila zdravnika za nasvet!
Točno en mesec nazaj sem si v hudi prometni nesreči zlomila levo stegnenico. Še isto noč so me operirali. Moji RTG posnetki so pokazali, da gre za zlom diafize leve stegnenice, in operirali so me s postopkom – osteosinteza z intramedularnim žebljem.
Iz bolnice so me odpustili po enem tednu, sedaj okrevam doma že tri tedne. Toliko sem napredovala, da zmorem hojo z berglami po hiši in sama na WC itd.. Koleno lahko upognem nekje skoraj pravi kot, čisto še pa ne, se pa vse postopoma izobljšuje, ko dnevno razgibavam …
Zanima me, če je tak napredek normalen, kajti smo v stari bajti in je veliko stopnic, tako, da jaz ven še ne morem. Ne upam si niti probat stopnic.
Noge tudi ne obremenjujem, niti je ne mislim nekaj veliko dokler nimam prvega pregleda pri svojem kirurgu, da vidim če bo vse ok, ampak to je še 20 dni do takrat.
Kar me najbolj muči je to, če se bo čez čas tudi izboljšala hoja na daljavo, vem da bom še nekaj mesecev na berglah, ampak sigurno mora čez čas postat lažje hodit tudi zunaj? Pa stopnice se mi zdijo z dvema berglama skoraj nemogoče trenutno, kdaj približno se začne tudi hoja tam? Eni me pregovarjajo naj v spremstvu, že kaj poskusim, samo me je še full strah..
Najlepša hvala, za vaš odgovor že v naprej!
Pozdravljeni še enkrat
Že včeraj sem vam opisala moj zlom stegnenice in vas spraševala o mojem napredku in hoji, pa hoja po stopnicah itd.. Pozabila sem še vprašat tudi zelo pomembno vprašanje, o tem zakaj so meni kar napovedali v Mb bolnišnici da mi bodo po nekaj časa odstranili žeblje, se pravi še enkrat operacija, ker ko tukaj berem vaše komentarje ste vi večkrat bolj za varianto, da se žeblji kar pustijo noter.. Toliko me zanima, kako to da meni pa so že v naprej takoj sporočili, da mi jih bodo odstranili.. Je to povezano s starostjo? Ker še nisem tako stara, pa potem raje tujek v telesu odstranijo? Pa tudi, ko odstranijo, potem je kost že cela? Ne more se pol kar stret ko hodiš?
Najlepša hvala še enkrat.
Spoštovana,
z obremenjevanjem operirane okončine vsekakor počakajte do kontrolnega pregleda in do nadaljnjih navodil. Hoja po stopnicah je možna tudi z berglami tako, da poškodovane okončine ne obremenjujete. Tega vas lahko nauči fizioterapevt.
Kar se tiče napredka gibljivosti menim, da je ta v pričakovanih okvirih.
Kar se tiče odstranitve žeblja so tudi mnenja med zdravniki različna. Sam se bolj nagibam k odstranjevanju žebljev le v primeru težav, ki so povezane z njim ali pa v primeru okostja, ki še raste. Priporočam, da se držite napotkov operaterja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
najverjetneje 3 do 6 tednov.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih