živjo
živjo
stara sem skoraj 23 let in imam sledečo težavo. z mamo se vsak dan zapored kregava o moji že 3 letni zvezi s fantom. imava se zelo rada in zdi se mi prav da sva veliko skupaj. vendar ga ona ne mara in ga tudi ne spusti v stanovanje. to težavo sva rešila in sva od sedaj samo še pri njemu doma. problem pa je nastal, ker imata moja stara starša letos za novo leto obletnico in je mami rekla da ne pride, če pride moj fant. jaz hočem priti, prav tako hočem da je fant z mano. vem pa da bosta stara starša zelo žalostna če ne prideva jaz ali moja mati.
kaj naj naredim? prosim pomagajte
vem da sem o podobni temi že pisala. najraje bi njej zrihtala psihologa, saj se nočem še odseliti. ampak če bo šlo tako naprej mi drugega ne bo preostalo. vseskozi mi tudi očita da ne razmišljam s svojo glavo in da delam vse kot reče moj fant…kot da ni normalno za tok staro žensko da ima fanta, da je z njim in da prespi pri njemu. očita mi tudi da se bom zaradi njega odpovedala njej. ampak to se bo tudi zgodilo če se odselim
hvala za odgovore
Spoštovana,
vesela sem, da razmišljate zdravo in zrelo ter se trudite slediti svojim željam, kar je prav, kajti vaša mati zaradi lastnih nerazrešenih stisk in težav preveč posega v vaše življenje in vas poskuša omejevati. Vaš primer zgodbe kaže na prikrito manipulacijo vaše matere (npr. “očita mi tudi da se bom zaradi njega odpovedala njej”) in njene nespoštljive besede, ki v vas prebujajo krivdo, nemoč, slabo vest, dvome, neodločnost in jezo. Absolutno vas podpiram v vašem razmišljanju, saj ste mlada dama, pred katero je vse življenje in prav je, da poskušate uresničiti lastne želje in potrebe ter si življenje nasploh oblikovati tako, da boste srečni in zadovoljni. Kot kaže, se vaša mati zaradi lastnega nezadovoljstva v življenju, morda negativnih izkušenj in neuresničenosti kot ženska ne zmore predati toku življenja in na drugačen način poskrbeti zase. Njena neuresničenost, zagrenjenost in predvsem strah pred osamljenostjo jo nevede ženejo, da tudi vam ne privošči sreče v partnerskem odnosu (čuti se tudi njena zavist) in se boji, da jo boste odrinili, zamenjali, zavrgli in da bo na koncu ostala čisto sama (tudi fizično). Žal se ne zaveda, da vas s svojim gospodovalnim odnosom oddaljuje od sebe, čeprav ravno tega noče. Lahko ji pojasnite, kako jo doživljate, kako se ob njej počutite in zakaj se na nek način odzovete. Materina odgovornost je, da poskrbi zase na način, ki ji bo ustrezal (strokovna pomoč, opora prijateljic, sodelavk…), vam pa dovoli, da zaživite svoje življenje in vam je predvsem na voljo kot zrela mati ter ustrezno zavetje, ko jo boste potrebovali. Zlasti želim, da razumete, da je njeno vedenje, doživljanje in razmišljanje posledica okoliščin njenega dosedanjega življenja, predvsem tudi izkušenj iz otroštva, zaradi česar se nasploh počuti kot človek nepomembno, spregledano ali prezrto. Nima nikakršne zveze z vami kot hčerko, lahko pa vi najbolj občutite njene tegobe in pritiske ter prikrite grožnje, katerim se poskušate upreti in izogniti. Sami se odločite, če želite obiskati stare starše in se lepo imeti in naj vas materina manipulacija ne prestraši, saj gre za njeno prikrito izsiljevanje (na silo želi nekaj doseči) in verjetno bo takšnih poskusov še več. Pravico imate, da si ustvarite in načrtujete svoje življenje ter ga tudi zaživite. Najbolj boste namreč srečni, če boste sledili svojim željam in ne željam drugih. Če boste vztrajni in odločni, bo nekoč mati vaše odločitve postopoma sprejela (vsaj upajmo), sploh če bo začutila, da vas ne more premakniti ali prepričati.
Želim vam, da vam(a) uspe! In poslušajte svoj šesti čut. Srečno!