Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Zdravljenje kariesa in parodontoze z laserjem

Zdravljenje kariesa in parodontoze z laserjem

Spoštovana,

Kar nekaj časa nazaj sem brala, da je naše podjetje FOTONA, Ljubljana, izdelalo laserje za zdravljenje kariesa (menda neboleče) in drugih zobnih bolezni, ter da so zelo učinkoviti pri zdravljenju parodontoze. Veliko laserjev so izvozili (omenjen je bil predvsem izvoz v Nemčijo), nekaj pa so jih prodali tudi našim zobozdravnikom (verjetno privatnim zobozdravnikom.

Zanima me, kateri zobozdravniki v Ljubljani uporabljalo ta laser pri zdravljenju kariesa in parodonotoze. Rada bi se namreč naročila pri enem od njih na predlged in zdravljenje, vendar nikjer ne najdem podatkov o tem, kateri pri svojem delu uporablja laser.

V Švici imajo zobozdravniki tudi neke vrste računalnik v svoji ambulanti, kjer se točno vidi na ekranu, kaj delajo trenutno v naših ustih, itd. Celo rentgen opravijo kar v svoji ambulanti, in vse je vidno na ekranu. Seveda taka usluga kar nekaj stane, zanima pa me, če tudi pri nas v Ljubljani mogoče kateri zobozdravnik uporablja tako opremo.

Ali lahko razložite natančno, kaj je parodontoza. Nekateri pravijo, da je to krvavitev dlesni, drugi pa, da to pomeni, da se dlesni “spuščajo”, oz. da tkivo popusti, in je zob kar naenkrat skoraj gol. Jaz imam nekaj takih zob, pri nekaterih pa se dviganje dlesni rahlo nakazuje (sedaj 1 – 2 mm), vendar moje dlesni nikoli ne krvavijo. Razen rednega in natančnega čiščenja zob ter zobne prhe, kaj še lahko napravim? Jem veliko sadja in surove zelenjave (solate) ter žitaric, vendar ni nobenega učinka na dlesnih. Ali je možno, da kis (jabolčni ali vinski) v solati povzroča “souščanje” oz. “dvigovanje” dlesni? Ko pojem solato (eno veliko skledo), so moje dlesni rahlo bele oz. blede, čeprav ne dam veliko kisa in ga celo mešam z vodo, tako da je solata že skoraj brez kislosti.

Hvala za vaš odgovor,

Zarja
Ljubljana

Spoštovana Zarja,

žal boste morali na odgovor v zvezi z zobozdravniki v Ljubljani,ki uporabljajo laer in “računalniško” slikanje zob malo počakati.Sama ne živim v Ljubljani,zato tudi ne poznam ljubljanski zobozdravnikov,ki uporabljajo ti dve napravi.Se bom pozanimala in vam v najkrajšem času odgovorila.
Sedaj pa k drugemu vprašanju.”Parodontoza” je splošno zelo uporabljan izraz,ki ga ljudje uporabljajo za opis velikega števila patoloških stanj,ki se pojavljajo v obzobnih tkivih.Zobozdravniki raje govorimo o parodontopatijah ( bolj komplicirano ).Gre za spremembe na dlesni,ki s napredovanjem stanja,preidejo tudi na vsa podporna tkiva zoba ( kost ).Pri tem se v ustih pojavljajo različni simptomi in znaki,ki jih lahko vidimo sami ali pa se jih odkrije pri pregledu ( npr. krvavitev iz dlesni,odmik dlesni,parodontalni žepi,majavost zob,…)
Glavni etiološki ( vzročni ) faktor so zobne obloge.V njih živijo mikroorganizmi,ki sproščajo veliko število snovi,ki delujejo na dlesen.Najprej pride do vnetja dlesni ( gingivitis ),temu pa sledijo vnetni procesi na podpornih tkivih ( parodontitis ).
To naprej opazujemo kot krvavitev iz dlesni,nato pride do odmika dlesni in sčasoma do majavosti zoba.
Pri svojih težavah niste navedli starosti,kajti z leti se dlesen odmika in se zob navidezno podaljšuje.
Prehranjujete se pravilno,kis vam prav gotovo ne bo škodil.Največ kar lahko naredite je,da si redno in temeljito odstranjujete zobne obloge ( !!!!! ).Tudi kajenje je lahko eden rizičnih dejavnikov za nastanek parodontalne bolezni.
Upam,da sem bila dovolj natančna.Lepo vas pozdravljam!

New Report

Close