Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija zdravilo concor

zdravilo concor

Spoštovana,

V primeru opustitve zdravljenja s propranolom je zahtevano postopno zmanjševanje vendar, ker bi nadaljevali naprej s Concorjem, takojšnja zamenjava ne bi smela biti problem. Namesto Propranolola vzamete Concor in nadaljujete s Concorjem. Vsekakor priporočam posvet z zdravnikom, ki vam je predpisal oba zdravila (??) glede doziranja. Concor v odmerkih 5-10 mg je približno enako učinkovit kot Propranolol v odmerkih 40-80 mg.

LP

Odgovor na objavo uporabnika
Me5, 02.02.2023 ob 02:06

Pozdravljeni,

sama zaradi hudih napadov hitrega bitja srca z ogromno ekstrasistolami  (naj bi šlo za psihični izvor, saj so bili vsi izvidi UZ srca, ščitnice, krvi, EKGjev bp) jemljem Propranolol 40 mg (četrtinko tableta po potrebi) in Helex za umiritev tesnobe začela pa naj bi še z antidepresivi Zoloft. Propranolol mi napad hitro umiri, vendar mi utrip nato zelo pade. Iz pribl. 130 na minuto med napadom, na okrog 55 utripov po delovanju zdravila. Ali je tak padec normalen? Če vzamem še Helex, mi utrip pade na pri. 50. Bojim se, da bo ob jemanju Zolofta utrip še nižji. Ali je ta kombinacija zdravil sploh ustrezna oz. združljiva? Sedaj se namreč obremenjujem še s tem, da bi lahko bil ta utrip prenizek in sem v začaranem krogu napadov hitrega utripa in skrbi zaradi prenizkega. Čakam na pregled pri kardiologu, vendar me zanima ali bi bilo smiselno razmisliti o menjavi Propranolola za Concor. Osebna zdravnica mi je namreč predpisala oboje in rekla, naj sama ugotovim, katero zdravilo mi bolj ustreza. Najrajši bi jemala nekaj vsakodnevno, da se napadom vnaprej izognem, vendar kljub priporočilu zdravnice, naj vzamem zjutraj 10 mg Propranolola preventivno tega ne upam, saj se bojim, da bo ob normalnem utripu okoli 70 na minuto, padec utripa prevelik. Hvala za mnenje.

Po mojih izkušnjah, previdno z Helexom, da ne razvijete odvisnosti, potem boste v problemu. Po Helexu se odvisnost začne razvijati po četrtem tednu rednega jemanja. Priporočam vam lahko hrano in zmerno telesno vadbo. Tisti del, psihičnega izvora, le rešujte. Za takšne probleme ne obstaja čudežna tabletka, sploh pa ne Zoloft.

Pozdravljeni!

55 letni sorodnik ima že vrsto let težave s krvnim tlakom. Obremenitev je družinska (oba starša, strici fibrilacije in hipertenzija). Zadnjih nekaj let je prejemal Concor, 2,5 mg, zadnje mesece povišan na 5 mg. Nereden utrip se je uredil, a tlak je še kar povišan. Opravil je dve meritvi s Holterjem, kjer se je izkazalo, da je tlak v povprečju povišan za okrog 35 %. Meritvi sta bili opravljeni pri različnih kardiologih. Oba sta predlagala uvedbo dodatnega zdravila. A eden Prenesso 4 mg, drugi pa Nebilet 2,5 mg.

Sicer se redno giblje, je v formi, telesno vzdržljiv, ITM je 19 in brez drugih težav (holesterol, maščobe v krvi na spodnji meji).

Sedaj mu je pa osebni zdravnik predpisal tretjo obliko zdravila, Lacidipin​, 4 mg, ki ga ni predlagal noben izmed kardiologov. Zanima nas, kakšen je medsebojni učinek obeh zdravil (Concor in Lacidipin). Zasledil sem namreč odgovor dr. Cibica na enem izmed forumov, kjer je zapisal (citirano):Po sodobnih stališčih odsvetujemo istočasno dajanje Concorja in Lacidipina​.

​Lepo prosim za vaše strokovno mnenje, kakšna kombinacija bi bila dejansko najbolj priporočljiva. Zaradi tako različnih priporočil in končne odločitve osebnega zdravnika smo namreč nemalo zmedeni.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Lep pozdrav

+1 Lipid Control – https://hespac.com/nuvialabsi.htm jemala sem jih tri mesece, dala kri holesterol se je full znižal

Pozdrabljeni.

Leta 1997 sem imel ablacijo pocasne poti zaradi hitrega bitja.Uspesno.

Terapija Ormidol 25mg ter magnezij.

Obcasno so bile prisotne  extrasistole.

Zadnji cas se pojavilo kratko bitje za 10 sekund.Zadnji mesec pa

ogromno ekstrasiatol.

Kaj menite bi bilo potrebna zamenjava zdravila morda zastarelo.

Lp.

Spoštovani

Žal se s staranjem spreminja tudi prevodni sistem srca. Predlagam, da opravite 24 urni Holter srca s ciljem opredelitve narave ekstrasistol. Če je teh res veliko potem je treba ukrepati. Ormidol ni zastarelo zdravilo vendar odmerek ki ga jemljete je odločno prenizek (25 mg). Običajni dnevni odmerek je 50-100 mg na dan. Torej, 24 Holter in pregled pri kardiologu, tudi zaradi morebitne spremembe odmerka zdravila Ormidol ali zamenjava z drugim zdravilom (concor ipd), je edino kar vam lahko svetujem.

LP

Pozdravljeni,hvala za odgovor.

Opravil holter,čakam na izvid.

Kaj menite je boljše enkrat 50 mg ormidola ali 2 x 25mg ormidola.

Hvala.lp

Pozdravljeni

Če imate nihajoč tlak ali občutite učinek zdravila le del dneva, bi bila 2×25 mg bolj fiziološka in nežnejša možnostbolj enakomerno razporedi učinek čez 24 ur.

Če pa imate stabilen tlak in je poenostavljena shema pomembnejša za vas (manj zdravil, boljša skladnost), je 1×50 mg čisto v reduče deluje.

LP

Pozdravljeni,

Kaj menite lahko bolečina v delu lopatice spredaj ter zadaj vplivata na extrasistole,polozaj lege pri spanju ,zakaj tableta maprazax 0,25mg tak umiri extrasistole ter obremenitev npr. pri kolesarjenju juih skoraj ni.

Hvala Vam za odgovore ter nasvete.

Lp,Bojan

Spoštovani,

Bolečine v lopatici so verjetno zaradi mišično-skeletne bolečine (napetost medrebrnih mišic, trapeza, lopatičnih stabilizatorjev…) kar lahko draži živčne končiče in celo posredno vpliva nap renos impulzov v medrebrnih živcih in prsnem delu hrbtenače. Bolečina lahko sproži simpatčno aktivnost t.j. več ekstra sistol. Prav tako dolgotrajna bolečina aktivira t. i. viscero-somatske reflekse, ki lahko začasno spremenijo tonus avtonomnega živčevja (srčni ritem se lahko lažje “spotakne”).

Če je bolečina stalna, lahko dvigne raven kortizola in adrenalina, kar dodatno poveča razdražljivost srčne mišice. Položaj telesa pri ležanju / spanju. Pri nekaterih ljudeh se extrasistole povečajo v določenih legah – npr. ležanje na levem boku lahko približa srce steni prsnega koša in spremeni mehanske napetosti, kar je bolj zaznavno. Ležanje na hrbtu lahko pri določenih oblikah refluksa ali napihnjenosti povzroči rahlo draženje vagusnega živca → sprememba srčnega ritma. Če imate degenerativne spremembe hrbtenice ali napete prsne mišice, lahko določena lega povzroči draženje živčnih poti, ki sodelujejo pri regulaciji srčnega ritma. Zakaj Maprazax 0,25 mg (alprazolam) umiri extrasistole?

Alprazolam spada med benzodiazepine in deluje anksiolitično ter pomirjevalno na centralni živčni sistem. Extrasistole se pri mnogih ljudeh okrepijo, ko je simpatični živčni sistem aktiven (stres, tesnoba, bolečina). Alprazolam zniža to napetost in okrepi parasimpatični tonus → srce postane manj “razdražljivo”. Ne vpliva neposredno na prevodni sistem srca, temveč zmanjša živčno-hormonske sprožilce aritmij. Zakaj pri kolesarjenju skoraj ni extrasistol? Med kolesarjenjem se srčni utrip dvigne in prevodni sistem prevzame sinusni ritem kot glavni dirigent. Extrasistole so pogostejše v mirovanju, ko je srčni utrip nizek ali zelo variabilen (npr. ponoči ali ob počitku). Fizična aktivnost poveča prekrvavitev srčne mišice in spremeni elektrofiziološke pogoje tako, da ektopični impulzi težje “skočijo v vrsto”.

Torej, vasa opažanja so logična: bolečina in določene lege lahko preko živčno-avtonomnih poti povečajo extrasistole, pomirjevalo jih zmanjša, med aktivnostjo pa naravni ritem prevlada in extrasistole izginejo ali se močno zmanjšajo.

Če bolečina v lopatici traja, je smiselno obravnavati njen izvor (fizioterapija, sprostilne vaje, ergonomija spanja), saj lahko dolgotrajna napetost vpliva tako na počutje kot na ritem srca.

LP

New Report

Close