Zbadanje pri srcu
Mislim, da se pri vas ponavljajo zbodljaji, ki so posledica, v večini primerov, stresnih vplivov (spremembe razpoloženja, spremembe vremena, spremembe lege telesa, virusni infekti, itd.). Mislim, da lahko nadaljujete z dosedanjim tempom življenja. Ni zadržkov, da, po potrebi, vzamete blago pomirjevalo (Persen?).
Zdravo!
Že 2-3 dni me zbada pri srcu, močneje ko ležim na boku, moram pa povedati da sm imel globoko vensko trombozo in pa že pljučno embolijo,bil sm skoraj 3 tedne bolnici,zdaj pa sm že 14 dni doma,vse je šlo na bolje, zdaj pa me je začelo zbadati pa me zanima, če je možnost da se pljučna embolija ponovi?? ali od česa bi to lahko bilo? res da me ne špika tako kot me je takrat ko so mi ugotovili embolijo(bilo je že zelo razširjena),samo to zbadanje je res zelo neprijetno. hvala za odgovor lp
Embolije se lahko ponovijo. Upanje, da ni sedanje zbadanje posledica novih embolij. Prej bi posumil, da so navedene težave posledica stresne situacije in, da jih boste obvladali z zdravim načinom življenje in z blagimi pomirjevali (a pr. Persen)
zdravo!
star sem 27 let in večkrat me tišči pri srcu.najprej so se te težave začele junija ko me je po kosilu začelo tiščati pri srcu,začel sem težko dihat zdravnik mi je dal inekcijo.pregledal je kri,vodo,ekg pritisk vse ok.razen povečan je holesterol.bilo je bolš potem se je to ponovilo še velikokrat dal mi je tablete concor.naslednjič se je to ponavljalo zvečer in spet sel k zdravniku.in mi je spet vse pregledal in je blo vse spet ok a mene je se vedno tiščalo.potem nas je napotil na urgenco,šel sm čes vse preiskave spet vse ok,razen da sem enkrat prebolel pljučnico ne da bi vedel.ato je bilo nekaj časa v redu sedaj se je pa spet začelo.nazadnje mi je rekel da so to mogoče živci in mi dal tablete heleks za pomiritev če še kdaj pride in zoloft tablete za živce.zelo me skrbi da ni z mano kaj narobe.
lep pozdrav
zahvaljujem se vam za odgovore!
Opisaane težave dopuščajo sum, da so posledica nerednih srčnih utripov in ne kažejo na možnost organskega obolenja srca. Menim, da bi jih lahko odpravili že z zdravim načinom življenja, pri čemer je zelo pomembna športna rekreativna dejavnost (v tednu dni več krat polurna živahna hoja) eventuelno združena z blagimi pomirjevali.
Razen zelo redkih izjem, podpiramo stališče , da bolnik jemlje več zdravil hkrati, s čimer je bolj gotovo, da bo bolj dosleden pri zdravljenju. Če boste prebrali navodila priložena zdravilom, ki jemljete, boste morda dobili podatek, da zdravilo lahko moti prebavo z izzvanjem zaprtja ali drisk Srečno..
Pozdravljeni,
tudi jaz imam težave s srcem. Star sem 21 let, suhe postave, težava pa se pojavi na koncu globokega vdiha(na začetku malo nato se stopnjuje – največja bolečina je ko so pljuča polna), prav tako pa me zbode/zaboli, ko fizično pritisnem na predel srca. Po večjem fizičnem naporu se bolečina veča. Sem tudi kadilec zato me skrbi da ni kakšna resna bolezen srca, vendar se mi zdi nenavadno da me boli tudi ko z roko pritisnem na predel srca. Ali se ta bolečina pojavlja tudi pri boleznih srca? Kaj mislite da je s srcem kaj narobe ali kaj drugega? Pomislil sem tudi na fizično poškodbo, vendar ne vem kdaj/kje bi jo lahko dobil in tudi če bi jo, da je le-ta da predelu srca.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Nastop bolečine pri globokem vdihu in pri pritisku na prsni koš v predelu srca ne kaže na srčno bolezen pač pa na prizadetost drugih prsnih orgnov (medrebrne mišice, medrebrni živci, rebrna mrena, spremembe v prsnem delu hrbtenice). Lahko vzamete analgetik (aspirin, Naklofen, itd.), eventuelno skupaj s pomirjevalom. Morda bo koristila že opustitev kajenja
Pozdravljeni ,jaz bi tudi imela eno vprašanje. Moj sin star 7 let in pol že nekaj časa toži zaradi bolečin v predelu srca.Zdravnica pravi da si otrok izmišljuje in da s tem išče pozornost.Ker se težave ponavljajo že dve leti bi se želeli prepričat če je kaj narobe. Marca meseca smo imeli ehokardiogram srca in zdravnica je ugotovila da otrok verjetno ima dvolistno aortno zaklopko.Povedala je tudi da zaradi tega ne bi smel imeti takšne bolečine .Ker tudi sama imam težave z zbadanjem okrog srca vem kako je . Po otrokovi reakciji vidim da ima iste težave kot jaz .Bolečina ne traja dolgo , 10 sekund , in mine .Pride kar naenkrat in imam občutek kot da mi nekdo stiska srce ,takrat si ne upam vdihnit zrak ker imam občutek da mi bo razneslo srce . Tako kot pride tako tudi gre .Otrokova reakcija je ista kot moja ,zato Vas lepo prosim za odgovor in pojasnilo ali je res možno da si otrok izmišljuje in da pri tem vztraja že dve leti .
Mislim, da si otrok ne izmišljuje težav, res pa je postal preveč pozoren na vsak minimalni dražljaj v predelu srca. Verjetno ima manj motenj pri svojih duševnih ali telesnih “konjičkih” in več pri duševnih obremenitvah ali nerazpoloženjih. Morda bo prava pot ta, da bo vsaki dan skrbel za zadostno rekreacijsko gibanje in, da mu boste pomagali preko ovir (šola, družba). V poštev pride tudi posvet pri psihologu.
Pozdravljeni!
Star sem 24 let in že leto dni se mi pojavljajo težave s srcem. Najprej se je začelo s preskakovanjem (aritmijo), kar je bolo vidno tudi na ekg-ju. Na ultrazvoku srca pa niso opazili ničesar. Pregledali so tudi kri za delovanje ščitnice, kjer ravno tako ni pokazalo ničesar. Srce pa mi še vedno preskakuje, občasno. Včasih večkrat v dnevu, včasih tudi po več tednov ne. Težave se mi pojavljajo predvsem v mirovanju, pri športnih aktivnostih niso tako izrazite. Zadnje čase pa se mi predvsem proti večeru pojavlja tudi čudna bolečina- stiskajoča v levi roki. Bolečina ni zelo boleča, je pa zelo moteča, včasih se zaradi nje tudi zbudim. In pulz je takrat 100 v mirovanju.
Prebolela sem 2 menigokoksna meningitisa s sepso, sicer že 9 let nazaj, takrat teh težav nisem imela. So pa na ultrazvoku izključili možnost okvare zaklopk… Kaj bi to bilo? Drugače sem zdrava, sem pa pred leti večkrat prebolevala gnojne angine, včasih tudi dvakrat mesečno in sem jemala antibiotike (ospen).
Se je stanje poslabšalo, ali je možno, da na ultrazvoku niso bili dovolj pozorni? Naj še enkrat prosim za pregled?
Ste še zelo mladi in bi zato težko posumil na organsko bolezen srčnih žil ter, da je ta kriva za “stiskajočo bolečino” v levi roki sredi noči. Bolj je sumljivo, da je prisotna manjša sprememba v hrbtenici, ki pride do izraza v nepravilni legi telesa. Upoštevati je treba tudi možnost prehodnih krčev zdravih srčnih žil. Proti organski bolezni srca “govori” tudi ugotovitev, da telesne obremenitve ne večajo bolečin. Vrjetno se bo stanje popravilo že ob skrbi za redne polurne živahne sprehode več krat na teden in ob jemanju blagih pomirjeval (Persen ali podobno).
LP
Star sem 23 let in pred kakim mesecom dni so se mi začele pojavljati težave s srcem. Vse skupaj se je začelo enkrat ponoči, ko me je iz spanca prebudil visok srčni utrip, ki se je umiril po 30 sekundah in tisto noč nisem imel več problemov zato stvari še nisem vzel tako resno. Nato pa se je to začelo dogajati čedalje bolj pogosto, praktično ni bilo več noči da se mi to ne bi zgodilo in to ne samo enkrat ampak praktično čez celotno noč, takoj ko sem zaspal mi je nabijalo utrip in me prebujalo in spanca, dokler ne postanem tako utrujen da me enostavno zmanjka. Po nekaj dnevih sem obiskal zdravnika, vzeli so mi kri in vodo, naredili so mi EKG, ki je sicer bil normalen, vendar je bil v mirovanju utrip vedno čez 80, toda zdravnik je zatrdil da je vse v mejah normale. Stvar se ni umirila zato sem sklenil zasebno obiskati kardiologa, naredili so mi še en EKG, pa tudi ultrazvok srca in vsi testi so bili normalni, dobil sem že isti dan tudi holter, vendar je bil zapis bolj slab tako da ni pokazal nobenih težav. Bil sem tudi pri tirologu, ki mi je ugotovil kronično “vneto” ščitnico, vendar je potrdil da ščitnica ni odgovorna za te probleme, ker je zelo blago “vneta” (ne spomnem se pravilnega izraza). No potem so problemi izginili za nekaj dni, pa tudi takrat ko mi je nabilo utrip me to ni več tako motilo. Zadnje par dni pa se mi je začelo pojavljati to zbadanje v srcu, kot da bi me nekdo nenehno zbadal z nožem v srce, opazil sem tudi da ima urin zadnje par dni zelo močan vonj, pa tudi fizično sem čisto izčrpan praktično naredim par korakov pa sem zadihan kot da bi ravno pretekel 500 metrov.
V moji zgodovini praktično nisem imel nobenih težjih bolezni, tudi v družini ni zgodovine problemov s srcem, tako da če mi lahko kaj svetujete bi bil zelo hvaležen.
Hvala za odgovor.
Zahvaljujem se vam za dopis in za zaupanje v našo pripravljenost pomagati bolnikom na področju bolezni srca in žil. Zelo me je razveselila vaša prizadevnost, da bi “napravili konec” motnjam (napadi hitrega rednega ali nerednega bitja srca) s pregledom pri osebnem zdravniku (osluškovanje srca, EKG), pri kardiologu (osebni pregled, EKG, UZ pregled srca, Holter) in pri tirologu. Upam, da vam je vaš zdravnik, na osnovi izvidov predpisal ustrezno zdravilo, ki pa ni do sedaj učinkovalo. Stanje se je celo nekoliko poslabšalo s pojavljanjem zbadanja pri srcu. Tudi jaz imam vtis, da imate zdravo srce, ki je v zadnjem času izpostavljeno stresnim vplivom (čezmerne delovne obveznosti? nepričakovan potek dogodkov? neskladja ?). Mislim, da se bo stanje lahko kmalu zboljšalo z ustreznimi koraki: izogibanje stresnim stuacijam, več krat na teden polurni sprehodi s hitro hojo, nekajenje , omejeno uživanje kave in alkohola, itd. (zdrav način
življenja). Medikamentno zdravljenje z zdravilom iz skupine”betablokatorjev, eventuelno še s pomirjevalom).
Pozoren sem bil tudi na vaš občutek “izgorelosti”, ki je pravtako posledica duševnih obremenitev.
Nekoliko težko bi odgovoril na vprašanje zakaj imate , v zadnjih dneh urin z močnim vonjem. Ali ste uživali drugačno hrano od običajne? Za konkretnejši odgovor je potreben pregled urina in kretinina v krvi.
LP
Najprej se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor. Glede tega če mi je osebni zdravnik že predpisal ustrezno zdravilo, do tega še ni prišlo saj imam v kratkem naročen še obremenitveni test in pa ultrazvok trebuha (na podlagi tega da sem imel 1 teden tekoče blato, potem pa sem bil 1 teden zaprt), tako da potem ko bosta ta testa opravljena se bom vrnil k osebnemu zdravniku z vsemi izvidi. Glede pitja in kajenja, v življenju nisem nikoli kadil, pa tudi alkohola nisem zaužil že dobri 2 leti, tudi nikoli nisem poskusil nobene droge. Glede stresa pa tako, ukvarjam se z igranjem pokra, tako da večino dneva res preživim za računalnikom in moram priznati da zadnje par let telesno res nisem bil tako aktiven kot v preteklosti, kar sem že spremenil odkar se je začel pojavljati problem in si vzamem čas vsak dan za te sprehode, pa tudi jesti sem začel nekoliko manj, čeprav teža mislim da ni tak problem (185cm, 90kg).
Mogoče je vse skupaj res psihične narave, drugače pa me zanima še ali obstajajo še kakšni drugi pregledi srca poleg EKG in ultrazvoka?
Hvala za odgovor
Na vaše vprašanje sem že odgovoril. Očitno se je zgubilo. Število preiskav, da ugotovimo naravo srčne bolezni je kar nekaj. V veliki večini primerov zadostujejo osebni pregled, EKG in UZ srca. Po potrebi dopolnimo preiskavo še z drugimi pregledi: obremenitveni preizkus, 24-urni pregled srčne frekvence in krvnega tlaka, slikanje žil srca, itd. Mislim, da so pri vas prisotne motnje funkcionalne narave in, da že zadostujejodosedasnje preiskave. Dodatne preiskave bo naročil izbrani zdravnik, če se bo izkazalo potrebno. Srečno.
Pozdravljeni!
Sem 17 let staro dekle in v zadnjem času me kar pogosto spremlja moteča težava. In sicer tik pod levo dojko, včasih tudi višje me običajno prične zelo močno zbadati. Bolečina traja le nekaj časa, najlažje se jo rešim z globokim vdihom, ki pa je v predelu bolečine boleč. Do osebnega zdravnika še nisem šla, saj sem tega mnenja, da pri nas ne naredijo prav veliko. Najprej naredijo preiskave, potem te pa po vsej verjetnosti pošljejo v Ljubljano ali Izolo, kjer je postopek popolnoma enak ugotovijo pa ne nič.
Zelo bi vam bila hvaležna odgovora.
Lep pozdrav.
Navedbe v vašem dopisu dopuščajo misel, da imate zdravo srce, ki na čezmerne živčne in duševne obremenitve reagira z različnimi motnjami (predvsem zbodljaji in prezgodnji srčni utripi). Napisali ste,da zdravniki, ki so vas poregledali, niso ugotovili nič. Bodite srečni, da je bilo tako. Ko boste imeli za sabo duševno nestalnost mladostnega človeka bo sedanjih težav pri srcu zagotovo konec. Srečno.