Najdi forum

zakol prašičev

Pipi,

me veseli, da je na netu še kdo, ki hodi po svetu z odprtimi očmi. Mnogi jih imajo trdno zaprte ali vsaj priprte, ko hodijo po svetu. Ja, težko je hoditi po svetu in nositi s seboj spomine na to, kar si videl, slišal, doživel. In najbolj me boli in najtežje mi je, ko vidim, da si večina zatiska oči in NOČE videti.

Tudi jaz bi lahko še marsikaj napisala o tem… Morda to, kako lahko otrok, sicer naravno nedolžno bitje, postane zverinsko neusmiljen do živali. In ne veš, ali naj jočeš zaradi njega, ali naj ga obsojaš. In za slednje veš, da ne bi bilo prav.

Sinovi tega kmeta so zdaj stari 6 in 3 leta. Starejši že odkar hodi prisostvuje klanju živali. Da se navadi, pravi njegov oče. Včasih mu da manjši nož, da poskusi. Ko sem prvič slišala, se mi je obrnil želodec. Dobesedno. Mlajšega kliče “pedi”. Zakaj? Ker joče, ker noče tega početi. Oba pa sta z mojega vidika velika reveža, žrtvi. Prvi zato, ker pri 6-ih letih nima v sebi nobene otroške nedolžnosti, nežnosti, usmiljenosti. Drugi, ker ga zasmehujejo, ker je njegova duša ranjena. In dvomim, da bo katerikoli od njiju nekoč “normalen”, nezaznamovan.

In živali? Psi lajajo in karavana gre naprej. Jaz pa upam, da najdem rešitev. In se bojim, da je ne bo. Prijava? Zakaj, za en beden opomin? Zato, da bo moj oče ostal brez svojega kotička, ki ga tako ljubi? In tisti psi, bolj ali manj podivjani, lačni, pretepeni – kdo jim bo pomagal, če si jaz ne bom upala več tja? Kdo bo tem ljudem preprečil početi isto še naprej – z istimi ali drugimi trpečimi dušami? V to, da bi se s prijavo kaj spremenilo, ne verjamem več. Kako le? Ali bodo odpeljali živali, prepovedali nadaljno posest le-teh, prevzgojili divjake, zaščitili mene ali mojo družino? Utopija. In grenak priokus premoči tistih, ki jih ne preganja noben zakon.

Lp, Yo

DPMŽ – nočejo, ne morejo, nimajo pooblastil…
Ne vem, mnenja so deljena. Ampak, če kdo to bere in ve za rešitev, naj se oglasi.

Kje pa se to dogaja, ce smem izvedeti? Ker se mi zdi skrajno nenavadno.

Sicer imam pa cisto odprte oci, ampak cesa takega pa se res nisem slisala. Vsaj na nasem koncu ne.

Se vedno pa ne verjamem, da ta clovek verjame, da krava nima zob. Ta je pa res prehuda.

Da pa kmet gleda (ta odg je tudi za Pipi) zivali kot na profitni material, pa razumem, ker od tega zivi, posebej na hribovskih kmetijah. Samo – tudi s profitnim materialom je pac treba delat v redu, sicer nič ne vrže… Tako da pri tisti hiš je najbrz še kaj narobe ne samo to v zvezi z živalmi.

pa tezko kaj resis.
se vedno pa ne gre posploševati, ker vem za polno primerov, kjer je v redu v tem pogledu.

Tudi jaz imam pogosto občutek, da kmetje na živali in nasplošno na naravo, gledajo kot na nekaj, kar naj prinaša denar in ne na nekaj živega, lepega…
Kar pa se klanja živali doma tiče, pa se mi še vedno zdi bolj humano, kot prevoz v ponavadi nemogočih razmerah v klavnico, kjer živino koljejo po tekočem traku, kar drug pred drugo. In tudi v klavnici ni nujno, da je prvi strel že smrtni.
Seveda pa upam, da je čim manj takih primerov, kot jih opisuje Yo.

bibi, zdaj berem tole na forumu in naj ti objasnem, da ko koljejo prašiče, jih namenoma zakoljejo tako, da ful dolg krvavijo, ker lovijo kri za krvavice. uboga žival pa strahotno tuli ne vem koliko časa, preden umre. in ne “pametuj” s takimi glupimi, ker zgleda nimaš pojma o tem!!!

hvala za vse!

DOBER TEK.

PA TI VEŠ, DA SI SMOTANA?

mene pa samo zanima imam soseda ki vsako leto pred zimo zakolje 10 prašičev z nožom nato pa jih proda prodaja po enega pride zakolje in odpelje z avtom ubogi prašiči ki so umorjeni na tako krut način ali še lahko kolje prašiče z nožom in če rabi dovolenje da jih lahko prodaj kjer to meso preden gre v prodajo mora po mojem biti pregledano lp

Več info. na:
http://zavetisca.mojforum.si/zavetisca-forum-30.html

5. Zakol živali

25. člen

Pred zakolom se morajo toplokrvne živali na strokoven in predpisan način omamiti.
Prepovedana so naslednja ravnanja:
– zakol brez strokovnega in predpisanega omamljanja živali pred zakolom;
– zakol živali po omamljenju, ki ni izveden na strokoven način;
– izkrvavitev živali, ki ni izvedena takoj po omamljanju živali;
– začetek nadaljnje obdelave zaklanih živali, preden je žival popolnoma izkrvavela.
Če ravnanje iz drugega odstavka tega člena naklepno izvrši oseba, ki je registrirana za dejavnost klanja živali, se šteje, da gre za mučenje živali.
Določbe prvega in drugega odstavka tega člena ne veljajo za klanje perutnine in kuncev na domu pri rejcu, za lastno uporabo.
Izjemoma se lahko žival zakolje brez omamljanja:
– če gre za zakol v sili ali obstaja druga nevarnost pogina živali ali za zakol iz drugih zdravstvenih razlogov;
– če upravni organ, pristojen za veterinarstvo, izjemoma dovoli obredni zakol.
Zelo poškodovane ali neozdravljivo bolne živali morajo biti zaklane ali usmrčene takoj na kraju samem. Za take živali lahko veterinar izjemoma dovoli prevoz do klavnice, če ugotovi, da prevoz ne bo povzročil nadaljnjega trpljenja živali. Vse poškodovane ali bolne živali, ki so bile prepeljane v klavnico, morajo biti takoj po veterinarskem pregledu zaklane ali usmrčene.
V klavnici morata biti zagotovljena zaščita živali, namenjenih za zakol, in preprečevanje vsakega razburjenja in trpljenja živali, ki se jim je mogoče izogniti.
Doprema živali v klavnico in njihov počitek do zakola, oskrba živali do zakola, gonjenje živali od mesta razkladanja do hleva oziroma prostora za klanje živali, omamljanje in zakol živali morajo biti v skladu s predpisanimi pogoji.
Pri vseh izjemah od omamljenja pred zakolom iz tega člena je treba poskrbeti, da bo živalim pred zakolom prihranjeno vse trpljenje, ki se mu je mogoče izogniti.

hvala za odgovor ampak ta sosed ne upošteva zakonov če ga upozoriš reče da je to sama favšija on zakole prašiča tako da ga najprej izvleče iz štale z vso silo da se že takrat prestrašeno zelo dere da se sliši po celi vasi potem ga pa z nožem zakolje na dvorišču prašič pa takrat spušča take zvoke da to zelo teško poslušamo kar moramo še tudi gledat kjer imamo hišo čisto zraven kri pa še priteče na cestoin čez zelo nam je hudo ko moramo to gledat pa še to proda 10 prašičev nima dobenega prostora ampak prašiča raskosa kar v garaži ki je zasvinjana in umazana katastrofa to se že dogaja vec ko 10 let jaz mu nisem nič favš ampak nam je hudo kjer je žival umorjena na tako krut način in to se dogaja vsako leto isto kam lahko to prijavimo moramo takrat ko se on pripravlja na zakol prašičev jaz mislim da ti ljudje nimajo srca in ne razumem kako si to dovol da se ne boji drugih sosedovjaz nimam nič proti ampak naj si uredi vse potrebno kaj mora ampak on tega sploh ne jemle resno obnaša se kao velik bog lp

pa še to jaz vem da je to treba prijavit na veterinarsko inšpekcijo ampak preden pride inšpekcija lahko že on vse potrebno upravi potem pa drugač pove naj slikamo takrat ko se to dogaja ld

Povprašajte na Vurs, kaj s sosedom, ki kolje mimo zakonov kako ravnati z vaše strani, pa naj povedo ali boste slikali, klicali, prijavljali (kaj želijo, da bodo ukrepali).

Pa prosim napišite sem njihov odgovor.
Hvala.

55 hvala za odgovor s strani vursa sem dobila informacijo da moramo takrat ko bo sosed imel zopet zakol prašičev takoj podati prijavo in bodo takoj ukrepali.hvala .lep pozdrav.

oto 68, prosim obrnite se za nasvet kako ravnati v tem primeru tudi na društvo za zaščito živali, mogoče najbolje na Ljubljansko, kaj predlagajo v tem primeru.

Zdej mi pa nekej povej glede te prijave ? Kdo prišu na dom ko bodo meli koline ? Tam je 5 in več močnih moških in 1 vursovc ? Pa ga ja zmlejejo ko nevem ka. … v klavnici ga zakoljejo in odvzamejo nekatere dele telesa, tako da dobiš 7/10 prašiča nazaj pa še drago je. Če uporabiš prašičjo poštolo in če ga zakolje mesar se prašič NE matra. Pa še bio je ko veš kk si ga spucu in use, v klavnici ba neveš kaj dobiš nazaj, lp

http://dzzz.si/sl/pogosta-vprasanja.html

Kolikor mi je znano v primeru mučenja oziroma nepravilnega zakola, brez omamljanja, truplo tudi Vursovci zasežejo!
Mogoče še enkrat vprašati na Vursin kako se bodo odzvali na vašo prijavo npr. neko soboto zjutraj, ko bo sosed imel koline?
Nasvet: pa še posnemite vse skupaj, če imate možnost, tako boste imeli dokaz.

Bio ne pomeni, da prašiča oziroma njegovo, črevo,… očistite!!
In tukaj ni debate kolikor jaz razumem ali je žival zaklana v klavnici ali doma ampak o tem, da je pri tem sosedu zaklana brez zakonsko obveznega predhodnega omamljanja!

no pol mi pa povej kk mi bojo prašiča zasegli če ga bom že dal v skrinjo ? pa kdo še pika prašiča na nož? Mal kdo

naš sosed ima zopet deset novih prašičev, da jih bo lahko pred zimo zopet prodal in zaklav z nožom tako kot vsako leto .bogi prašiči ko ne vejo kaj jih čaka ,kako bojo spet umorjeni na tako krut način. to ko vidiš kako žival trpi preden je umorjena je zajokat.

sosed je imel zopet koline prašiča je umoril zopet z nožem pa smo dali prijavo in je rekel inšpektor da sedaj ne mora pridet da je na drugem koncu to je bil njegov odgovor zelo nesramno od njega potem pa daj prijavo če dobiš takšen odgovor .

če mene uprašate ste vsi povrsti ene neumne meške riti ki se ne zavedate da je prevoz živali veliko bolj stresen kakor klanje saj na koncu ga čaka vedno isto

New Report

Close