Najdi forum

zakol prašičev

Če se kolje prašiče doma, jih je treba prej uspavati, to gotovo naredi veterinar.
Prosim za informacije o tem, kaj se MORA narediti pred zakolom in česa si lastniki živali ne bi smeli dovoliti.

Hvala, Nika

Mislim, da tole z uspavanjem ne bo držalo, vsaj v praksi ne. Še najbolj “human” način, za katerega sem slišala, je uporaba pištole. No, ja, human je načrtno v navednicah.
Sicer pa veliko ljudi še vedno dobesedno kolje prašiče (in druge živali). Nekateri zelo počasi (krave), kar imenujemo obredno klanje – smisel je v tem, da žival zelo počasi krvavi in na koncu izkrvavi. Koliko muk in strahu ji to prinese, si ne morem niti misliti. Tudi prašičem ne gre dosti bolje – saj veš, mesarji lovijo kri za krvavice…
Pa sekanje glav kuram, obešanje zajcev in tolčenje s koli…

Mislim, da je uspavanje samo pobožna želja…

Lp, Yo

Kolikor jaz vem, je klanje prašičev doma nezakonito in to že od daljnega leta 1954 ali nekaj takega… Sicer vemo, da se to ne upošteva in nisem še slišala za koga, ki bi moral plačati kazen. Sicer pa je na tem področju ogromno stvari, ki še zdaleč niso urejene in mirno lahko govorimo o mučenju živali.

Ja, res je klanje prašičev, pa tudi krav in drugih živali doma nezakonito… In vsi vemo, da se tega nihče ne drži. Zakaj? Običajno nam ljudje, ki redijo te živali povedo, da je tako zaradi previsokih stroškov. Jaz osebno temu ne verjamem, vsaj ne v mnogih primerih, ki jih tudi sama poznam. Nihče me ne bo prepričal, da kmet z ogromno zemlje, ki jo obdeluje s povsem novimi stroji in ima v hlevu 30 glav živine, od katerih je 25 bikov, ki jih zakolje pri starosti 2 let in prodaja po 700 SIT/kg (cena je za vse kose enaka, ker vsak dobi nekaj tega, nekaj onega + kosti), ne more plačati veterinarskih dajatev in dajatev državi.
Mislim, da gre le za izogibanje stroškom in ne za previsoke stroške. Jaz sem enkrat samkrat vzela od enega takega drobovino in jo ponudila svojemu mačku. Ja, pa je dobil trakuljo in jaz, takrat mlada smrklja, sem bila čisto presenečena. Me zanima, če bi morali poravnati stroške zdravljenja vsake okužene živali ali človeka in izplačevati odškodnine, če bi še govorili o tem, da je strošek veterinarske oskrbe in pregledov živali, namenjenih za zakol, previsok.
Malo sem zašla s teme, ampak…
Sicer pa, ne pozabimo, da tudi v klavnicah ni dosti drugače.
Tudi tam gre vse po liniji najmanjšega odpora in po poti, ki prinese za seboj čimmanj stroškov. Tudi tam lahko mirno govorimo o mučenju živali, da niti ne govrimo o kalvariji, ki jih morajo živali preživeti prej: pogoji bivanja (beri: životarjenja), prevozi do klavnic…

Lp, Yo

In potem me še vedno kdo vpraša zakaj sem vegetarjanka. Bljak!

Ah, bejšte, bejšte – če znaš zadet ta pravo žilo na vratu; arterijo, živali izkrvavijo zelo hitro in ni matranja. Nikar s tem ne pretiravajte, da se živali ne vem kako mučijio – mučijo se če jih kolje tak, ki tega ne zna, drugače pa ne. Pištola je pa tudi v redu sredstvo.

Po mojem je marsikdaj bolje, če se žival ubije doma, kot se jo pelje v klavnico – ponavadi gre v teh primerih za odkup – med prevozom živali trpijo, v mnogih primerih bolj kot si je za predstavljat.

Samo ne mi govorit, da je kmet bogat!! Danes že ne. Pozabljate na davke, in na to, da so kmečke pokojnine mizerne. Pa ne recite, da za kmečko delo ni itak treba nič znat. Kaj bi morali kmetje po vašem še naprej z lesenim ralom orati?

Marsikdo od “navadnih” nekmečkih smrtnikov se tudi vozi v dobrem avtu – kar pa še ne pomeni, da ima na računu ogromne denarje.

Doma klat se splača tudi zato, ker se od tega več dobi. Če se žival proda v kako zadrugo, se na plačilo čaka tudi do pol leta po nekod, in še tako oskubljeno je, ker polpožrejo posredniki. Kdo pa ne zasluži rad kaj več? Ne vem, če bi takega kje našli!

Glede muk, ki jih živali trpijo med prevozi, se pa strinjam z vami – saj ravno zato je tudi bolje, če bi se klalo doma. In sicer tisti, ki to znajo narediti prav in hitro, s pištolo ali nožem.

Kar se tiče trakulje: pri nas jemo vedno meso doma zaklanih zivali, pa se ni še nihče okužil z ničemer, ker so živali redno veterinarsko oskrbovane.

Bibi,

“- če znaš zadet ta pravo žilo na vratu; arterijo, živali izkrvavijo zelo hitro in ni matranja. Nikar s tem ne pretiravajte, da se živali ne vem kako mučijio – mučijo se če jih kolje tak, ki tega ne zna, drugače pa ne. Pištola je pa tudi v redu sredstvo.”

Če znaš, bi lahko – ampak pri klanju – obrednem gre za to, da žival načrtno zakoljejo tako, da krvavi dalj časa. Ja, pištola je super sredstvo – hahaha, torej je zato smrt kaj lepša in kdo preveri, če jo sploh uporablja človek, ki to zna, da bi vsaj tako olajšali trpljenje živali?!

“Pozabljate na davke, in na to, da so kmečke pokojnine mizerne.”

Vsi plačujemo davke, jaz tudi in vsi, ki smo po službah prav tako. Torej ne vem, zakaj bi kmet moral biti izjema. Res moje delo ni delo na kmetiji, moram pa prav tako vložiti veliko truda, časa in znanja. Ali sem zato opriščena davkov?

“Pa ne recite, da za kmečko delo ni itak treba nič znat. Kaj bi morali kmetje po vašem še naprej z lesenim ralom orati?”

Tega nisem rekla, stroje sem omenila zato, ker vsi vemo, da marsikdaj stanejo več kot dober avto (to je kar se revščine tiče) in zato, ker sem hotela povedati, da je delo na kmetiji danes lažje kot nekoč.

“Doma klat se splača tudi zato, ker se od tega več dobi. Če se žival proda v kako zadrugo, se na plačilo čaka tudi do pol leta po nekod, in še tako oskubljeno je, ker polpožrejo posredniki. Kdo pa ne zasluži rad kaj več? Ne vem, če bi takega kje našli!”

Ja, vem, sem jaz isto napisala – ker se splača. Ampak dajte malo pogledat in se pozanimat, koliko je zaslužka pri 2 letnem biku in kolikšne bi bile dajatve. Pa ne me farbat!!!

“Kar se tiče trakulje: pri nas jemo vedno meso doma zaklanih zivali, pa se ni še nihče okužil z ničemer, ker so živali redno veterinarsko oskrbovane.”

Ha, ha, ha – če je res, da so živali klane doma, potem niso veterinarsko oskrbovane, ker niso nikjer registrirane, zato tudi ni dovoljenja za zakol, niso pregledane pred zakolom in njihovo meso ni testirano po zakolu. Verjamem, da se niste okužili s trakuljo, moj maček je po moji neumnosti pač jedel surovo drobovino, vi je verjetno niste. Kaj pa “nore krave” – BSE? Tukaj toplotna obdelava ne pomaga nič.

Torej žival, klana na črno 100% NI veterinarsko pregledana = nevarnost okužb.

Pika.

Če kdo meni drugače, naj mi razloži, kako prideš čez vse preglede in teste, žival zakolješ na črno doma, ne plačaš ničesar in te ne dobijo.

Pa ne me farbat o humanem klanju. Od kdaj pa se klanje tretira kot nekaj humanega.

Lp, Yo

Prašiča so klali ravno danes, vendar so ga usmrtili s pištolo, kmetica mi je povedala, da tisti kmetje, ki so od klavnice oddaljeni 10 km so upravičeni, da mesar pride na dom, dobijo pa tudi potrdilo da je bilo klanje opravljeno s strani pooblaščenega mesarja,… Sedaj ko smo jim zatežili bo mogoče za druge prašiče “bolje” vsaj glede “humane” usmrtitve, nikoli pa ne veš!
Žal tema zakola živali ostaja še naprej pereča in boleča tema.

Se pac lahko pride. in to komot. Očitno niste od tega foha.
prav hecno bi bilo, ce bi vsako kuro poslali v klavnico….

pa mi povejte kako iz slovenskih gozdov nezakonito izgine toliko lesa – pa tatov nikoli ne dobijo? saj niso palčki, da bi se skrili pod lubje… se vam ne zdi, da to tudi “diši” po nečem …..???to se mi zdi hujši problem kot tistih nekaj doma zaklanih prascev in bikov.

Pa saj ravno to pravim, – da se nihče na brani zaslužiti kaj več. se pravi vsi enako.

glede davkov, to res da jih vsi plačujemo – vendar – davki na katasterski dohodek so previsoki glede na zaslužek povprečnega kmeta, kaj šeletakega kot jih je pri nas največ.. tako si pomaga vsak po svoje. podjetniki in gostinci pač tudi počnejo zanimive stvari kar se tiče zaslužka, ali zmanjšanja davkov, pa se nihče tako ne spravlja nanje. Nekateri s svojimi delavci delajo, huje kot bi jih klali….
Pa da ne začnem. samo to – da se mi zdi da je toliko stvari, za katere je potrebno ukrepati – in zadeva z doma zaklanimi živalmi je prav tazadnja zarad katere bi se splačalo razburjat.
sicer se pa lahko s tem obmetavamo do onemoglosti…

pa jejte samo zelenjavo, ce se vam tako vse smili… jaz nisem proti. samo kaj boste jedli, ko bodo nekoč ugotovili tudi, da rastline čutijo kaj več, kot zdaj mislimo…

Veš Bibi, da primerjaš krajo lesa in klanje živali je popolnoma butasto. Se mi ne zdi primerljivo.
O tem, da rastline čutijo, že vemo. No, vsaj nekateri! Bom pa še enkrat ponovila, še vedno se mi bolj smili krava kot solata. Vendar sem prerekanje o vegetarjanstvu, klanju in podobnih stvareh že prebolela. lp

meni pa se zdijo butasta razmišljanja velikokrat že histeričnih živaloljubcev , sorry, – meni se od vsega najprej in najbolj smilijo ljudje – pri tem mislim kmete -, ki jih na vsakem koraku odirajo in jim kradejo in jih stiskajo z določili, da se, preden jih izpolnijo, skoraj pretrgajo. primerjava s krajo lesa je popolnoma na mestu, ker je razprava o tem, da krav in prascev ne bi smeli ne klati ne jesti, da so bogi ,bolni , da jih nalašč trpinčijo in ne vem kaj še vse, popolno pretiravanje, kaže na to, da so v glavah nekaterih histeričnih živali več kot ljudje.
poleg tega je bila odgovor na vprašanje kako jim uspe prodati meso na črno zaklanih živali in jih ne dobijo. če ima človek kaj logike se mu posveti…..
napisala sem nekje zgoraj kako mislim o klanju – saj si najbrž vse brala. pa ne mislim mnenja spremeniti.
krava je pač krava – a si hindujka ali kaj? To bi še razumela….
zaradi mene kar jej solato.
pač ne bomo našli skupnega jezika. svoje mnenje sem povedala. ti pa imej svoje.

Sama se nimam za histerično živaloljubko (verjetno si mislila živalovarstvenico) in se mi v večini primerov res bolj smilijo ljudje kot živali. S tem mislim ljudi, ki živijo v neciviliziranem svetu, v revščini in lakoti, v popolni bedi iz katere ni izhoda. Trpijo pa predvsem otroci. Nikakor pa se mi ne smili slovenski kmet (ne vem, zakaj bi se mi moral), ker obstaja še kakšen bolj ubog človek, ki mu kradejo in ga odirajo. V kolikor je meni znano je ravno kmet zaščiten kot kočevski medved, ali raje še bolj.

Tudi hindujka nisem, krava je bila pač prispodoba za žival, meso, ki ga sama zaradi več razlogov ne jem. Precej pomemben razlog je med drugim tudi klanje na povsem neprimeren način, predvsem pa življenje klavne živine, ki je skoraj povsod pravo mučenje.

Kukr jestvem se je zdej klanje govedi doma zelo poostrilo, ker so ostevilcili vse zivali in so tud kazni dost visoke. Tko da se mi zdi da se govedi doma vse manj kolje. Bolj se uvaja praksa, da se da govedo v klavnico zaklat in se potem dvigne meso in se ga potem doma proda, kot da bi ga sami zaklali.

Kar se tice prasicev je pa res, da kdor zna zaklat prasica se zival ne muci veliko. Mislim, da boli sam vbod, potem pa ne vec, ker le pocasi zaspi, ker zmanjka krvi.

O obradnem klanju se nisem slisal.

Bogatih kmetov je v slo malo. Takih ki imajo 30 glav govedi pa sploh. Pr nas je bl razsirjeno tisto polkmetovanje, kjer mora kmet dopoldne se v sluzbo hodit, da se prezivi, tako o nekih bogatih kmetih glih ne bi govorili tukaj.

Nekdo je omenil, da kupujejo stroje k so vec vredni kot avtomobili. Ja eni jih res kupujejo, sam se pa ta strosek ne odsteje pri davku.

Ce kuri odsekajo glavo ni to nic krutega. Prej kot v sekundi je vsega konec, tako se zival res ne matra.

Ne bom reku, da se mucenje zivali ne dogaja, sam pretiravat pa pri nas ni treba.

Lp
simon

Simon, glede na to, da si omenjal moj post, naj ti odgovorim. Nadzor nad klanjem doma naj bi se poostril, ampak kot sem napisala, osebno poznam kmeta, ki ima 30 glav živine in veliko prašičev, koz in ovc. Od tega je prijavil 10% živali, ostalo so pri popisu umaknili. To mi je sam povedal, tako da ni to moje opažanje ali izmišljotina. Sam tudi kolje, pa tega ne zna. Pravi, da se bo ščasoma že naučil, sicer pa tako ali tako ni nevarnosti zanj, ker živali prej zveže. Tako, to so njegove besede, zato mi ni treba govorit, da sem histerična živaloljubka. Mislim, da si vsak lahko predstavlja nepotrebno trpljenje živali, če se nekdo uči klati. Naj samo povem, da bo vsem jasno, koliko se ta človek spozna na živali in njihovo anatomijo – star je nekaj čez 30 let, od rojstva živi na kmetiji, pa mi je ravno prejšnji teden želel vbiti v glavo, da krava nima zob in da psica nosi mladiče 10 – 12 mesecev. Absurd, ampak dvomim, da ve, kje je treba prerezati glavno žilo…
Lp, Yo

Ja ok, jest do zdej za tak primer nisem vedel. Upam da niso kej prevec gosti. Jest namrec prihajam iz kmeckega okolja in za kej tazga se nisem slisal, tud ne za kaksno mucenje zivali. Zdej upam da je ta tvoj primer osamljeni primer. Mislm pa da tuki tud velja, da ni fajn posplosevat. sej pravim, jest do zdej se nisem slisal al pa videl kej tazga, pa poznam kar veliko kmetov.

Lp
simon

YO,
se mi zdi hecno, da bi kdo, ki od rojstva živi na kmetiji res mislil, da krava nima zob in da psica nosi tako dolgo. Če bi bil zaostal, bi ti to videla in vedela, če ste sosedje. Se mi zdi in to kar 100%, da te je hotel nahecat in ujezit, ker se mi zdi, da niste v najboljših odnosih. Pa uspelo mu je in še užival je, ko si se razburjala… Res ni po kmetijah kaksnega mucenja živali nalašč, se strinjam s Simonom in tudi poznam kar nekaj kmetov, pa jih nikjer ne mučijo. Ni treba posploševat in se preveč razburjat.
Kako pa pravzaprav veš tako natančno, da je prijavil samo 10% živali? Je povedal? Takih stvari se sicer ne govori okol, saj bi ga ti z lahkoto prijavila veterinarski inšpekciji, če bi vedela tako točno. Jaz ne vem no…Pa prijavi ga, če se tam res dogaja kaj tako ekstremnega. ….
lp

Ally,

tudi meni se je zdelo hecno… vendar samo nekaj časa. Npr. do takrat, ko sem slišala za njihovo obliko preprečevanja brejosti pri psici – ko se goni, jo pripnejo na verigo. Naslednji primer: verjamejo, da se psica ne bo parila s svojim odraslim mladičem in se čudijo, kako to, da se je “zgodilo” 8 mladičev. Včasih celo prejmejo “naročilo” kakšnega od sosedov za mladiče, zato le-te pustijo pri življenju in ko si “naročnik” izbere svojega, ostale žive zakopljejo. Ena od njihovih psičk je tako plaha, da se je človek ne more niti dotakniti, njihov izraz za to, kako naj bi se psa prijelo ali lahko pobožalo, je, da ga je treba uloviti. Hecno, ne?

Mislim, da so zaostali – v humanosti do živali.

In smo čisto v “OK odnosih”, ker pač tako je. Pa ne misli, da podpiram to, kar počnejo, ampak glede na to, da so edini sosedje in glede na to, da vikend ni moj, ampak od očeta in ga le-ta noče prodati, jih tudi sama ne morem kaj dosti prevzgajati, provocirati ipd. – vsi vemo, kaj lahko takšni odnosi potegnejo za sabo.
Tisto o samo 10% živali mi je povedal sam. Sicer pa vsi vedo, ampak se ga bojijo. Nihče noče zastaviti svoje varnosti in po pravici povedano, tudi jaz ne.

Dokler sem tudi jaz OK, lahko vsaj malo pomagam. Žal je edino, kar lahko (ta trenutek) naredim, da dajem 3-4x letno njegovim psom sredstva proti zajedalcem, se dogovorim za cepljenje psov (stroške krijem sama), čistim njihove rane, kadar je to potrebno ipd. Med drugim sem odpeljala na evtanazijo 5 njihovih psov in 8 mačk – vse zaradi bolezni (pasja in mačja kuga in 1x mačji AIDS) in zaradi poškodb (2x so padli pod kosilnico in 1x bili obstreljeni – razvila se je gangrena…). Odpeljala sem jih zato, ker bi sicer dobili z lopato po glavi (tako sem bila obveščena) ali bi bili vrženi v kakšen jarek, v najboljšem primeru ustreljeni (lovci imajo na tistem območju kar veliko dela).

Verjamem, da marsikdo ne bo mogel ali HOTEL verjeti temu, kar sem napisala. Upam pa, da bo vsaj kdo od vas odprl oči in pogledal okoli sebe, prisluhnil… Mislim, da vsaj tisti, ki so kdaj bili morda v kakšnem društvu, vedo, o čem govorim in da primer ni tako osamljen kot se zdi.

Sicer pa brez skrbi, prej ali slej bom našla tudi rešitev, kako človeka prijaviti in kdo je prava oseba za to, da 100% ne bo zvedel, kdo ga je prijavil.

Lp, Yo

Ja, yo, tudi jaz sem spoznala mladega kmeta, ki je pred svojimi otroki (ca 7 in 5 let) pokončal lastnega psa, ker je postal prehud. S sekiro. Pa ne bi o podrobnostih, ki jih je pripovedal ta mlajši otrok pri nekem sosedu, ker niso prijetne. Tudi meni se zdi, da imajo kmetje odnos do živali kot do nekakšnega profitnega materiala. Ne vem, kaj bi se dalo storiti – razen prijav in kaznovanja. A če potem slišim Muelerjevo na radiu ali preberem od nje v časopisu o tem, kakšne primere mučenja psov so zasledili, pa so lastnika le obvestili, da je kazen lahko 50.000 SIT. In to od človeka, od katerega bi pričakovala, da “na licu mesta” pokliče policijo in inšpektorje, ki so pristojni za ukrepanje. In vztaja na tem, da se Zakon upošteva.
Verjtno imajo tudi DPMŽ preveč drugega dela, da bi se ukvarjali še s tem – odkrivanjem primerov mučenja, prijavo in vztrajanjem na sankcijah.

New Report

Close