Lep pozdrav vsem,
navdušeno prebiram vaše izkušnje. Tudi jaz sem se odločila shujšati. Imam kar cca 20 kg preveč, moti me predvsem trebuh, ki mi je res v napoto.. Mislim, da sem dosledna glede diete, sploh imam rada meso, tudi z maščobami nimam težav, jemljem vitamine in Omega 3, vendar sem dokazano že 5 dni v ketozi ( vsak dan merim ). Tehtnica mi kaže le 0,5 kg manj. Berem tudi knjigo dr. Atkinsa, torej bi morala biti že precej lažja.
Morda pa sem prezgodaj uvedla beljakovinski kruh, ki je odličen.
Kaj pravite, dekleta, jaz sem se odločila, da vztrajam, zdaj bom celo izločila solato, bom samo na siru in mesu?
A bodo rezultati?
Aja, še to, popijem 3 grenke kave s metano dnevno.
Hvala za vaša mnenja!
Teste ketoze pokaže, ali se v urinu nahajajo ketoni. To je pa to, zato se lahko zgodi, da kaže pozitivne rezultate tudi, ko nisi v ketozi. Vendar brez skrbi. V tvojem primeru dvomim, da nisi več v ketozi. Kar je sedaj pomembno je, da poješ dovolj maščob.
Ni ti treba zavreči zelenjave ampak, glede solate:
2 paradižnika-5-10 g OH,
200 g zelja ali zelene solate, še raje kitajskega zelja 2-8 g OH.
Skupaj cca 10-20 g OH, za en gram OH+proteini je priporočljivo vsaj 1,5-2 g maščobe, torej pol deci olja je dovolj.
Pri tej dieti na prevladujejo maščobe nad proteini: prašičja vratovina, maslo na vsaki zelenjavi, ki jo boš morebiti jedla, olive, ocvirki, tatarska omaka, majoneza, tune ali sardele v olju (skupaj z oljem seveda), omlete z gobami in jajci namazane z zaseko,
Ko kupuješ katerikoli izdelek poglej vsebnost OH, maščob in beljakovin. Dobijo se tudi majoneze, ki imajo velike odstotke OH, saj maščobe menjujejo s škrobom. Tudi mesni izdelki so velikokrat sladkani.
Za poživitev naj bi bilo najbolj hitro kokosovo maslo, vendar mislim, da to ni brez OH.
Glede kave je pa tako, da jo Atkins odsvetuje, ker so poskusi pokazali, da začne zaradi kofeina (pravi čaj in kava) poskakovat krvni sladkor ampak jaz jo tudi pijem ene 3 šalce, zelenega čaja pa bistveno več in ketoza aufa. Mimogrede, poskuse se je izvajalo na ljudeh, ki so zaužili 50 g sladkorja.
Laneno seme je precej dobra zadeva, za jo jest na Atkinsu, saj je v 100 g le dva g OH. Treba je pa pit tudi vodo, ko se ga je.
Beljakovinski kruh pa verjetno povzroča zastoje, ker nima dovolj maščob. Verjetno z večjimi količinami masla bi še šlo.
S to dieto je tako. Vsaka študija, ki so jo opravljali je kazala, da se največ maščob izgubi, če se je pretežen del maščob. Jaz pojem eno žljico olivnega olja pred obrokom in pred spanjem, za zihr in špeh zginja.
Evo glih še en primerek človeka, ki je shujšal več, kot pa če bi stradal:
@brko235:
30 kg 3 meseci. 10kg/mesec=0,33kg dnevno to je pa 3000 kcal. Toliko lahko shujša človek, ki ne je popolnoma nič in vsak dan preteče 10 kilometrov (2000 kcal osnovne porabe in poraba energiji za jogging 100 kilogramskega človeka).
Drugače pa, kar jaz gledam po forumih, kar pišejo tisti, ki se testirajo, se ljudem spusti nivo trigliceridov in glukoze, z začetka se jim dvigne celoten nivo holesterola, dobrega in slabega, potem se pa slab holesterol spišča dol. V rangu, ne vem, mesec.
V ZDA so bolj priljubljene izpeljanke raznoraznih nizkoogljičnih diet in Atkinsova je precej stroga s svojim cca 20 g vnosom. Za ketozo je v redu, že če si nekje pod 50 do 100 gramov, eni pišejo tudi pod 9 gramov na uro, vendar moreš pazit na GI.
Tukaj še ena, ki se trudi in z veseljem prebira izkušnje.
Skratka, na dieti sem že 10 dni. Rezultat =0.
Moja prehrana: zajtrk = skuta, malica = mandlji, kosilo = juha (brez zakuhe) goveja ali svinjska, goveje meso ali mleto meso pečeno na olju, ali svinjske rebrce ter zelena salata ali salata iz svežih kumar, malica = trdi sir, večerja salata in mogoče sir. Salate začinim z dosti bučnega olja in še olivno olje. Pijem tudi 2x žličko konopljinega olja, 3x na dan omega 3 kapsule
Kje delam napako? Izmerjeni ketoni v urinu mi kažejo ++
Hvala za vse odgovore in izkušnje.
Prosim, dajte nam pomagat – nam začetnikom.
LP
Več nasičenih maščob, zaseka, maslo….. Juha je OK, pazi pa na ogljikove hidrate (vse koreninske zelenjave). Boljše je pa, če ješ rajsi svežo zelenjavo, kuhana zelenjava pa naj bi bila čim manj razkuhana….
Tako na palec:
1 gram maščob je 9 kcal
1 gram ogljikovih hidratov je 4
in
1 gram beljakovin je ravno tako 4 kcal
Prostovoljno si zlagaj jedi na tak način, da dobiš dnevno nekaj več kot 2000 kcal in naj bo več kot 65% od teh kalorij iz maščob in ne prekorači števila OH-jev. Glede skute nisem čist zihr, vem pa da lahko ješ putr. Pa je kar težko pojest so tisto zahtevano maščobo.
Eno stran s podatki o hranljivosti imaš tudi tu, primer za brokoli:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2357/2
Ostale si pa kar poišči, kar ti ješ.
Pa mimogrede. Laneno seme je super vir omega 3 maščobnih kislin. Če že tisto rabiš. Sam dej jih prežvečit in dej pit vodo zraven. Jaz ga v bistvu jem bolj zaradi vlaknin, ker pojem od zelenjave samo še kakšen avokado pa paradižnik
Neki tadzga:
Na kratko-nizkoogljična visokoproteinska dieta povzroča slabost, omotičnost……potrebne so maščobe, ki doprinesejo več kot 60% kalorij, maščobe naj bodo živalske, OH naj ne bodo višji od praga tolerance (tle govori od 50 gramov in več)
http://www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html
Atkins je bolj kot ne promotor te ideje s ketonsko dieto, kjer se uvaja kot hranilo telesa maščoba namesto glukoza. Cela ideja ne izvira od Atkinsa, prav tako Atkins ni opravljal raziskav v tej smeri, je bolj kot ne promotor. Nizkoogljične diete so lahko marsikaj, od bodybuilderskih visokoproteinskih fantastik, do vegeAtkinsovih, ki so same po sebi tudi absurdi.
Treba si je kritično ogledat vse podatke. Na srečo je to v ZDA precej razvito, samo je treba vzeti v zakup, da je “low-carb” diet več, vse se pa začne z Inuiti, ljudmi, ki so pusto meso metali psom.
Sam lepo vas prosim, ne brat jedilnika z diet, ki vsebujejo karkoli je narejeno iz korenskih zelenjav žit, seveda tudi riža . Eni res reklamirajo kosmiče, kruh in piškote kot nizkoogljične, vse skupaj naj bi bilo pusto z maščobami, potem pa se nafilat s proteini.
Vsak si mora nekako zguglat zase.
Čeravno sem si na začetku rekel, da se v izogib smetenju po tej temi, v njej ne bom več oglašal, mislim, da je kljub temu potrebno pojasniti naslednje.
V svojem postu z dne 3.3.2011 sem seveda izhajal s stališča, da moram, v kolikor želim hujšati, porabiti več kalorij, kot pa sem jih v organizem vnesel s hrano, pri čemer hujšam toliko, kolikor znaša razlika med porabljenimi in vnešenimi kalorijami. Smatral sem, da je navedeno splošno znano oziroma sprejeto dejstvo.
A kot kaže, temu ni tako, saj naj bi se s prehranjevanjem po Atkinsu očitno hujšalo več, kot pa znaša ta razlika (tako trdi mokii in posredno tudi brko235). Izhajajoč s tega stališča, moje izvajanje z dne 3.3.2011 seveda popolnoma izgubi smisel in naj ga tisti, ki verjame Atkinsu, pač enostavno prezre.
Vsem, ki sem jih zmedel ali prizadel, pa seveda opravičilo.
Veliko uspeha in LP.
Hja, kar nekaj nas je , ki smo tako uspešno, brez velikih muk in zdravi prišli na cilj. Presnova v telesu je zapletena stvar, treba jo je razumeti. Ni vse v seštevanju kalorij, tudi drugače se da shujšati.
Zase vem, da nikoli ne bi zdržala na dieti tako dolgo, če bi imela določen jedilnik, ki se bi ga morala držati. Sem pač človek, ki odpre hladilnik in si vzame, kar mu tisti trenutek paše. Enako ne maram dietne hrane, pripravljene brez maščob, kuhane na vodi itd. Tako dieto lahko zdržiš mogoče nekaj tednov, nikakor pa ne na dolgi rok.Mislim na diete, kjer moraš seštevati dnevni vnos kalorij. Vsekakor so to dobre diete za ljudi, ki morajo shujšati nekaj kilogramov,Za take, kot sem bila jaz, ki sem imela preveč 30kg, pa je hujšanje že dolgotrajen projekt.
Zato sem se odločila za Atkinsa, kjer se je normalno pripravljeno hrano, Lažje se mi je bilo odreči hidratom. To leto je minilo kot bi mignil, brez občutkov velikih odrekanj in lakote. In sedaj, ko sem na cilju sem ugotovila, da je ta način prehranjevanja postal moj način življenja. Odvadila sem se jesti kruh, testenine, sladkor…..ni mi več do tega, na kar pred letom dni niti pomislila ne bi. Spremenila sem način prehranjevanja in upam, da bo tako tudi ostalo.Prvič v življenju imam normalno težo.
Toplo priporočam to dieto ljudem, ki morajo veliko shujšati.
Fočka, Mokii in drugi izkušeni, bi se kdo žrtvoval in nam napisal čim več jedilnikov (morda za teden ali dva)?!!! Prooosiiiim.
Pa ne izpustit nobenih podatkov (torej začimbe, prelivi, količina…)
Vodite nas kot da ste vi naš Atkins, pa s tem ne mislim, da prevzamete odgovornost za naše neuspehe, vem da je vsak organizem drugačen, vodilo pa ste lahko.
Hvala za izkušnje vseh, ki imate to pot že za sabo, ali pa ste že krepko na njej!
Pa še vprašanje: Kako veš (mislim med dnevom), da si v ketozi? Jaz si običajno izmerim po zajtrku in je rezultat OK (povišanje na ++ oz. vijolična barva na testeru). Ali lahko tokom dneva nihaš sem in tja? Kako hitro pa padeš ˝ven˝ iz ketoze in kako dolgo potem spet rabiš da si v ketozi?
Hvala še enkrat!
LP
Glede kalorij je definitivno res, da če jih poješ premalo boš hujšal. Poleg tega je pa res, da če jih poješ preveč imaš možnost, da se rediš. Vendar to še ne pomeni, da se boš nujno zredil. Še vedno lahko shujšaš. Nihče ne krši zakonov termodinamike. Izkoristek je verjetno drugačen. Ena od tez je tudi, da se ketoni ne morejo več spremeniti v maščobo, glukoza se pa lahko. Odvečne ketone se izloča iz telesa, vendar se izkaže, da tudi v izločenih ketonih ni zelo veliko kalorij. Presnova je zapletena stvar, zdravniki imajo svoja mnenja in so drug do drugega vljudni in razumljivi. Študije so osnova za teze in ni nujno, da je teza pravilna. Lahko je tudi druga pot, do resnice. Če verjameš enim zdravnikom se lahko hujša tudi s krompirjem. Osebno mislim, da je najboljša tista dieta, ki ti daje občutek, da nisi na dieti.
Če je ketoza ves čas zelo gosta verjetno pijete premalo vode. Jaz sem tam, med prvo in drugo stopnjo.
V ketozi nisi več, če poješ nekaj zelo sladkega, sploh naprimer tekočega, brez maščob, ki bi upočasnile presnovo. Ampak verjetno sploh ni mogoče priti s tisto zelenjavo, ki jo ješ na začetku ven iz ketoze, sploh če upoštevaš dnevno omejitev. Gostoto beljakovin je načeloma potrebno omejit. Tu se gre za to, da kalorije iz OH-jev nadomestiš z maščobami, malo pa povečaš vnos beljakovin (tja do gram in pol / kg telesne teže). Jaz nimam nobenih posebnih jedilnikov, pazim le, da je brez OH, in da je mastno. Seveda je vedno kak ocvirk, zaseka, tatarska…..za zraven mesa. Ko na ketozi ješ avokdao (ki mimogrede niti ni zrel, ga pa v trgovini prodjajao) ima sladek okus. Pojem tiste vložene tune in sardele skupaj z oljem, seveda, vsake toliko si naredim omleto-stepena jajca z gobami/čebulo/paradižnikom na ocvirkih ali zaseki. Moji jedilniki so dnevno tam 4000 kcal, ampak že pred Atkinsom sem jedel po 3000 dnevno. Saj drugače je veliko teh jedilnikov na domači strani Atkinsa http://www.atkins.com/Recipes.aspx . Je pa na žalost tako, da v Sloveniji ni vseh tistih izdelkov, kot jih reklamirajo Atkinsovci. Pri nas je izraz nizkoogljično smatrano, omejevanje emisij CO2, v ZDA je pa lowcarb vrsta prehrane.
Sam, kaj pa vem. Ne se glih preveč najedat. Jaz sem hitro ugotovil, da čisto maslo za zajtrk ne gre in sem rabil nekaj dni, da se je želodec navadil na maščobo. Danes jem tako, kot mi paše in mašobe niso noben problem.
Drugače je pa precej znana tudi tale knjiga in verjetno bo po popularnosti tale dečko prehitel Atkinsa: Gary Taubes – Good calories, Bad calories sem dobil na netu, pa sem jo tkle gor prilimal, če koga zanima
http://www.speedyshare.com/files/27700942/Good_Calories_Bad_Calories_-_Gary_Taubes.pdf
Jaz je še nisem prebiral, preletel sem samo reference in ugotovil, da so obsežne.
http://forum.lowcarber.org/showthread.php?t=125868
Tukaj imaš precej receptov, pa si sama poišči, kar ti paše.Uspešno hujšanje ti želim!
Lep pozdrav vsem!
Končno sem kupila trakce za merjenje ketonov. Sem v ketozi! Po lestvici sem na sredini, torej bi lahko bilo še bolj temno obarvano.
Me pa nekaj bega … popoldan vedno pokaže, da so ketoni prisotni, potem pa sem poskusila danes dopoldan – pa nič. In potem seveda še enkrat pozno popoldan in je trakec lepo obarvan.
Iščem nekaj po forumu, ker vem, da sem nekoč brala, da naj bi se merilo samo popoldan, ampak ne najdem. Ker zdaj razmišljam … saj menda ni mogoče, da bi kar tako prehaja v ketozo pa nazaj?
Število ketonov je največje popoldan in proti večeru, ko telo presnavlja.Zjutraj je želodec prazen..Glavno je da si v ketozi, barva ni pomembna. Čim si v ketozi telo za energijo porablja maščobo, .Zato je tudi pomembno, da jo dodajaš tudi v hrani. Upam, da si do sedaj že ugotovila, da se shujša več, če je v zaužiti hrani dodano dovolj maščob.
Koliko si do sedaj shujšala?
Upam, da si dobila voljo, da se sedaj dobro počutiš in da si ugotovila kaj si narobe delala.
Lp
Hja, dejavniki tveganja se POČASI, a VZTRAJNO nalagajo v našem organizmu CELO življenje. Tvoje propagiranje take dijete na tako dolgi rok zagotovo ne deluje blagodejno na organizem, četudi se po enem letu še ne pokaže… Vsa ta maščoba tako dolgo?!?! Tisti, ki so osnovali to dieto, že vedo, zakaj so jo časovno omejili, nekateri pa ste jo sforsirali preko vseh zdravih mej. In to veselo propagirate še drugim… Zdravnik je že vedel, zakaj ti je rekel, da zaključi, a ti še kar vztrajaš….
Ne skoči zdaj v luft, kot znaš, in me ne odganjaj s teme. Povedal sem zgolj svoje mnenje, ki je drugačno od tvojega: če že ta dieta, naj bo OMEJEN ČAS, ne pa za 1 leto in izgubo 30 kg. Četudi je zdaj krvna slika ok, žal, žal take napake pridelo za nami, potem pa se pri 50ih čudimo, zakaj smo zboleli. Človeški organizem je trdoživ, a nekje so vendarle meje.
Hja, dejavniki tveganja se POČASI, a VZTRAJNO nalagajo v našem organizmu CELO življenje. Tvoje propagiranje take dijete na tako dolgi rok zagotovo ne deluje blagodejno na organizem, četudi se po enem letu še ne pokaže… Vsa ta maščoba tako dolgo?!?! Tisti, ki so osnovali to dieto, že vedo, zakaj so jo časovno omejili, nekateri pa ste jo sforsirali preko vseh zdravih mej. In to veselo propagirate še drugim… Zdravnik je že vedel, zakaj ti je rekel, da zaključi, a ti še kar vztrajaš….
Ne skoči zdaj v luft, kot znaš, in me ne odganjaj s teme. Povedal sem zgolj svoje mnenje, ki je drugačno od tvojega: če že ta dieta, naj bo OMEJEN ČAS, ne pa za 1 leto in izgubo 30 kg. Četudi je zdaj krvna slika ok, žal, žal take napake pridelo za nami, potem pa se pri 50ih čudimo, zakaj smo zboleli. Človeški organizem je trdoživ, a nekje so vendarle meje.[/quote]
Nihče te ne odganja s te teme, vendar moram priznat, da si precej vztrajen.
Če že tako skrbiš za moje zdravje, naj te potolažim,Močno povečan vnos maščob imaš na začetku diete, da telesu dovajaš dovolj energije in ne dela zalog, da ga naučiš da troši mačobne zaloge. Sčasoma, po nekaj mesecih, se vnos maščobe zmanjša, vsaj jaz sem jih, zato pa pravim, da sem sama našla nekako srednjo pot med nekaj Low carb dietami. Sam vidiš kaj ti paše in koliko je v prehrani beljakovin in maščob, omejeni so le hidrati.
Če bi si malo bolj prebral literaturo, bi najbrž tudi ti spremenil svoje mnenje, tako pa se oglašaš, oprosti, malo brez veze.
Otroci, ki imajo v serijah močne epileptične napade kljub zdravilom, so celo življenje na tej dieti pa ni do sedaj objavljenih nobenih stranskih učinkov, Čudno ne? Stvar tako dobro deluje, da jim ni treba več jemati tablet in so brez napadov, pa imajo predpisano dieto z velikim vnosom maščob.Mene je nad to dieto navdušil prijatelj, zdravnik nevrofiziolog, si moreš misliti! Ne moreš, saj vem. Pri nas je že veliko ljudi, ki imajo neobvljadljiv diabetes A in so že več kot 10 let na tej dieti, po priporočilu zdravnikov in njihovo kontrolo, da se razumemo! To so ponavadi suhi ljudje, tako da si oni uravnavajo težo z večjo konzumacijo oreščkov, da ne hujšajo.Arašidi so za to primerni.
Lahko ti povem, da sem presrečna, da mi je uspelo in me taki neosnovani komentarji ne morejo spraviti iz tira. Podpiši se, ne pa se javljat vedno pod drugim imenom in jemati voljo ljudem, ki bi radi shujšali. Podkrepi svoje izjave z dokazi, da vidimo do kod seže tvoje znanje. To, da obvladaš štetje kalorij, smo že opazili.
Ja,in moram ti povedati, da se iz krvne slike vidi zdravstveno stanje. To in ultrazvok trebušne votline( ki sem ga tudi naredila) zdravnikom zadostuje, če tebi ne je to tvoj problem in ne naš. Veselo propagiranje “zdravih” proteinskih napitkov ti želim!
Jaz bi svetoval ogled filma fat head. Tam je zbranih malo več informacij in tudi avtor poskuša narediti en poskus na sebi.
@drug pogled
Izkaže se, da tisti, ki osnujejo take in podobne diete so pogosto tisti, ki jih “forsirajo” za celo življenje. Lowcarb diete so vedno bolj moderne in veliko je ljudi, ki ostajajo v ketozi. Poleg tega je verjetno smiselno omeniti dejstvo, da nekateri ostajajo v ketozi pri sorazmerno velikih dnevnih vnosih OH (do 150 g).
Si se kdaj pogovarjal z debelim človekom o hrani. Pogosto povejo, da splon ne jejo OH, samo da imajo samo z eno hrano problem, prepečenci, piškoti, riž, krompir…eni debeluhi jejo pašto kar na suho, ka.
In izkaže se, da nekdo, ki se malo naje maščobe namesto OH izboljša krvno sliko in ostane več časa sit. Saj spet ni smiselno basat se z maščobami v nedogled (čeprav jaz pojem za večerjo mimogrede 100 g zaseke ob 200 g solate).
O tem kaj škodi. Zgodovinski, predkmetijski človek (6000 BC) je imel naprimer močnejše kosti, višje telo in bolj zdrave zobe. Nekateri pravijo, da je jedel samo zelenjavo (kar je bilo pred umetno selekcijo kmetijstva bolj podobno listju) drugi pravijo, da je jedel samo meso. Tako dobijo vegeterjanci tezo, da je treba jesti več vlaknin in oni drugi, nepovezani, tezo, da je treba jesti več mesa. Hrano naj bi si naredili čimbolj naravno, seveda.
Kaj je naravno ? A je sadje naravno ? Zadnjih nekaj tisoč generacij umetno selekcioniran (močno variira za različno vrsto sadja, ene so udomačili prej ene poznej) fruktozno glukozni eliksir.Poleg tega ga je potrebno še cepiti, kar narava sama ne počne. Jamski človek tega ni imel na razpolago . Podobno je z zelenjavo in žiti (krmili). Tudi domače, kmetijske živali so umetno selekcionirane. Od rednih mesnih jedi so naravne le še ribe in divjačina.
No, tisti “naravni” človek je živel do nekje svojega 30-ega leta starosti in zato se mi zdi zelo pomembno, da se sam odločiš zase.
Nihče te ne odganja s foruma, po mojem mnenju pa bolj kot ne nakladaš in sitnariš.
Kaj naj bi telo, spravilo tisto energijo kot plutonij v rakave celice in za to seveda namerno gradilo rakave celice? Al kaj hočeš povedat ? Al kaj naj bi za kazen, ker si jedel toliko nasičenih maščob spravljalo vse tiste slabe slabe stvari v eno čarobno škatljico in ti jih potem zahrbtno vrnilo, da te kaznuje, ker nisi spoštoval enega internetnega trola.
LOL, uspelo ti je.
Dobro, če se vrnemo k temi. Kot sem prej omenjal se splača pogledat film fat head. Na naslednjem linku je pa malo antiAtkins propagande. S tem je tako, da ni nobene resne konkretne pravilne študije o tem, kaj je prav in kaj ne : AntiAtins. Tale filmček ugotovi, da proteini manjšajo apetit.
Na drugem linku je razultat ene razuskave, ki vsaj ugotovi, da low carb dieta ni smrtonosna in da je bolj zdrava za kri, kot pa nizkokalorična nizkomašobna dieta. Ne zvemo pa prav točno kaj so jedli in koliko….
Izkaže se, da študije pokažejo boljšo kri pri lowcarb dietah, ampak nikoli ne povečujejo količine maščob. Vsi imajo neko pusto meso za jest. To po mojem ni dobro. Sicer je pa še ena stvar, ki ni dobra. Vse raziskave s tega področja se izvajajo v ZDA. No, kakorkoli že, dnevni vnos proteinov ne sme biti prevelik. S stališča krvnega sladkorja in posledično inzulina je najboljše, če se jih zaužije skupaj z maščobo in v več manjših količinah. Bolj kot gledam študije, večja zmeda je. Meni mi je v redi, za drugo me pa ne briga.
Je pa res, da samo s to dieto verjetno nihče ne pride do 8-packa. Za to je treba še redno telovadit.